Tüp Bebek Başarısızlıklarına Karşı Önlemler - Neden başarısız oluyor?

Babypink100

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
18 Ekim 2013
779
664
34
Herkese merhaba,

Yaklaşık 1 yıl önce 2 kez doğal yollardan ve kalp atışı duyulmadan düşük yaptıktan sonra tabiri caizse deliye döndüm ve doktor doktor gezdim, yurtdışındaki tüm yabancı yayınları taradım, Amerikadaki ünlü kliniklerle ve hastalarıyla yazıştım ve kelimenin tam anlamıyla kafayı kırdığım bir süreç yaşadım, kendimde yıllarca ilaç sektöründe olduğum için bazı bilgilere ulaşmam daha kolay oldu. Bu kadar ilerleyen tıp dünyasında söz konusu düşük ve tüp bebek başarısızlığına gelince takdiri ilahi veya sebebini bilemiyoruz, 70% sebebini bilemiyoruz cevapları kabul edebileceğim cevaplar değil. Halbuki dünyada bu konuda 100% kabul görmese de bunun için uğraşan doktorlar var ve bazı amprik tedaviler var. Genelde bizim doktorlarımız doğurtma ve gebelik takibi maalesef getirisi daha fazla olduğu için düşük veya sebep araştırılması gibi konulara çok daha uzaklar. Yanlış anlaşılmasın amacım doktorları asla kötülemek değil fakat bu konuda oldukça yetersiz olduğunu düşünüyorum doktorların çok büyük kısmının. Bu alanında isim yapmış önemli bir prof da olabilir zaten benim gittiğim isimlerin hepsi son derece isim yapmış doktorlardı.

Bir başlık açmamın sebebi bu süreçte kendi yolculuğumda öğrendiğim her şeyi benim durumumda olan insanlarla paylaşmak. Kesinlikle en doğrusunu bildiğimi iddia etmiyorum ama edindiğim bir çok bilginin Türkiye şartlarının ve bizimle paylaşılanların biraz daha ötesinde olduğunu düşünüyorum. O yüzden belki birilerine faydası olur düşüncesi ile buradan paylaşıyorum.

Konu oldukça uzun olduğu için bazı başlıklar halinde yazacağım, ve öğrendiklerimin ve araştırdıklarımın hepsini bir günde yazamayacağım için bölüm bölüm yazacağım. Başlıklar kısaca söyle;

1)ilk trismester düşük neden olur? Hangi sebepler etken olabilir. Tıp dünyasının üzerinde tartıştığı konular
2) Düşük riskine karşı yurtdışında uygulanan bazı amprik yaklaşımlar nelerdir?
3)Yumurta kalitesi ne demektir? Yumurta kalitesi artırılabilir mi?
4) Bağışıklık sistemi neden önemli?
5) Olası düşük durumunda hangi testleri istemek lazım?
6) Tüp bebeğe hazırlık süreci nedir?
7) Düşük olsun veya olmasın hangi testlere baktırmak başarı şansını artırır?
8) Embryo kalitesi neyi ifade eder?
9) Genetik tanı ile tüp bebek başarısı ne kadar artabilir? Düşük riski ne kadar azaltılır?
10) Tüp bebek sonrası ilk ölçümlerde beta hcg seviyesi gebeliğin devamı ile ilgili ne söyleyebilir? Beta hcg ne kadar artarsa idealdir?
11)Tüp bebek tedavisi sırasında ne kadar süre ile progesteron ve östrojene devam ediliyor?
12) mthfr mutasyonu nedir? Neden herkes folik asit almamalı?




 
İlk Trimester Düşük Neden olabilir? Tıp Dünyasının üzerinde tartıştığı konular...

G
enellikle farklı oranlar verilmekle birlikte ilk trimester düşüklerin 60%-80% arasında kromozomal anomali dediğimiz özellikle yumurtanın meiotik bölünme fazındaki hatalardan kaynaklandığı düşünülüyor. Bu bir kereye mahsus spontan düşükler için geçerli olsa da tekrarlayan düşük diye tabir edilen, eskiden 3, şimdi ise 2 arka arkaya düşük olarak adlandırılan durumlar için geçerli olup olmadığı tartışılan bir şey. Şimdi genel kanı ve ifade, bu hatanın 1 kereye mahsus olduğu ve bir sonraki hamilelikte olma riskinin çok daha düşük olduğu. Zaten ilk düşükten sonra hekimlerin düşük sebebini araştırma isteksizliğinin altında yatan sebep de bu.

Öncelikle kromozomal anomali neden olabilir bu incelemek lazım?

