Toplu taşıma araçlarında, sokaklarda...Kendinizi nasıl güvende hissediyorsunuz?

Toplu taşımada mümkün olduğunca oturmaya çalışıyorum, yaslanabileceğim bi cam vs tarafını seçmeye çalışıyorum.. hiçbiri olmadıysa birsürü erkeğin arasında kaldıysam hep tetikteyim, hafif belki kasıtsız bi temasta arkam dönükse yan dönüyorum ya da yerimi değiştiriyorum filan.. toplu taşımada sadece 2 kez taciz edildim birince yerimi değiştirdim neden bağırmadım bilmiyorum biraz ufaktım.. diğerinde de herife dirseğimle geçirmiştim sadece.. geçen gün de eve giderken takip ve akabinde taciz edildim, bas bas bağırdım herifi dövüyordum nerdeyse sonra da polisi çağırdım.. 2 sene önce de yine sokakta benimle tanışmak isteyen bi erkeğe "defol git" dedim diye bana küfretti, ağzıma geleni saydım kimsin sen seni bulucam filan diye.. normalde tırsağım ama taciz olaylarında cesaret geliyor Allah'a çok şükür.. pişman ediyorum yani...
tacizden korunmak istiyorsanız
1- tedbirli olun
2- korkusuz olun, korksanız bile belli etmeyin
3- kimseden yardım beklemeyin umursamıyorlar, toplu taşımadaysanız şoföre kapıyı açma polis çağırıyorum diyin, sokaktaysanız avazınız çıktığı kadar bağırıp yardım isteyin
Tacizciler almaları gereken cezayı almıyorlar belki ama susmak yok.. korkmak yok.. cesur olun, kimse biz istemediğimiz sürece bizim bedenimize dokunamaz, izin vermeyin.. Allah hepimizi korusun canlar..

Merhabalar KK sakinleri.

Aylar sonra ilk defa konu açıyorum, onda da böyle tatsız bi konuyla dönmek istemezdim aslında. Ama pek çoğumuzun hatta belki de hepimizin hayatında bir kereliğine de olsa yaşadığı korkular bunlar.

O yüzden belki paylaşıp, birlikte sayıp sövüp rahatlamak istedim, belki birlikten kuvvet doğar derler ya güçlü hissetmek istedim, belki de "Olaylar üst üste gelmiş ondan, münferit şeyler bunlar. Ülkemiz, insanımız o kadar kötü değil abartma, sıkma canını." dersiniz dedim ne bileyim.

Konuya gelince, başlıktan da anlamışsınızdır az çok. Detaylarda boğulup ne kendi canımı ne de sizin canınızı sıkmak istemiyorum. Özet geçmek gerekirse çirkin bi olay yaşadım bugün toplu taşımada. Dönüp tepki veremedim ilk etapta, afalladım, kısacık bi anda oldu zaten nolduysa, uzaklaşmaya çalıştım sadece. Tabi bu o şeref yoksununu cesaretlendirmiş oldu. Sonra yapacağımı yaptım gerçi, ayakkabı gibi ayağı da delinmiştir inşallah.

Neyse dedim ya derdim detaylarda değil. Böyle bi duruma maruz kalan ilk insan ben değilim, son da olmayacağım. Ama anlatmak istediğim şey, bugün gerçekten korktum. O otobüsü onun başına yıkmaya korktum. Utandım demiyorum bakın korktum. Ben ağzımı açsam, o hayvan herif suç bastırmak için üstüme yürüse, bana zarar vermeye kalksa insanların orada put gibi durmasından, "aman bana dokunmasın da" tepkisizliğinden korktum. Otobüste giyimi yüzünden dayak yiyen kadınlar geldi aklıma korktum.

Sonra eve geldim haberleri kurcalıyorum, karşıma çıkan ilk şey bu oldu. http://www.hurriyet.com.tr/amp/son-dakika-universiteli-kizi-minibuste-kacirdilar-40667263

Güpegündüz, şehrin orta yerinde, ortalıkta bi ton insan varken, minibüs kamerası kaydederken kızcağızın birini kaçırmışlar. Kız feryat figan ederken. Kızın yanında teyzesi de var üstelik.

