Tembel Bir Depresifin Diyet Günlüğü!

Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba.
Daha önce kadınlar kulübünü ve özellikle de diyet bölümünü bolca takip etsem de üye değildim. Ne buraya yazacak gücüm vardı ne de yazabileceğim doğru düzgün bir çabam. Diyetimde birinci ayımı doldurmak üzereyken biraz daha emin adımlarla ilerlemek için ben de burada günlük tutmaya karar verdim. Umarım birbirimize faydamız dokunur.

Öncelikle şuan 75.1 kiloyum ve boyum 168.
Hayatım boyunca çok kısa bir dönem haricinde hiç çok zayıf olmadım fakat küçüklüğümden beri sporcu olmanın etkisiyle atletik bi yapım vardı. Basketbol oynuyordum ve 50-55 kilo civarlarındaydım. Bir gün ciddi bir sakatlık geçirdim, hemen 1 sene sonra ise sağ bileğimde ciddi kırıkların olduğu başka bir kaza yaşadım, sporu bıraktım haliyle ve ardından kilo almaya başladım. 65 civarlarında dolandiğim lisenin ortalarına geldiğimde antidepresan kullandım ve bir anda 80i gördüm. Nasıl ve hangi ara kilo aldığımın hala farkında değilim.

Şuan üniversitede 3. sınıfım ve o gün bugündür sürekli kilo alıp veriyorum fakat bir türlü eski hallerime dönemiyorum. Gerçekten insan bu kadar kilo vermeyi isteyip de niye kilo veremez dediğim çok zamanlarım oldu. Hatta kilom yüzünden öyle komplekse girdim ne dışarı çıktığımda eğlenebildim ne ikili ilişkilerimde kendime güvenebildim ne de tam anlamıyla kendimi mutlu hissettim. Defalarca denedim olmadı, başa sardım daha çok kilo aldım. Kendime özgüvenimi iyice kaybettim ve sonunda kendini sevmeyen, sürekli deprosyanda, kompleksli ve özgüvensiz bir insana dönüştüm. Sanıyorum tüm kilo problemi olup da zayıflamak isteyen insanların ortak bir sorunu bu.

Neyse;
Bu kez denemeye başlamadan önce farklı birşey yaptım. Ben neden kilo veremiyorum sorusunun üstüne çok ciddi olarak düşündüm. Kendi zaaflarımı belirledim, neyin beni motive ettiğini buldum. Diyete yardımcı şeyler araştırdım, fizyolojik süreçleri öğrendim. Kısacası kendimi psikolojik olarak hazırladım. Çünkü sırf ruh halim yüzünden yine 79lu kilolara ulaşmıştım ve artık gerçekten birşeyler yapmam gerekiyordu.

Zamanla bunları daha ayrıntılı paylaşacağım belki fakat özet geçmem gerekirse; gerek ailevi gerekse maddi anlamda hayatımın zorlu bir döneminden geçiyorum ve ben ne zaman kendimi mutsuz hissetsem,karamsarlığa düşsem kendimi yemek yemeye veriyorum. Hatta kimi zaman art arda hamburger menu, çiğköfte dürüm, tavuk döner, cips, çikolata, tatlı, çerez kısacası ne bulursam ağzıma tepip kusma seviyesine kadar devam ediyorum ve sonrasında sabaha kadar mide ağrıları çekiyorum.- en azından çekiyordum. Bunun yanında normal beslenme düzenim de normal bir insanın yemesi gerekenden oldukça fazlasını içeriyordu.(günlük 1 ekmek yemek gibi) Ha bir de bunlar yetmiyormuş gibi depresiflikten tüm gün yatakta uzanıp sürekli uyuyarak vakit öldürüyordum. Haftacalarca evimi temizlemiyor hatta sırf üşendiğim için okula bile gitmiyordum.

İşte bu yüzden bir psikologla görüşmeye başladım ve onun sayesinde yeme ataklarımı kontrol edebilir hale geldim, diğer psikolojik belirtilerim de git gide iyiye gidiyor.Fakat hepinizin bildiği gibi kilo verme süreci ağrılı bir süreç ve ben bu sürede motivasyonumu kaybetmemek için buraya yazmaya ve sizden destek almaya karar verdim.