Yaş burda en önemli faktör, şöyle ki 20-30 yaş aralığında her 10 yumurtanın 7 si normal iken, 30-35 arasında her on yumurtanın 50%si, 35-40 arası 60%-70%, 40 ve sonrası 90% lara varan anomali söz konusu. Zaten 45 inden sonra doğal yollarla çocuk sahibi olmak o sebeple oldukça zor ve yaşla beraber düşük riskinin artma sebebi de bu. Özellikle 42-43 yaşına kadar yumurta sağlıklı olduğu müddetçe rahim faktörünün çok etkili olmadığı ve düşük riskinin 25 yaşındaki biriyle aynı olduğu kanıtlanmış. Burda tıp dünyasının tam hemfikir olmadığı konu, yaşa bağlı bu anomalilerle ilgili bir şey yapılıp yapılmayacağı. Son araştırmalar veya amprik uygulamalar gösteriyor ki tüp bebek sürecinden yaklaşık 3-6 ay arası ciddi hazırlık yapmak yumurta kalitesini ciddi oranda artırabilir. Bir çok örnek var ki, bir tane bile normal embryo gelmeyen durumlarda, hazırlı yapıldığı vakit en az 1 tane sağlıklı embryo elde etme şansı olmuş. Bunun için yurtdışında envai çeşit uygulama var. Bunu sonra ayrı bir mesajda paylaşıcam. Peki embryo kalitesini başka ne etkileyebilir, tabii ki uygulanan protokol- doğru protokolün uygulanmasının daha iyi sonuçlar verdiği ile ilgili tonla örnek var, ilk denemede istenen sonuç elde edilemese bile hekimin hastasını tanıyıp doğru protokolü uygulamasıyla başarı şansı ciddi oranda artıyor.


Peki tekrarlayan düşüklerde kromozomal faktör ne kadar önemli? Genel inanış, bunun bir kereye mahsus bir şey olabileceği yönündeyken, artık böyle olmadığı, tekrarlayan düşük vakalarının en az 50%sinde embryo kalitesi ile ilgili sorun olduğu bir kaç çalışma ile kanıtlanmış durumda. Tıp dünyası şu an tekrarlayan düşük vakaları için preimplantasyon genetik tanıyı öneriyor. Bu en azından anomaliye bağlı düşüklerin önüne geçiyor.


Diğer faktörler

Luteal faz yetmezliği, anne ve babada gen hastalıkları, Endokrin problemler, Pıhtılaşma problemleri, Immunolojik sebepler, miyomlar/rahim ile ilgili sorunlar

Endokrin problemler-
Genelde burda söz konusu diyabet ve hipotiroid ile ilgili düşükler olsa da çok göz ardı edilen başka bir konu polikistik over sendromuna bağlı düşükler. Genelde polikistik overin hamile kalmak ile sıkıntı yarattığı düşünülse de, yapılan çalışmalar PKOS hastalarında 50%ye varan düşük olabileceği tespit edilmiş. Bunun sebebi ile testesteron ve erkeklik hormonlarındaki yükseklikler olduğu düşünülüyor, dolayısıyla östrojen ve progesteron seviyelerinde anomali yaratıyor. Ne var ki bu durum tespit edilirse düzeltilebilir. Ama önce mutlaka hormonlara bakılması lazım, eğer testesteron, dheas gibi hormonlar yüksek ise SHBG hormonuna bakılıyor, bunun düşüklüğü yine düşük ile ilişkilendirilmiştir.

Luteal faz yetmezliği-
Bu genel olarak luteal fazın 10 günden kısa olması ile tanımlanan ve şüphelenilen ve progesteron seviyelerinin ölçülmesiyle ortaya çıkan bir durum. Gebelikle progesteron takviyesi 12-14. haftalara kadar gerektirmekte ve tespit edildiğinde çözümü kolay olmaktadır. Ovulasyon kitlerinden kullanıyorsanız ovulasyon zamanınızdan adet tarihinize kadar geçen süreyi hesapladığınızda 10 günden fazla ise muhtemelen-kesin olmamakla birlikte- böyle bir defekt yoktur ama yine de kan tahlili ile teyit etmek doğru olabilir.

Pıhtılaşma Problemleri
Genelde 2. trimester kayıpları için temel sebeplerin arasında yer alsa da aslında 1. trimesterde de gebelik kaybına sebep olabilmektedir. En çok bilinenleri protein s deficiency ve faktör 5 leiden olmakla birlikte başka bir çok pıhtılaşma problemi olmakta ve düşük paneli dediğimiz sistemle bunlar tayin edilebilmektedir. Bunların içerisinde rutin olarak yapılmayan ve mutlaka yapılmasının önemli olduğuna inandığım MTFHR ve PAI mutasyonlarıdır. MTHFR mutasyonları 677 ve 1298 alelleri en çok bilinenleri ve önemli olanlarıdır. Heterozigot veya homozigot her ikisinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Yapılan çalışmaların yarısı bu genleri düşükle ilişkilendirmiş, kalan yarısı ilişkilendirmemiştir. Bu yüzden doktorların çoğu bunun düşük sebebi olabileceğini tam anlamıyla kabul etmez. Halbuki mtfhr mutasyonunun düşük yapıp yapmayacağı sadece bu mutasyona sahip olmakla açıklanabilir bir şey değildir, eğer kişinin metilasyon zinciri doğru çalışıyor, yeterli miktarda yeşillikten folat alıyor ve sigara vb kullanmıyorsa düşük yapmayabilir ama riski artırdığı muhakkak. Bu mutasyon varsa en önemli şey bugün bir çok prenatalın içinde bulunan, mısır gevreklerinde vb bulunan sentetik folik asiti kesmek. Çünkü sentetik folik asit folat reseptörlerine bağlanarak vücudun doğal alınan folattan da mahrum kalmasına sebep oluyor. Vücut sentetik folik asiti folata dönüştüremiyor. Bu hastalar kan tahliline baktığında çok yüksek folik asit ve b 12 seviyeleri görebilir ama bu vücudun kullanamamasından kaynaklanmaktadır.

mthfr mutasyonu özellikle beyin gelişiminin olduğu ve folata en çok ihtiyaç duyulan 6-7. haftalarda düşüğe sebep olabilir. Veya spina bifida gibi anomaliler oluşabilir.

