- 30 Mayıs 2011
- 1.544
- 469
- 163
- Konu Sahibi sadece_ben
mesaj tekrarı...
Son düzenleme:
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
estağfurullah çok güzel şeyler yazıyorsunuz. Bana çok koyan şeylerden biri ben birisi beni kırdığında onu eleştirirken( kızarken) susması hiçbir şey söylememesi. o an diyorum ki keşke sakin olsaydın bak o sana bir şey söylemedi, cevap vermedi...Çok teşekkür ederim.Bende zamanında tepkisel biri olduğum için yıllar içerisinde bu konuyu araştırdım ve şunu gördüm neden tepki veriyorsun amacın ne?
Çoğumuz altta kalmamak için,salak yerine konmamak için ve aslında genelde karşı taraf doğruları söylediği ve biz bunu sindiremediğimiz için tepki veriyoruz.
En yanlış olanı tepki vermeden içine atmak patladı mı kötü oluyor.
Amaç eğer olumlu bir sonuç yaratmaksa o zaman daha sakin tepkiler verebiliyorsunuz.
Diyelim biri size kırıcı bir eleştiride bulundu.Sizde ona kırıldığınızı ve eğer daha kibar olsaydı eleştirisinin daha makbule geçeceğini söylemek istiyorsunuz ama bunu kızdığınız için kırıcı bir şekilde yapıyorsunuz, olur mu?
İşte o bekleme süresinde diyelim ki 10 kere nefes alıp-verecek kadar beklediniz o zaman bunu düşünecek vaktiniz olur.Madem ki kibarlık isteyeceğim o zaman kibar olmalıyım.
Ama ani tepkide kabalığa kabalıkla tepki veriyor insan.
Çok bilmişim gibi konuştuğuma bakmayın bende her zaman tepkilerini ayarlayabilen biri değilim:))))
iş hayatımda gözlemlerim şöyle : haksızlık karşısında bir şeyler söyleyenlerle genelde dalga geçiyorlar, bıyık altından gülüyorlar... Arkasında kimse durmuyor o kişinin halbuki haklı ve savunduğu konu herkesi ilgilendiriyor. Midem bulanıyor insanların bu tepkilerine...Eskiden her şeye anında tepki verirdim, sıcağı sıcağına halledilmeli diye düşünürdüm öfke de var tabi, insanlara çok ciddi boyutlarda fiziksel şiddet bile uyguladığım dönemler olmuştur.
Ama zamanla öfkenin insanın en büyük düşmanı olduğunu öğrendim. Öfkem ve hazır cevap atarlarım yüzünden acı çektim artık susmayı biliyorum. Anında değilde, bir kaç dakika hatta bir kaç gün sonra tepki vermeyi öğrendim. Olaylar değişken tabi, mesela iş hayatında bazı tepkilerin anlık olması gerekiyor, o zamanlarda nefes kontrolü yapmaya çalışıyorum. Bazen haksızlığa tepki vereceğim diye sert çıkışlar yapmamak için, burnumdan nefes alıp ağzımdan verirken her nefesimi en az 5 saniyede vermeye çalışıyorum o arada daha ölçülü olmak için toparlanıyorum.
Susabilmenin faydasını en çok ailem ve sevgilimle olan ilişkilerimde gördüm, bir anda gelen celallenmelerim bitince dahs güzel ilişkilerim oldu, saygı daha fazla oldu. İş hayatım ise kökten değişti, eskiden asabidir diyorlardı, şimdi kızmışsa mutlaka haklıdır diyorlar, faydasını gördün yani =)
aslında burada önemli olan seçtiğimiz kelimeler. eğer kullandığın kelimeler haddi aşıyorsa haklıyken haksız konuma düşersin. Güzel bir uslupla derdini anlatırsan yılanı bile deliğinden çıkarırsın. hakkını her daim koru ve asla haksızlığa boyun eğme bu kim olursa olsun.
iş hayatımda gözlemlerim şöyle : haksızlık karşısında bir şeyler söyleyenlerle genelde dalga geçiyorlar, bıyık altından gülüyorlar... Arkasında kimse durmuyor o kişinin halbuki haklı ve savunduğu konu herkesi ilgilendiriyor. Midem bulanıyor insanların bu tepkilerine...
....o an diyorum ki keşke sakin olsaydın ..
Uzun zamandır bu konu hakkında düşünüyorum. Ben çok çabuk tepki gösteren biriyim yani etkiye tepki felsefesine sahibim:) ama bazen bunun yanlış olduğunu görüyorum. Sizce nasıl davranmak gerek ? Bir haksızlık karşısında tepki göstermeyen bekleyen insan daha mı çok kazanıyor , sabretmek mi gerekiyor ? Ben sabrettim ve kazandım diyen var mı?