Lafı daha fazla uzatmamak adına burada bitiyorum şimdilik, fakat hem diyetimin gidişatı hem de kilo verme süreçlerine dair bilgilerle tekrardan geri döneceğim. Umarım destek verirsiniz, şimdiden Teşekkürler.

Başlangıç Kilo: 79.4 Başlangıç Tarihi: 9.12.2013
Şuanki Kilo:75.1
Hedef Kilo: 60
L - carnititne kullan derim ablam kullanıor epey ınceldı 82 kılomu neydı sanırım
smdı 75.bıttı yenıden alacak

Diyetimden ne yaptığımdan hiç bahsetmemişim, biraz da ondan bahsedeyim..

Öncelikle ben şunu yemeyeceğim bunu yemeceğim gibi çok sıkı kurallara maalesef gelemiyorum. Çünkü kendime katı kurallar koyduğumda çok ciddi yeme krizleri ile son buluyor. O yüzden uyguladığım yaygın bir diyet programı yok. Ha bir de öğrenci ve dağınık yaşayan bir insan olduğum sabah erken kalkıp her gün düzenli yemek yapmak gibi şeyler süreklilik sağlayabildiğim şeyler değil :(

Erken kalktığım günlerde maksimum 3 dilim çavdar-tam tahıllı vs ekmek ile kahvaltımı yapıyorum. Protein ağırlıklı beslenmek acıkmayı ertelediği için haşlanmış yumurta veya çok az yağ ile hazırladığım omleti kahvaltıma dahil etmeye çalışıyorum. Omletin içine damak zevkime göre mantar,ıspanak,kabak,zeytin,nane aklınza gelebilecek envai çeşit malzemeyi koyuyorum çoğu zaman :) Bunlara ek olarak domates, yağsız peynir ve güzelinden bulabilirsem salatalık ile yeşillik ile öğünümü tamamlıyorum. Eğer gün içersinde çok hareket ediceksem kimi zaman bal ve reçel de eklediğim günler oluyor.

Olur da derse son anda uyandıysam dışarda poğaça ve türevleriyle beslenmemek adına bir kase müsli veya mısır gevreği yiyorum.Fakat müsli çok malzemeli olduğundan çoğu zaman yarı yulaf kepeği-yarı müsli şeklinde ayarlıyorum kaseyi.

Öğle yemeğimi yemekhanede çıkan yemekler ile hallediyorum-pilav,hamur işi veya tatlı tarzı şeyler varsa sabah yaptığım kahvaltıya göre tadına bakıyorum ya da bir kısmını yiyorum.

Öğlen yemeğini yemekhanede yiyemediğim günlerde mısır patlağı,ve ya bir kase yoğurda karıştırılmış müsli ile geçiştirdiğim oluyor.

Akşam yemeklerini de çok büyük çoğunlukla yoğurdun içine doğradığım meyveler ile hazırladığım meyve salatası veya yeşil salatalar ile hallediyorum.

Böyle anlatınca biraz dağınık oldu muhtemelen şöyle özetliyeyim:
+günlük 3 dilim ekmeğin üzerine çıkmıyorum.
+ öğünlerden en az birini mutlaka sağlıklı ve vücudumun ihityaçları doğrultusunda karşılıyorum.
+ ya öğlen ya da akşam yemeğimi öğünlerinden birini yoğurt-müsli, yoğurt-meyve karışımları veyahut salata yiyerek geçiriyorum. Hem akşam hem öğlen yemek yiyerek geçirmemeye çalışıyorum.
+sadece protein alarak beslenmesem de gün içersinde daha az acıkmak adına proteine daha çok ağırlık verip karbonhidrat nişasta vs besinleri daha az tüketmeye çalışıyorum.
+ara öğün koymuyorum kendime fakat acıkırsam mısır patlağı, eti form bisküvi vs yiyip açlığımı bastırıyorum.
+bol su tüketiyorum.
+bağırsak hareketlerimi düzenlemesi için sabahları 1 tane incir ya da kuru kayısı yiyorum.