PAI ise yeni gündeme gelen ve düşükle ilişkilendirilmiş bir mutasyon- hem mthfr de hem de PAI de
clexane gibi bir kan sulandıcı veya coraspin kullanmak yerinde olacaktır.

Immunolojik Sebepler

Burda otoimmun hastalıklar devreye giriyor, haşimoto, romatoid artrit gibi. Türkiye'de immünolojik sebeplerin tedavisi yok gibi bir şey halbuki yurtdışında sırf bu konu ile ilgilenen reproductive immunologists dediğimiz doktorlar mevcut ve tek işleri gebeliğe engel olan immunolojik sebepleri ortadan kaldırmak. T1/T2 dengesi diye bir duruma bakılıp eğer dengesizlik var ise ona göre bir tedavi veriliyor, ben bu testi Almanya da yaptırdım. Genelde Bu isimlerin en ünlüleri Dr.Braverman ve Geoffrey Sher- açıkçası milyon farklı teste göre bir çok protokol uygulanıyor ve benim kendimce tecrübe ettiğim kısım natural killer hücreleri ile ilgili tedavi süreci oldu. Bu da çok tartışmaya açık bir konu ve faydası olduğunu söyleyen isimler olduğu gibi faydasız diyenler de var. Fakat bu düşüklerin açıklanamayan 50 %lik kısmının immunolojik olabileceği ile de ilgili yaygın kanı mevcut. Burdaki mantık annenin hücrelerinin fetal hücreleri tanımaması ve saldırması. Hashimotoda bu tiroid antikorları ile olurken, natural killer durumunda, bu hücrelerin rahimde olması gerekenden fazla olması ile bebeğe saldırması durumu. İki şekilde bakılıyor CD 56 dediğimiz kan testi veya rahimden biyopsi ile. Türkiye'de genelde CD56 ile bakılıyor, normal değer 10-11%, üstündeyse bazı merkezler transfer öncesi ve sonrası intralipid serum veriyor, yaklaşık maliyeti merkeze göre 500-1500 arası değişiyor, yurtdışında 400-450$ civarı. Ya aslında 12 tllik bir şey ama firma ithal etmiyor, yoksa yani bu kadar maliyetli bir şey değil. Bunun öncesinde de bir kan transfüzyonu olan ve en az 10 katı pahalı IVIG vardı ama intralipidin de onun kadar etkili olduğu söyleniyor, özellikle HLA Alpha DQ match durumunda IVIGın mutlaka olması gerektiği söyleniyor. Ek olarak yurtdışında tüp bebek öncesi steroid tedavisi -12 haftaya kadar uygulanıyor, hatta meşhur olan protokollerden biri Bondi protokol, 20 mg steroid ve clexane ile birlikte NK hücreleri azaltılıyor. Bu arada tam sebebi anlaşılmamış olsa da clexane ın immunolojik sebeplerde etkili olabileceği düşünülüyor. Bu arada steroid genelde prednisone olarak veriliyor ve verilen doz nk hücrelerin seviyesine göre 20 mg ile 60 mg arası değişiyor. Ben türkiyede bana steroid verecek doktor bulamadım, o sebeple bondi protokolünü takip ediyorum. Eğer doğal yollarla hamile kalmak istiyorsanız, intralipidi her ay uygulamanız lazım, genelde etkinliği 4 ile 6 hafta arasında.

Miyom- Rahim ile ilgili sorunlar

Gebe kalmadan önce herkesin bir rahim filmi çektirmesi- tüple ilgili veya rahim ile ilgili yapısal sorunları, çikolata kisti vb tespit etmekte önemli. Bu size zaman da kazandıracaktır. Miyomların düşük sebebi olup olmadığı ile ilgili tartışma da devam etmekte. Genel kanı miyomun büyüklüğü ve lokasyonun nerede olduğunun önemli olduğu. Örneğin intramuraldan ziyade submüköz miyomların gebelik için daha çok risk tespit edebileceği yönünde. Bazı hekimler bunun çok önemli olmadığı düşünülse de özellikle belirli bir büyüklüğün üstündeki submüköz myomlardan kurtulmakta fayda var.

Şimdilik bu konuyla ilgili aklıma gelenler bunlar. Her gün bir diğer başlıkla ilgili yazmaya devam edeceğim. Umarım herkese ve benim durumumdakilere faydalı olur..





