Toplumsal cinsiyet

milkycookie

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
17 Mayıs 2020
15
1
1
Merhaba herkese. Benim toplumsal cinsiyet konusunda kafam çok karışık, birkaç sorum olacaktı.
Öncelikle şunu sormak istiyorum: kız/kadın olmak nasıl hissettiriyor? Ya da hissettiriyor mu? Bir insan, biyolojik cinsiyeti kadın olduğu için mi kendine kadın der? Bir kadını davranışsal olarak erkekten ayıran şeyler nelerdir?

Bence cinsiyet senin hissettiğin şeydir. Ruhundur. Bedeninin ne olduğunun önemi yok. Hissettiklerin bulanık olabilir yaşın küçük. Zamanla tecrübeyle netleşir. 🤷🏻‍♀️

Merhaba herkese. Benim toplumsal cinsiyet konusunda kafam çok karışık, birkaç sorum olacaktı.
Öncelikle şunu sormak istiyorum: kız/kadın olmak nasıl hissettiriyor? Ya da hissettiriyor mu? Bir insan, biyolojik cinsiyeti kadın olduğu için mi kendine kadın der? Bir kadını davranışsal olarak erkekten ayıran şeyler nelerdir?

Toplumsal cinsiyet kadına ve erkeğe farklı roller yükleyen ve çocukluğundan beri bu rolleri onlara empoze eden bir olgudur. Biyolojik cinsiyetle bir bağı yoktur aslında. Bunun temeli evrimsel psikolojide yatar. İlk insanlar avcı ve toplayıcıydı. Kadınlar genelde doğadaki besinleri toplama rolünü üstlenmişti, erkekler ise avlanarak vahşi hayvanlarla daha iyi mücadele etmeyi öğrendi. Kadın çocuk doğurup büyüten ve daha hafif işleri yaparken eril birey evin maddi geçimini sağlıyordu. Bu düşünce insan davranışlarında gelenek haline gelerek, evrimsel süreçte kadın ve erkeğe farklı roller verilmesine neden oldu. Erkek ağır işleri üstlenmeli kadın ise çocuk bakmalıydı. Uzun bir konu bu burda cevabını pek bulamazsın. Kitaplar okumanı tavsiye ederim.

Cevaplarınız için teşekkürler.

Bence cinsiyet senin hissettiğin şeydir. Ruhundur. Bedeninin ne olduğunun önemi yok. Hissettiklerin bulanık olabilir yaşın küçük. Zamanla tecrübeyle netleşir. 🤷🏻‍♀️
Cinsiyet (gender) zamanla değişirse bu beni trans yapmaz sanırım. O zaman ben neyim?? Bir insanın hissettiği cinsiyet değişirse kendini daha iyi hissetmek için bunu çevresine göstermesi doğru mudur? Yoksa bu bir heves mi? Kafam çok karışık.

Cevaplarınız için teşekkürler.

Cinsiyet (gender) zamanla değişirse bu beni trans yapmaz sanırım. O zaman ben neyim?? Bir insanın hissettiği cinsiyet değişirse kendini daha iyi hissetmek için bunu çevresine göstermesi doğru mudur? Yoksa bu bir heves mi? Kafam çok karışık.
Çok güzel sorular bunlar. Aklın yolu her ne kadar bir dense de bence değil. Herkesin doğrusu farklı. Değişim de hakikaten engel olunamaz bir şey. O an ne hissediyorsan o ol. Bugün başka yarın başka olsa da olur. Çevreni de zamanla ekonomik güç filan kazandığında buna göre dizayn edersin.

(Güncelleme yapıyorum diğer arkadaşlar da bilgilensin diye)

Bugün anneme açıldım normal karşıladı o da gençliğinde böyle hissetmiş.
Annem benim cinsiyetimi öğrendiği gün mutluymuş ve dedeme de aynı anda söylemek için babamları akşama kadar bekletmiş. Annem böyle söyleyince babam beni erkek sanmış, niye beklettin o zaman demiş. Annem de çok üzülmüş, o mutluluğu yaşayamamış onun hissettiği şeyleri ben de hissetmişim karnında olduğum için.

Babam ben küçükken annemin beni süslemesine karşı çıkıyormuş. Bana "sakın süslenme kızım" diyormuş ben de söz vermişim.
Yani bilinçaltımda "ben erkek olursam babam beni daha çok sever" diye bir kod oluşmuş.

Kendimi düzeltmeye çalışacağım, böyle yaşamak çok rahatsız edici çünkü. Hislerim son zamanlarda çok yoğunlaştı.

Hamilelik ve çocukluk dönemi çok önemli. İnsanların kişiliği ve hayatı ona göre şekilleniyor. Bilinçli birer ebeveyn olmak lazım.

Back
X