L - carnititne kullan derim ablam kullanıor epey ınceldı 82 kılomu neydı sanırım
smdı 75.bıttı yenıden alacak

şimdi internetten baktım, bu tarz yollara başvurmadan doğal olarak kilo vermek istiyorum ben. bir de hastalandığımda bile ilaç içmemeye çalışıyorum genelde :) ama çok teşekkür ederim önerin için yine de aklımda olsun.

Son düzenleme:
bugün tartıya çıktığımda 200 gram daha az çıktım, 2 gün önce tartılmıştım. sabahlarımı tuvalete gittikten sonra kıyafetsiz bir şekilde tartıldığım için 74.9 olarak sayıyorum artık kendimi :)

kahvaltım;
doğranmış domates, dereteotu ve çörekotunu karıştırıp üzerine biraz zeytinyağı döktüm.
5 adet zeytin
kibrit kutusu kadar yağsız beyaz peynir
küçük 2 dilim ekmek arası kaşarlı tost ve yine küçük 1 dilim kızarmış ekmek.

ara öğün olarak, 3 tane mısır patlağı

hala acıkmadığım için akşam yemeğimi yemedim. fakat bu aralar çok fazla ödev yaptığım için belki kendime küçük bir ödül olarak çikolata veya bar verebilirim :)

yoğun ödev zamanlarında diyetime uymakta çok zorlanıyorum, ilk mesajımda da belirttiğim gibi ne zama strese girsem kendimi yemeğe verdiğimden ve şu aralar da oldukça stresli olduğumdan biraz gevşettim diyetimi maalesef :43:

sabah küçük bir kase müsli yedim
arada 3 tane etiform limonlu bisküvi
ve akşam yemeği olarak da mantar ve italyan salatalı kumpir :( kendimi oldukça suçlu hissediyorum :(

bu arada kendim de hatırlayıp motive olmak açısından belki bir kısmınız bildiği bir kısmınızında sürekli cevabını aradığı bir bilgi paylaşmak istiyorum..

neden ilk etapta çabucak kilo veriyoruz ve daha sonrasında yavaşlıyor? bunu hızlandırmak mümkün mü?

öncelikle kabaca bahsetmemiz gerekirse vücudun canlılığını sürdürebilmek için korumak zorunda olduğu bir denge var. vücut ısımız, kalp hızımız, hormon düzeylerimiz vs. tabi bunların arasında bizi en çok ilgilendiren ve korunması gereken bir denge olarak da açlık tokluk hissimiz var :)

yukarda bahsettiğim tüm bu dengeleri beynimizde düzenleyen bir bölge var. örneğin bu beyin bölgesi vücut ısımızın olması gereken düzeyi 37,5 olarak algılıyor ; siz bu ısının üzerine çıkmaya başladığınızda terlersiniz üstünüzdekileri çıkarma gereği duyarsınız.Beyin bu şekilde ısınızı 37,5 da sabit tutmaya çalışıyor, tutamazsa hastalanıyor ve hatta ölebiliyorsunuz.

aynı vücut sıcaklığı örneğinde olduğu gibi beyin sizin şuanki kilonuzu normal kilo olarak algılıyor. Ve kilonuzu sabit tutmaya çalışıyor. - kilonuz normal kilo olmasa dahi-
Farazi rakamlarla konuşacağım. örneğin 80 kilosunuz, beyin bu kilo fazla olsa dahi uzun süredir 80 kilo olduğunuz için bunu normal olarak varsayıyor. ve kilonuz 75 ile 85 arasında değiştiği takdirde bunu yine normal olarak algılıyor.

fakat siz 75e yaklaştıkça bir sorun var vücuda yeterli gıda gelmiyor diyor ve metobolizmanızı yavaşlatıp aldığınız besinleri depolamaya başlıyor. sizin de kilo vermeniz yavaşlıyor, aynı şekilde 85e yaklaştığınızda da metobolizmanızı hızlandırıp yağ yakımını arttırıyor çünkü vücudunuza fazla besin girdiğini algılıyor.

peki kilo vermemiz yavaşlayınca ne yapıcaz?

