• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Terapi nasıl bir süreç destek alanlar lütfen destek verin

Ben de bilişsel terapiyi öneririm, kendim de bunun çok faydasını gördüm. Hepimiz birçok şeyi biliyoruz maalesef fakat bilmek yetmiyor, kişisel çabalarla günlük hayatta pratiğe dökmek önemli. Çoğu kez hem yazmalı hem uygulamalı ödevler veriliyor bilişsel terapide, onları aksatmadan yaparsanız size de faydalı olabilir. Kişisel çaba+sabır..
Yazmalı uygulamalı ödevlerde ne veriliyordu, ne yapmanız isteniyordu mesela ben psikiloguma ne yapmam lazım diyorum bana ben senin öğretmenin değilim diyor yani beni daha çok kendi ayaklarım üzerimde bırakmaya çalışıyor ama ben birinin beni yönlendirmesine ihtiyaç duyuyorum bu yüzdende acaba bu terapist hiç beni anlamıyor mu diye düşündüğüm oluyor
 
terapi uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. ben de gidiyorum; bir yılı geçti. benim acil müdahale isteyecek kadar yakıcı sorunlarım yok. depresyona ve kaygı krizlerine meylim var; başlamadan önleyeyim düşüncesiyle gidiyorum. ilk altı ay kadar zaten eee ben anlatıp anlatıp duruyorum terapist sadece not alıp dinliyor nedir yani diye sinirleniyor insan bazen. ama bi kırılma noktası oluyor sanki; o noktadan sonra terapinin siz farketmeden ince ince ne çok şeyi değiştirmiş olduğunu farkediyorsunuz. terapist değiştirmek gerçekten de bütün süreci sıfırlar hem paranıza hem çabanıza yazık olur. eğer terapistinize güveniyorsanız altı aydan az olmayan bir zaman tanıyın. tabii daha efektif, kısa vadede çözüm odaklı terapi yöntemleri de var. uzman değilim ama bir danışan olarak bunların dışsal bi iyileşme ilüzyonu yaratıp sorunları halının altına süpürdüğünü düşünüyorum. maalesef terapi çok pahalı bir süreç. kaç ay bütçe ayırabileceksiniz, sorunlarınızın ne kadar acil müdahale gerektirrdiğini düşünüyorsunuz ve terapistinize ne kadar güveniyorsanız bunları göz önünde bulundurup karar verin.
 
yahu kesinlikle çok doğru bir tespit. yani bende direnç olduğu kısmını terapistim söylüyor. bende ikinci kısma yani her şeyi anlamlandırma ve sorgulama düşüncesinde olduğum kısmına katılıyorum. değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

Rica ederim. :) Verimli bir terapi süreci geçirmenizi dilerim.
 
ben de 6 aydır gidiyorum. ilk 2 ay psikoloğuma da söyledim ben hiç faydasını görmüyorum diye. ama dediğim gibi bıktım artık psikolog değiştirmekten ve o kadar çok para harcıyorum ki. psikoloğum bana aşırı dirençlisin dedi. zincirlerini kırmakta çok zorlandım dedi. şimdi bıraktım kendimi ona ve ağzından çıkan her şeyi resmen ezberliyorum hayatıma nakış bakış işliyorum.

sonra psikoloğum bana itiraf etti eğer o direncin kırılmasaydı seninle terapi sürecini bırakacaktım çünkü frekans yakalayamamıştık bi türlü dedi...

bi seansımdan bahsedeyim. 1 hafta aralıksız salya sümük ağladığım ve hayatımın artık asla eskisi gibi olmayacağını düşündüğüm depresif bi anıma denk geldi terapi. sabaha kadar ağlayıp içip kusup gittim. 1 seans sonra hiçbir şeyim yoktu. ne kadar saçmalamışım diye çıktım odadan.

o direnç kırılmadan hiçbir faydası olmuyor terapinin. benim direncim şöyle kırıldı. psikolog bana içini dökmek için yazabilirsin dedi. ben hem mailine sürekli yazıp yolladım hem de sayfalar dolusu yazdığım kağıtlarla gittim terapiye. şimdi devam ediyorum çözülmeye başladım her şey çok güzel olacak inanıyorum.
 
