tatli/cikolata/biskuvi sorunu

Zeynep Gulru

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Nisan 2018
1.442
5.021
158
39
Merhaba,
3 yasinda bir oglum var, derdim oglumun cok fazla cikolata, biskuvi ve turevlerinden yemek istemesi. Esim her aksam yemekten sonra cay icer ve cayin yaninda mutlaka tatli birseyler olsun ister. Tabi bunu goren oglumuz da tabaktakileri babasindan once yiyip bitiriyor. Tabaktakiler de yetmeyince butun paketi istiyor, huysuzlaniyor ve dakikalarca agliyor, boyle olunca ilgisini baska birseyle de cekemiyorum. Esim caydan ve yaninda yediklerinden asla vazgecmiyor, cay icmezse basi agriyormus, tatli birseyler yemezse de midesi agriyormus/bulaniyormus.

Esim aslinda dusunceli bir insandir, zaten yurtdisinda yasiyoruz, birbirimizden baska dayanagimiz yok. Oglumuzla da cok ilgilidir, oglumuzun sorumlugu haftaici benden cok babasindadir, krese birakir kresden alir, bolca oyun da oynarlar birlikte. Ama caydan ve tatlilardan vazgeciremiyorum. Bir sure eve boyle seyler almayalim, tatli yapmayalim diyorum, asla kabul etmiyor. Ben esimin de yemesini istemiyordum kendi sagligi icin ama artik ondan vazgectim, yetiskin insan kendi bilir diyorum, ama daha kucucuk cocugun bu kadar yemesine tahammul edemiyorum, bir iki parcayla durmuyor. Dun aksam esimle bu yuzden kavga ettik ve suan konusmuyorum, aksam geldi sarildi ama ben yine sert ciktim.

Burayi uzun zamandir takip ediyordum zaten, benim aklima gelmeyen fikirler/yontemler belki burdan birinin aklina gelebilir. Bu aksam oglumu kapiyi kaptip odasinda oyunlarla mesgul etmeye calisacagim, bakalim ne kadar ise yarayacak. Okudugunuz icin tesekkur ederim.
Not: Turkce klavyem olmadigi icin Turkce harflerle yazamadim, kusura bakmayin.

E iyi de koskoca adamın ne yiyeceğine karışmayın bu yüzden küsmeniz de çok tuhaf.
Eşiniz 5 tane yiyorsa onun tabağına 5 tane koyun çocuğunuza ve kendinize de 2 tane koyun. Babalar bu kadar yer çocuklar bu kadar yer çok yemezler çok yiyince hasta oluruz bak bende seninki kadar yiyorum diye telkin edebilirsiniz mesela.

esinize kusmeniz gereksiz olmus napsin adam yemekte mi yemesin.biz soyle bi yontem uyguluyoruz kizim saat 10 gibi uyur.o uyuduktan sonra yeriz.diyelim ki cayi erken yaptik esim genelde oyle seyler sevmez ben cok severim.esim alir kizimizi baska odaya gidip oynarlar bende o sirada yerim.mesela su an yatak odasinda gizliden dondurmayi afiyetle yiyorum;)

E iyi de koskoca adamın ne yiyeceğine karışmayın bu yüzden küsmeniz de çok tuhaf.
Eşiniz 5 tane yiyorsa onun tabağına 5 tane koyun çocuğunuza ve kendinize de 2 tane koyun. Babalar bu kadar yer çocuklar bu kadar yer çok yemezler çok yiyince hasta oluruz bak bende seninki kadar yiyorum diye telkin edebilirsiniz mesela.
Yorumunuz icin tesekkur ederim. Ne yazik ki ne kendi tabagindakiyle ne de babasinin tabagindakiyle yetiniyor. Hep konusmaya calisiyoruz, babasi da konusuyor ama simdilik telkinlerimiz ise yaramiyor. Ben de buyuzden anne baba olarak cocugumuz icin biz fedakarlik yapalim istiyorum. Esim kadar olmasa da ben de yiyorum, ben de vazgececegim yani.

