Tiroid Nodülleri ve Biyopsi

shenay75

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
23 Mayıs 2018
8
2
48
Tiroid Biyopsisi

Tiroid Biyopsisi, İİAB, TİAB, İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi

Tiroid bezinde nodül çok sık karşımıza çıkar. Nodüllerin büyük çoğunluğu iyi huyludur ve ileri tedavi gerektirmezler.

Nodül varlığında-nodülden hücre alarak kanser açısından incelemek için-ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB, TİAB) adı verilen bir işlem yapılabilir. Ancak her nodüle biyopsi yapmak gereksizdir.



Hangi nodüle biyopsi yapılacağına nodülü inceleyen Radyoloji Uzmanının önerileri doğrultusunda klinisyen karar vermelidir. Tiroid hastalıkları endokrinoloji uzmanlığının alanına girmektedir. Ancak çok sık karşılaşılan hastalıklar olduğu için İç Hastalıkları uzmanları, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanları ve Genel Cerrahi uzmanları da tiroid hastalıklarıyla ilgilenmektedirler.

Radyoloji Uzmanı raporunda nodüle biyopsi yapılıp yapılmaması konusunda mutlaka öneride bulunmalıdır. Hangi nodüllere biyopsi yapılması gerektiği uluslararası kuruluşlarla belirlenmiştir ve bu bilgilere göre biyopsi kararı verilmelidir.

Gereksiz biyopsi yapmanın ne zararı var?

Öncelikle gereksiz yere para ve zaman harcanmış olur. Ama daha da önemlisi hiçbir kanser şüphesi bulunmayan bir nodüle biyopsi yapılmasıgereksiz ameliyatlara yol açabilmektedir.

Biyopsiyi kim yapmalı?

Biyopsi Radyoloji uzmanı tarafından ultrason rehberliğinde yapılmalıdır. Yani ultrasonografi ile iğnenin tam olarak nodülün içinden hücre aldığı resimde de görüldüğü gibi görülmelidir. Ultrasonografi cihazı kullanma eğitimini sadece Radyoloji uzmanları almaktadır.

Biyopside alınan hücreleri kim değerlendirir?

Biyopside alınan hücreler Patoloji uzmanı tarafında mikroskop altında incelenir. Biyopsi esnasında yeterli miktarda hücre alınıp alınmadığından emin olmak için Patoloji uzmanı biyopsi esnasında hazır bulunmalıdır. Hemen yeteri kadar hücre olup olmadığını mikroskop ile bakarak değerlendirmelidir. Ayrıca tecrübeler göstermiştir ki patoloji uzmanının biyopsi yapılan ortamda bulunması, hücrelerin tam olarak nodülün içinden alındığını görmesi, nodülün özellikleri hakkında Radyoloji uzmanı ile fikir alışverişinde bulunması daha doğru ve güvenilir sonuçlar sağlamaktadır.

Tüm ultrasonografi ve renkli Doppler ultrasonografi tetkikleri kişilerin yaşamını etkileyebilecek tetkiklerdir. Tetkikinizi yaptırırken bunu göz önünde bulundurunuz.



Tiroid Ultrasonografisi ve Biyopsi
Yeterli vakit ayrılmadan, gerekli özen gösterilmeden yapılan tiroid ultrasonografisi, gereksiz biyopsilere ve gereksiz ameliyatlara neden olabilmektedir.

Tetkikinizi yapan doktor mutlaka Radyoloji uzmanı olmalıdır. Raporun sonucunda bulgularını net bir şekilde belirtmeli, çelişkili sonuçlar yazmamalıdır. Nodül varsa nodüle biyopsi yapılıp yapılmayacağı açıkça raporda belirtilmelidir. Tüm bulgular hastaya anlayabileceği şekilde açıkça anlatılmalı ve gereksiz endişe oluşturulmamalıdır. Tiroid biyopsisi hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Tetkik ve bilgi verme süreci yarım saat ile bir saat arası sürebilmektedir. Raporu tetkikinizi yapan Radyoloji uzmanı size elden teslim etmeli ve raporu okumanızı, anlamadıklarınızı sormanızı beklemelidir.

Tetkiklerinizi yaptırırken bunu göz önünde bulundurmanızı öneririm.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X