- 9 Aralık 2009
- 17.195
- 54.856
- 1.123
- Konu Sahibi yelda_teacher
- #41
Benim eşim Çerkez hiç böyle şeyler görmedim. Yanından bile geçmiyor yani bu adetlerin. Eskide kalmış olabilir bunlar. Hatta çok iyi insanlar. BBen seviyorum hepsini.
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
bu gelenek değil,eziyet benceyok vallahi yapmıyorum, artık bu kadarı eskide kalmıştır illaki, veya çerkes köylerinde
hatta misafir gelirken özellikle beyaz çorap giyer, o çorap kirlenir, gece geline yıkatırlar
çok net biliyorum!
bazılarının hala geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olduğunu duymuştum..ama işte saygı anlayışımız da farklı gibi :)) bakalım önümüzdeki günler gösterir.Benim dedem çerkes. Koyu adetler olsa bence sevgiliniz sizinle devam etmez çerkes kızlara yönelirdi. Bizim taraflarda böyle adetler pek kalmadı sadece dedeler aynı anlayışı benimsiyor. Aile toplantılarında kızıyorlar bize:)
Size garip gelebilir adetler ama inanılmaz saygılı, birbirlerine tutkun ve iyilik timsali insanlar geneli ve her adetin saygı çerçevesinde bir açıklaması vardır kendilerince.
kk üyeleri, yeni biri var hayatımda ve çerkesmiş,laf olsun diye görüşmüyoruz ikimizde..6 aydır falan tanışıyoruz ve benim nasıl biri olduğum hakkında bir fikri oluşmuştur diye düşümüyorum.ama duyduğum kadarıyla çerkesler çok gelenekçi ve muhafazakar olurlarmış,gelin ayakta beklermiş, k v, k p izin vermeden konuşmazmış.hatta kp le gelin hiç konuşmazmış. yemek yerken aynı masada yemezlermiş. kocana adıyla hitap edemezmişsin, onunla büyüklerin yanında konuşamazmışsın,yan yana oturamazmışsın falan ayıp karşılanırmış. damat kız istemeye ,gelin almaya gelmezmiş. bunlar bizim yaşam tarzımız için çok tuhaf. bu yazdıklarımı başkalarından duydum,gerçekten böyle midir? çok şaşrıdım ve biraz da korktum açıkçası.
ben rahat ve özgüvenli yetiştirilmiş birisiyim. kız evlat olarak ailemiz bizi hiçbir konuda erkeklerden çocuklardan ayırmadılar. istediğimiz gibi davranma özgürlüğümüz vardır, saygı çerçevesinde tabi..
aile büyüklerimizle ilişkilerimiz samimidir. birlikte güleriz ,eğleniriz tartışırız da.mesela sigara içtiğimizi bilirler ama yanlarında içmeyiz..özel günlerde kutlamalarda birlikte kadeh kaldırırız.
ben arkadaşlarımla tatile çıkıyorum derim,izin verirler. kiminle gittiğimizi bildikleri sürece sorun yoktur çünkü arkadaşlarımızın ailelerini tanırlar. akşam arkadaşlarımızla dışarı çıkma özgürlüğümüz de vardır. şıklığa , kişisel bakıma önem veririm ve bunlara epey para harcarım.abartmamak kaydıyla rahat giyinirim. yani mini giyerim ama abartmam,ya da kolsuz giyinirim ama asla tatil dışında ip askı giyinmem. dekolte kullanırım ama ölçüsündedir.
böyle birliktelikleri, evlilikleri yürütenilen var mı
bir de annesi ve babası emekli eczacı,okumuş insanlar yani, hala o kadar gelenekçi olabilirler mi
başka ne adetleri vardır mesela bilenler varsa yardımcı olun lütfen.
ben sevmem öyle dış kapının mandalının düğününe derneğine gimeyi , hatta gitmem. hele de o hizmet hürmet işleri hiç bana göre değilBen Çerkesim. İki teyzemin eşi de Türk. Ve şu ana kadar çok şükür ki bi problem olmadı. öyle internette yazılan adetler varmı evet var ama çoğu eskide yada köylerimizde kaldı artık.
Sadece şunu söylemek için yazıyorum :) eğer dıdılarının dıdısıyla çok görüşmeyi her düğüne derneğe sünnete cenazeye gitmeyi sevmeyen biriysen problem çıkabilir çünkü bizim millette herkes teyze herkes hala herkes dayıdır herkesin üzüntüsüne sevincine gidilir. Büyük bi aileden geliyosan -ki öyle yazmışsın- hiçbi problem olcağını düşünmüyorum. Sadece Çerkeslere gelin olmak biraz zordur çok hürmet misafir zahmet gerektirebilir :) Ama herkes sıcak kanlıdır anlayışsız öyle katı insanlar değillerdir.. değiliz yani :)
tabi anne babasının üniversite okumuş olması onları gelenekler dışında tutacak bir neden olamaz ama kısmen daha ılımlı olabilirler değil miCanım iyi geceler öncelilkle..
