Tefsir günlüğüm

Fetih Suresi-Fatma Bayram
Hudeybiye anlaşmasında nazil oldu. Medenidir. Hicretten sonra nazil oldu.
Bazen yenilgi zaferdir. Peygamberimiz kafirlerin tüm şartlarını kabul ediyor.
Fetih: Nusret ve zafer manasında
Fetih durumunuzu düzeltmenize bağlı.

Topiğin hayırlı olsun İncitanecim tam anlayamadım Fatma Bayram tefsirin yazarı mı
teşekkürler:)
youtubedan onun tefsir sohbetlerini dinlemeye başladım canım, elmalılı hamdi yazarı, o yorumluyor sadece. sonra da dönüp bakmak için ve belki burdaki birilerine de motivasyon olur diye buraya da yazmaya başladım.

teşekkürler:)
youtubedan onun tefsir sohbetlerini dinlemeye başladım canım, elmalılı hamdi yazarı, o yorumluyor sadece. sonra da dönüp bakmak için ve belki burdaki birilerine de motivasyon olur diye buraya da yazmaya başladım.
Yaa çok güzel ben hiç tefsir okumadım dinlemek de isterim bana ilham oldun takip edeceğim🌸

Fetih Suresi-1.ayet
-"İnna fetahna leke fethan mübina"
"Şüphesiz biz sana apaçık bir zafer verdik"

"...Bu dünyada rahatlık olmayacaktır. Biri bitecek biri başlayacaktır. Kendinizi en rahat hissettiğiniz anda başka bir imtihanın taşları döşenmektedir, bilemeyiz. Ama bu hiç huzur bulamayacağız demek değildir, bize en güzel öğretilen dua Rabbena atina duasıdır, bize dünyada da iyilik güzellik istememizi öğretiyor..."
Şükür vesileleri bizim için o kadar normalleşmiş ki, farkında değiliz.
Peygamberimiz ihramdan çıkıyoruz deyince herkes şok oldu, bunu hayal kırıklığı olarak gördüler. Mümin, her durumdan hayır kazanmasını bilerek çıkan kişidir. Münafık, bir fırtınada yıkılır.
Mekkenin fethinin müjdesi mi yoksa bizatihi Hudeybiye'nin kendisi mi bir fetihtir?
Fetih: açmak
Yeryüzünde ilk defa bir devlet olarak kabul edildi, hem de düşmanları tarafından.

Son düzenleme:
Fetih Suresi-2,3,4
2. Li yağfira lekellahü ma tekaddeme min zembike ve ma teahhara ve yütimme nı'metehu aleyke ve yehdiyeke sıratam müstekıyma
2 - Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahını bağışlar. Sana olan nimetini tamamlar ve seni doğru yola iletir.
3. Ve yensurakellahü nasran azıza
3 - Ve sana Allah, şanlı bir zaferle yardım eder.
4. Hüvellezı enzeles sekınete fı kulubil mü'minıne li yezdadu imanem mea ımanihim ve lillahi cünudüs semavati vel ard ve kanellahü alımen hakıma
4 - İmanlarına iman katsınlar diye müminlerin kalplerine güven indiren O'dur. Göklerin ve yerin orduları Allah'ındır. Allah bilendir, herşeyi hikmetle yapandır.

Sekine: Sükun, huzur. (telaş, kaygı, panik halinin gitmiş olması)

Fetih Suresi-7. Bölüm
Ahireti gözümüzle görmüş gibi inanmamaktan kaynaklanıyor çoğu kaygı. Hazları erteleyemiyoruz.
Mümin: Allah'a ve peygambere güvenen demektir.

Fetih Suresi-8. Bölüm
4. ayet: İmanlarına iman katsınlar diye müminlerin kalplerine sekinet indiren O'dur.
Sekinetin nedenini açıklıyor.
Ahiretten hiç şüphe etmiyorlar. Allah'tan gelen her emre zerre kadar şüphe duymadan razı olmak.
la raybe: şüphesiz

Fetih Suresi-9. Bölüm
4-5-6. ayet: Sekinetin neden indirildiğini açıklıyor.
İman, ameller yoluyla artar veya eksilir.
İnandığın gibi yaşamazsan, yaşadığın gibi inanmaya başlarsın.