öncelikle kesinlikle yemek yemeyi biraz daha azaltmak doğru bir yöntem değil. çünkü siz ne kadar az besin alırsanız beyin o kadar azaltıcak besin yakımını..
normal beslenme ve spor düzeninize devam etmeniz gerekiyor. beyin nasıl ki 80 kiloyu normal olarak algıladıysa bir süre sonra sizin o takılıp kaldığınız ve bir türlü altına inemediğiniz kiloyu da normal algılamaya başlıyor,
yani şöyle; 73 kiloya indiniz fakat daha fazla zayıflayamıyorsunuz, diyete devam edip yılmadığınız takdirde beyin normal kilonuzu 73
algılamaya başlıyacak ve siz yine kilo verebilmeye başlayacaksınız, ve yine alt sınıra ulaştığınızda yine kilo veriminiz yavaşlayacak ve bu döngü bu şekilde devam edecek :)

not: herkes için anlaşılır olması adına basitleştirerek anlattım, elbetteki süreç birebir bu şekilde değil fakat buna benziyor :)

umarım faydalı olur..

tekrardan merhaba,
düzenli beslenme ve yaşamayı bir türlü standart haline getiremediğimden bugün ki menümde bir düzen içermiyor maalesef :)

sabah: 1 adet muz
öğlen: kaşarlı izgara tavuk, 2-3 kaşık pilav ve salata bir de 3-4 tane patetes kızartması
akşam: 1 paket mısır patlağı

sınav zamanı bu şekilde düzensiz beslenmeye devam edersem kilo bile alabilirim sanırım :(

bu arada bugün bir arkadaşım bir sayfa paylaştı benimle eminim sizin de ilginizi çekicek, ben çok beğendim.

tam 56 kilo vermiş bir 25 yaşında bir kız, şuan gerçekten çok güzel bir fiziği var.. eski hallerinin de fotoğrafları var.
instagram hesabı: Instagram
bir de yazılar yazdığı internet sitesi var: * Rüya'dan...

ödevlerin yoğunluğundan dün yazamadım,
fakat bugün ilginç bir şey olarak stresten yemek yiyemedim, kendime sabah 8-9 civari kahvaltı için karışık tost yaptım ve yarısını yiyebildim anca, ve akşam yemeğimi sırf yemem gerektiği için yarım saat önce yedim. o da 3-4 kaşık kabak yemeği idi sadece.

aslında çok sağlıksız biliyorum ama bu yoğun final dönemi için stresten yemek yiyememek benim için daha sağlıklı, malum normalde ne bulduysam yiyen bir insandım :)
ayrıca sağlıksız beslenmemek adına bir tanıdığımdan rica ettim ve tüm final dönemimde bana yemek yapacak böylece abur cuburdan hazır gıdalardan uzak duracağım.

yarın diyetimde 1. ayımı tamamlıyorum, tartıda kaç çıkıcağımı çok merak ediyorum :)

bugün sabah bir kase müsli ve yulaf ezmesi, akşam ise dişlerime dolgu yapıldığı için sadece çorba içtim.

gerçekten çok moralim bozuk, tartıda 75,3 çıktım. ilk hedefim 1 ayda 73 e inmekti fakat ben bırakın 73e inmeyi, son tartılmamdan bugüne kilo bile almışım.
3-4 gün tuvalete çıkamıyorum ve regl öncesindeyim. umuyorum ki bunlarla alakalıdır...

sizlere sormak istediğim de bir şey var. gün geliyor 1 hafta tuvalete gidemediğim zamanlar oluyor ve çok sıkıntı yaşadığımda müsil ilacı kullanıyorum. benim gibi bağırsak düzensizliği yaşayan başka arkadaşlar varsa düzene girmek için önereceğeniz bir yol var mı?
Not: activia tarzı yoğurtlar çok fazla değişiklik yaratmadı.

