tatli/cikolata/biskuvi sorunu

Paketli gidalari biraksak aslinda bizim icin de daha saglikli olur... Ama esiniz ikna olmuyormus, yapacak pek bir sey yok gibi.

Cocuga da sekerli gida tabi ki cazip gelir, tabi ki doymaz. Arkadasimin oglu gozumun onunde 6 tane meyveli yogurt yemisti, ustune de sut dilimleri yedi. Cocuk artik normal yemek yemiyor her yedigi tatli olsun istiyor...
Cok haklisiniz, ben evde yaptigimiz tatlilari da azaltmak taraftariyim, cunku dunya kadar seker konuluyor icine. Benim oglum da bazen sinir tanimiyor yedikce yemek istiyor oyle olunca da cok uzuluyorum. Bir de cocuk hastanesin de calisiyorum, hasta cocuklari gorunce saglikli bir oglum var diye her gun dua ediyorum ve sagligini muhafaza etmek icin imkanim dahilinde olan herseyi yapmak istiyorum.

Kendimiz de yapiyoruz ama sorun oglumun sinir tanimamasi, sevdigi birsey olursa evde yapilmis olsun disardan alinmis olsun cok yemek istiyor. Ben de hep kucuk kase ve tabaklarda veriyorum ama bitince bana uzatip tekrar istiyor ya da babasinin tabagina saldiriyor. Kararli olup vermeyince agliyor, o zaman hem ona uzuluyorum hem de komsularimiza. Duvarlar kagit gibi, kesin duyuluyor, mahcup hissediyorum kendimi. Benim oglum da neredeyse 3 yasinda, 20 kelime kadar konusabiliyor, bu konuda dil terapistinden yardim aliyoruz, iki dile birden maruz kaldigi icin boyle oldugunu soylediler.
Tabaktaki yemekler bitince daha fazlası olmayacağını öğretmeniz lazım. Çok kararlı olmalısınız böyle bir duruş sergileyecekseniz. Herkes için geçerli olmalı. Babası da istese tabaktaki bitince tekrar asla doldurulmamalı. Bunu yapmaya başladıktan sonra bir kere bile olsa tabağı tekrar doldursanız anlayacak kesin olmadığını. Özellikle ağladıktan sonra veriyorsanız daha çok ağlayacaktır. Sonunda çikolata gelecek çünkü bir iki saat ağlamak nedir ki. Gelecekte çok daha büyük sıkıntılar oluşmaması için bu sorunu çözmeniz önemli.

Merhaba,
3 yasinda bir oglum var, derdim oglumun cok fazla cikolata, biskuvi ve turevlerinden yemek istemesi. Esim her aksam yemekten sonra cay icer ve cayin yaninda mutlaka tatli birseyler olsun ister. Tabi bunu goren oglumuz da tabaktakileri babasindan once yiyip bitiriyor. Tabaktakiler de yetmeyince butun paketi istiyor, huysuzlaniyor ve dakikalarca agliyor, boyle olunca ilgisini baska birseyle de cekemiyorum. Esim caydan ve yaninda yediklerinden asla vazgecmiyor, cay icmezse basi agriyormus, tatli birseyler yemezse de midesi agriyormus/bulaniyormus.

Esim aslinda dusunceli bir insandir, zaten yurtdisinda yasiyoruz, birbirimizden baska dayanagimiz yok. Oglumuzla da cok ilgilidir, oglumuzun sorumlugu haftaici benden cok babasindadir, krese birakir kresden alir, bolca oyun da oynarlar birlikte. Ama caydan ve tatlilardan vazgeciremiyorum. Bir sure eve boyle seyler almayalim, tatli yapmayalim diyorum, asla kabul etmiyor. Ben esimin de yemesini istemiyordum kendi sagligi icin ama artik ondan vazgectim, yetiskin insan kendi bilir diyorum, ama daha kucucuk cocugun bu kadar yemesine tahammul edemiyorum, bir iki parcayla durmuyor. Dun aksam esimle bu yuzden kavga ettik ve suan konusmuyorum, aksam geldi sarildi ama ben yine sert ciktim.

Burayi uzun zamandir takip ediyordum zaten, benim aklima gelmeyen fikirler/yontemler belki burdan birinin aklina gelebilir. Bu aksam oglumu kapiyi kaptip odasinda oyunlarla mesgul etmeye calisacagim, bakalim ne kadar ise yarayacak. Okudugunuz icin tesekkur ederim.
Not: Turkce klavyem olmadigi icin Turkce harflerle yazamadim, kusura bakmayin.
Biraz hile olacak ama bı kase ye bisküvi vs koy

Üzerine oturacak bı düz tabağın içine de kuru yemiş köy

Eşin kaseden yesin çocuğun geldiğinde de kuruyemiş tabağını otursun

Başka çare gelmedi aklıma

Yorumunuz icin tesekkur ederim. Ne yazik ki ne kendi tabagindakiyle ne de babasinin tabagindakiyle yetiniyor. Hep konusmaya calisiyoruz, babasi da konusuyor ama simdilik telkinlerimiz ise yaramiyor. Ben de buyuzden anne baba olarak cocugumuz icin biz fedakarlik yapalim istiyorum. Esim kadar olmasa da ben de yiyorum, ben de vazgececegim yani.

