trafikte,yaya olmak-bisikletli olmak-motorlu olmak amma arabalı olmamak...

Ben de her yere bisikletle gitmeye çalışan biriyim. Ama daha çok yaya gibi davranıyorum. Kenardan kenardan, bazen kaldırımdan,çok defa elimde taşıyarak geçiyorum kötü yerlerden. Canımdan kıymetli mi?
Ama sinir oluyorum yaa, en basiti Belgrat ormanına giderken . Daracık yollar,ve kamyon geçiş güzergahı
utanmadan tabela asmislar 'bisikletle yolu paylas' diye. Kamyon gelse kaçacak alan yok, sümük gibi yapışacaksin yere.
Devlet adamları makam arabasından başka birşeye binmedikleri için bisiklet ortaokul karne hediyesi gibi birşey sanırım onlar için. Mahallede sursunler!

Motosikletli sizi nasil sıkıstiriyor? Ters bir harekette kendisi yere dusecek neden sikistirsin? Arac sagindan gecilmez orasi tamam ama sadece gecmeye calisiyor sikistirmak ne motor, koca arabayi nereye sikistiriyor?

Motosikletle solda gidersin "motorlar sagdan gider" diye durterler. Saga gidersin "sen emniyet seridine gir" diye soylenirler ya da totona yapisirlar. Hizli gitsen hizli suruyor olur, yavas gitsen yine sorun. Aralardan gidersin tehlikeli derler, Seridini ortalarsan (ozellikle isiklarda) hayvanin biri arkadan bilerek vurur ve " sen kenarda bekleyeceksin der ben senden daha cok vergi veriyorum " der ya da olasi kazada 2 arac arasinda tost olursun.
Kirmizi isik ihlalinin kabulu yoktur evet ama sagdan gitme, soldan gitme, seridi ortala, seridi ortalama gökten mi gidelim. Hickimse memnun olmuyor? Herkes "öyle sürsünler, boyle sürsünler" diye yorum yapiyor sadece.

Apaçiler yorumum dişidir.

sağ taraf,ağır giden araç içindir zaten .kanunda iyi-kötü bir nizam var ...da...sorun kalabalık-bencillik-ötekini kabullenememe hali bence!

Kusura bakmayin ama yayalarda yuzsuz soforlerde.. yaya yola atliyo arabada hizlica geciyoki kimse onune gecmesin. Yaya gecitinde bile yol veren yok.

O halde,genel bir trafik kurallarına uymama tavrı hastalığı var bu memlekette!talihsizlik!!!

sağ taraf,ağır giden araç içindir zaten .kanunda iyi-kötü bir nizam var ...da...sorun kalabalık-bencillik-ötekini kabullenememe hali bence!

Asgari hız sınırı da belli yollar vardır, oralarda saatte 10-15 km ile ortadan gidilmez. Bisikletliler sağ şeridin ortasından da gidemez, dönüş yapacaklarsa da bisiklet yolu olmayan yerlerde yayalar için belirlenmiş noktalardan kontollü-güvenli geçerler, kavşağın ortasına "Ben bisikletliyim nasılsa" diye dalmazlar. Ama haklılar ki bisiklet yolu tayin edilmeli, kaldırımda gitsen bi ayrı dert, karayolunda gitsen bir ayrı. Birkaç ay, kursa bisikletle gittim geldim sorun yaşamadım; bizim buralarda bisiklet yolları var, düşünüp yapan birileri olmuş şükür. Ama yine de o bisiklet yoluna araç park eden öküzcanlarla dolu yollar. Yolun olsa da kafalar böyle olduktan sonra rahat vermezler.

Kabullenememe durumu değil de aynen dediğin gibi bencillik, "En haklı hep haklı benim, benim işim en önemli-en acele" olayları. Dikkat edenleri tenzih ederek söylüyorum ama çoğu kişi hangi konumdaysa, o konumda en haklı olmaya çabalar bizde. O gün yaya olarak çıktıysa sürücülere sallar sayar, motorlu taşıtla çıktıysa, yayalara bisikletlilere sallar, bisikletli çıktıysa da diğerlerine sallar. Empati lazım.

Son düzenleme:

süppperrrrr,al sana faşizmin bir tezahürü

Uzun süre motorluyduk, şimdi eşim motorlu ben arabalıyım. Kuryeleri hariç tutuyorum çünkü manyak gibi kullanıyorlar ama genelde motorcular araç olarak görülmeyip sıkıştırılıyor.

bu bir vicdan , bu bir kültür sorunu aynı zamanda.ahhhhh ah,ne memleketler var da!

aslında bisiklet asyada- batı avrupada ve türkiyenin bazı şehirlerinde çok yaygın kullanılıyor.manuel olanları ulaşımda kullanmak zor olsada kısa mesafe ve idman için çok güzel bi alet,seviyorum,iyi geliyor

bide arabaya e-bike yi tercih ederim,bana göre olan odur...