Kendiniz yapın aslinda. Benimkiler de abur cubur çok sever. Paketi masaya getirmem küçük tabağa koyarım. Ufaklığa pekmezli su yaparım biz çay içeriz. Bazen gün içinde de ister küçük kaseler aldım ona kuru üzüm kuru yemiş koyuyorum alıp gidiyor. Çok tutturduğu zaman elimdeki alternatif neyse masanın üzerine koyar giderim mecbur onu alır gelir. Bir şey istediği zaman ufak kasesini kendi alıp bana verir. Henüz konuşmak istemiyor kendisi:olamaz:

Yorumunuz icin tesekkur ederim. Ne yazik ki ne kendi tabagindakiyle ne de babasinin tabagindakiyle yetiniyor. Hep konusmaya calisiyoruz, babasi da konusuyor ama simdilik telkinlerimiz ise yaramiyor. Ben de buyuzden anne baba olarak cocugumuz icin biz fedakarlik yapalim istiyorum. Esim kadar olmasa da ben de yiyorum, ben de vazgececegim yani.
Rica ederim.
Abur cubur zulalarını bulamayacağı bir yere kaldırın masaya da sınırlı getirin.
Ağlayarak birşeyi elde edemeyeceğini anlamalı. Ağladığında paketi sunduğunuzu bildiği için o yöntemi kullanıyor. Yani böyle alışırsa böyle gider konu tek abur cubur değil.

Paketli gidalari biraksak aslinda bizim icin de daha saglikli olur... Ama esiniz ikna olmuyormus, yapacak pek bir sey yok gibi.

Cocuga da sekerli gida tabi ki cazip gelir, tabi ki doymaz. Arkadasimin oglu gozumun onunde 6 tane meyveli yogurt yemisti, ustune de sut dilimleri yedi. Cocuk artik normal yemek yemiyor her yedigi tatli olsun istiyor...

Sınırlamalar getirebilirsiniz.Çocuğunuzla baştan anlaşın, tatlı yemek istiyorsa en çok 3 tane kurabiye yiyebileceğini söyleyin mesela.

Tatlı yapmak zorundaysanız sağlıklı tatlılar yapın.Çocuğunuzun yediklerini elma püresi, hindistan cevizi şekeri, agave şurubu,hurma suyu,keçiboynuzu özü gibi sağlıklı tatlandırıcılarla tatlandırın.

Herkese yorumlari icin cok tesekkur ederim. Evde de bircok sey yapiyorum, esim kendisi de yapar. Konuda daha cok paketli gidadan bahsetmisim cunku dunku anlasmazligimiz eve gelirken aldigi cikolatali biskuviden cikti.
Daha saglikli alternatifler yapmaya calisiyorum, ama her zaman da yetisemiyorum. Mesela hurma ve cevizle toplar yapmistik ama yemedi, serbetli, cikolatali tatlilara bayiliyor ama. Kuruyemis koyuyorum onune, oyunlarla yiyoruz, kabuklu findik aliyoruz sirf o yesin diye cunku kabugunu kirmak bizim icin bir oyun, sonra da icinden cikani yiyiyoruz.
Oglum yeme konusunda zor bir cocuk, bir ara tatlilar disinda yedigi sadece 3-4 sey sayabilirdim, simdi cok sukur yavas yavas duzeliyor. Uzun bir aradan sonra tekrar meyve yemeye basladi, gorseniz normalde agiz seslerinden hoslanmam ama o yerken mest oldum. Esimin de gercekten bir cay zevki var onu da elinden almak istemiyorum, artik ya diger odalarda oglumu oyaliycam ya da cay vakti alip evin karsisindaki parka goturucem.

Kendiniz yapın aslinda. Benimkiler de abur cubur çok sever. Paketi masaya getirmem küçük tabağa koyarım. Ufaklığa pekmezli su yaparım biz çay içeriz. Bazen gün içinde de ister küçük kaseler aldım ona kuru üzüm kuru yemiş koyuyorum alıp gidiyor. Çok tutturduğu zaman elimdeki alternatif neyse masanın üzerine koyar giderim mecbur onu alır gelir. Bir şey istediği zaman ufak kasesini kendi alıp bana verir. Henüz konuşmak istemiyor kendisi:olamaz:
Kendimiz de yapiyoruz ama sorun oglumun sinir tanimamasi, sevdigi birsey olursa evde yapilmis olsun disardan alinmis olsun cok yemek istiyor. Ben de hep kucuk kase ve tabaklarda veriyorum ama bitince bana uzatip tekrar istiyor ya da babasinin tabagina saldiriyor. Kararli olup vermeyince agliyor, o zaman hem ona uzuluyorum hem de komsularimiza. Duvarlar kagit gibi, kesin duyuluyor, mahcup hissediyorum kendimi. Benim oglum da neredeyse 3 yasinda, 20 kelime kadar konusabiliyor, bu konuda dil terapistinden yardim aliyoruz, iki dile birden maruz kaldigi icin boyle oldugunu soylediler.

Hazır almak yerine gün aşırı kek kurabiye yapın evinizde. Hem daha sağlıklı oğlunuz için de iyi olur. Paketlenmiş gıda tüketmeyin..

Back
X