Tofu; Japonya, Tayland ve Çin’de yaygın olarak tüketilen soya sosundan yapılan bir besindir. Uzakdoğu Mutfağı’nda popüler bir yiyecektir.
Tofu hiç yağ içermemesi ve kalorisinin çok az olması sebebiyle de tercih edilmektedir. Protein, kalsiyum ve B vitamini değeri yüksek bir yiyecektir.
Nötr bir lezzeti olduğu için hem tatlılarda hem de tuzlularda tüketilmektedir. Japonya’da çoğunlukla soya sosu ve soğanla yenilmektedir.
Tofu, soya fasulyesinin ezilip posası ve suyunun ayrılmasıyla yapılır. Sert ve yumuşak olmak üzere iki çeşidi vardır.
Nasıl tüketilir?
- Silken, diğer türlerine göre daha yumuşak olanıdır. Ekmeğe sürülüp yenilebilir. İçerisine kekik, nane, biber gibi malzemeler ekleyerek de kullanabilirsiniz.
- Silken tofundan krep, omlet ve menemen yapabilirsiniz.
- Sert türleri kahvaltılarda beyaz peynir gibi tüketilebilir. Zeytinyağı, tuz, limon ilavesiyle kahvaltılık olarak kullanılabilir.
- Yine sert türlerini salatlarda kullanabilirsiniz.
- Sigara böreğine peynir yerine tofu koyabilirsiniz.
- Makarnanın üzerine sos olarak ekleyebilirsiniz.
- Sebze sotelerinize küp küp doğrayabilirsiniz.
- Galeta ununa bulayarak kızartabilirsiniz.
- Soya sosu ve yeşil soğanla birlikte yiyebilirsiniz.
- İçerisinde peynir barındıran tatlıları tofu kullanarak yapabilirsiniz.
Yarım kilo soya fasulyesi, 250 ml limon suyu ve 3,5 litre suyu hazırlayın. Soya fasulyesini önceden 6 saat suyun içinde bekletin. Suda beklettiğiniz soya fasulyelerini bir kaba koyun ve kaba fasuleyelerin üzerini geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı blenderda püre haline getirin.
Püreyi temiz bir tülbentin içine koyun ve tülbenti sıkın. Böylece pürenin suyu çıkacaktır. Bu suyu tencerede kaynatın. Ocağın altını kapatın ve tencereyi soğumaya bırakın. Elinizi sokabilecek kadar ılınmasını bekleyin.
Limon suyunu genişçe bir kaba alın ve tenceredeki soya suyunu bu kabın içine yüksekten dökün. Böylece 5 dakika bırakın. Karışımı tekrar tülbent üzerine alın ve altına bir tencere koyarak süzdürün. 25 dakika bekleyerek yumuşak, 30 dakika bekleyerek orta, 35 dakika bekleyerek katı tofu elde edebilirsiniz.
Kaynak:ev hayat