Çocuğun önüne o abur cuburlar konduğu sürece yemeye devam edecek. çocuğa tatlı vererek sağlığıyla oynuyorsunuz. Kusura bakmayın eşiniz de bu durumda çok düşünceli sayılmaz. Tatlısını mutfakta yiyip odaya öyle geçiversin. Kimse tatlı yemiyor diye ölmez

Bunu ben de esime teklif ettim ama oglumuzun kresde de ogleden sonra uyku saati oldugu icin aksam 10 dan once yatmiyor, boyle olunca da esim o saatte cay icmeyi kabul etmiyor.
Sabah kaçta kalkıyor? Kreş çocuğu için saat 10 geç geldi bana. Benim oğlum 4 yaşında, akşam 8.30da yatağına yatırıyorum. 9-9.30 arası uyumuş oluyor.

Kavga etmekte haklisiniz
Benim esim boyle birsey yapsa o aldigi.paketli urunler eve girdigi gibi cope gider bu kadar net soyluyorum
Cocuga elinizle zehir veriyorsunuz , siz de bunun farkindasiniz zaten
Cay yapin , yanina da kuruyemis , evde kendiniz yapacaginiz sekersiz kurabiyeler vs yapin , esiniz d3 boyle boyle birakir belki
Sekerin inanilmaz zarari var , en onemlisi de kanser daha otesi var mi

Tabaktaki yemekler bitince daha fazlası olmayacağını öğretmeniz lazım. Çok kararlı olmalısınız böyle bir duruş sergileyecekseniz. Herkes için geçerli olmalı. Babası da istese tabaktaki bitince tekrar asla doldurulmamalı. Bunu yapmaya başladıktan sonra bir kere bile olsa tabağı tekrar doldursanız anlayacak kesin olmadığını. Özellikle ağladıktan sonra veriyorsanız daha çok ağlayacaktır. Sonunda çikolata gelecek çünkü bir iki saat ağlamak nedir ki. Gelecekte çok daha büyük sıkıntılar oluşmaması için bu sorunu çözmeniz önemli.
Haklisiniz, kararli olmamiz gerek, sadece bunun icin degil baska seyleri de aglayarak yaptirabilecegini dusunmesini ve bunu davranis bicimi haline getirmesini istemeyiz.

Cocuklar soyledigimizi degil yaptigimizi yapiyorlar maalesef. Paketli gida tuketmezse babasi,cocugunuz da yemez. Esiniz beslenme aliskanliklarini degistirmiyorsa cocugu ortamdan uzaklastirmaniz lazim bir sekilde biz oyle yapiyoruz
Ben de sizin gibi dusunuyorum, cocuklarimiza yaptiklarimizla ancak ornek olabiliriz, yoksa orda babasi ya da ben yerken ona bu senin icin cok sagliksiz diye istedigimiz kadar diyelim faydasi olmaz. Ben de elimden geldigince oglumuzu babasi cay icerken yaninda tutmamaya calisacagim, tabi her gun iki saat bunu nasil basarabilirim, bakalim deneyip gorucegiz.

Biraz hile olacak ama bı kase ye bisküvi vs koy

Üzerine oturacak bı düz tabağın içine de kuru yemiş köy

Eşin kaseden yesin çocuğun geldiğinde de kuruyemiş tabağını otursun

Başka çare gelmedi aklıma
Tesekkur ederim bu aklima hic gelmemisti, denemekte fayda var, gerci cocuklar cok zeki oluyor hemen birseyler cevirdigimizi anlayabilirler.

Çocuğun önüne o abur cuburlar konduğu sürece yemeye devam edecek. çocuğa tatlı vererek sağlığıyla oynuyorsunuz. Kusura bakmayın eşiniz de bu durumda çok düşünceli sayılmaz. Tatlısını mutfakta yiyip odaya öyle geçiversin. Kimse tatlı yemiyor diye ölmez
Cok haklisiniz, evde oldugu muddetce yemek isteyecek, ben de buyuzden esime hic olmazsa bir muddet almayalim, evde yaptigimiz agir serbetli tatlilari da yapmayalim dedim baska kesin cozum gelmedi aklima. Ne yazik ki evimiz amerikan mutfak yoksa esim mutfakda yerdi. Bir yudum cay bir catal tatli seklinde gittiginden kisa da surmuyor.

