• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türk -çerkes evlilikte anlaşabilir mi

Bende çerkez geliniyim.Bahsedilen adetler eskidenmiş.Eşimin ailesini geçtim köyünde bile bu adetler uygulanmıyor artık.Hatta tam tersi çerkezler kadınlara o kadar saygılıki,kızım olsa kesinlikle çerkeze verirdim.Arkadaşınızla konuşun ve çevredekilerin söylediklerine fazla kulak asmayın.benimde zamanında çok kafamı karıştırmışlardı.Kayınpederimle yemekte yiyorum,yanında çocuğumuda seviyorum,yemek yediğimiz masayı toplasam sen çok yoruldun otur diye peşimde dört dönüyorlar.Sadece misafirin biraz fazla olur o kadar çünkü akrabalık bağları çok kuvvetli çerkezlerin.

Oncelikle bir cerkes olarak şunu soylemeliyim ki adetlerimiz her ne kadar ağır olsa da biz dünya üzerindeki en medeni ırklardan biriyiz soayal yaşam kurallari açısından.. üstelik bizim gençlerimiz çok rahattir kiida erkeği de.. bizde problem olan tek şey peoblem dediysem dışardan başka birne göre problem,bizde büyüğe ve misafire saygi hat safhada olup,ikili iliskilerimizi ortada yasamak da ayip sayılır.. ben cerkesim ve cerkes bir ailenin geliniyim öyle adet falan uygulamiyoruz ama ben yetisme tarzimdan sinirlrimi biliyorum adetlerde eskiden çok agirdi simdi okadar değil.. okadar adetci bir aileysede zaten çerkes olmayani kabul etmezler..

Kurt turk iliskisi degilki konu cnm??konuda kurt gecmiyoki yalnis anlamisin cerkezle turk evliliyi konu.
yo yanlış anlamadım canım , devamın da dedim ya ırk ayrı olunca olmuyor ama genede bişey diyemem diye.
kürt ve türk asla asla olmadığını çok iyi gördüm ben o yüzden yıllar bana aynı kültürden olmayanlarla bir arada yaşanmadığını öğretti (kültür derken cahilliği kast etmiyorum)

canım anlıyorum demek istediğim şuydu :
yazımın devamında da dedim ya,
ırk ayrı olunca olmuyor ama genede bişey diyemem diye.
kürt ve türk asla asla olmadığını çok iyi gördüm ben o yüzden yıllar bana aynı kültürden olmayanlarla bir arada yaşanmadığını öğretti (kültür derken cahilliği kast etmiyorum)

kk üyeleri, yeni biri var hayatımda ve çerkesmiş,laf olsun diye görüşmüyoruz ikimizde..6 aydır falan tanışıyoruz ve benim nasıl biri olduğum hakkında bir fikri oluşmuştur diye düşümüyorum.ama duyduğum kadarıyla çerkesler çok gelenekçi ve muhafazakar olurlarmış,gelin ayakta beklermiş, k v, k p izin vermeden konuşmazmış.hatta kp le gelin hiç konuşmazmış. yemek yerken aynı masada yemezlermiş. kocana adıyla hitap edemezmişsin, onunla büyüklerin yanında konuşamazmışsın,yan yana oturamazmışsın falan ayıp karşılanırmış. damat kız istemeye ,gelin almaya gelmezmiş. bunlar bizim yaşam tarzımız için çok tuhaf. bu yazdıklarımı başkalarından duydum,gerçekten böyle midir? çok şaşrıdım ve biraz da korktum açıkçası.

ben rahat ve özgüvenli yetiştirilmiş birisiyim. kız evlat olarak ailemiz bizi hiçbir konuda erkeklerden çocuklardan ayırmadılar. istediğimiz gibi davranma özgürlüğümüz vardır, saygı çerçevesinde tabi..
aile büyüklerimizle ilişkilerimiz samimidir. birlikte güleriz ,eğleniriz tartışırız da.mesela sigara içtiğimizi bilirler ama yanlarında içmeyiz..özel günlerde kutlamalarda birlikte kadeh kaldırırız.

ben arkadaşlarımla tatile çıkıyorum derim,izin verirler. kiminle gittiğimizi bildikleri sürece sorun yoktur çünkü arkadaşlarımızın ailelerini tanırlar. akşam arkadaşlarımızla dışarı çıkma özgürlüğümüz de vardır. şıklığa , kişisel bakıma önem veririm ve bunlara epey para harcarım.abartmamak kaydıyla rahat giyinirim. yani mini giyerim ama abartmam,ya da kolsuz giyinirim ama asla tatil dışında ip askı giyinmem. dekolte kullanırım ama ölçüsündedir.