Son düzenleme:
günlerdir stresten ölüyorum, sevgili günlük.
neyseki dün tuvalete gidebildim. bu şekilde yazıyorum ama gerekten tuvalete gidememek benim için çok büyük bir problem :( kilo da veremiyorum bu sebepten.. müsil ilacı içtiğimde çok halsizleşiyorum diye içemiyorum, çünkü ders çalışmam lazım. şişkinlik de inanılmaz rahatsız ediyor. o yüzden gidip kendime kuru erik, kuru kayısı ve kuru incir aldım. umarım işe yararlar.

diyetimi çok gevşettim. dün sanırım 15 tane mercimek köftesi yedim, evet tam 15!! dolabımda bi 15-20 kadar daha beni bekleyen mercimek köftesi var, neyseki sağlıklı yemekler de..
ne yiyip ne içtiğimden bahsetmek istemiyorum, gerçekten diyet yapmıyorum desem yeri. ama ekmek yemiyorum en azından. ha bir de bugün ders çalışırken saçma sapan şeyler yememek için kendime eti formun ne kadar çok atıştırmalığı varsa hepsinden aldım. bu kez hedeflediğim kiloya ulaşmadan bırakmak istemiyorum, kardeşim bile abla ben senin kilo verebileceğine inanmıyorum diyor. bu kez de bırakırsam br daha yapamam gibi hissediyorum.

sanırım finallerim bitince spor salonuna yazılıcam, bir ara b-fit sayesinde çok incelmiştim. 42-44ten 40 bedene inmiştim ve zorlasan 38 de oluyordu. sanırım tekrardan b-fite gidicem, en azından 1 aylığına. biraz motivasyona ihtiyacım var. bir de evde yapabileceğim zumba, tae bo videoları buldum. onlara da başlıcam. umarım ocak sonun da en azından 73e inmiş olurum :(

yoğunluktan yine yazamadım bir kaç gündür, malum sınav haftası.
sabahları yulaf&müsli karışımı ile kahvaltımı yapıyorum
akşamları ise sebze ağırlıklı ev yemeği yiyorum.
fakat ders çalışırken eti formun bisküvilerinden veya mısır patlağından atıştırıyorum mutlaka :(
aldığım kuru yemişler işe yaradı galiba, bağısak hareketlerim düzenlenmeye başladı :)

kendime akan_h'nin diyet günlüğünde gördüğüm p90xi indirdim ve bende lean programına başlıyacağım. tabi düzenli gitmesi için finallerin bitiminde başlamayı düşünüyorum.
regl dönemim bitince tartılacağım, kilo vermiş olmayı diliyorum. gerçi 10-15 gündür beni görmeyen bir arkadaşım zayıflamışsın dedi çok mutlu oldum :) ama insan somut kanıt istiyor :)

kendimi oldukça kötü hissediyorum, kilo vermek bir yana yarım kilo almış vaziyetteyim.
öyle abartılı da beslenmiyorum aslında. ekmek yemiyorum, sabah kahvaltımı yulaf ezmesiyle yapıyorum, tuvalete gidebilmek adına kuru incir, kuru kayısı ve kuru erikten birer tane yiyorum. akşamları da sebze ağırlıklı yemekler yiyorum. çoğu kez akşam yemeğim bir tabaktan yemekten oluşuyor çok nadiren pilav ekledim yanına. atıştırmalıklarımı da çok az tuttum ama şuan yine 75.4 gözüküyorum tartıda.

sanırım okul bitip de ben biraz kendimi toplayana kadar bu diyet mevzuna biraz ara veriyorum. yine aynı şekilde beslenicem ama zayıflama çabasındayım mantığından çıkıcam çünkü bu mantıktayken kilo alınca insan çok üzülüyor. şubat 1 de spor salonuna başlayacağım, o zamana kadar bırakmış vaziyette olucam.

1 şubattan sonra umuyorum ki motivasyonumu toplamış bir şekilde dönerim buraya..:5::14:

uzun bir aradan sonra herkese tekrardan merhaba,
diyetime ara vermiştim çünkü okuldu ödevdi finaldi derken çok stresliydim ve kendimi kısıtlanmış hissetmek iyice canımı sıkıyordu. kilo almaya başlamıştım üstelik. ve ben de bir süre ara vermeye karar verdim..

ara verdiğim esnada kesinlikle yemek yemeye yüklenmedim. olabildiğince dikkat ettim fakat canım bir şey istiyorsa kendimi de çok fazla sıkmadım.. buna rağmen 1 kilo verdim :)

2 gündür kendimi tekrardan diyete hazırladım, yarın da spor yapmaya başlayacağım. ara tatilimi iyi değerlendirmek istiyorum :)

Back
X