 
Ben 4 kere negatifi gördüm canım Dr söylediği sebepsiz interfelite kromozomlara bakıldı yine bı sebep bulunmadı malesef
 
Ben 4 kere negatifi gördüm canım Dr söylediği sebepsiz interfelite kromozomlara bakıldı yine bı sebep bulunmadı malesef
canım selam embryonun mu kromozomlarına bakıldı? Hangi yöntemle? Tam olarak ne yapıldı anlatabilir misin? Çünkü bakıldıysa senin sebep immunolojik implantasyon başarısızlığı diye tabir edilen ve immunolojik tedavi ile düzelebilen bir durum da olabilir. Çünkü bu vakalarda 10-11 kere başarısız olup tedavi ile çocuk sahibi olan çok kişi var.
 
B Babypink100 canim cok iyi bilgiler vermissin devaminj bekliyoruz. Emegine sağlık. Doktorlarimiz araştirmadan uzaklar biraz hazir bilgilye hareket ediyir coğu. Ülkemiz şartlarinda arastirma icin yeterli kaynak bulmakta ayri mesele tabi. Birde tabiki insan kayirma hat safhada oldugundan arastirmaci ruhlu biri vasat birine kadro verilmek uzere bertaraf edilebiliniyor. Doktorlarimizin bilim insani olmak isteyeblerinde iside zor bu sartlarda.
 
Merhaba benım gibi arastıran bır arkadasıma denk gelmıs olmak harıka:)
Sebepsız ınfertılıte!!!
4 deneme hepsı tutuyor ve hepsı düşükle sonuclanıyor. Zaten tedavıye baslamadan bılınclı gırdık bu yola. Genetık, trombofılı panel, fılmler , hormonlar ve tabıkı sadece bızler degıl eslerımızde arastırmaya dahıl olmalı. Spermıyogram , hormon detaylı usg ve sperm dna hasar testı!!! 3.düşük sonrası tüm yayınlar incelenir embrıyoya ngs uygulanır. Era testı yapılır ve hatta cd56 sonuc yıne düşük. Elde var caresizlik. Yapacak gerıye kalan hıcbır sey olmaması da tıp camıasının caresızlıgı! Üzgünüm cok...
 
B Babypink100 canim cok iyi bilgiler vermissin devaminj bekliyoruz. Emegine sağlık. Doktorlarimiz araştirmadan uzaklar biraz hazir bilgilye hareket ediyir coğu. Ülkemiz şartlarinda arastirma icin yeterli kaynak bulmakta ayri mesele tabi. Birde tabiki insan kayirma hat safhada oldugundan arastirmaci ruhlu biri vasat birine kadro verilmek uzere bertaraf edilebiliniyor. Doktorlarimizin bilim insani olmak isteyeblerinde iside zor bu sartlarda.
Selam canım, inan ben de o kadar bunaldım ki, bu araştırdığım şeyleri bir yerlerde özetlersem birilerine faydası olur diye düşündüm. Her gün bir konuyu aktarıcam, ne öğrendiysem veya neyle karşılaştıysam. Şu düşük vakalarında anladım ki insanın kendi kendinin avukatı olması gerekiyor, sebepsiz infertilite diyip işin içinden çıkıyorlar..
 
Selam canım, inan ben de o kadar bunaldım ki, bu araştırdığım şeyleri bir yerlerde özetlersem birilerine faydası olur diye düşündüm. Her gün bir konuyu aktarıcam, ne öğrendiysem veya neyle karşılaştıysam. Şu düşük vakalarında anladım ki insanın kendi kendinin avukatı olması gerekiyor, sebepsiz infertilite diyip işin içinden çıkıyorlar..
Doktorlar bılemıyoruz dıyor:) neden 4. Kez bunu yaasadım daha ne yapmam gerekırdı dedıgımde aldıgım cevap bılınmezlık. Hıc tarzım degıl ancak bıraz kısmet işi dıyorum...
 
Merhaba benım gibi arastıran bır arkadasıma denk gelmıs olmak harıka:)
Sebepsız ınfertılıte!!!
4 deneme hepsı tutuyor ve hepsı düşükle sonuclanıyor. Zaten tedavıye baslamadan bılınclı gırdık bu yola. Genetık, trombofılı panel, fılmler , hormonlar ve tabıkı sadece bızler degıl eslerımızde arastırmaya dahıl olmalı. Spermıyogram , hormon detaylı usg ve sperm dna hasar testı!!! 3.düşük sonrası tüm yayınlar incelenir embrıyoya ngs uygulanır. Era testı yapılır ve hatta cd56 sonuc yıne düşük. Elde var caresizlik. Yapacak gerıye kalan hıcbır sey olmaması da tıp camıasının caresızlıgı! Üzgünüm cok...
Aden umut selam, sakıncası yoksa trombofili panelde ve hormon testlerinde nelere bakıldı, cd 56 yüksekliğinden sonra nasıl bir tedavi uygulandı anlatabilir misin, neden diyeceksin, bana da ilk düşükten sonra bir panel yapıldı ama eksik yapılmış bakılmayan şeyler olmuş, her doktor farklı bir şey önerdiği için deneye yanıla buldum, çünkü bazen bazı şeyler eksik de olabiliyor, eğer paylaşabilirsen ben de kendimle kıyaslar sana bilgi verebilirim.bir de histeroskopi yapıldı mı? benim eşime de bir çok test yapıldı bu arada benle beraber o da bir sürü vitamin kullandı...
 
