Enfeksiyon bebeğe geçtiğinde ne olur?
Birinci trimesterde anne adayının geçirdiği enfeksiyonun bebeğine geçme olasılığı az, fakat bebekte enfeksiyon oluştuğunda düşük oluşma ya da bebekte ciddi toksoplazma enfeksiyonu sekelleri görülme riski yüksektir. Gebelik haftası ilerledikçe enfeksiyonun bebeğe geçme olasılığı giderek artarken bebeğin geçireceği enfeksiyonun sekel (kalıcı bozukluk) bırakma riski de azalmaktadır. Bu kuralın istisnaları da vardır.
Toksoplazma anne adayından plasenta yoluyla bebeğine geçtiğinde bebekte göz enfeksiyonlarına (koryoretinit) ve buna bağlı şaşılığa ya da körlüğe neden olabileceği gibi, beyin dokusu enfeksiyonu oluşursa, doğumdan yıllar sonra ortaya çıkan sara hastalığının ve/veya zeka geriliğinin nedeni olabilmektedir.
Doğmadan önce enfeksiyonu geçiren bebeklerde doğumda sarılık, gelişme geriliği, çok sayıda lenf bezinin büyümesi, karaciğer ve dalakta büyüme, havale, beyin dokusunda kalsifikasyon (kireçlenme), hidrosefali (beyinde su toplanması), göz enfeksiyonu, mikrosefali (kafanın ufak olması), nörolojik gelişim kusurları gibi belirti ve bulgular gözlenebilmektedir.
arkadaşlar zaten doğu kökenliyim akşamları çiğ köfte yeriz sabah kalanını yumurtaya bular kızartırız.sabah akşam çiğköfte yeriz yani. 18+6 gebeyim canım fenaaa çektiii. :84: :84: resmen bri gırtlaklayacak sanki yemezsem . aşermek bu galiba. burada etsiz çiğ köfte yok. :85: toxoplazma testim pozitif çıkmıştı. yesem olur mu acaba
Çiğköftenin yumurtaya bulanarak kızartıldığını ilk defa duydum ve çok merak ettim.Eminim çok lezzetlidirToxoplazmanın pozitif olması zaten ona bağışıklığı var demek niye bu kadar tepki almış ben de anlamadım.Etin temizliği ve ne koşullarda saklandığı bilinmiyosa çiğ hatta pişmişini de tüketmemek gerek.Belki bu yönden yenmemesi gerekir.Keşke benim de pozitif çıkıp bağışıklığım olsaydı da dışarda et yerken az mı pişmiş diye endişe etmeseydim.Sen yine de doktoruna sor toxoplazma bağışıklığı konusunu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?