Fetih Suresi-10. Bölüm
4.
Hüvellezı enzeles sekınete fı kulubil mü'minıne li yezdadu imanem mea ımanihim ve lillahi cünudüs semavati vel ard ve kanellahü alımen hakıma
4 - İmanlarına iman katsınlar diye müminlerin kalplerine güven indiren O'dur. Göklerin ve yerin orduları Allah'ındır. Allah bilendir, herşeyi hikmetle yapandır.

5. Li yüdhılel mü'minıne vel mü'minati cennatin tecrı min tahtihel enharu halidıne fıha ve yükeffira anhüm seyyiatihim ve kane zalike ındellahi fevzen azıyma
5 - Mümin erkeklerle mümin kadınları, içinde ebedi kalacakları, altlarından ırmaklar akan cennetlere koyması, onların günahlarını örtmesi içindir. İşte bu, Allah katında büyük bir kurtuluştur.

6. Ve yüazzibel münafikıyne vel münafikati vel müşrikıne vel müşrikatiz zannıne billahi zannez sev' aleyhim dairatüs sev' ve ğadıbellahü aleyhim ve leanehüm ve eadde lehüm cehennem ve saet masıyra
6 - Ve o Allah hakkında kötü zanda bulunan münâfık erkeklere ve münâfık kadınlara, Allah'a ortak koşan erkeklere ve ortak koşan kadınlara azap etmesi içindir. Kötülük onların başlarına gelmiştir. Allah onlara gazap etmiş, lânetlemiş ve cehennemi kendilerine hazırlamıştır. Orası ne kötü bir yerdir!

İnsana azap veren şey, kalbinde sekinetin olmamasıdır. Sürekli insanların takdirini, onayını bekler, içi içini yer.

Fetih Suresi-11. Bölüm
8.
İnna erselnake şahidev ve mübeşşirav ve nezıra
8 - Şüphesiz biz seni, şâhit, müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik.

9. Li tü'minu billahi ve rasulihi ve tüazziruhu ve tuvekkiruh ve tusebbihuhu bükreten ve ezıyla
9 - Ki, Allah'a ve Resulüne iman edesiniz, ve bunu takviye edip, O'na saygı gösteresiniz ve sabah akşam O'nu tesbih edesiniz.

10. İnnellezıne yübayiuneke innema yübayiunellah yedüllahi fevka eydıhim fe men nekese fe innema yenküsü ala nefsih ve men evfa bi ma ahede aleyhüllahe fe se yü'tıhi ecran azıyma
10 - Herhalde sana bey'at edenler ancak Allah'a bey'at etmektedirler. Allah'ın eli onların ellerinin üzerindedir. Kim ahdi bozarsa ancak kendi aleyhine bozmuş olur. Kim de Allah'a verdiği ahde vefa gösterirse Allah ona büyük bir mükâfat verecektir.

-şahit olması: desteklemeyi gerektirir
müjdeleyici olması: saygı göstermeyi gerektirir
uyarıcı olması: azaptan korunmak için tenzih ve tesbihi gerektirir.

Fetih Suresi-12. Bölüm
11.
Se yekulü lekel mühallefune minel a'rabi şeğaletna emvalüna ve ehluna festağfir lena yekulune bi elsinetihim ma leyse fi kulubihim Kul fe mey yemlikü leküm minellahi şey'en in erade biküm darran ev erade biküm nefa bel kanellahü bima ta'melune habıra
11 - Yakında a'râbilerden geri kalmış olanlar sana diyecekler ki, "Mallarımız ve ailelerimiz bizi alıkoydu. Allah'tan bizim bağışlanmamızı dile." Onlar kalplerinde olmayanı dilleriyle söylerler. De ki: Allah size bir zarar gelmesini dilerse veya bir fayda elde etmenizi isterse O'na karşı kimin bir şeye gücü yetebilir? Hayır! Allah yaptıklarınızdan haberdardır.

12. Bel zanentüm el ley yenkaliber rasulü vel mü'minune ila ehlıhim ebedev ve züyyine zalike fı kulubiküm ve zanentüm zannes sev' ve küntüm kavmen bura
12- Aslında siz Peygamber ve müminlerin, ailelerine geri dönmeyeceklerini sanmıştınız. Bu sizin gönüllerinize güzel göründü de kötü zanda bulundunuz ve helâki hak etmiş bir topluluk oldunuz.

13. Ve mel lem yü mim billahi ve rasulihı fe inna a'tedna lil kafirıne seıyra
13 - Kim Allah'a ve Rasulüne iman etmezse şüphesiz biz, kâfirler için çılgın bir ateş hazırlamışızdır.