Doktorlar bılemıyoruz dıyor:) neden 4. Kez bunu yaasadım daha ne yapmam gerekırdı dedıgımde aldıgım cevap bılınmezlık. Hıc tarzım degıl ancak bıraz kısmet işi dıyorum...
Ya tabii ki Allah nasip edecek ama inan ben hep bir çözümün olduğuna inandım ve inanıyorum. Sebepsiz infertilite dedikleri şey de henüz sebebini keşfedemedikleri şey zaten. Benim inancım var, dua da ediyorum ama sınırları çok zorluyorum. İnanır mısın hekimler bana gıcık oluyor, eğer önerdikleri bir şey benim araştırdıklarım ve ulaştığım bilgilerle örtüşmüyorsa direkt sorguluyorum- çünkü adamların tuzu kuru orda oturup senle üzülmüyor ki- olmadı deyip geçiyor- çok duyarsız buluyorum bu yaklaşımı...
 
Aden umut selam, sakıncası yoksa trombofili panelde ve hormon testlerinde nelere bakıldı, cd 56 yüksekliğinden sonra nasıl bir tedavi uygulandı anlatabilir misin, neden diyeceksin, bana da ilk düşükten sonra bir panel yapıldı ama eksik yapılmış bakılmayan şeyler olmuş, her doktor farklı bir şey önerdiği için deneye yanıla buldum, çünkü bazen bazı şeyler eksik de olabiliyor, eğer paylaşabilirsen ben de kendimle kıyaslar sana bilgi verebilirim.bir de histeroskopi yapıldı mı? benim eşime de bir çok test yapıldı bu arada benle beraber o da bir sürü vitamin kullandı...
Suan yanımda degıl mutlaka mesaj olarak atacagım. Trombofılı panelımde heterezıgot cıktı . Ona gore de tedavım planlandı. Genetık testlerımde ise tum kromozom uclarına ayrıntılı bakıldı. Tek tek. Bunu herkes yaptıramıyor zaten ben de saglık calısanıyım dolayısıyla bıraz daha kolay oluyor zor testlerı yaptırmam. Cd 56 cok yuksek cıkmadı. Smoflıpıd serum kullanıldı ancak dr uzlaşamadık. Ben ya transfer gununden ıtıbaren yada transferden önce serumu istedım. Doktorum ise pozıtıf gordukten sonra uygun gordu ki zaten bu teste cok ınanmıyordu. Ben kanda baktırmadım zira hıc bır faydası anlamı olmayacaktı. Kucuk bır operasyonla yaptordım cd 56.
Histereskopı yapılmadı. 2 ayrı doktor ile tedavımı goturuyorum ama ıkısıde rahımle alakalı hıcbır aorun gozlemlemedıklerını soyledıler . Detaylı muayenelerım yapıldı ancak hrkes ısrarcı suan için hıstereskopi gereksız dıyor. Bende bukez cok diretmıyorum cunku ıkna oldum.
 
Ya tabii ki Allah nasip edecek ama inan ben hep bir çözümün olduğuna inandım ve inanıyorum. Sebepsiz infertilite dedikleri şey de henüz sebebini keşfedemedikleri şey zaten. Benim inancım var, dua da ediyorum ama sınırları çok zorluyorum. İnanır mısın hekimler bana gıcık oluyor, eğer önerdikleri bir şey benim araştırdıklarım ve ulaştığım bilgilerle örtüşmüyorsa direkt sorguluyorum- çünkü adamların tuzu kuru orda oturup senle üzülmüyor ki- olmadı deyip geçiyor- çok duyarsız buluyorum bu yaklaşımı...
Benım hıkayemle ılgılı fıkrın nedır? Hepsının tutması ancak düşükle sonuclanması..
 
2) Düşük riskine karşı yurtdışında uygulanan bazı ampirik yaklaşımlar nelerdir?

Genelde trombofililerin bir çoğu bilinemediği için- evet doğru trombofili paneli yapılıyor ama bir kaç doktorla konuştuğumda bilmedikleri alt tiplerin olduğunu kendileri de açıkça kabul etti, eğer tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı veya düşük var ise kan sulandırıcı iğneyi transferle birlikte veya bazı durumlarda transferden önce başlıyorlar, Genel temayül eğer tespit edilmiş bir trombofilik bozukluk var ise gebeliğin sonuna kadar kan sulandırıcı ilaç ve aspirin kullanılıyor. Kan sulandırıcı placentayı besleyen damarlarda pıhtı oluşumunu engellerken veya oluşan pıhtıyı çözerken, aspirin pıhtılaşmayı önleyici etkisiyle destek oluyor. Bu ilaçların kullanımında en sık görülen sinir bozucu durum gebelik süresince lekelenme olma ihtimalini artırması. Öyle ki normal gebeliklerin 20-30% unde lekelenme veya kanama görülebilirken, tüp bebek gebeliklerin 50% sinde görülebiliyor ve bu da stres artırıcı unsur. Bu durumda bazen aspirin kesilse de, genel olarak kan sulandırıcı iğneye devam etmek gerekmekte.

