- 28 Eylül 2022
- 1.346
- 4.971
- 63
- 37
Pedagog çocuk psikiyatristi değildir. Bu alanda malesef kavram karmaşası çok.Pedagog dediğiniz çocuk psikiyatristi mi acaba?
6 yıllık tıp fakültesinden sonra hekimler tıpta uzmanlık sınavına girer. Bu sınav puanına göre onlarca uzmanlık alanından ikisi olan erişkin psikiyatrisi veya çocuk ve ergen psikiyatrisini seçebilirler. Bu alanlar tıpkı diğer uzmanlık dalları gibi başlı başına uzmanlık dalıdır.
Psikolog 4 yıllık bir bölümdür ve çoğunlukla üniversitelerin fen edebiyat fakülteleri altında yer alır. Klinik psikolog ise bu dört yıl bittikten sonra üniversitelerde klinik psikoloji alaninda yüksek lisans tamamlayan kişilerdir. Psikolojinin, klinik psikoloji alanı dışında endüstriyel psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi gibi pek çok farklı uzmanlık dalı vardır. Yani her psikolog, klinik psikolog değildir.
Ülkemizde şu anda pedagog diye bir şey aslında yoktur. Tarihten emin olmamakla birlikte 1980lerden önce üniversitelerde pedagoji bölümü vardı. Fakat daha sonra bu bölümler kapatıldı ve yerine psikolojik danışma ve rehberlik bölümleri açıldı. Eski aliskanlikla pdr mezunları kendilerine bazen pedagog diyebiliyor.
Peki psikoterapist kimdir?
Psikoterapist; psikiyatri, Klinik psikoloji/psikoloji, pdr gibi bölümlerden mezun olmuş ve bir terapi ekolüne yönelik eğitim almış kişidir. Bu eğitimler alanında uzman hocalardan ücret karşılığında ve okul dışı zamanlarda alınır. Aynı şekilde çocuklarla çalışmak isteyen uzmanlar da benzer egitimleri çocuklara yönelik alırlar.
Psikiyatrist genel olarak psikologdan daha üstün görülür. Fakat her psikiyatrist psikoterapi eğitimlerini almayabilir. Devlet hastanesinde çalışan ve orada devam etmeyi planlayan bir psikiyatrist veya çocuk ve ergen psikiyatristi bir hekim için psikoterapi eğitimi almak anlamlı bir yatırım olmayabilir. Çünkü devlette bir hastaya 45-50 dk zaman ayıramazsınız.
Alanın uzmanı değilim, yanlışım varsa bilen kişiler düzeltebilirler :)