Türkçem çok kötü

Muhtemelen ilkokulda öğrendiniz Türkçeyi.
Evde, sosyal yaşantınızda da pek kullanmamışsınızdır.
Görümcelerim de Türkçe konuşamıyorlar pek. Benimle sohbet etmeye çalışıyorlar 2-3 cümle sonra tıkanıyorlar.
Ama eşim, kayınbiraderlerim çok hakim her iki dile de.
Çünkü çok okuyorlar. Eşim ilkokulda klasikleri bitirmiş.
Benim Türkçemi düzeltir çoğu zaman. Bilmediği kelime yok.
Ben mesela 1930'larda 40'larda yazılan kitapları okurken zorlanıyorum, ya da İhsan Oktay Anar gibi yazarları okurken anlamadığım çok terim, sözcük oluyor, eşimi sözlük olarak kullanıyorum.
yani, bir yerden başlayıp okuma alışkanlığı edinirseniz gelişir, yoksa zor.
Evet ilkokulda öğrendim
Sosyal hayatımda da kulanamadım pek
Bide annem babam buyuklerimde bilmediği için
Okumaya daha vakit ayıracağim bundan sonra
teşekkürederim

E o zaman normal evde çevrende Kürtçe ağırlıklı konuştuysan. İfade ediyorsun işte kendini gayet anlaşılır bence çok sorun yok. Bazen açılan konuları hiç anlamıyoruz bile. 😂😂
Evet evde turkçe hiç konuşulmaz mesela bilmiyorlar çünkü akrabalarımda bilmez sadece bu yeni nesil bilir okuduğu için ki onlarda kürtçe agirlikli konuşur
yorum filan yaparken çok zaman harciyorum hemen duşuncelerimi dokemiyorum b
Burada bazıları cidden hiç anlaşilmiyo 😂

özgüvenimde sıkıntı yok kendi dilimde cok iyi konuşuyorum ama türkce kitap filan çok okurdum ona rağmen iyi diil

Türkçe kitap çok okuyorsunuz ama falan yazmayı, değil yazmayı nasıl bilmiyorsunuz? Yeterli gelmiyor demek ki okuduklarınız, dikkat ederek anlayarak okumuyormuşsunuz. Türkçenizi geliştirmenin yolu okumaktan geçiyor. Kitap, film eleştirisi, köşe yazısı, röportaj, gezi blogu ne bulursanız ne ilginizi çekiyorsa okuyun bol bol. Doğduğu günden beri yaşadığı evde Türkçe konuşulduğu halde ne yazdığı ne anlattığı anlaşılan insanlar çok var özellikle bu forumda. Zamanla geliştirirsiniz kendinizi yeter ki emek verin

Diil kelimesini değil olarak yazmakla başlayın bence. Ve kitap okuma konusunda herkese katılıyorum. Hatta sesli okuyun kulağınız da alışsın. Kelimeleri doğru yazım şekilleri ile yazmaya özen gösterin. Bir kaç kelime dışında kendinizi gayet düzgün ifade ediyorsunuz. Yaşıtım kürt bir arkadaşım var Türkçe yazma konusunda benden bile iyi diyebilirim. Noktalama işaretlerine dikkat ediyor ve sık sık whatsappdan konuşuyoruz bazen hızlı yazınca ben yanlış yazıyorum o beni düzeltiyor hatta ilginç bir şekilde 🤣
Bence isterseniz başarırsınız.

Aman boşver çok da matah bir şey değil biz konuşabiliyoruz da ne oluyor? Sen direk İngilizce’ye geç Türkçe’nin ben bir faydasını göremedim 😂 Biz yarım yamalak konuşsan da anlarız. Ha eğer iş hayatında diksiyon gerekiyorsa evde sesli kitap oku ama kesinlikle sesli bir şekilde okuman lazım yoksa kelime çıkışları gelişmez

Temel probleminiz telaffuzsa bol bol Türkçe şarkı dinlemek, türkçe dizileri türkçe altyazılı izlemek, ayna karşısında ağız hareketlerine dikkat ederek zorlandığınız ses ve sözcükleri tekrar etme çalışmaları oldukça işe yarar. Probleminiz okuduğunu anlama ve/veya anladığını ifade etme gibi semantik düzeyde sorunlarsa bunun tek çözümü nitelikli kitaplar okumak. Ya da kendinize bir lgs hazırlık paragraf soru bankası alabilirsiniz. Paragraf sorusu çözmek dil gelişimine epey katkı sağlayan bir çalışmadır.

Şunu da eklemeden geçemeyeceğim: 6-7 yaşlarında ikinci bir dil öğrenen insanlar, üçüncü dili öğrenme konusunda diğer insanlara göre daha avantajlı oluyorlar. Dile yatkınlık daha gelişmiş oluyor. Ben olsam enerjimi başka bir dil öğrenmeye harcardım. Ana dili Türkçe olup Türkçeden başka hiçbir dil bilmeyen, Türkçede de kendini 300-500 sözcük ile ifade eden çok fazla insan var. Siz gayet iyisiniz bence.