Gebelik kaybında immünolojik sebepler

Bunlar aşağıdakilerle sınırlı olmamakla birlikte şu şekilde ele alınıyor;
  • Antinüklear antikorları- ANA
  • Foliküler sıvı ortamı- sitokinler
  • NKA- natural killer hücreleri- doğal öldürücü hücreler
  • Raynaud hastalığı
  • Regülatör T hücreleri ve T1/T2 dengesi
  • Tiroid antikorları- Haşhimoto tiroidi
Türkiyede sadece kısmen o da bazı doktorlarca NKA, Haşhimoto ve T1/T2 dengesiyle ilgili tedavi yapılıyor. Bir çok farklı protokol var ama Türkiyede genelde intralipid +clexane veriliyor. Dünyada ise mabthera, neupogen, steroid, intralipid ve IVIG tedavilerinin kombinasyonu uygulanıyor. Bu alanda uzmanlaşmış klinikler var, bir tanesinin linkini vereyim

http://preventmiscarriage.com/

Özellikle bir çok klinik immun sistemle ilgili yurtdışında 20-60 mg dozunda gebelik öncesinden başlayıp 12. haftaya kadar steroid tedavisi veriyor clexane ile birlikte. Olası bir immun problemi bertaraf etmek için. Tabii ki yan etkisi var ama bunların içinde prednisone placentaya geçmiyor, çok az da olsa cleft palate riskini artırdığı söylense de sonraki çalışmalarda kanıtlanamamış. Genel olarak Türkiye'de tercih eden hekim yok ama yurtdışında çok ama çok yaygın.

Intralipid ise temelde yumurta akı ve soya, yoğun bakım hastalarında parenteral beslenme amaçlı kullanılırken gebelikte bu amaçlı kullanılıyor. Camia bu konuda da ikiye bölünmüş durumda, plasebo diyen de var, mutlaka her tüp bebek transferi öncesi ve sonrası nka yüksek olup olmasın uygulayan ve sonuç alan da.. Bu alanda yapılan bir çalışma 80 tekrarlayan düşük ve tüp bebek hastasıyla mısırda yapılan çalışma, intralipid alanların 75% i başarılı gebelik yaşarken, almayanların 24% yaşayabiliyor. Ama tam tersi sonuçlar da var, yani etkisi yoktur şeklinde. Ben tercih ettim ve ne zararı olabilir ki diye düşündüm, eğer soya ve yumurta alerjiniz yoksa düşünülebilir. Ama veren klinik bulmak da ayrı mesele.





 
Son düzenleme:
Suan yanımda degıl mutlaka mesaj olarak atacagım. Trombofılı panelımde heterezıgot cıktı . Ona gore de tedavım planlandı. Genetık testlerımde ise tum kromozom uclarına ayrıntılı bakıldı. Tek tek. Bunu herkes yaptıramıyor zaten ben de saglık calısanıyım dolayısıyla bıraz daha kolay oluyor zor testlerı yaptırmam. Cd 56 cok yuksek cıkmadı. Smoflıpıd serum kullanıldı ancak dr uzlaşamadık. Ben ya transfer gununden ıtıbaren yada transferden önce serumu istedım. Doktorum ise pozıtıf gordukten sonra uygun gordu ki zaten bu teste cok ınanmıyordu. Ben kanda baktırmadım zira hıc bır faydası anlamı olmayacaktı. Kucuk bır operasyonla yaptordım cd 56.
Histereskopı yapılmadı. 2 ayrı doktor ile tedavımı goturuyorum ama ıkısıde rahımle alakalı hıcbır aorun gozlemlemedıklerını soyledıler . Detaylı muayenelerım yapıldı ancak hrkes ısrarcı suan için hıstereskopi gereksız dıyor. Bende bukez cok diretmıyorum cunku ıkna oldum.
MTHFR Heterozigot bile çıksa bu önemli. Folik asit asla kullanma, onu içeren hiç bir prenatal kullanma, 5 gr metilfolat kullanacaksın, başka yerde yazmıştım, bunun için solgarın metilfolatı, impryl ve folattro var. Ayrıca d vitamini ve iyot düzeylerine baktırdın mı, d vitamini ve iyot düşükse sebepsiz düşük olabiliyor, bir de biotine mutlaka baktır lütfen. Dediğim gibi panelde hiç çıkmayan trombofililer var, clexane kullandı mı hekimin aspirinle birlikte? Ayrıca lütfrn PAI mutasyonuna baktır, bu çok yeni bir şey, çoğu hekim bilmiyor direkt düşük sebebi. Bir de CD 56 kanda bakılanla rahimden bakılan farklı sonuç veriyor, yanıldıkları başka konu da bu, bunla ilgili çok tartışma var ama kanda çok yüksek çıkmaması sende nkaya bağlı immun problemi olmadığı anlamına gelmiyor, aslında uygun olan rahimden biyopsi ile bakılması ama onu da yapana Türkiye'de rastlamadım henüz. CD 56'ın kaç çıktı? Doktorunu boş ver dicem sakın kızma, çünkü o kadar bihaberler ki bazı şeylerden, kongrelere gidip ameliyatla ilgili, doğumla ilgili bir kaç oturuma girip dönüyorlar, çoğu tıp fakültesi bilgisiyle devam ediyor. Nerdesin bilmiyorum ama bir miyomun var mı? o ultrasonda da çıkar zaten, eğer submüköz miyomsa mutlaka değerlendirilmen gerekir. Tiroid değerlerine, tsh, t3,t4, anti tpo, antitiroglobulin, ANA antikorlarına baktırdın mı, lupus vb?
 