Merhaba,
3 yasinda bir oglum var, derdim oglumun cok fazla cikolata, biskuvi ve turevlerinden yemek istemesi. Esim her aksam yemekten sonra cay icer ve cayin yaninda mutlaka tatli birseyler olsun ister. Tabi bunu goren oglumuz da tabaktakileri babasindan once yiyip bitiriyor. Tabaktakiler de yetmeyince butun paketi istiyor, huysuzlaniyor ve dakikalarca agliyor, boyle olunca ilgisini baska birseyle de cekemiyorum. Esim caydan ve yaninda yediklerinden asla vazgecmiyor, cay icmezse basi agriyormus, tatli birseyler yemezse de midesi agriyormus/bulaniyormus.

Esim aslinda dusunceli bir insandir, zaten yurtdisinda yasiyoruz, birbirimizden baska dayanagimiz yok. Oglumuzla da cok ilgilidir, oglumuzun sorumlugu haftaici benden cok babasindadir, krese birakir kresden alir, bolca oyun da oynarlar birlikte. Ama caydan ve tatlilardan vazgeciremiyorum. Bir sure eve boyle seyler almayalim, tatli yapmayalim diyorum, asla kabul etmiyor. Ben esimin de yemesini istemiyordum kendi sagligi icin ama artik ondan vazgectim, yetiskin insan kendi bilir diyorum, ama daha kucucuk cocugun bu kadar yemesine tahammul edemiyorum, bir iki parcayla durmuyor. Dun aksam esimle bu yuzden kavga ettik ve suan konusmuyorum, aksam geldi sarildi ama ben yine sert ciktim.

Burayi uzun zamandir takip ediyordum zaten, benim aklima gelmeyen fikirler/yontemler belki burdan birinin aklina gelebilir. Bu aksam oglumu kapiyi kaptip odasinda oyunlarla mesgul etmeye calisacagim, bakalim ne kadar ise yarayacak. Okudugunuz icin tesekkur ederim.
Not: Turkce klavyem olmadigi icin Turkce harflerle yazamadim, kusura bakmayin.
Cocugunuzun karnini iyice doyurun aksam yemegini kuvvetli yedirin karni tok olursa fazla abur cubur yiyemez diye dusunuyorum

Sabah kaçta kalkıyor? Kreş çocuğu için saat 10 geç geldi bana. Benim oğlum 4 yaşında, akşam 8.30da yatağına yatırıyorum. 9-9.30 arası uyumuş oluyor.
Bence de gec bir saat, hatta bazen 11`e kadar uyutamiyoruz. Bebekliginden beri yasitlarindan hep bir ya da iki saat daha az uyuyor. 7:30 ile 8:00 arasi kaldiriyor babasi, benim isim uzak oldugundan onlar uyurken yola cikiyorum ben. Kresde 3 saatlik uyku vakti var ogleden sonra, ogretmenleri genellikle o 3 saati de uyuyarak gecirdigini soyluyorlar. Bana 3 saat fazla geliyor ama kresin diger yonlerinden memnun oldugum icin ve oglum da orada mutlu oldugu icin sorun etmedim.

Cocugunuzun karnini iyice doyurun aksam yemegini kuvvetli yedirin karni tok olursa fazla abur cubur yiyemez diye dusunuyorum
Sabah kahvaltisinda ya da aksam yemeginde yaninda olamiyorum, sabah onlar uyurken yola cikiyorum, aksam da ben gittigimde onlar gelmis yemeklerini yemis oluyorlar. Bu gecici bir surec bir sure boyle idare etmemiz gerekiyor. Her aksam ne yedigini ne kadar yedigini sorarim esime, eger az yemisse benimle de yemesi icin tesvik ederim ama her zaman ise yaramiyor. Esim de hic israr etme taraftari degil istemiyorsa doymustur diyor ama tatlilar ortaya cikinca hic tok gibi davranmiyor.