böyle birliktelikleri, evlilikleri yürütenilen var mı
bir de annesi ve babası emekli eczacı,okumuş insanlar yani, hala o kadar gelenekçi olabilirler mi
başka ne adetleri vardır mesela bilenler varsa yardımcı olun lütfen.
Çerkes bir komşun var,karı koca ikiside çerkes kayınvalide ve kayınpeder ile aynı evde yaşıyor ve adetleri aynen anlattığınız gibi kayınpederinin falan yanında yemek yemezdi ayrı ayrı odalarda yerlerdi vs,yine bir çerkes tanıdığım var karı koca ikiside çerkes ama onlarda böyle adet fazla yok eskiden vardı diyorlar,ama diğer aile adetlerini ve geleneklerini sürdürüyor hala.

Bahsettiğiniz adetler o kadar eskiden kalmaki. Babam çerkes öyleki akrabalari arasinda kendi dilini bile konuşur bazen. Annemse karadeniz kadini. Babam anne tarafima göre daha modern daha anlayişli bi aileye sahip. Annemin tarafindan teyzelerim tarafindan babam parmakla gösterilir kadinlara verdikleri değer için. Bayanlara ve kiz çocuklarina ben çerkesler gibi değer veren görmedim açikcasi.

yo yanlış anlamadım canım , devamın da dedim ya ırk ayrı olunca olmuyor ama genede bişey diyemem diye.
Ben Kürdüm, ama esim Türk..
Ilk esim Kürttü. Hayvanin tekiydi.
Esimin s.ctigi b.k olamaz..
O sebeple muhim olan insanlik.

Aman canım ya benim arkadaşım var onlara gelin olmak çok zor. Birde ben onlar dışardan kolay kolay kız almaz ve vermezler diye biliyorum...
Bence hiç bulaşma bu onları kötülemek için değil de o adetlere alışkın olana zor gelmez seni bilemem.
Birde 6 ay erken değil mi sence ?

Aaaaa ben tam tersi biliyodum cerkezleri, bir tane cerkez arkadasim olmustu o da ailesi de gordugum en rahat genis insanlardi cok sasirdim suan:KK57:

bunları bana kendisi söylemedi başkalarından duydum ama öyle olmaları muhtemel midir merak ettim

Bak farklı olanlar da varmış. Ben benim gördüğümü söyledim bence bu konuyu onunla konuşmalısın.

Canım bende çerkesim ve bir Türk'le evliyim (böyle yazınca da garip oluyor)
Saydığım adetler evet var örfümüzde ama bahsettiğin kişinin ailesi bu konularda ne kadar tutucu?
Yani hala bu geleneklere bağlı yaşayan katı aileler de var, esneterek yaşayan ailelerde var
Sen muhtemelen bu yazıklarını internetten araştırdın ve gözün korktu. Ama merak etme zaten katı katıya örf geleneğini sürdüren bir aileyse üzgünüm ama zaten seni almazlar :) almasınlar da zaten çünkü sana ağır gelir.

bizlerde örflerimizi bilerek yetiştirildik, ailemde katı kuralları olan ve dışarıdan kız alma dışarıya kız verme olayına asla ama asla onay vermeyen akrabalarımız da var, babam gibi dışarıya kız veren de var.

Bu örf adetleri bilmeyenler için çok katı, gereksiz gibi gelen adetler bizler için anlamlı olduğu kadar bizi biz yapan adetlerdir. biz böyle yetiştirildiğimiz için bize ağır gelmez zor gelmez ama dışarıdan biri için zor olabilir. hatta derler ki çerkeslere kız verme ama alabilirsen çerkeslerden kız al :)

Bence bahsettiğin kişinin ailesinin adetleri uygulama durumunu öğren derim, yoksa çok zorlanırsın canım.