Benım hıkayemle ılgılı fıkrın nedır? Hepsının tutması ancak düşükle sonuclanması..
Bir de canım, bana her tüp bebek gebeliğinde öncesinde ve sonrasında neler yapıldı, hangi ilaçlar hangi dozlarda verildi, (opu işlemini sormuyorum) transferle birlikte neler planlandı, hangi haftalarda düşük yaşadın, ilk beta hcg kaçtı, kese,
bebek ve kalp atışı görüldü mü yazar mısın? Yurtdışındaki insanların tecrübeleriyle de kıyaslayıp eğer önerebileceğim bir şey olursa önericem.
 
Benım hıkayemle ılgılı fıkrın nedır? Hepsının tutması ancak düşükle sonuclanması..
Son olarak polikistik over açısından hiç değerlendirildin mi? adetlerin düzenli bile olsa ultrasonla ve kandaki hormon testleri ile anlaşılıyor, bir dengesizlik var ise düşük sebebi ama tedavisi var, bununla ilgili şu linki incele istersen. Türkiye'de bu işten anlayan iki isim var, onlardan biri de bu doktor.

http://polikistikover.net/

Bir de aklıma gelen ağır metal testi yaptırdın mı? Çok fazla şey gibi gelebilir ama bunların hepsi bir sebep olabiliyor, o sebeple aklıma gelen her şeyi yazmak istedim.
 
MTHFR Heterozigot bile çıksa bu önemli. Folik asit asla kullanma, onu içeren hiç bir prenatal kullanma, 5 gr metilfolat kullanacaksın, başka yerde yazmıştım, bunun için solgarın metilfolatı, impryl ve folattro var. Ayrıca d vitamini ve iyot düzeylerine baktırdın mı, d vitamini ve iyot düşükse sebepsiz düşük olabiliyor, bir de biotine mutlaka baktır lütfen. Dediğim gibi panelde hiç çıkmayan trombofililer var, clexane kullandı mı hekimin aspirinle birlikte? Ayrıca lütfrn PAI mutasyonuna baktır, bu çok yeni bir şey, çoğu hekim bilmiyor direkt düşük sebebi. Bir de CD 56 kanda bakılanla rahimden bakılan farklı sonuç veriyor, yanıldıkları başka konu da bu, bunla ilgili çok tartışma var ama kanda çok yüksek çıkmaması sende nkaya bağlı immun problemi olmadığı anlamına gelmiyor, aslında uygun olan rahimden biyopsi ile bakılması ama onu da yapana Türkiye'de rastlamadım henüz. CD 56'ın kaç çıktı? Doktorunu boş ver dicem sakın kızma, çünkü o kadar bihaberler ki bazı şeylerden, kongrelere gidip ameliyatla ilgili, doğumla ilgili bir kaç oturuma girip dönüyorlar, çoğu tıp fakültesi bilgisiyle devam ediyor. Nerdesin bilmiyorum ama bir miyomun var mı? o ultrasonda da çıkar zaten, eğer submüköz miyomsa mutlaka değerlendirilmen gerekir. Tiroid değerlerine, tsh, t3,t4, anti tpo, antitiroglobulin, ANA antikorlarına baktırdın mı, lupus vb?
Öncelikle oldukça bilgi yüklü bir konu olmuş teşekkürler... kendimden bahsedeyim kısaca 12 yıldır haşimato var anti tpo yüksek doğal olarak ... 2 yıl önce kalp atışı olmayan kürtajım var mart ayında tutmayan tüp bebek denemem var yeni öğrendiğim mthfr heterozigot bende de var... uzun zamandır folik asit kullanıyorum şu aralar previt pozitif kullanıyorum metilfolat ile farkını bilmiyordum .. olumsuz nedenini haşimato kaynaklı kalitesiz yumurta olduğunu düşünüyorum.. sonuçta tabi herşey kısmet..
 
Öncelikle oldukça bilgi yüklü bir konu olmuş teşekkürler... kendimden bahsedeyim kısaca 12 yıldır haşimato var anti tpo yüksek doğal olarak ... 2 yıl önce kalp atışı olmayan kürtajım var mart ayında tutmayan tüp bebek denemem var yeni öğrendiğim mthfr heterozigot bende de var... uzun zamandır folik asit kullanıyorum şu aralar previt pozitif kullanıyorum metilfolat ile farkını bilmiyordum .. olumsuz nedenini haşimato kaynaklı kalitesiz yumurta olduğunu düşünüyorum.. sonuçta tabi herşey kısmet..
selam canım öncelikle Allah sana da bana da hepimize hayırlı evlatlar nasip etsin- inşallah en kısa sürede kavuşursun. ilk olarak madem mthfr var folik asitten tamamen hayatının sonuna kadar kaçın, yukarda önerdiklerimi kullanabilirsin. haşhimoto kaynaklı kalitesiz yumurtadan değil de antikorlar bebeğe saldırabiliyor bu sebeple ampirik olacak ama steroid ve intralipidi sen de düşünebilirsin eğer uygulamaya ikna edecek hekim bulabilirsen. yumurta kalitesi problemi genelde polikistik overde oluyor, bir de sana glutensiz beslenmeyi ve selenyum almanı mutlaka öneriyorum, bu ikisi haşhimoto da çok ama çok etkili. yumurta kalitesi ile ilgili neler yapılıyor onu ayrıca yarın yazmayı planlıyorum...
 
