• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Şüphelerim..

Ay tam benim öğrenci profilim 🙈 15 ay teşhis için çok erken ama durum dil açısından kritik gibi, yapılacakları yazayım. Ekranı acilen sıfırlıyorsunuz, sıfır. Temel olarak oyuncak hayvanlar(kedi köpek inek koyun), meyve-sebze, küçük bir araba, ufak bir top alıyorsunuz ve yansıma seslerle birlikte(düt düt, hav, meyve keserken kırt kırt, aaa, pşş pşş gibi) oyun oynamaya başlıyorsunuz. Her gün 10-15 dakika ile başlayın. Her gün en az bu süre ayrılacak.
İşitme kaybı olmadığından emin misiniz? Dudak okumayı öğrenmiş olabilir, yüksek olmayan konuşma sesinizde arkasından kapıyı kapatma ışığı açma gibi yönergeleri verin onu da bir kontrol edelim.

Ay tam benim öğrenci profilim 🙈 15 ay teşhis için çok erken ama durum dil açısından kritik gibi, yapılacakları yazayım. Ekranı acilen sıfırlıyorsunuz, sıfır. Temel olarak oyuncak hayvanlar(kedi köpek inek koyun), meyve-sebze, küçük bir araba, ufak bir top alıyorsunuz ve yansıma seslerle birlikte(düt düt, hav, meyve keserken kırt kırt, aaa, pşş pşş gibi) oyun oynamaya başlıyorsunuz. Her gün 10-15 dakika ile başlayın. Her gün en az bu süre ayrılacak.
İşitme kaybı olmadığından emin misiniz? Dudak okumayı öğrenmiş olabilir, yüksek olmayan konuşma sesinizde arkasından kapıyı kapatma ışığı açma gibi yönergeleri verin onu da bir kontrol edelim.
Kulağında bir problem yok çünkü seslenince genel olarak bakıyor. Bir üst yorumda hanfendinin bahsettiği kartlardan sipariş ettim hemen. Sizin bahsettiğiniz oyunlarıda oynarım tabii yeterki iyi olsun🙏🏻 kapıyı kapat dediğimde kaptıyor bu arada ama kapının uzağındayken demedim hep kapının yakınında denedim bunu. Kucağımdayken ışığı aç dediğimde hemen prize uzanıyor. Sizce sadece konuşmayla ilgili mi? Benim bir şeyler anlatmaya çalışmaması işaret etmemesi ve biz aile ferleri dışında ki insanlarla asla iletişim kurmaması çok sıkıyor canımı.
Bu arada ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim 🌸

Kulağında bir problem yok çünkü seslenince genel olarak bakıyor. Bir üst yorumda hanfendinin bahsettiği kartlardan sipariş ettim hemen. Sizin bahsettiğiniz oyunlarıda oynarım tabii yeterki iyi olsun🙏🏻 kapıyı kapat dediğimde kaptıyor bu arada ama kapının uzağındayken demedim hep kapının yakınında denedim bunu. Kucağımdayken ışığı aç dediğimde hemen prize uzanıyor. Sizce sadece konuşmayla ilgili mi? Benim bir şeyler anlatmaya çalışmaması işaret etmemesi ve biz aile ferleri dışında ki insanlarla asla iletişim kurmaması çok sıkıyor canımı.
Bu arada ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim 🌸
Rica ederim 🌸 Kartlarla 15 aylık bir çocukla dil gelişimi kaydedemeyiz. Tekrar ettirmeye çalışılır bir de ekolali sarmalına gireriz hiç istemediğimiz bir şey. O kartları velilerimize evde oyun oynarken hangi seslere vurgu yapacaklarını göstermek için haftalık ödevlendirmede kullanırız. Dikkati, algısı ve gelişimsel dili için mutfak masasında birlikte yemek hazırlamanız, sofrada “çatalları al, yeşil zeytini ver”; ev işlerinde yanınızda tutarak, “çorapları asalım, mandal nerede?” Demeniz de gelişimsel dil çalışmaktır. Bir de 10-15 dakika oyuna ayırıp ekran maruziyetini keserseniz birkaç ay içerisinde gelişim göreceğinizi düşünüyorum.