Niye; kız evlenme teklifini reddetti, babası da kızını ite uğursuza vermedi diye. 2 gündür haber alınamıyormuş. Adı çıksın benle evlenmeye mecbur kalsın diye düsünmediyse ben de bi sey bilmiyorum su hayatta. Böyle bi haysiyetsizliği, zorbalığı aklımızın almaması lazım ama o kadar olağan ki.

Konuyu dağıtmayayım daha fazla. Sabahki olayın üstüne bu haber denk gelince... çantamdaki biber gazından başka kimse yokken sustuğum iyi olmuş bile dedim bi an. Sonra kendime kızdım vs. vs.

Ne yapmak lazım hanımlar siz söyleyin. Nasıl güvende hissediyorsunuz kendinizi? Zorbalığa ses çıkaracak cesareti buluyor musunuz mesela, buluyorsanız nasıl yapıyorsunuz?

Bugunku nispeten basit bi seydi ama insanın hic beklemedigi bi anda manyagın biri yüzünden can güvenligi bile tehlikeye girebiliyo. Biber gazını bırakıp şok cihazı mı almak lazım? Ne yapmak lazım? Kendimizden başkasına güvenemeyecekmişiz gibi hissediyorum ben artık.
Bende boyle bi an yasadim :KK43: Ve s

Arkadasim simdi size bi olay anlatacagim.Bende boyle bi an yasadim.Sonra serefsiz e cesaretimi topladim ve tekrar o pis avcunu degdirdigi anda bagirdim napiyosun cek elini falan!! Sonrasi cok sacmaydi.Adam bana bagirdi :( kimse gikini cikarmadi.Gulsem miii aglasam miii verdigi cevaba sastim kaldim.Hanimefendi otobus kalabalik tutuncak baska yer mi var diye hönkurdu.Kimse anlamadi sanirim ve hemen indi otobusten:(

Aynı olayın benzeri belki hafif kalır derecesini yaşadım yıktım geçtim kimmiş o bana dokunacak!
Korkmayın ses yükseltmekten bu gibiler cesaret buluyor ses çıkarmadı o zaman şuda ses çıkarmaz buda...
Ama arkadasin dedigi gibi ya psikopatsa ve tepki gosterilme aninda aniden siddete gecerse korkmazmisiniz...bende o.korku olustu haberlerdeki seyleri duyali

Toplu taşıma,sokak vs bunları bırak evde bile güvende hissetmiyorum :) heran hırsız girebilir çünkü. Ve girdiği taktirde kendimizi savunamıyoruz yatak odası dışında :)) böyle bir yasa var. Yani güvende hissetmek mümkün değil.
Sokakta birine yanlışlıkla çarptı diye bıçaklanan bir genç var geçenlerde duydum. Özür dilemesine rağmen çocuk bıçaklandı ve yaşama şansı çok azmış.
Toplu taşımalarında çok fazlasıyla tacize uğradım. Karşıdan karşıya geçerken güvenle geçemiyorum insanlar üstüme üstüme gaza bastıkları oldu.
Daha da say say bitmez sanırım..

Yıllardır okula mecburen otobüsle gidip geliyorum. Geçen yıl arkadaşlarımla bindiğimde arkadaşımın birisine bir adam dokundu. Pislik haysiyetsiz herif. Ortalığı ayağa kaldırdım, hiç umrum değil. Ama herkes tepkisizdi, en vahimi de bu. Birgün de liseli bir kıza arkadan kaç kez bir pisliğin dokunduğunu görmüştüm, kızın elleri titriyordu korkudan seste çıkaramıyor tabi. Çantamda hep makas taşıyorum, okulda lazım oluyor. Makası çıkarıp pisliğin yanına yaklaştım, vallahi billahi yemin olsun sana bunu sokarım demiştim. Aniden panikleyip bir de bağırdı. Şerefsiz yüzünden ben iftira atıyorum sandılar. Ben Allahtan başka kimseden çok şükür asla korkmam, elime ne geçtiyse artık. Yaptığım çok yanlış olabilir fakat asla asla acımam o iğrenç varlıklara. Bunların sonu gelmeyecek, ve herkes böyle bu olayları normalleştirip tepkisiz kalacak. Gerçekten de en kötüsü bu.