Kavga etmekte haklisiniz
Benim esim boyle birsey yapsa o aldigi.paketli urunler eve girdigi gibi cope gider bu kadar net soyluyorum
Cocuga elinizle zehir veriyorsunuz , siz de bunun farkindasiniz zaten
Cay yapin , yanina da kuruyemis , evde kendiniz yapacaginiz sekersiz kurabiyeler vs yapin , esiniz d3 boyle boyle birakir belki
Sekerin inanilmaz zarari var , en onemlisi de kanser daha otesi var mi
Zaten bu sadece dun bir anda olan bir sey degildi, ne zamandir bu durumdan rahatsizdim ve esime de bunu defalarca dile getirdim, artik dun marketten yeni alinmis paketi gorunce cok sinirlendim ve yapici bir cozumle gelmeyince aynen dediginiz gibi bunlari evde gormek istemiyorum, cope atarim dedim ve sonra sustum ve konusmadim. Kavgayla bitmesini ben de istemezdim ama belki bu sefer ciddi oldugumu anlar ve ortak bir cozum buluruz. Mesaj atmis cicekler kalpler gondermis ama bu sefer iyi bir cozum bulmadan kapatmayacagim konuyu.
Gecen haftalarda kanserle ilgili bir konusmaya katilmistim, hoca beslenme ve spor uzerinde cokca durdu ve bilimsel kanitlarini da gosterdi sunumunda. Ben de eve gidince dinlediklerimi esime de aktardim ama onemsemedi oysaki kayinpederim genc yasta kanserden vafet etmis, esim de genetik olarak kansere daha yatkin olabilir ama umursamiyor.

Aylar önce şekeri tamamen kestim. Sağlıklı, şekersiz hatta unsuz tarifler yapıyorum kendime, tatlıyı aratmıyor inanın. İleride çocuğum olursa zaten paketli gıdalar yerine yine kendim yapıp yediririm ona da.. Siz de deneyin isterseniz.

Zaten bu sadece dun bir anda olan bir sey degildi, ne zamandir bu durumdan rahatsizdim ve esime de bunu defalarca dile getirdim, artik dun marketten yeni alinmis paketi gorunce cok sinirlendim ve yapici bir cozumle gelmeyince aynen dediginiz gibi bunlari evde gormek istemiyorum, cope atarim dedim ve sonra sustum ve konusmadim. Kavgayla bitmesini ben de istemezdim ama belki bu sefer ciddi oldugumu anlar ve ortak bir cozum buluruz. Mesaj atmis cicekler kalpler gondermis ama bu sefer iyi bir cozum bulmadan kapatmayacagim konuyu.
Gecen haftalarda kanserle ilgili bir konusmaya katilmistim, hoca beslenme ve spor uzerinde cokca durdu ve bilimsel kanitlarini da gosterdi sunumunda. Ben de eve gidince dinlediklerimi esime de aktardim ama onemsemedi oysaki kayinpederim genc yasta kanserden vafet etmis, esim de genetik olarak kansere daha yatkin olabilir ama umursamiyor.
Kendisini umursamayabilir , koca adam
Ama 3 yasindaki cocuga bunu yapmaya hakki yok
Aklim almiyor gercektrn nasil bilerek cocuguna zarar verebilir ki?
Geri adim atmayin lutfen , kesinlikle cok haklisiniz

Bunu ben de esime teklif ettim ama oglumuzun kresde de ogleden sonra uyku saati oldugu icin aksam 10 dan once yatmiyor, boyle olunca da esim o saatte cay icmeyi kabul etmiyor.
İyi de sizin eşiniz de hiçbir şeyi kabul etmiyor. Çocukcağızın da gözünün önünde canı istiyordur. Çay vaktinde çocuğu parka çıkarsanız? Hiç değilse görmemiş olur.

Bence de gec bir saat, hatta bazen 11`e kadar uyutamiyoruz. Bebekliginden beri yasitlarindan hep bir ya da iki saat daha az uyuyor. 7:30 ile 8:00 arasi kaldiriyor babasi, benim isim uzak oldugundan onlar uyurken yola cikiyorum ben. Kresde 3 saatlik uyku vakti var ogleden sonra, ogretmenleri genellikle o 3 saati de uyuyarak gecirdigini soyluyorlar. Bana 3 saat fazla geliyor ama kresin diger yonlerinden memnun oldugum icin ve oglum da orada mutlu oldugu icin sorun etmedim.

3 saat uyku ilginçmiş. Çocuk zaten günün yarısını uykuyla geçirmiş oluyor.

Bizim 1-1,5 saat kadar oluyor okuldaki uyku. Sabah 7.45te kalkıyor, akşam en geç 9.30da uyumuş oluyor genellikle. Ona rağmen az geliyor bana uykusu. Gece 10 saat, gündüz 1 saat gibi düşünüyorum. 4 yaş için 11 saat az geliyor bana.

Aylar önce şekeri tamamen kestim. Sağlıklı, şekersiz hatta unsuz tarifler yapıyorum kendime, tatlıyı aratmıyor inanın. İleride çocuğum olursa zaten paketli gıdalar yerine yine kendim yapıp yediririm ona da.. Siz de deneyin isterseniz.
Ne guzel, keske biz de yapabilsek, ilk hedefim olabildigince minumuma indirebilmek artik.

Back
X