Tanı koyma konusunda hareketlerine takılıp kafanızda kurmayın bence, bırakın o kısımla hastane ve ram ilgilensin. 15 aylık yavruyla tanıda ne derlerse desinler dediğim şekilde ev ödevlendirmeleri ile başlanacak zaten. Geç kalmayın siz de. İyi akşamlar 🤍

Ekranı vermeyin yemek yerken. bunu kardesimde yaptı durmuyor etmiyor diye yedikleride kısıtlıydi .makarna tavuk pilav çikolata sürmeli meşhur olan. Sonra ekran süresi uzadı sürekli elinde oldu telefon. 2,5 yaşında konusmuyordu kreşe gönderdi filan 3,5 yaşında konuşmalar ufaktan başladı 4 sene okul öncesine gitti ve şuan 7 yaşında yasitlarina yetişti fakat kendini tam ifade edemiyor idrak edemiyor mu diyim yada olayları okuyamiyormu diyim tam anlatamiyorum okuldan üst üste şikayet geldi kim kavga ediyorsa onların içine dalıyor yada sürekli ayakta arkadaslaruni rahatsız ediyor gülerek vuruyor doktora gitti ve çok yüksek dikkat eksikliği çıktı. İlaç kullanıyor şuan. Ekran az çok farketmez hep yemek yerken veriyorsunuz sanırım eski konuları dikkate alarak söylüyorum. Bu hatayı yapmayın. Ne kadar yerse yesin doydugunu ondan iyi bilemezsiniz. Bırakın açlık tokluk hissini kendi karar versin. Ekran başında ne damak tadı gelişiyor ne açlık tokluk anlamıyor çocuklar. İlerde yeme bozukluğu oluyor. Benim çocuğum 3,5 yaşında şuan sofrada tutmakda zorlanıyorum 4 -5 kaşıktan sonra sofradan kayboluyor doydum diyor ısrar ediyorum az 1-2 kaşık daha yiyor bitti . Yani çocuk doydugunu bilmeli kilosu gayet iyi yani doyuyor çocuk demekki. Ben 3 yaşında başladım ekrana 2,5 yaşında normal bizim gibi konuşuyordu. Suanda da normal konuşuyor 15 dk kaplan deniel ile şimdi bilippide izliyor 15 dk toplam 30 dklik hakki var günlük . 2 yaş civarı Spotify den çocuk şarkıları açardım veriridim eline kilitleyip kendi değiştirirdi şarkıları , çektiğim videolarını gösterirdim. Bilerek yüksek tondan konuşurdum dikkat çekici uzun uzun çekerdim videolarini.Ama yemek yerken değilde birlikte konuşarak izleyin gülün birlikte . Yemekte sadece yemeğe baksın ne yediğini görsün. Minciklasin Konusma konusu içinde mutlaka bir uzmana gösterin zaten gidecekmişsiniz. Konuşma ve ses kartları oluyor almıştım ben. Boom tıktık vak vak şeklinde sesleri cikarlamari için resminde göstereyim.
Merhaba bu kartları nerden bulabilirim

Bayramdan sonra randevu aldım gideceğim ama ben çok kafama takıyorum. Sadece konuşma gecikmesi deseler yine rahatlatacağım, babasıda 5yaşında konuşmuş ben başka bir şey var mı diye korkuyorum.
Doktor iletişim başlatmasına bakar göz temasına bakar anlattıklarınızdan yola çıkarma yaparsam biz böyleydik Atipik dedi hafif seyrediyor dedi kızıma 4 ay sonra tekrar görelim dedi özel eğitim aldırın vs der Ergoterapi