Bana cocukken trde pazarda olmuşdu...
Babam yanımdaydı.
Söylemişdim ve adami zor almışlardı babamin elinden.
Bu olaydan sonra iki kere daha yaşadım ve herseferinde tekme tokat girişdim.
Asla kendimi caresiz durumuna düşürmem.

Kulaklığımı takar önüme bakarım. Olacaksa her yerde olur bu kadar vesvese yapamayın.

Siz fazla odaklanmışsınız toplu taşımaya geçen yolda yürüyen kadına yumruk attı denyonun teki.

Önceden bir kere taviz yaşadım korktum herhalde sessiz kaldım yanımdaki adam kolunu koluma sürttü durdu ama şimdi olsa bağırırım herkes duysun diye ne yapıyorsun ya derim zaten öyle olunca araçtaki diğer kişiler onları enseleyip aşağıya atıyor. Korkak olmamak lazım böyle şeylerde

@Ben bilirim Bibibella Bibibella @Kajmery34 olay anında tepki vermek en sağlıklısı haklısınız. Böyle bi durumla ilk defa karşılaşmıyorum aslında, eskiden o adamı oraya gömerdim ben. Bütün esnafı sapığın birinin başına toplamışlığım da var, bana el kol yapıp camdan sarkarken öyle bi bagırdım ki adam kendini arabaya kitledi korkudan. Kucağında bebeği olan bi kadını taciz eden adamı görüp ifşa etmişliğim de. Ki sadece taciz meselesi değil bu, magandalığin binbir tonu mevcut malumumuz.

Ama işte noldu da değiştim bilmiyorum. Belki biraz da ondan konu açma ihtiyacı hissettim. Bilmiyorum siz de öyle hissediyo musunuz ama insanlar her zamankinden daha tepkisiz, şerefsizler her zamankinden daha cesur sanki.

Açıkça korkmuyolar diye düşünüyorum, herkes kendi çapında terörize olmuş, şiddete meyilli bi halde. Ve bunun bedelini ödemeyeceklerini düşünüyolar, bu da iyice sapıtmalarına neden oluyo. Adalet sistemimiz ve son khk lar sağolsun.
Bu konuda çok haklısın maalesef biz daha sindik onlar daha edepsiz olmaya başladı kimse aman bana birşey olmasın diye müdahelede etmiyor artık

Bu ülkede, hatta dünyanın birçok yerinde kadın olmak çok zor :( kendimi hiç güvende hissetmiyorum. Keşke biraz daha pozitif olabilsem ama yok :(

Bu sorunun çözümü var. Kültür değişmeli....

Yazdıklarımı lütfen kimse yanlış anlamasın. Avrupa ülkesi vesayre diye blöf yapmıyorum kesinlikle...
Ama yaşadığım ülkede (yurtdışı) "kendini otobüste, sokakta, şurda burda güvende hissetmeyen kadınlar" diye bir sorun yok.
Yaz aylarında burada herkes kısa short, etek giyer hiç kimse rahatsız edilmez.
Yazın bikinini giyinip nehir kenarinda yüzmek, güneşlenmek çok normal.
Bir sürü kişi geçiyor oradan. Tek başına bikinili yalnız kadınsın, hiç bir şey söylenmiyor, olmuyor.
Kısa giyindiğim için bir gün bile burada rahatsız edildiğimi hatırlamıyorum.
Geç saatlerde trene, otobüse çok bindim. Rahatsız edilmedim. Binerken geç saat diye korkmuyorum da.
Ha bakanlar yok mu? Tabii ki var. Ama o bakışlar kış aylarında uzun ceketler giyildiğinde bile olan bakışlar. Yalnız ya çaktırmadan ya çok kısa, kesinlikle rahatsız edecek, gözle taciz anlamında değil.
Bir de kısa giyinirken kadınlar çok bakıyor. Acaba bacağında variz, selülit var mı diye... :)

