Canim bazi esler böyle maalesef, bunun yüzünden sen akilli olman gerek.
Bak bu konuyla alakali su animi anlatayim sana:
Eskiden is yerimde bir kadin calisiyordu, okadar zor calisiyorduki tüm gün zavallim anlatamam sana, sabahtan aksama kadar cani cikiyordu, cok aciyordum ona, aldigi maasta cok azdi Euro olarak 1300 Euro falan aliyordu, avrupada yasayanlar bilir, burdaki kiralar zaten bir dört odali otursan 800 Euro falan, yani o parayla gecinmek zordu, ama eside issizdi, sagda solda insaatlarda calisiyordu adam, ne yapsin kadin. Simdi bu üc ay calisti bizim is yerinde ve evdede her türlü tasarruf yapiyordu, anlatiyordu yani, esinin üc bes kurus kazandigiyla idare ediyordu, maasindanda 3000 Euro biriktirmisti bankada, hani esi is bulamassa (insaatlar bitince mesela) onla idare etmek icin.
Bir gün is yerine geldim, kadinin iki gözü iki cesme.
Kadin bulgardi ve Bulgaristandaki köylerinden mac oynamak icin 13 kisi mi ne gelmis, hotelde kalmislar ve paralari yetmemis, bunun esine demisler bizim hotel masrafimizi öde yoksa polis cagiracaklarmis hotel müdürü bunlari birakmiyormus tabii, biz sana sonra geri öderiz diye. Oda 4500 Euro falan, yani bayagi bir para. Adam hem biriken parayi cekmis, hemde borca girmis, kadinin haberi oldugunda hepsi dönmüs bile ülkelerine. Esi diyormus, ne yapayim, ödemeseymiydim, hapisemi girselerdi diye. Kadin feryat figan aglamis, onlar asla o parayi geri ödemez diye, nasil ödesinlerki zaten, bulgarlar köylerinde kas kurus kazaniyorlarki.
Sahsen ben gördüm o kadinin aylar boyunca nasil yoruldugunu, sabahtan aksama kadar nasil calistigini, cok cok kötü olmustum ozaman. Eside aslinda iyi birisiydi, birsey olmaz, yine kazaniriz vs diyordu sonra is yerine geldide kadini sakinlestirmeye calisiyordu. Tabii o paralar hic ödenmedi, eside (müslümanlar) olsun, ödemezlersede helal olsun dedikce kadin cildiriyor gibi oluyordu, sonra isten cikti, ne yapti bilemiyorum.
Benim sana tavsiyem, esinden habersiz para biriktirmen mümkünse.
Mesela erzaklarin hesaplarini tam olarak bilmiyordur, yani üc bes kurus bir kenara koy.
Kiyafet alirken 40 milyon verdiysen 50 milyon de vs, tabii bunu anlamiyacak durumda olursa.
Annenede verebilirsin biriktirmesi icin, ama aslinda kimsenin haberi olmasa daha iyi olur bence.
Sonra biriken para bir gün lazim olur, lazim oluncada Anneni ögretirsin "Siz zor durumdasiniz, ben size bu parayi hediye ediyorum/ veya borc veriyorum, nezaman öderseniz ödeyin" vs dedirtirsin. Veya tekrar lazim oldukca azar azar harcarsin.
Birde mümkün oldukca alisverise onla git ve o yanindayken hic tasarruf yapma, canin ne istiyorsa al ve kasada o ödeyince dünyanin aslinda nekadar pahali oldugunu anlasin.
Kendi canin birsey istedigi zamanda cekinme, canim sunu istedi de, götürsün, gezdirsin, bosver. Erkegin cebinde nekadar para olursa, okadar basina bela olur.
Bu tabii senin kocan gibi olanlar icin gecerli, bu tür konularda eslerinden dolayi rahat olanlara sözüm yok. Ama madem bir es böyle davraniyor, ozaman kadinda kendini ezdirmemesi lazim bence, sonucta cocuklarini ve kendinide düsünmesi gerek.