Bende çerkesim .Yukarıda yazdığın adetler evet vardı ama önceden bence.Ben tam çerkesim anne baba tarafından.Ve ben annemin bana anlattıgı kadarıyla eskidendi böyle adetler.Dedem çok önem verirdi .Hatta çerkes ancak bir çerkesle evlenebilirdi.Ama tabi şuan bunlar eskide kaldı.Bazı adetler yerine geliyor sadece.Korkmana gerek yok canım ,aileside okumuş kültürlü insanlar tabi okumakla tek kültürlü olunmuyor düşünce yapıları da çok önemli.Ama abartılacak birşey olduğunu düşünmüyorum ben.Benim tüm akrabalarım çerkes.
o zaman eyvah. eğer sevilirsen ki bu saygı sevgi hürmetten geçiyor malesef baş tacı edilirsin evin erkeğinden 5 kat daha fazla değer görür söz dinletirsin :) ama diğer türlüsü "ayıp" bile karşılanabilir. Madem seviyosun ailelere uzak bi şehirde yaşayın derim. Hem sevdiğinden vazgeçmezsin hem tatsızlık olmaz.ben sevmem öyle dış kapının mandalının düğününe derneğine gimeyi , hatta gitmem. hele de o hizmet hürmet işleri hiç bana göre değil(( cidden. bana göre herkesin evi kendi özel yaşam alanıdır öyle curcunadan da hoşlanmam
(
daha öyle ciddi bişey yok :) kamuoyu araştırması yapıyorum :))o zaman eyvah. eğer sevilirsen ki bu saygı sevgi hürmetten geçiyor malesef baş tacı edilirsin evin erkeğinden 5 kat daha fazla değer görür söz dinletirsin :) ama diğer türlüsü "ayıp" bile karşılanabilir. Madem seviyosun ailelere uzak bi şehirde yaşayın derim. Hem sevdiğinden vazgeçmezsin hem tatsızlık olmaz.
Olabilirler ve hatta ılımlıdırlar ya bence benım bildiğim öyle.Öyle gaddarına hiç rastlamadım :)tabi anne babasının üniversite okumuş olması onları gelenekler dışında tutacak bir neden olamaz ama kısmen daha ılımlı olabilirler değil mi
Hatta dedem teyzemi evlatlıktan reddetti gibi bişey olmuştu çerkesle evlenmedi diye..Kaç yıl konuşmadı ama Allahtan düzeldi.Mekanı cennet olsun dedemm
bir de ben çok konuşurum aksi gibi :))))o zaman eyvah. eğer sevilirsen ki bu saygı sevgi hürmetten geçiyor malesef baş tacı edilirsin evin erkeğinden 5 kat daha fazla değer görür söz dinletirsin :) ama diğer türlüsü "ayıp" bile karşılanabilir. Madem seviyosun ailelere uzak bi şehirde yaşayın derim. Hem sevdiğinden vazgeçmezsin hem tatsızlık olmaz.
bak sadece çerkes yemekleri için bile evlenilir ah tabi bu konuda objektif olamıyorum :))bir de ben çok konuşurum aksi gibi :))))
bizde bayramlarda bir araya geliriz yani en fazla 20 kişi ama o kadar sık görüşmek yada her seferinde gitmek bana göre değil..peki baştan tavrımı koysam ne olur ? ben yapamam, gelemem,gidemem, yorgunum falan desemOlabilirler ve hatta ılımlıdırlar ya bence benım bildiğim öyle.Öyle gaddarına hiç rastlamadım :)
Ama düğünlere ,gecelere ,cenazelere gittikleri kesin doğru :) babam kaçırmıyor hiçbirini.Çok önemli akrabalar.Mesela biz her bayram seyranda tüm akrabalar en büyük amcamızda toplanırız ve çerkes yemeği velibahlar yapılır hep birlikte yemekler yenir.
bizde bayramlarda bir araya geliriz yani en fazla 20 kişi ama o kadar sık görüşmek yada her seferinde gitmek bana göre değil..peki baştan tavrımı koysam ne olur ? ben yapamam, gelemem,gidemem, yorgunum falan desem
bak notella bizim aile ilişkilerimiz güzel ve samimidir. bir gelinimiz var 7 yıl önce evlendiler..ne gelir ,ne evine davet eder,yani düşün 7 yıllık evliler daha evlerine 2 kere gittim. kimseyle bir alakası yoktur.görümcesi kv. hiçbiriyle.. aynısını bende yapsam ,sence bu taktik tutar mı :)))bak sadece çerkes yemekleri için bile evlenilir ah tabi bu konuda objektif olamıyorum :))