Bildiginiz gibi Avrupa'ya Suriye, Pakistan, Afganistan, Irak, Kuzey Afrikadan çok göçmen/iltica edenler oldu son senelerde. Işte onlar kadınları Avrupada rahatsız etmeye başladılar. Kültür, ahlak, terbiye farkı kabak gibi ortaya çıktı. Bu yüzden bazı yerlerde onların halka açık havuzlara girişleri yasak.

Türkiye'ye gittim. Kısa etekli ve gece dışarıda olduğum için bana sesini duyurmak için yüksek sesle arkamdan konuşan adam - kiyafetime bakıp "ne biçim giyinmişsin" bakışlarıyla sinirli sinirli bakan adam vesayre oldu. ilk kez bu tür şeyleri Türkiye'de yaşadım. Bir kez daha iyiki kadın olarak bu ülkede yaşamıyorum dedim.

9 yildir yurtdisindayim. Mini etek giyerim gece disari cikarim. Evlendikten sonra bile bazen gece arkadaslarla disari cikip tek dondugum cok oldu.

Fransa da muslumanlarin cok oldugu bir mahallede hava kararmadan okuldan normal kiyafetle bile donerken sozlu tacize ugrardim.

Irlanda da zil zurna parti elbiseleriyle eve donerdim, gece bara tek basina salsa/tango gibi dans etmeye giderdim, ne barda ne yolda ne takside tacize ve askintiya dahi ugramadim.7 yil boyunca. Etrafimda 40 milletten kadin vardi, hic birinde taciz hikayesi duymadim.

Simdi amerikadayim, hamile oldugum icin artik alkol kullanmiyorum ve genelde esimle disari cikiyoruz ama ne giyersem giyeyim kimsenin Yan gozle baktigini ya da asla ve asla laf attiginiz gormedim duymadim. Etrafimda hic bir kadindan taciz hikayesi duymadim.

Kimsenin dini hislerini incitmek istemem ama bu bence bir gercek, muslumanlarin azinlikta oldugu yerde taciz yok. Cok oldugu yerde can guvenligimiz yok.

Asıl suçlu kaçıran değil, sessiz kalanlar.
Yavru kediye işkence eden o asker de suçlu değil. Onu izleyip bir şey yapmayan diğer askerler suçlu!!!
Zira kız bulundu ve 'yanlışlıkla olmuştur, şikayetci değilim' dedi.
Gel de delirme.

9 yildir yurtdisindayim. Mini etek giyerim gece disari cikarim. Evlendikten sonra bile bazen gece arkadaslarla disari cikip tek dondugum cok oldu.

Fransa da muslumanlarin cok oldugu bir mahallede hava kararmadan okuldan normal kiyafetle bile donerken sozlu tacize ugrardim.

Irlanda da zil zurna parti elbiseleriyle eve donerdim, gece bara tek basina salsa/tango gibi dans etmeye giderdim, ne barda ne yolda ne takside tacize ve askintiya dahi ugramadim.7 yil boyunca. Etrafimda 40 milletten kadin vardi, hic birinde taciz hikayesi duymadim.

Simdi amerikadayim, hamile oldugum icin artik alkol kullanmiyorum ve genelde esimle disari cikiyoruz ama ne giyersem giyeyim kimsenin Yan gozle baktigini ya da asla ve asla laf attiginiz gormedim duymadim. Etrafimda hic bir kadindan taciz hikayesi duymadim.