Doktor iletişim başlatmasına bakar göz temasına bakar anlattıklarınızdan yola çıkarma yaparsam biz böyleydik Atipik dedi hafif seyrediyor dedi kızıma 4 ay sonra tekrar görelim dedi özel eğitim aldırın vs der Ergoterapi
Kaç aylık bebeğiniz acaba? Eğitim aldınız mı

3.5 yaşında 5 aydır Ergoterapi alıyoruz dil terapi alıyoruz özel eğitime 2 aydır başladık
Şifa olur inşallah ♥️ nasıldı bebekken komut alıyor muydu mesela? Birde bu hafif seyrediyor dedikleri şey terapi ve eğitimlerle geçiyor mu?

Şifa olur inşallah ♥️ nasıldı bebekken komut alıyor muydu mesela? Birde bu hafif seyrediyor dedikleri şey terapi ve eğitimlerle geçiyor mu?
Komut alıyordu ama ekran çok maruz kaldı tuvalet eğitiminden sonra çok geriledi travma gibiydi sanki
O çocuğa ve biyolojiye bağlı bilişseli iyi şanslısınız diyor doktorumuz mesela yabancı kavramı var yabancıya gitmez anne baba dede nene bilir tanır yer yön bilir mutfak banyo yerleri eşyalar nereye ait bilir taklit çok iyi hep iyidi isme tepki çok iyi göz teması biraz daha arttı ama ortak dikkat az

Kızlar merhaba. Daha öncede bununla ilgili konu açmıştım. İlerleme kaydetmediğimiz için tekrar geldim.

15 aylık bir oğlum var ve gelişimiyle ilgili kafama takılan şeyler var, özellikle dil konusunda çok endişeleniyorum. Hiç kelimesi yok sadece canı isterse abisine abe diye sesleniyor onun dışında hiç yok. İsmini söyleyince bakıyor, göz teması iyi, “gel”, “otur”, “ver”, “abinin yanına git”, “peçete getir” gibi komutları anlıyor ve yapıyor. Taklit yapıyor, babıldaması var. İstediği şeyi bana anlatmak için genelde uzanıp bana bakıyor, vermezsem ağlıyor. Ama beni en çok düşündüren şey şu: kelime söylememesini bir yana bıraktım, tonlamalı şekilde bile bir şey anlatmaya çalışmıyor. Mesela çoğu çocuk “ııh ııh”, “aaa”, “ee” gibi seslerle bir şey ister ya da bir şey anlatır benim oğlumda bu hiç yok. Parmağıyla gösterme de çok yok. Bir şeye bakmam için çağırmıyor. “Baba sana ne yaptı?” gibi şeylere hiç tepki vermiyor ama basit komutları anlayıp yapıyor. Kafanı nasıl vurdun diyorum kafasını vıruyor bir yere gösteriyor.

Bir de yabancılardan aşırı çekiniyor, biri karşısına geçse bile ağlayabiliyor. Hassas yapılı bir çocuk. Daha önce uzun bir süre Zaditen kullandık, bazen akıntı bazen uyku için. Şimdi bıraktık ama “acaba konuşmasını etkiledi mi” diye de kafama takıyorum.
Benzer süreç yaşayan oldu mu? Özellikle sonradan açılan çocuklar var mı?
Merhaba öncelikle henüz herşey için çok erken yani bir sorun var veya yok demek için en az 24 aylık bir çocuktan bahsediyor olmamız gerekiyor. Ekran maruziyeti yani ekran süresi direkt etkili oluyor bu aylarda yapmadığı beklenen davranışlar yerine anormal sayılacak tipik davranışlara odaklanın. İşte örneğin çamaşır makinesine kaç dakika bakıyor veya kafa eğmesi var mı