selam canım öncelikle Allah sana da bana da hepimize hayırlı evlatlar nasip etsin- inşallah en kısa sürede kavuşursun. ilk olarak madem mthfr var folik asitten tamamen hayatının sonuna kadar kaçın, yukarda önerdiklerimi kullanabilirsin. haşhimoto kaynaklı kalitesiz yumurtadan değil de antikorlar bebeğe saldırabiliyor bu sebeple ampirik olacak ama steroid ve intralipidi sen de düşünebilirsin eğer uygulamaya ikna edecek hekim bulabilirsen. yumurta kalitesi problemi genelde polikistik overde oluyor, bir de sana glutensiz beslenmeyi ve selenyum almanı mutlaka öneriyorum, bu ikisi haşhimoto da çok ama çok etkili. yumurta kalitesi ile ilgili neler yapılıyor onu ayrıca yarın yazmayı planlıyorum...
Amin cnm Allah isteyen herkese nasip etsin..2. tüp bebek tedavi sürecindeyim şimdi serumu söyleyeceğim doktora ben de istiyorum inşallah taktırabilirim.. Aldığım karışık vitamin içerisinde selenyum da vardı anti tpo baya düştü ama içinde folik asit de olduğu için bırakmayı düşünüyorum şimdi elimde imprly var onu kullanırım belki.. glutensiz beslenmeyi denedim ama olmuyor ne yazık ki heryerden çıkıyor.. mthfr çok fazla pıhtılaşma yapmaz deniliyor ama yine de iğne tedavisi uygulanır inşallah.. bilgiler için teşekkürler hepimiz için hayırlısı olsun..
 
Amin cnm Allah isteyen herkese nasip etsin..2. tüp bebek tedavi sürecindeyim şimdi serumu söyleyeceğim doktora ben de istiyorum inşallah taktırabilirim.. Aldığım karışık vitamin içerisinde selenyum da vardı anti tpo baya düştü ama içinde folik asit de olduğu için bırakmayı düşünüyorum şimdi elimde imprly var onu kullanırım belki.. glutensiz beslenmeyi denedim ama olmuyor ne yazık ki heryerden çıkıyor.. mthfr çok fazla pıhtılaşma yapmaz deniliyor ama yine de iğne tedavisi uygulanır inşallah.. bilgiler için teşekkürler hepimiz için hayırlısı olsun..
canım elinden geldiği kadar buğdayı, irmiği ve bulguru kes en azından ben 8 aydır yapıyorum alışıyor insan- selenyumu ayrıca alabilirsin impryl çok iyi ama aldığın folat dozu 400 mg olmamalı en az 7-8 katını almalısın, folattro diye bişi var ben onu da kullanıyorum. doktora bakma sen mthfrden bihaberler inan bana- bak en son ben kendi doktorumu ikna ettim ki kendisi ankaranın çok köklü bir hastanesinin eski başhekimiydi bana whatsuptan yolladığı ek dökünanları ekleyeceğim başarabilirsem
 

Eklentiler

  • B6276DBD-8FDC-4D75-A401-4F4B82E865C1.jpeg
    B6276DBD-8FDC-4D75-A401-4F4B82E865C1.jpeg
    69,9 KB · Görüntüleme: 107
  • AC283485-861D-4EDC-8223-5E0DEBA12C3A.jpeg
    AC283485-861D-4EDC-8223-5E0DEBA12C3A.jpeg
    39,8 KB · Görüntüleme: 140
  • C2A2EDEA-92FA-404D-8478-87F85E81C7CB.jpeg
    C2A2EDEA-92FA-404D-8478-87F85E81C7CB.jpeg
    38,8 KB · Görüntüleme: 97
  • 7A5890EC-906B-490B-BF4F-F38588B770FC.jpeg
    7A5890EC-906B-490B-BF4F-F38588B770FC.jpeg
    38,7 KB · Görüntüleme: 88
  • 7B52A648-F3C3-48FF-8525-E76AF381581F.jpeg
    7B52A648-F3C3-48FF-8525-E76AF381581F.jpeg
    35,7 KB · Görüntüleme: 100
  • 34BDE4EB-5BE7-48D4-90CF-54DAB3EBD03D.jpeg
    34BDE4EB-5BE7-48D4-90CF-54DAB3EBD03D.jpeg
    33,6 KB · Görüntüleme: 84
  • 314C46A0-8603-4CB0-AFBA-4C3CD4F2FF4F.jpeg
    314C46A0-8603-4CB0-AFBA-4C3CD4F2FF4F.jpeg
    40,7 KB · Görüntüleme: 93
X