Tembel oğlum

lutti

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2008
284
306
303
Almanya
Arkadaşlar benim oğlum 19 yaşinda ama çok tembel .Yerinden kalkmak istemez ,ellinde sürekli tel ve odasinda pc.
Kilosu falan yok o konuda çok dikkat eder ve haftada 2 kere spora gider .Kişisel temizliğindede titiz ,ondada sorun yok.
Fakat başka hiç bir faaliyeti yok.Şimdi uni bekleme zamani ,bir yerden positif haber aldikama oraya tanişinmasi gerek olduğu için yakin cevredekileri bekliyor.
Yani otobüsle gidip hergün eve gelip yayilacak.Evde olmasi benim gözüme batan değil ,genc adam gezsin tozsun eģlensin ,bunlari yapsin .
Bisiklet sür,yüzmeye git ,çarşiya cik ,kamp yap,yok ,yokta yok.
Odasini bir görseniz ,girdiğim an tansiyonum cikiyor.Yerde çöplük,cikolata kağidi,boş pt şişeleri ,çorap,tişort,pantolon ne ararsaniz.
Yatağini üstüde ayni.Bazen bir ufak sinir krizi yaşiyorum fakat nafile ,çocuğun içinden gelmiyor.
Bu boş zamanda git biraz çaliş diyorum,yada oğlum ehliyete yazil diyorum ama o araştirmayi bile eriniyor.
Hatta öyle kendi giyeceklerinin çoğunu bile ben aliyorum çünkü alişverişten nefret ediyor .
Internettende olsa ilgilenmiyor.
Ya bu kadarida olmaz ki!!Ben dayanamiyorum,bu yaşta ölü gibi yaşamak birde oğlum.
Lütfen ben neyapa bilirim

Arkadaşlar benim oğlum 19 yaşinda ama çok tembel .Yerinden kalkmak istemez ,ellinde sürekli tel ve odasinda pc.
Kilosu falan yok o konuda çok dikkat eder ve haftada 2 kere spora gider .Kişisel temizliğindede titiz ,ondada sorun yok.
Fakat başka hiç bir faaliyeti yok.Şimdi uni bekleme zamani ,bir yerden positif haber aldikama oraya tanişinmasi gerek olduğu için yakin cevredekileri bekliyor.
Yani otobüsle gidip hergün eve gelip yayilacak.Evde olmasi benim gözüme batan değil ,genc adam gezsin tozsun eģlensin ,bunlari yapsin .
Odasini bir görseniz ,girdiğim an tansiyonum cikiyor.Yerde çöplük,cikolata kağidi,boş pt şişeleri ,çorap,tişort,pantolon ne ararsaniz.
Yatağini üstüde ayni.Bazen bir ufak sinir krizi yaşiyorum fakat nafile ,çocuğun içinden gelmiyor.
Bu boş zamanda git biraz çaliş diyorum,yada oğlum ehliyete yazil diyorum ama o araştirmayi bile eriniyor.
Hatta öyle kendi giyeceklerinin çoğunu bile ben aliyorum çünkü alişverişten nefret ediyor .
Ya bu kadarida olmaz ki!!Ben dayanamiyorum,bu yaşta ölü gibi yaşamak birde oğlum.

Ona ufak çocuk muamelesi yapmaktan vazgeçin
Mesela kıyafet almayın
Mesela odasını toplamayın
Onun dışında gerisini ona bırakın. Bırakmadan önce de deyin ki; “artık 19 yaşındasın, hayatının sorumluluğu senin
Ehliyet istediğinde KENDİSİ araştırmalı
Bisiklet sürmek istiyorsa KENDİ içinden gelmeli
Siz bir şey yapamazsınız
Sadece onu artık taşımayacağınızı ona AÇIKÇA söylemeniz yeterli

Ona ufak çocuk muamelesi yapmaktan vazgeçin
Mesela kıyafet almayın
Mesela odasını toplamayın
Onun dışında gerisini ona bırakın. Bırakmadan önce de deyin ki; “artık 19 yaşındasın, hayatının sorumluluğu senin
Ehliyet istediğinde KENDİSİ araştırmalı
Bisiklet sürmek istiyorsa KENDİ içinden gelmeli
Siz bir şey yapamazsınız
Sadece onu artık taşımayacağınızı ona AÇIKÇA söylemeniz yeterli
Haklisin abiside tam tersi ,herşeyini kende yapar oda bana kiziyor ,sen ona bebek gibi baktiğin için diyor.
Biraz beceriksiz cocuktu bende tam 7 yaşina kadar ekmeğini sürdüm

Liseyi bitirip üni yi beklerken o 3 ay içinde çoğu genç yan gelip yatar :) Yılların sınav stresi sıkıntısı nihayet sonlanınca bir rahatlama geliyor. Enerji toplayıp Üni'ye başlayacak işte :) Temizliğe gelincede.. Odanı toplamazsan harçlık yok diyin :)

Bu bir mizaç
. Kolay değişmez .

Sizin oğlunuzla rakip olamasa da benim de dünya tembeli bir dayım var.

Bizim tecrübemiz şu yönde:siz anne baba olarak ona kız istemeyeceksiniz. Onunla evlenmeye kalkan kızı ve ailesini uyaracaksınız.

Nasil oluşuyor bu mizac?
Ne eşim nede ben böyleyim.Hele eşim çok çalişiyor,lakin oda gezmeyi ve alişverişi sevmez

Üzgünüm ama siz alıştırmışsınız. Güzel ve ikna edecek şekilde konuşun ve artık sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyleyin ve bunu uygulayın.