Hiçbir kimseye sen münafıksın diyemeyiz, peygamberimiz de böyle yapmamış ama onları kritik görevlere almayacağız.
Baskıyla kimse mümin olmaz, baskı insanı ancak münafık yapar, bunu unutmamalıyız.

Fetih Suresi-13. Bölüm
14. Ve lillahi mülküs semavati vel ard yağfiru li mey yeşaü ve yüazzibü mey yeşa' ve kanellahü ğafurar rahıyma...
14 - Göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır. O, dilediğini bağışlar dilediğini azaplandırır. Allah çok bağışlayan çok merhamet edendir...

15. Se yekulül mühallefune izen talaktüm ila meğanime li te'huzuha zeruna nettebı'küm yürıdune ey yübeddilu kelamellah kul len tettebiuna kezaliküm kalellahü min kabl fe se yekulune bel tahsüdunena bel kanu la yefkahune illa kalıla
15 - Siz ganimetleri almak için gittiğinizde geri kalanlar: "Bırakın biz de arkanıza düşelim." diyeceklerdir. Onlar, Allah'ın sözünü değiştirmek isterler. De ki: Siz bizimle gelemeyeceksiniz. Allah daha önce böyle buyurmuştur. Onlar size: "Bizi kıskanıyorsunuz." diyeceklerdir. Bilakis onlar, pek az anlayan kimselerdir.

Bu durum 3 kere ayrı ayrı tekrar edilmiş. Her geçtiği yerde farklı anlamlara bürünür.
Rahman: koşulsuz sevgi, hak edip etmediğine bakmaz.
Mülk: Her türlü yetki
Münafıkların en önemli alameti: risk olan yerde yanınızda olmazlar, kazanım olan yerde yanınızda olurlar.

Son düzenleme:

Bir Ayet On Yaşam İlkesi | Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün​

Şura,15
Feliżâlike fed’u(s) vestakim kemâ umirt(e)(s) velâ tettebi’ ehvâehum(s) ve kul âmentu bimâ enzela(A)llâhu min kitâb(in)(s) ve umirtu li-a’dile beynekum(u)(s) (A)llâhu rabbunâ ve rabbukum(s) lenâ a’mâlunâ velekum a’mâlukum(s) lâhuccete beynenâ vebeynekum(u)(s) (A)llâhu yecme’u beynenâ ve-ileyhi-lmasîr(u)
Bunun için Rasûlüm, sen insanları tevhide dâvet et. Emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Onların arzularına uyma. De ki: “Ben Allah’ın indirdiği bütün kitaplara inandım. Bana, sizin aranızda adâletle davranmam emredildi. Allah, bizim de Rabbimiz, sizin de Rabbinizdir. Bizim yaptıklarımız bize sizin yaptıklarınız sizedir. Aramızda tartışılacak hiçbir şey yoktur. Nasıl olsa Allah hepimizi bir araya toplayacak ve aramızda hükmünü verecektir. Çünkü herkesin nihâî dönüşü O’nadır.”

1-Fed'u: dua, dava. D
avanız olsun, insanlık davası:tevhide davet.
2) dosdoğru ol, değerli kıl hayatı; hayırda yarış.
3) insanların heva hevesine yönlendirmesine yönelme, tâbi olma, kendin ol;
4) kitaptan Allah'ın indirdiği ne varsa ilkelere güven, dürüst ol;
5) hayatın temel kıvamını yaratacak olan adaleti sağlamak;
6) ortak nokta çoklu ortamda Allah, hepimizin ortak amacı;
7) herkesin yaptığı kendine; başkanının yaptığını mercek altına almayı bırak.
8)mutlak yargı insanı bağnazlaştırır. ancak Allah'a mahsustur.
9)Dönüş Allah'adır. tüm düşünceleriniz yargılanacak ancak biraz sabretmeniz gerekmektedir.

Varlığı Takdir Gecesi: Kadir Gecesi | Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün​

Kadir gecesi Allah"ın insanlara güç transferidir.

Kurban: İbadet mi Alışkanlık mı? | Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün​

Sembol:takva, paylaşma.
zayıfın kurban edildiği yapıdan zayıf için kurban edilen yapıya dönüşüm vardır.
doğru olan bunun 12 aya yayılmasıdır. edemediğimiz için en azından yoğunlaştırılmış zamanlarda telafi edelim.

Back
X