Trafik kazasında büyükşehir belediye ye tazminat açılır mı

Sultan elgg

Üye
Kayıtlı Üye
13 Mart 2024
3
0
6
30
Dün trafik kazası yaşandı.. Yola yağ dökülmüş öndeki araç zikzak şeklnde gidince bi terslk olduğunu anladm frene bastım ama nafile araba kayarak gitti önümdeki araca çarptı.. E tabi arkadan çarpınca suçlu benim 30 bin öndeki araç masrafı 100 bin de benim araç masrafı çıktı.. Belediyeye tazminat davası açılabilşr mi bilgisi olan var mı

Geçmiş olsun , kasko yok mu ? Açarsın da yıllar yıllar sürer. Sağlam bir avukat bul.

Dün trafik kazası yaşandı.. Yola yağ dökülmüş öndeki araç zikzak şeklnde gidince bi terslk olduğunu anladm frene bastım ama nafile araba kayarak gitti önümdeki araca çarptı.. E tabi arkadan çarpınca suçlu benim 30 bin öndeki araç masrafı 100 bin de benim araç masrafı çıktı.. Belediyeye tazminat davası açılabilşr mi bilgisi olan var mı
Chatgbt den cevap ;

Soruna gelecek olursak: Evet, belediyeye tazminat davası açılabilir, ancak bazı şartlar ve süreçler var. Aşağıda sana sade ve net bir özet geçiyorum:

---

🚧 Belediyeye Tazminat Davası Açma Şartları

1. Yolda oluşan tehlikenin (yağ dökülmesi gibi) belediyenin kusurundan kaynaklanması gerekiyor.

Yolun bakımından, temizliğinden ve güvenliğinden belediye sorumlu.

Eğer yağ, belediyenin temizlemediği bir şekilde yolda kaldıysa bu, hizmet kusuru sayılır.

2. Kazanın bu kusur nedeniyle meydana geldiğini ispatlaman gerekiyor.

Fotoğraf, tutanak, tanık, kamera kaydı (mobese veya çevre dükkanları) bu konuda çok önemli.

3. Trafik polisinin düzenlediği raporda “yolda yağ bulunduğu, bu nedenle kayma yaşandığı” gibi bir ifade varsa, bu senin lehinedir.

4. Kusurun tamamen sende olmadığını kanıtlaman gerekir.

Öndeki aracın da kaydığı, senin yavaşladığın ama zeminin kaygan olduğu görülürse, bu da senin sorumluluğunu azaltabilir.

---

📝 Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

1. Zarar tespit raporlarını topla (ekspertiz, faturalar vs).

2. Kaza tespit tutanağını ve varsa mobese görüntülerini al.

3. Bir idari başvuru yap: Öncelikle belediyeye yazılı olarak zararın tazmini için dilekçe ver (bu şarttır).

4. Belediye 60 gün içinde cevap vermezse veya olumsuz dönüş yaparsa:

İdare Mahkemesi’nde tazminat davası açabilirsin.

---

💼 Avukatsız Olur mu?

Bu tür davalarda bir idare hukuku avukatından destek almak çok önemlidir.
Ama paran yoksa önce ücretsiz hukuki destek için şu yerlere başvurabilirsin:

Baro Adli Yardım Bürosu

Tüketici Hakem Heyeti (eğer kusur mal/hizmetten kaynaklıysa)

Belediyenin halkla ilişkiler veya zabıta birimi (şikayet kaydı için)

---

🧾 Ek Bilgi

Belediyeye karşı açılacak dava tam yargı davasıdır.

Dava süresi olay tarihinden itibaren 1 yıl ve her durumda 5 yıl içinde açılmalıdır.

Davada manevi tazminat da talep edebilirsin (psikolojik etkiler varsa).

Chatgbt den cevap ;

Soruna gelecek olursak: Evet, belediyeye tazminat davası açılabilir, ancak bazı şartlar ve süreçler var. Aşağıda sana sade ve net bir özet geçiyorum:

---

1. Yolda oluşan tehlikenin (yağ dökülmesi gibi) belediyenin kusurundan kaynaklanması gerekiyor.

Eğer yağ, belediyenin temizlemediği bir şekilde yolda kaldıysa bu, hizmet kusuru sayılır.

Fotoğraf, tutanak, tanık, kamera kaydı (mobese veya çevre dükkanları) bu konuda çok önemli.

3. Trafik polisinin düzenlediği raporda “yolda yağ bulunduğu, bu nedenle kayma yaşandığı” gibi bir ifade varsa, bu senin lehinedir.

Öndeki aracın da kaydığı, senin yavaşladığın ama zeminin kaygan olduğu görülürse, bu da senin sorumluluğunu azaltabilir.

---

3. Bir idari başvuru yap: Öncelikle belediyeye yazılı olarak zararın tazmini için dilekçe ver (bu şarttır).

---

💼 Avukatsız Olur mu?

Baro Adli Yardım Bürosu

---

🧾 Ek Bilgi

Dava süresi olay tarihinden itibaren 1 yıl ve her durumda 5 yıl içinde açılmalıdır.