Merhaba öncelikle henüz herşey için çok erken yani bir sorun var veya yok demek için en az 24 aylık bir çocuktan bahsediyor olmamız gerekiyor. Ekran maruziyeti yani ekran süresi direkt etkili oluyor bu aylarda yapmadığı beklenen davranışlar yerine anormal sayılacak tipik davranışlara odaklanın. İşte örneğin çamaşır makinesine kaç dakika bakıyor veya kafa eğmesi var mı
Aslında anormal hiç bir davranışı yok bazen etrafımızda falan dönüyor ve ya arabaların tekerleklerini döndürüyor ama takıntılı bir şekilde değil normal çocuk hareketleri yani seslenince duruyor bakıyor. Çoğu zaman arabaları normal sürüyor zaten. Ekranı baya azalttık bu konuyu açtıktan sonra. Zaten sadece yemrk yerken açıyorduk onuda başka bir şey ile oyalamaya çalışıyorum. Bazen var gibi geliyor bazen yok. Daha erken biliyorum ama işte annelik kafama takıyorum..

Aslında anormal hiç bir davranışı yok bazen etrafımızda falan dönüyor ve ya arabaların tekerleklerini döndürüyor ama takıntılı bir şekilde değil normal çocuk hareketleri yani seslenince duruyor bakıyor. Çoğu zaman arabaları normal sürüyor zaten. Ekranı baya azalttık bu konuyu açtıktan sonra. Zaten sadece yemrk yerken açıyorduk onuda başka bir şey ile oyalamaya çalışıyorum. Bazen var gibi geliyor bazen yok. Daha erken biliyorum ama işte annelik kafama takıyorum..
Kaygılarınızı anlayabilirim ben de anneyim başka çocuklarla kıyaslamayın derim

Doktorum dediğini lütfen paylasin
Doktorla bugün görüştüm. Gelişiminin 15aya uymadığını biraz geriden geldiğini söyledi. Nörolojiye yönlendirdi. Nöroloji doktoruda kanlarına bakmak istedi ve takip gerekiyor dedi. Ekranı sıfırlamamızı istedi.

Kızlar merhaba. Daha öncede bununla ilgili konu açmıştım. İlerleme kaydetmediğimiz için tekrar geldim.

15 aylık bir oğlum var ve gelişimiyle ilgili kafama takılan şeyler var, özellikle dil konusunda çok endişeleniyorum. Hiç kelimesi yok sadece canı isterse abisine abe diye sesleniyor onun dışında hiç yok. İsmini söyleyince bakıyor, göz teması iyi, “gel”, “otur”, “ver”, “abinin yanına git”, “peçete getir” gibi komutları anlıyor ve yapıyor. Taklit yapıyor, babıldaması var. İstediği şeyi bana anlatmak için genelde uzanıp bana bakıyor, vermezsem ağlıyor. Ama beni en çok düşündüren şey şu: kelime söylememesini bir yana bıraktım, tonlamalı şekilde bile bir şey anlatmaya çalışmıyor. Mesela çoğu çocuk “ııh ııh”, “aaa”, “ee” gibi seslerle bir şey ister ya da bir şey anlatır benim oğlumda bu hiç yok. Parmağıyla gösterme de çok yok. Bir şeye bakmam için çağırmıyor. “Baba sana ne yaptı?” gibi şeylere hiç tepki vermiyor ama basit komutları anlayıp yapıyor. Kafanı nasıl vurdun diyorum kafasını vıruyor bir yere gösteriyor.

Bir de yabancılardan aşırı çekiniyor, biri karşısına geçse bile ağlayabiliyor. Hassas yapılı bir çocuk. Daha önce uzun bir süre Zaditen kullandık, bazen akıntı bazen uyku için. Şimdi bıraktık ama “acaba konuşmasını etkiledi mi” diye de kafama takıyorum.
Benzer süreç yaşayan oldu mu? Özellikle sonradan açılan çocuklar var mı?
Bol bol kitap okuyun haftada 1-2 kez oyun gruplarına götürün yaşıtları ile haşır neşir olsun bu şekilde açılır konuşması

Back
X