Yazmalı uygulamalı ödevlerde ne veriliyordu, ne yapmanız isteniyordu mesela ben psikiloguma ne yapmam lazım diyorum bana ben senin öğretmenin değilim diyor yani beni daha çok kendi ayaklarım üzerimde bırakmaya çalışıyor ama ben birinin beni yönlendirmesine ihtiyaç duyuyorum bu yüzdende acaba bu terapist hiç beni anlamıyor mu diye düşündüğüm oluyor

Terapistiniz o konuda haklı, o size sadece seçenekleri sunabilir ama direkt bir yönlendirme yapmayı tercih etmemesi normal. Zaten bir özgüven probleminiz var ve bu demektir ki kendi kararlarınıza güvenmekte zorluk çekiyorsunuz. Sizi sürekli yönlendirirse bir yerden sonra akıl hıcanız gibi olacaktır. Oysaki hiçbir terapistin işi bu değil. Bilişsel terapiye özgü teknikler var, terapistim onları uyguladı. Ayrıca sürekli günlük tutturdu, sorunumla ilgili aşamaları kaydettirdi. Soru cevap şeklinde yönlendirmeleri çok yapardı ve öyle bir noktaya gelirdik ki ben kendim inanarak içten bir cevap verirdim. Farkında olduğumu sandığım çoğu şeyin aslında çok da öyle olmadığını gördüm. İnternetten biraz araştırırsanız görürsünüz. Ayrıca her terapistin de kendine özgü bir tavrı ve benimsediği bir ekol var.
 
bilişsel davranışçı tam olarak nasıl oluyor, nasıl bir yöntem uygulanıyor, benim psikolog umda alanında iyi biri yani aldığı eğitimler veya nette hakkında yazan yorumlar öyle ve iyide bir insan olduğunu düşünüyorum ancak bazen çok öfkeleniyorum ona beni hiç anlamadığını yanlış yolda olduğumu felan düşünüyorum bunları ona söyleyincede biraz akışına bırakmamı söylüyor.. bana sorunlarımla ilgili farkındalık kazandırıyor ancak ben sorunlarımın o kadar fakındayım ki çünkü kendimi çok fazla takip ediyorum . ben çözüm istiyorum. farkındalık değil..

Bazı düşüncelerimiz vardır.
Onlar işlevsel değillerdir.
Ve bizim düşüncelerimiz bakış açımızı değil, bakış açımız düşüncelerimizi etkiler.
Düşüncelerimiz davranışlarımıza yön verir.
Bu bir döngü halinde ilerler.
İşte mesele bu bakış açısını değiştirebilmekte.
İşlevsel olmayan düşünceleri, işlevsel olabilecek bir açıdan bakabilmek.

Mesela bir sınavdan sonra kendinize "Ben başarısızım." demiş olabilirsiniz.
Ancak gerçek bu değildir.
Her insan - altını çiziyorum her insan - hayatında ama küçük ama büyük bir şey başarmıştır.
Çok güzel bir yemek pişirmiştir bu bir başarıdır, çok güzel bir kitap okumuştur bu bir başarıdır.
Tökezlediğinde düşmemiştir bu bir başarıdır.
O halde kendimize "Ben başarısızım" deyip beynimize genel bir düşünce vermek yerine, "Bu kez başarısız oldum" demek daha doğrudur.
Çünkü bu kez beynimiz kendisini hayatta her zaman başarısız olarak algılamaktan vazgeçecektir.

Bu çok basit bir örneği.

Ayrıca BDT'de terapist daha aktiftir, gerekli yerde yorum yapması gerekiyorsa yapar, ev ödevleri vermesi gerekiyorsa verir, danışanıyla beraber aktiviteler yapması gerekiyorsa bunları yapar.
Sizin psikoloğunuzun bakış açısını bilmiyorum.
Ancak ben en hızlı sonucun BDTden alındığını düşünüyorum ve bununla ilgili bir takım çalışmalar da var zaten

Son olarak bana kalırsa psikoloğunuzla bir konuşun.
Ciddi anlamda devam edip etmek istemediğinizi siz sezebilirsiniz bence.
Yukarıda yazılanlara katılıyorum evet bu birkaç seansta sonuç verecek bir şey değil, bunu kabullenin, bir sonraki gittiğiniz psikolog da size 3-4 seansta çözüm sunamaz büyük ihtimalle ancak içinize sinmiyorsa da sinmiyordur.
İçinize sinen biriyle devam edin.

Bence.
 
Ya sadece antideprasanla kafaya almamaya başlıyorsun öyle t terapiyle iylesenj görmedim en ilaç sensin kimnin ne düşündüğünü bosverdiginde özgüven tavan yapar git alışveriş yap gez toz eglenbene bak gerisini salla .
 
