• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yöresel Tarif tarhana yapımı hakkında çokk acil yardım istiyorum

Yöresel Yemekler

_cimcime_

Ya Fettâh Ya Rezzâk
Kayıtlı Üye
12 Ekim 2007
898
4
96
Artvin
tarhana yaptım 1 gün beklettim kabardı çokgüzel, 2 gün odaya serdim 3gün ise bozuldu üzeri küflendi.emeğim mahvoldu o kadar üzüldümki anlatamamm nerde hata yaptım bilmiyorum ewin içinde kuruttum güneş almadı acaba o yüzden olabilirmi birde normal yoğurt kullandım süzme kullanmadım ama yoğurttan olduğunu hiç sanmıyorum öfff delircemm yaaaaa .bilen varmı ??? illa güneşmi gerek kuruması için

bizim oralarda tarhana yaparken içine tarhana otu yani çörtük otu atarlar şuan bulunduğum yerdede bu otu bilmiyolar geçen gün aktarcıdan çörtük otu aldım her aktarcı bilmiyo vede yok zaten kokusu aynı ama şekli değişik bu sadece sap içine onu attım oda bozmuş olabilirmi .offf yaaaaa offfffff

benim annem tarhanayı süper yapar canım önce yoğurur sonra bi gün onu ekşitir yasni bekleterek ertesi gün güneşte kurutur ve aynı gün robottan geçirir şahane olur:)
bence sen evde kuruttuğun için olmuştur ve znnemde süzme değil nomral yoğurt kullanır

ya uykum kaçtı o derece sinir oldum arkadaşım ya.inan çok emek verdim bende ekşittim hatta suyuna böce deriz biz onuda içtik maşallah diye diye çok nefisti tadı tuzu sersim olan ondan sonra oldu bencede güneş almadığı için olmadı çöpe gitti hepsi.ama yılmadım yine yapıcam daa nerde kurutcammmmm .yerlerimiz müsait değil güneş pek yok allah yardımcım olsun ne diyeyim.çok teşekkür ederim cevapladığın içinn

balkon çok esiyor bizim tam boğazdayız rüzgarı hiç bitmez tükenmezz .esmese keşke resmen fırtına oluyor ben kuruturum onu balkonda ama......çamaşır telini bile uçuruyor o derece yani.ama alır götürür işte wallahi hepsini...

bi arkadaşın falan yok mu onların evine götürsen ya da annenin kaynananın falan öyle kurutabilirsin belki?

ailemiz bize çok uzak canım ya aramızda 9saat var komşularımda benim gibi aynı detten yakınıyor zaten :(( ilgilendiğin için çok teşekkür ederim canım çok sağol ya.

Son düzenleme:
Canısı Ben de senelerdir tarhana yaparım.güneşte asla kurutmam,vitamin değerleri kaybolmasın diye. evin içinde kuruturum.Yalnız ben süzme yoğurttan yaparım 2-3 gün mayalanmasını beklerim.kabardıkça yumruklayarak, tekrar kabarmasını sağlarım.Hele ki bu yaz aylarında, evde dahi olsa nasıl küflenir onu anlayamadım.tuzunu da koyduysan yoğuttan olabilir diye aklıma geldi.Bende tarhana otu,yedi bahar azıcık koyuyorum,onlar küf yapmaz.

benim annemde çok güzel tarhana yapar ama süzme yoğurtla yapıyor. normal yoğurt kullandığın için küflenmiştir bence.

nasilmyaptin bir anlat bakiyim.normalde suzme ile yapilir.normalle cokmu sulu oldu.eger sulandiysa uzeri köpürüp kokusu eksidiyse ve sulanmasi daha da arttiysa at.

tarhana zaten güneşte kurumazki vitamini kaçar.
sıcak rüzgarlı bir yere sermeniz lazım.
ben bi kere mutfak masasının üzerine sermiştim.
vantilatörüde açtım tam üstüne kurudu.

