Tembellik hastalığa davetiye çıkarıyor

yessillim

Nirvana
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2007
822
203
38
Harekette bereket!



Tembellik, hastalığa davetiye çıkartıyor. Az hareket edenler, ileriki yaşlarda kas ve baş ağrılarıyla boğuşuyor.


***

Tembellik hastalığa davetiye çıkarıyor

Sabah uyandığınızda kendinizi yorgun hissediyor ve geçmeyen baş ağrısından şikayet ediyorsanız, suç sizde! Çünkü hareketsizsiniz. Hemen bir fizik tedavi uzmanına gidin.

Gelişen teknoloji sayesinde zamandan kazanılıyor belki ama insanlar çağın rahatlığı tembelliğe, dolayısıyla da hareketsizliğe mahkum ediliyor. Hareketsizliğin hastalıklara yol açtığına dikkat çeken Bahçelievler Medicana Hastanesi'nden Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Yaşar Sezen, şu bilgileri veriyor: İnsan vücudu hareket etmek üzere yaratılmış bir makinedir. Gerektiği gibi çalıştırılmadığında bedende problemler görülmeye başlanır. Şiddetli baş ağrıları, aşırı kilo almanın başlıca nedeni; kondisyon eksikliğidir. Hareketsiz bir yaşamı, bir başka deyişle tembelliği alışkanlık haline getirenler, uzun süreli baş ağrıları çekerler. Kondisyonsuzluğun yol açtığı hastalıkların başında ise toplumun şu anda yüzde 2'sinde görülen ve sıklıkla kadınlarda rastlanan, çocukluk çağında ortaya çıkan kas ve bağlarda ağrı yapan bir sendrom yer alır. 'Fibromiyalji Sendromu' denilen kas ve iskelet sisteminde yaygın ağrı, yumuşak doku romatizmalarına neden olur. Bu sendrom, ülkemizde 40-60 yaş arası kadınlarda sıklıkla görülüyor.

NEDEN KAYNAKLANIYOR?
Bu sendromun oluşmasına neden olan birçok faktör bulunuyor. Fiziksel ve ruhsal travmalar, ailevi sorunlar, stres ya da enfeksiyonlar, kişilerde fiziksel problemlere yol açabiliyor. Sendrom ileri aşamalarda kişilerde lokal kas değişikliklerine neden oluyor. Ayrıca biyokimyasal farklılıklar, anksiyete, depresyon bile yapabiliyor. Kişide depresyon ortaya çıktığında ağrıların şiddetinin de büyük oranda arttığı gözlemleniyor. Bu rahatsızlıklarla mücadele etmek için bilinçli davranmak yaşam kalitesi açısından önem taşıyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Sendromun tedavisi var. Ancak ilaçla birlikte masajın yanı sıra fiziksel tedavi desteği de gerekiyor. Bazı hastalara psikiyatrik destek, anti-depresan ve kas gevşetici ilaçlar, yürüyüş ve yüzme egzersizi öneriliyor.


 
X