Merhaba bende bir çerkesim ve eşimde çerkes annem babamda çerkes tam bi çerkesim yani :)
Bizim kültürümüzde saygı herşeyden önce gelir büyüklere olduğu kadar küçüklere de...
Bazı bölgeler de yapılan akraba evlilikleri bizde KESİNLİKLE yoktur.En uzak akraba dıdının dıdısıyla bile evlenilmez çünkü onlar da kardeştir,haladır,amcadır,dayıdır bizim için,
Erken yaşta evlilik çocuk evlilikleri de kesinlikle yoktur.
Anne babalar büyüklerinin yanında çocuklarına sevgisini gösteremzler bunu bi saygı olarak görürler tabi onu çocuklarına hissettirmezler ki çocuklarda akılları erdiği zaman bunun farkına varırlar,
Çerkesler mümkün olduğunca çerkes gelin veya damat isterler çünkü çerkes olmayan biri kolay kolay uyum sağlayamaz.
Ama çevrem de Türk-Çerkes evliliği çok var ve maşallah hiç bir sorunları yok.
Önemli olan uyumlu olmak anlayışlı olmak ve en önemlisi birbirinizi sevdiğiniz gibi aileleri de sevmeniz.
Yoksa ben onu yapmam bunu yapmam o nasıl adetmiş öyle derseniz gerçekten o iş olmaz fakat saygı da kusur etmeyip kendi ailenizmiş gibi davranırsanız hoşgörülü olursanız sizi kendi kızlarından bile daha çok severler emin olabilirsiniz.

Merhabalar, benim esim Cerkes ben degilim. Hep diyorlar cerkes gelino olmak zordur diye. Esim de oyle diyor hep bana. Ama ben cok rahatim. Es cok onemli sanirim. Gayet rahat bir yasamim var. Hic bir kurala gore degil yasantim. Ama ailesi ve sülalesi beni cok sever sayarlar. Saygida kusurum olmaz, hizmet etmeyi severim. Yerine gore davranirim. Hatta cok net soyleyebilirim cok sevilen bir gelinim. Aileme hep dua ederler. Bu arada 13 yilluk evliyiz bende aleviyim.

Vallah anlamadim seni gercekden.ben azeriyim esim turk milliyetimde oguz turku yani turkum dibine kadar hemde esimle ailesiyle cok guzel anlasiyoruz 4 sene sevgiliydik 2 senedirde evliyiz masallahhh.bence yalnis dusunuyosun.kurtleri bilmiyorum ama kendimde yabanciyim ama bizim ole bi sorunumuz yok.bi el opmeydi komikdi benim icin kimsenin egosunu tatmin etmek icin onun elini opmek zorunlulugum yok ve saygi el opmeyle olmaz sonunda kayinvalemde anladi onuda asdik cok sukur

Son düzenleyen: Moderatör:
kk üyeleri, yeni biri var hayatımda ve çerkesmiş,laf olsun diye görüşmüyoruz ikimizde..6 aydır falan tanışıyoruz ve benim nasıl biri olduğum hakkında bir fikri oluşmuştur diye düşümüyorum.ama duyduğum kadarıyla çerkesler çok gelenekçi ve muhafazakar olurlarmış,gelin ayakta beklermiş, k v, k p izin vermeden konuşmazmış.hatta kp le gelin hiç konuşmazmış. yemek yerken aynı masada yemezlermiş. kocana adıyla hitap edemezmişsin, onunla büyüklerin yanında konuşamazmışsın,yan yana oturamazmışsın falan ayıp karşılanırmış. damat kız istemeye ,gelin almaya gelmezmiş. bunlar bizim yaşam tarzımız için çok tuhaf. bu yazdıklarımı başkalarından duydum,gerçekten böyle midir? çok şaşrıdım ve biraz da korktum açıkçası.
.
Aynen böyle idi. Hepsine şahit oldum. Ama benden bir önceki, babamların nesli. Şimdi pek bir iz kalmadı. Evet eskiden bizimkilerde dışarıdan kız asla almıyorlar, vermiyorlardı. İlk kuzenim böyle bir talep sunduğunda ortalık karışmıştı.

Şimdi böyle şeyler yok, ama hala kız istemeye damatın gelmesini düşünemiyorum. Çok ters bizde.

benim annem çerkes babam çeçen eğer çerkesliği koyu yaşıyorlarsa işin çok zor bir çerkes nişanına gitmiştim öyle iki genç yan yana geliyo yüzük takılıyo falan öyle bir şey yok kadınlar ayrı evde erkekler ayrı kadınların olduğu evde gelin kızımı dikmişler biblo gibi ayakta gelen geçen bakıo seyrediyo kız kıpırdamadan millet yiyip içerken öylece bekle bi su bile içemedi
kaldı ki aşırı derece hizmet beklenir çerkes gelinlerinden önemli olan ne kadar yoğun yaşadıkları bir de bunun çerkes yemekleri kısmı var bol sarımsağa merhaba demen gerek hamur işleri falan bin türlü anlayacağın eğer sıkı çerkeslerse kaç kurtar kendini :D
benim endişem böyle olması :)) ama yok 6 aydır hiç sarımsak koktuğunu bilmem :)))

Back
X