Kimsenin dini hislerini incitmek istemem ama bu bence bir gercek, muslumanlarin azinlikta oldugu yerde taciz yok. Cok oldugu yerde can guvenligimiz yok.

resmen istediğim hayatı yaşıyorsun.
ben de 3 ay amerikada bulundum ve hayatımın en özgür zamanıydı.
sana mutluluklar dilerim.
sakın geri dönme.
ben de oralara kaçmak için var gücümle çalışacağım.
benim için dua et :)

Bunun cidden yeri ve zamanı yok. Bir avrupa ülkesinde Türk olduğumu bilmeyen bir Türk tarafından tacize uğradım, adamı yaka paça dışarı alıp arkada benzettiler. (Genetik profilim o ülkenin çoğunluğuna uygun, Saç rengi göz rengi boy ve mimikler)Mekanın sahibi benden özür diledi. Aynı mahallede başka bir gece başka bir yere gittim gene aynı adam hala bilmiyor Türk olduğumu, tutup dudaklarımdan öpmeye çalıştı gene aynı olaylar.. Bir de iş adamıymış başka şehre iş gezisiyle gelmiş. Ben de şanssızlıkta master yaptım sanırım... Gittiğim ülkelerin yerlileri ya da turistler de gelip tanışmaya çalıştı terslediğim de oldu hiç böyle olmadı buralara gitmedi muhabbet, bizde ciddi eğitim eksikliği var...

Basima geldi 50 yaslarinda bir adam cok sinirliydim o gun bana resmen dokundu o sinirle dondum koluna vurdum ben sok adam sok ,otobustekiler sok halindeler ,dusunuyordum elini burksammi diye ama yapmadim s..z dedim ciktim korkmayin tacizciler pskin olur yapmadim der pısar korkar sesi guclu cikmaz yani bagirin rezil edin

En son olay yolda gidiyorum koca canta var iki tarafimda yanimdan gecerken eliyle bacagima dokunmak icin uzatti elini dokunamadi ama tesebbusu beni delirtti bagirdim, kolundan cektim yuru karakola gidiyoruz dedim (asla ceza almiyorlar ifade alinip serbest birakiliyorlar )gelmem vs dedi hala bagiriyorum ama cekindi herkes bakiyor oyle...sonra elim ayagim titrer sekilde yola devam ettim

Kuzum yakin mesafe durma ,o an bagir korkut bagirinca korkuyorlar ,sakin korkma, inan yanlislikla carpan taciz sozune sinirleniyor kiziyor ama taciz eden etrafa bakiyor haberim yok numaralarinda sakin duruyor bagir korkma o sucluluk psikolojidiyle korluyor cunku

Asla yuzun ve bedenin karsi karsiya durmasin yan dur hayati organlarini koru ve mumkunse yakin savunma dersi al gecmis olsun Allah cumlemizi muhafaza etsin

Ben kendim için değil de çocuklarımız için endişeleniyorum.Hatta endişe ötesi.Baya baya korkuyorum.

Eşime de söyledim geçen gün."Şimdi küçük dizimin dibinde ama ilerde nasıl yollıycam ben bu kızı sağa sola" diye.Bildiğiniz paranoyağım bu konuda.Allahım korusun hepsini.

Sunuda soylim tenha yerlerde dikkat ediyorsan kalabalikla 2 kat temkinli ol gecerken dokunuyor yanlislikla oldu numarasi yapiyor mutlaka bayanlarin oldugu yonde yuru kalabaliksa otobuse binme cantan kalcani gogsunu kapatacak sekilde dursun dokunamaz ben oyle yapiyorum

Merhabalar KK sakinleri.

Aylar sonra ilk defa konu açıyorum, onda da böyle tatsız bi konuyla dönmek istemezdim aslında. Ama pek çoğumuzun hatta belki de hepimizin hayatında bir kereliğine de olsa yaşadığı korkular bunlar.

O yüzden belki paylaşıp, birlikte sayıp sövüp rahatlamak istedim, belki birlikten kuvvet doğar derler ya güçlü hissetmek istedim, belki de "Olaylar üst üste gelmiş ondan, münferit şeyler bunlar. Ülkemiz, insanımız o kadar kötü değil abartma, sıkma canını." dersiniz dedim ne bileyim.