Yine ikna olmadıysa çağırın birkaç arkadaşını (özellikle kız) odayı o halde görsünler belki utanıp aklı başına gelir.

hiç bir zaman, çocuk ve gençlerde suç bulmuyorum, tek suçlu biz büyükler...maddiyat haricinde, hiç birşey vermiyoruz çocuklara...bütün, ana babalar telefon, tv, tablet başında...sürekli, tartışmaların olduğu ailelerin içinde büyüyen çocuklar..
çalışan anneler, hafta sonu alışveriş merkezine götürüp, yemek yedirip, kıyafetler alıp, çocuk yetiştirdiğini sanıyorlar...
daha küçücük bebeklerin elinde, çocuk sussun diye telefon, yada karşısında televizyon...
bunların sonucunda, daha ayakkabısını bağlayamayan gençler... büyüğe, öğretmene, komşu teyzeye saygı nedir bilmeyen gençlik..arkadaşlarıyla konuşurken argo ve küfür le konuşan gençlik..hayattan bi haber yaşıyorlar işte...
sonrada evlilik yapıp, incir çekirdeğini doldurmayan şeylerden boşanıyorlar...

bence siz böyle yetistirmissiniz. annem de onlar erkek diye diye beni ezerek is yaptırırdi. simdi yaka silkiyo. ben anneme o konuda üzülmüyorum. ne ektiyse onu biçti.

toplamayın odasını. ilgilenmeyin. naparsa yapsın. hala daha devam ederse ben seni bu sekilde evimde tutamam, 18 yaşını doldurdun hayatini kur deyip yollayin evden.

belliki siz fazlaca telaşlı her iş anında olsun isteyen birisiniz. yoksa beceriksiz diye elinden alıp yapmak yerine yapana kadar beklerdiniz. siz de biraz kendinizi kontrol etmeye çalışın

Herkes siz alistirmissiniz diyor ama tamamen katilmiyorum iki oglum var buyuk oglum 14 olacak bu ay cani isterse cok enerjik odasini toplar dilabini duzeltir sabahlari bize kahvalti hazirlar ama cani istemiyosa sinir krizi de gecirsek parmagini oynatmaz gezmeyi sevmez alisveristen nefret eder giyecek biseyi kalmadiginda magazaya girer 5 dakikada 10 parca alir cikar biraz karakter meselesi kücüğumde tam tersi bayilir gezmeye sosyaldir abisine göre ikisinide biz yetistiriyoruz ama birbileriyle alakasi olmayan iki cocuk siz sadece surekli uyarip surekli gelecegiyle ilgili ona yardim etmek ama maalesef huyu oyleyse pek te degisecegini sanmiyorum allah kolaylik versin

Herkes siz alistirmissiniz diyor ama tamamen katilmiyorum iki oglum var buyuk oglum 14 olacak bu ay cani isterse cok enerjik odasini toplar dilabini duzeltir sabahlari bize kahvalti hazirlar ama cani istemiyosa sinir krizi de gecirsek parmagini oynatmaz gezmeyi sevmez alisveristen nefret eder giyecek biseyi kalmadiginda magazaya girer 5 dakikada 10 parca alir cikar biraz karakter meselesi kücüğumde tam tersi bayilir gezmeye sosyaldir abisine göre ikisinide biz yetistiriyoruz ama birbileriyle alakasi olmayan iki cocuk siz sadece surekli uyarip surekli gelecegiyle ilgili ona yardim etmek ama maalesef huyu oyleyse pek te degisecegini sanmiyorum allah kolaylik versin

ama yine yetistirmede farklilik oluyor. buyuk olan da mesela yere dusse hemen yanina giderdik. kucuk olan aglasa da kendi haline birakiyoruz. yani her ailede genelde küçükler daha rahat yetistiriliyor.bundan dolayi ozguvenleri ve becerileri daha iyi oluyor. ve abiyle ablayla buyuduklerinden mücadeleyi ogreniyorlar, daha aktif oluyorlar

Artık çocuk olmadığını kabullenip ona sorumluluk verin
Ben 20 yaşında ev borcuna girdim yahu oda toplamak falan nedir
Sorumluluğu olmadıkça böyle devam eder, arkasından çekilin, işini yapmayın
Mesela çamaşırlarını yıkamayın, renklerine göre ayırıp makinaya atmayı öğrensin
Odasına falan karışmayın bırakın yaşasın çöp içinde elbet toplayacaktır
Okul durumu yoksa işe girmesini sağlayın

Eğer kız olsaydı böyle bir şansı olmazdı. En azından benim yoktu. Ben sizin oğlunuz gibi yapsam annemden terliği yerdim. Tembellikte istisnalar hariç erkeklerin hakkı

ama yine yetistirmede farklilik oluyor. buyuk olan da mesela yere dusse hemen yanina giderdik. kucuk olan aglasa da kendi haline birakiyoruz. yani her ailede genelde küçükler daha rahat yetistiriliyor.bundan dolayi ozguvenleri ve becerileri daha iyi oluyor. ve abiyle ablayla buyuduklerinden mücadeleyi ogreniyorlar, daha aktif oluyorlar
Evet bununda etkisi var ama karakter üzerinde cok fazla etkimiz olamiyor diye düsünüyorum anne baba olarak davranislarink degistirmeyi zaman zaman basarabiliyoruz ama huy maalesef değismiyor

Back
X