Valla hiç öyle yürümüyor ben net gördüm. Biri bana arkadan çarptı. Tutanağı imzalamak istemedi zorunlu sigortası olmadığı için. Bir gün süre istedi. Bir gün sonunda da kazayı bir gün sonra olmuş yazmazsan imzalamam tutanağı dedi. Avukat arkadaşlarım yüzde yüz kazanırsın, değer kaybı da kazanırsın dediler. Sonuç takipsizlik kararı çıktığı için dava açamadım. Kaskom olmasa yanmıştım.
Adam da kazadan sonra hemen sigorta yaptığı için geçmişe dönük ceza da yokmuş yanına kar kaldığı pisliğin. Sorsan ooo kesin kazanıyordur falan 😁 durduk yere vekâlet ücreti ödedim

Valla hiç öyle yürümüyor ben net gördüm. Biri bana arkadan çarptı. Tutanağı imzalamak istemedi zorunlu sigortası olmadığı için. Bir gün süre istedi. Bir gün sonunda da kazayı bir gün sonra olmuş yazmazsan imzalamam tutanağı dedi. Avukat arkadaşlarım yüzde yüz kazanırsın, değer kaybı da kazanırsın dediler. Sonuç takipsizlik kararı çıktığı için dava açamadım. Kaskom olmasa yanmıştım.
Adam da kazadan sonra hemen sigorta yaptığı için geçmişe dönük ceza da yokmuş yanına kar kaldığı pisliğin. Sorsan ooo kesin kazanıyordur falan 😁 durduk yere vekâlet ücreti ödedim
😂😂valla ben yapay zekanın yalancısıyım , zavallı hak hukuk adalet var sanıyor.

Son düzenleme:
Çok ugrasirsin enerjin varsa ac hamileyken toplu tasimada yolculuk sirasinda kaza yasandi sürücü hataliydi dava actik bvg den aldik paramizi ama üc ay sürdü türkiye de nasil bilemem

Chatgbt den cevap ;

---

---

---

💼 Avukatsız Olur mu?

Baro Adli Yardım Bürosu

---

🧾 Ek Bilgi

Bu tarz durumlarda Chatgpt çok güvenilir bir kaynak değil maalesef. Mesela Tüketici Halem heyetine başvurun demiş ama somur olayda tüketici hakem heyetine başvurabileceği bir durum söz konusu değil.

Eşim ve arkadan çarpan 2 araç değer kaybı aldılar böyle bir problemden dolayı, ama belediye mi bilmiyorum.

Ondekinin masrafini senin trafik sigortan, senin masrafini da kaskon odeyecek. Eskiden derlerdi ki yolda cukur vardi vb deme kasko karayollarina dava acar, is uzar, yillarca parani alamazsin. Bir sigortaciyla veya sigorta sirketinin hukuk birimiyle konusmani oneririm. Bence :)

Belediye otobüsü aracımıza çarptığında (şerit ihlali yaparak, arkadan gelerek çarptı) haklı çıkamayacağımızı ve belediye araçlarına %100 kusur verilmediği söylendi. Ancak hiç söylenen gibi olmadı ve otobüs tam kusurlu bulundu ve değer kaybımızı aldık. Bence hakkınızı mutlaka arayın.

7-8 sene önce trafik kazası yaptık. Ana yolda rögar kapağı ters dönmüştü, sivri uçlar lastiği patlattı ve direksiyon hakimiyetini kaybedip yan taraftaki evin bahçe duvarına çarptım. Tutanak tutuldu dava açtım. 3 sene sonunda kazandım. Belediye %100 kusurlu bulundu hem masrafımı hem de arabanın değer kaybını aldım. Ama dediğim gibi 3 sene bekledim. Bu arada avukatım istersen o sürede kullandığın taksilerin faturasını bile ekleyebiliriz demişti. Biz eklemedik ama o kadarına da gerek yok dedik

Ondekinin masrafini senin trafik sigortan, senin masrafini da kaskon odeyecek. Eskiden derlerdi ki yolda cukur vardi vb deme kasko karayollarina dava acar, is uzar, yillarca parani alamazsin. Bir sigortaciyla veya sigorta sirketinin hukuk birimiyle konusmani oneririm. Bence :)
Kasko zararı ödüyor sonra karayollarına dava açıyor ve karayollarından bu parayı alıyor diye biliyorum. En iyisi sizin dediğiniz gibi kaskodan yaptırmak (gerçi bu ayrıntıyı da iyi araştırması gerekir) . Kasko arabanın hasar nedeniyle uğradığı değer kaybını da ödüyor ama kaza tarihine göre ödüyor, ileride arabayı satmaya kalktığınız tarihte aradaki farkın makası kapanmıyor... Yapacak bir şey yok...

yol kusurlariyla karayollarina başvuruluyor normalde ama belediye hakkinda bilgim yok. gec olmadan kamera kaydi vs kayitlari toplamaya basla bence, cogu yerin kamerasinin bjrkac günlük hafizasj var
ve cok gecmis olsuj

Back
X