benim annemde yapar daha doğrusu beraber yaparız güneşte kurutmayız tarhanayı. bence bozulması hamurun az bekletilmesinden olabilir biz hamuru bekletiriz kabardıkça yoğururuz hamurun kabarması durunca sereriz:34:

tarhana genelde hamurun ekşitilerek yapılmasından olur güneştede kurutulur serin ve güneşsiz ortamda küflenip çabuk bozulzbilir

tarhana yaptım 1 gün beklettim kabardı çokgüzel, 2 gün odaya serdim 3gün ise bozuldu üzeri küflendi.emeğim mahvoldu o kadar üzüldümki anlatamamm nerde hata yaptım bilmiyorum ewin içinde kuruttum güneş almadı acaba o yüzden olabilirmi birde normal yoğurt kullandım süzme kullanmadım ama yoğurttan olduğunu hiç sanmıyorum öfff delircemm yaaaaa .bilen varmı ??? illa güneşmi gerek kuruması için

canım benim onu güneşe sericeksin bak şimdi tarhanaya un kırmızı biber yogurt süzme yogurta koy sogan ve sarımsakta koyuyorum ben az güzel oluyo tadı aklına ne yeşillik gelirse koy maydonoz derotu birde onun otu var tarhananın onuda koy yogrdunu çok koy domates koy ne koyulucagını biliyosun zaten onu 1 hafta beklet kovada sonra sıcak güneş alan bir yerde ser kaşıkla kurudukça geçir nemli oldugundada geçiriceksin ah yanında degilimki yardım edeyım:59::59:ben yapıyorum çok güzel oluyo:32::32::32:allah yardımcın olsun onu geçirdikten sonrada güzel bir yere ser geldikçe gittikçe altıunıo üstüne getir koroyo sonra dolapta sakla ben öle yapıyorum çokta severiz eşimle o çorbayı:56::56:

tarhananın birçok çeşidi var..uzun yıllar doğudayım ve burada yazları tarhana, bulgur, salça, pekmez, pestil, yapmak adet olmuş..un tarhanası ege ve batı akdenize özgü diye biliyorum ama maraşta yapar..bizim buralarda ise normal tarhana yapılır....tarhana birebir doğrudan güneşte yapılır!....özelliği odur..hiçbir şekildede vitamin değeri kaybolmaz..çünkü güneş olmazsa tarhana özünü bulmaz...aslı 2 çeşittir...birisi ayrandan yapılır diğeri yoğurttan yapılır..süzmedende yapabilirsiniz...ama siz siz olun tarhana gibiiçine yoğurt giren ve küflenmeye müsait bir kışlık kurutmaayı içerde, yada güneş görmeyen bir yerde yapmayın..güneşsiz kurutulan kışlık erzaklar ayrıdır..mesela reyhan asla güneşe çıkmaz..maydanoz asla güneşe çıkmaz...kurur ama rengini ve tadını kaybeder..bu gibi kurutmalıklarda çok püf noktalar var..

bence güneş görmemekten ve rutubetten küflenmiştir.bir de süzme yoğurt kullanmamaktan olabilir

öncelikle benimle ilgilendiğiniz için cevapladığınız için teşekkür ederimmmmm.şöyle yaptım:
soğan sarımsak domates kırmızı biber tuz kekik nane çörtük bunların hepsini tencereye koydum pişirdim.suyunuda içtim :)) sonra biraz süzülmesini bekledim içine yoğurt koydum sonra 2kg un koydum başladım yoğurmaya kıvamı ezelden beri yaptığımız gibiydi tam 1 gün beklettim sonra oturma odama çekyatı açtım üzerine serdim.heeee bu arada tarhananın süzülen suyu koltuğa sızmasın diyede altına poşet koydum üzerine bez örttüm ve harcı bezin üzerine koydum.walla ne güneş alabildi ne rüzgar bide ben altındanda havasını kestim ama kesmeseydimde butün suyu koltukta olcakmış.
benim ailem hep kendisi yapar hiç hazır almaz bende onlarla ufaklığımdan beri yaparım ama işte benim güneş alan yerim yok :( odada ne güneş aldı ne rüzgar :(( ama düşündüm çamaşır teline güzelce bez kaplıycam güzelce bağlıcam üzerine tarhana harcını düküp balkona çıkartcam çamaşırlığıda balkon demirlerine bağlıycam ki uçmasın

1 günde nasıl kabardı tarhana yıllardır yaparım. en aşağı 1 hafta bekletirim. odaya serin önemli diil önemli olan suyunu çekmesi zaten. süzme yoğurt koyarım ama normal yoğurtta katarım. kaya tuzu koyarım + güneş diil tarhanayı rüzgar daha çabuk kurutur.

Back
X