Terapiste gidenlere ben de birşey sormak istiyorum. Terapistler görüşmeler de sizle ilgili notlar alıyorlar mı

Alınır ya da ses kaydı yapılabilir. Ama bunlar yapılırken sizden mutlaka izin alınır. Not alınma sebebi de sizin hakkınızda her şeyin doğru hatırlandığından emin olmak içindir, malum mükemmel hafızalarımız yok. :) İsterseniz notlara bakabilirsiniz, sıkıntı değil. Notlar terapist dışında dışarıdan kimseyle paylaşılmaz.
 
Psikologa hic gitmedim.ihtiyac hissetmedimmi zaman zaman evet.
Mesela sorunlarinda ozguven eksikligi,iltifat kabul etmeme,elestirilmekten kormma vs var bana gore hep digerlerinin dusuncesini onemsiyorsun hayatta.
Seni elestiren neye gore elestirir kendine gore ee onun dogru kabul ettigi senin yanlis gordugun olabilir.elestireni sende elestir.
Iltifatlara tesekkur et.
Senden bir tane daha yok o yuzden ozelsin unutma.
Drundan memnun degilsen degistir.kendini iyi hissedebilecegin baska bir dra yonel
 
Yorum yazan herkese ayri ayri tesekkur ederim. Bana önerebileceğiniz bir yöntem veya psikolog var mi
Türker Manavoğlu'nu bi araştır derim. Benim abim gitti, hafta da 3-4 kez panik atak geçirirdi çok kısa sürede kurtuldu, tavsiye ederim. Yöntemi ne dersen, ilk seansta sorunlarını dinleyip not alıyor, ve sana özel sabah ve gece dinlemen için 10'ar dakikalık telkin hazırlıyoır. Haftada 5 kez yapman için 53 dakikalık meditasyon veriyor. bilinçaltına girebilmesi için bu meditasyonu muhakkak uygulamalısın, 2.seansta bilinçaltı çalışmaları başlıyor. seni kesinlikle uyutmuyor, seninle konuşarak sana sorular sorarak sorunlarınla ilgili ana konuyu bulup basitleştiriyor. ben tavsiye ederim, abimde çok işe yaradı.
 
[Her terapistin de kendine özgü bir tavrı ve benimsediği bir ekol var]= Acaba sorun; bizim bir ekol'ümüzün olmaması olabilir mi hasta olarak? ;)
 
kızlar burada açtığım konular hemen hemen aynı tarzda.. kendimle çok uğraşıyorum, hatta uğraşmak az kalır, adete boğuşuyorum kendimle. Benim temelde;
kendine güvensizlik,
düşük öz saygı,
insanlar tarafından eleştirilmekten korkmak,
insanlara yakınlaşmaktan korkmak,
hayır diyememe,
iltifat kabul edememe,
kendini sevmeme, her hareketini sinir olma,
arkadaşlık kuramama... vs. (dahada çoğaltabilirim malesef bu örnekleri) gibi problemlerim var sık sık depresyona giriyorum. Psikolojik destek alıyorum ancak bu süreç çok sabır isteyen ve masraflı bir süreç. Sorunlarımı halen aşamıyorum bu da bana kendimi dahada kötü hissettiriyor. Terapide önce emdr uygulayacağız diye başladık sonra ben pek başaramadım sanırım bu yöntemi, yani çok odaklanamadım, şimdi emdr uygulamıyor, konuşma şeklinde geçiyor seanslar. Ancak ben anlatıyorum , terapistim dinliyor, bu beni nasıl iyileştirebilir ki. Terapiden beklediğim etkiyi görememek beni dahada depresyona sokuyor. şimdi size sorum benim gibi destek alanlar terapi süreci nasıl işliyor. Yani gittiğiniz psikolog nasıl bir yöntem izliyor, nasıl faydası oluyor, lütfen buradan veya özelden birileri bana yardımcı olsun
Psikolog da her meslekte olduğu gibi iyisinin ve kötüsünün olduğu bir dal. Mesela ben diğer arkadaşın konuya da yazmıştım ilk gittiğim çok iyiydi, ikinci gittiğim özel ofisinde olmasına rağmen çok kötüydü.
İyi olan nasıl iyiydi dersen bir kere çok ilgiliydi, pozitif biriydi.
Ben anlattım o dinledi olmadı hiç, karşılıklı konuşma şeklinde oldu. Sorunu belirleyip,ona göre çözüm üretiliyordu.seninle aynı şikayetlere sahibiz, bir de bende ayı koca vardı üstelik.
 
Back
X