Konuya gelince, başlıktan da anlamışsınızdır az çok. Detaylarda boğulup ne kendi canımı ne de sizin canınızı sıkmak istemiyorum. Özet geçmek gerekirse çirkin bi olay yaşadım bugün toplu taşımada. Dönüp tepki veremedim ilk etapta, afalladım, kısacık bi anda oldu zaten nolduysa, uzaklaşmaya çalıştım sadece. Tabi bu o şeref yoksununu cesaretlendirmiş oldu. Sonra yapacağımı yaptım gerçi, ayakkabı gibi ayağı da delinmiştir inşallah.

Neyse dedim ya derdim detaylarda değil. Böyle bi duruma maruz kalan ilk insan ben değilim, son da olmayacağım. Ama anlatmak istediğim şey, bugün gerçekten korktum. O otobüsü onun başına yıkmaya korktum. Utandım demiyorum bakın korktum. Ben ağzımı açsam, o hayvan herif suç bastırmak için üstüme yürüse, bana zarar vermeye kalksa insanların orada put gibi durmasından, "aman bana dokunmasın da" tepkisizliğinden korktum. Otobüste giyimi yüzünden dayak yiyen kadınlar geldi aklıma korktum.

Sonra eve geldim haberleri kurcalıyorum, karşıma çıkan ilk şey bu oldu. http://www.hurriyet.com.tr/amp/son-dakika-universiteli-kizi-minibuste-kacirdilar-40667263

Güpegündüz, şehrin orta yerinde, ortalıkta bi ton insan varken, minibüs kamerası kaydederken kızcağızın birini kaçırmışlar. Kız feryat figan ederken. Kızın yanında teyzesi de var üstelik.

Niye; kız evlenme teklifini reddetti, babası da kızını ite uğursuza vermedi diye. 2 gündür haber alınamıyormuş. Adı çıksın benle evlenmeye mecbur kalsın diye düsünmediyse ben de bi sey bilmiyorum su hayatta. Böyle bi haysiyetsizliği, zorbalığı aklımızın almaması lazım ama o kadar olağan ki.

Konuyu dağıtmayayım daha fazla. Sabahki olayın üstüne bu haber denk gelince... çantamdaki biber gazından başka kimse yokken sustuğum iyi olmuş bile dedim bi an. Sonra kendime kızdım vs. vs.

Ne yapmak lazım hanımlar siz söyleyin. Nasıl güvende hissediyorsunuz kendinizi? Zorbalığa ses çıkaracak cesareti buluyor musunuz mesela, buluyorsanız nasıl yapıyorsunuz?

Bugunku nispeten basit bi seydi ama insanın hic beklemedigi bi anda manyagın biri yüzünden can güvenligi bile tehlikeye girebiliyo. Biber gazını bırakıp şok cihazı mı almak lazım? Ne yapmak lazım? Kendimizden başkasına güvenemeyecekmişiz gibi hissediyorum ben artık.

Biber gazının koruyacağını hiç zannetmiyorum. Biz toplum içinde yaşamanın konforundan yararlsnacagimizi sanıyoruz ama aslında dusmaniniz olsa size saldirmaya kalksa toplum hic bir güvenlik sağlamıyor. Siz zarar görürseniz belki cezalandırır o da belki. Kendimizi kendimiz korumalıyız. Aikido veya benzeri savaş sanatları ya da self defece teknikleri öğrenmeliyiz bence.

Maalesef guvende hissedemiyorum :KK43: toplu tasima kullanirken yolda yururken taciz vs. basima gelse ne yaparim diye dusunurum bazen ama aynen de insanlarin tepkisizligi yuzunden bir sapiktan dayak bile yiyebilirim sanirim. Dolmusa bindiysem tek kalmaktan korkuyorum, sokakta yururken birkac dk arkamdan biri geliyorsa durup öne gecmesini bekliyorum. Eskiden boyle degildim. Yakinda bir kizim olacak onun icin bile simdiden endiseleniyorum :KK43:

Back
X