uzun süredir otomobil kullanıyorum. trafikte motorlu ya da bisikletli birilerini gördüğümde kesinlikle yol veririm iki araç arasından geçmeye çalışanlar olsa bile öbür tarafa doğru geçerim ki daha rahat geçsin diğer sürücü sıkıştıracak olsa bile. yol boş olsa bile aynaları devamlı kontrol ederim motor bisiklet bazen görünemeyebiliyor kör noktada kalıyor tamamen aracın bir kısmını görüyorsun en kötü diye. ama kaç kere denk geldim kaskında kamera olan ergen tiplere özellikle. yol verdiğim halde sinyal bile vermeden önüme kırıp yavaşlayanı mı dersiniz kendi kendine atarlanıp kadın sürücü olduğum için hakaret etmeye çalışanı mı dersiniz (hareket halinde yüksek hızdayken) neler var. genelleme yapmıyorum ama bu tarz davranışlar beni normal yolunda giden motorculardan da soğutuyor herkes nasıl davranıyorsa öyle davranayım ben de dedirtiyor bazen.

kültür sorunu var,etik çok önemli...kameralar iyi oldu.

bende yaylardan dolayı büyük sıkıntı çekiyorum, araba geliyor ama sevgili ablalarım abilerim siftine siftine sahil gezisi yapıyormuş gibi karşıya geçiyor, çoğu sağına soluna bakmıyor araba beklesin diye düşünüyor.
bende yaya oluyorum, araba geliyorsa bekliyorum, ben yolun ortasındayken araba geliyorsa koşuyorum çünkü söz konusu benim canım ama herkes aynı düşünceye sahip değil sanırım ki ağır hareket edebiliyorlar.

bugüne kadar kimsenin üstüne sürme gibi terbiyesizlik yapmadım ama inanın o insanların hakettiğini düşünüyorum, eğer araba gelirken ben bilerek yavaş geçiyorsam bende hakediyorum.

yani , etik,eğitim ,vicdan ,kanun ,empati çıktı ortaya

kültür sorunu var,etik çok önemli...kameralar iyi oldu.
kamera iyi oldu da bu sefer de millete iyi cesaret geldi. sürücüleri delirtmek için her türlü taşkınlığı yapıyorlar kendi taşkınlık yaptıkları kısımları kesip trafikte böyle böyle yapan maganda işte diye youtube da haber sitelerinde ünlü olmaya çalışıyorlar. yoksa elbette başlarına bir şey geldiğinde delil olarak sunulması için en başından beri destekliyorum kamera olayını ben de. ama mesela görüntülerin kesilmeden depolanması lazım ki arı kovanına çomak soktukları kısımların da görünmesi şart bazı durumlarda. kaldı ki kamera arabalarda da olmalı bence. sadece motorcularda değil.

Yaya asfalta adım attığında özellikle yaya geçidindeyse yol yayanındır. En azından gelişmiş toplumlarda böyle. Bir gün aceleyle araba geliyor koşacam derken düşerseniz hiç istemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Ya da aracın içindeyken nasılsa yaya hızlı geçecek diye frene basmazsanız da aynı son olabilir.

Bende şöyle bir örnek vereyım artık çünkü canıma taaak etti .

Her gun eve giderken çıldırııııyooruumm . Ya bu insanlar ne kadar dengesiz. Mahalleye giriyoruz . İşlek bir mah. Yayalar büyüğüde çocuguda o kadar dengesız kı . Karşıdan karşıya geçiyolar arabanın geldıgınıde görüyorlar ahhesssstteee aheesstteee yaylana yayylana yürüyorlar.
Zaten hız yapmıyoruz mah. arasında dıye ama benım yetiştirilme tarzım uzaktan bile araba görsem karşı şeride geçmek için koşarım .
Yok bunlarda öyle bır algı yok . Ben yayayımm yaylana yaylana giderim gerekirse o araba dursun mantığındalar.
Çocuklar desen gidiyoruz önumuze atlıyolar Aklıma geldikçe yıne delircek gibi oldum .

Lütfen karşıdan karşıya geçerken aval aval arabaya bakcağınıza karşıya hızlı adımlarla geçin. Çocuklarınıza bunları öğretin . !

Sağ arkadan tampona dayanıp şerit değiştiremeyeğin yerde kornanla araba sıkıştırmayı başka türlü tarif edemedim kusura bakmayın ya da iki araç arasına dalıp ayna kırmayı =)) arabalarda da motorlularda da kural tanımayan, can güvenliğini önemsemeyen bir sürü sürücü var maalesef daha dün akşam yaşadım adam döner kavşakta , kaskı yok ve arkasında 7-8 yaşlarında bir çocuk vardı , önüme kırdığı an dörtlüleri yaktım, çocuk savruldu arkada, ben durdum, zaten süratli değildim ama yanımdaki araç geçişine devam etti ve motora çarptı , can kayıplı bir kaza değildi ama çok korktuk, motorlu gördüğümde yüreğim hopluyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…