Türkçe kitap çok okuyorsunuz ama falan yazmayı, değil yazmayı nasıl bilmiyorsunuz? Yeterli gelmiyor demek ki okuduklarınız, dikkat ederek anlayarak okumuyormuşsunuz. Türkçenizi geliştirmenin yolu okumaktan geçiyor. Kitap, film eleştirisi, köşe yazısı, röportaj, gezi blogu ne bulursanız ne ilginizi çekiyorsa okuyun bol bol. Doğduğu günden beri yaşadığı evde Türkçe konuşulduğu halde ne yazdığı ne anlattığı anlaşılan insanlar çok var özellikle bu forumda. Zamanla geliştirirsiniz kendinizi yeter ki emek verin
Teşekkürederim inşallah zamanla olur
Okuyorum ama odağım konuşmak olduğu için yazmam yanlış olabiliyo

Aman boşver çok da matah bir şey değil biz konuşabiliyoruz da ne oluyor? Sen direk İngilizce’ye geç Türkçe’nin ben bir faydasını göremedim 😂 Biz yarım yamalak konuşsan da anlarız. Ha eğer iş hayatında diksiyon gerekiyorsa evde sesli kitap oku ama kesinlikle sesli bir şekilde okuman lazım yoksa kelime çıkışları gelişmez
😂🤣Çok guldüm ya sağolun
Diksiyon kendimi ifade etmem gerekiyo çünkü bazen tartışma oluyo bı türkle haklıysamda ifade edemiyorum kelime bulamıyorum cümlelerim yarım kaliyo

Temel probleminiz telaffuzsa bol bol Türkçe şarkı dinlemek, türkçe dizileri türkçe altyazılı izlemek, ayna karşısında ağız hareketlerine dikkat ederek zorlandığınız ses ve sözcükleri tekrar etme çalışmaları oldukça işe yarar. Probleminiz okuduğunu anlama ve/veya anladığını ifade etme gibi semantik düzeyde sorunlarsa bunun tek çözümü nitelikli kitaplar okumak. Ya da kendinize bir lgs hazırlık paragraf soru bankası alabilirsiniz. Paragraf sorusu çözmek dil gelişimine epey katkı sağlayan bir çalışmadır.
Problemim daha çok cümlelerinin yarım düzensiz olması telaffuz da sorun konuşmamla toplumda belli oluyor türk olmadığım bide şuan mesela aklımda çok şey var ama onlara karşılık bulup ifade edemiyorum tam anlamıyla
yorum yapmak çok uzun sürüyo cümleyi düzenle nasıl ifade edeceğini düşunme gibi
Şunu da eklemeden geçemeyeceğim: 6-7 yaşlarında ikinci bir dil öğrenen insanlar, üçüncü dili öğrenme konusunda diğer insanlara göre daha avantajlı oluyorlar. Dile yatkınlık daha gelişmiş oluyor. Ben olsam enerjimi başka bir dil öğrenmeye harcardım. Ana dili Türkçe olup Türkçeden başka hiçbir dil bilmeyen, Türkçede de kendini 300-500 sözcük ile ifade eden çok fazla insan var. Siz gayet iyisiniz bence.
Çok teşekkürederim ben zaten 3.dil oğreniyorum şuan mesela arapça öğrenmeye başladım o kadar güzel gidiyo ki
Ama mesela yıllardır ingilizce öğrenemedim cabalamama rağmen neden bilmiyorum
Arapça halbuki çok zor bı dil ingilizce gibi diil

Merhaba benim genel bı derdim varki türkçem hiç iyi diil kıt kendimi tam ifade edemiyorum hiçbir zaman ve bir mesaj bir yorum yazarken bile çok düşünüyorum ve uzun sürüyor
Düşüncelerimi hicbir zaman tam ifade edemiyorum kelime bulamiyorum sanki

Bu soruyu sorarken bile çok vakit harcıyorum
Neden bilmiyorum çok fazla konuşan biride diilim gerekmedikçe konuşmam yani herzaman böyleydi

Bide okulda bile türkce dersim hep düşük gelirdi ne kadar çalışırsam çalışayım diğer derslerim çok iyi olmasına rağmen ki hala öyle
Özgüvenli bir insanım hani ondada sıkıntı yok
Ama kendimi hiç ifade edemiyorum duygularımı düşüncelerimi konuşamıyorum yani

Sürekli kitap okumadan dil düzelmez
İlaveten arada bir yüksek sesle okuyun karşınızda biri varmış gibi
Dilbilgisi öğrenin ; noktanın, virgülün ne anlama geldiğini bilmeden konuşmanızda duraklarda ve ifadede hata yaparsınız
İnternette diksiyon videoları var onlarla çalışmakta faydalı olabilir
Ama okumak okumak okumak illa ki sürekli okumak

benim annem de çocuk yaşta Türkiye'ye gelmiş ama çok güzel şekilde yazıyor okuyor Türkçeyi onun evinde de Türkçe çok konuşulmuyor. ben de çok güzel yazmıyorum ama istediğim zaman yazarım yani. bol bol okuyun ama okuduğunuz kitapların edebi değeri olması gerekiyor.

Diil kelimesini değil olarak yazmakla başlayın bence. Ve kitap okuma konusunda herkese katılıyorum. Hatta sesli okuyun kulağınız da alışsın. Kelimeleri doğru yazım şekilleri ile yazmaya özen gösterin. Bir kaç kelime dışında kendinizi gayet düzgün ifade ediyorsunuz. Yaşıtım kürt bir arkadaşım var Türkçe yazma konusunda benden bile iyi diyebilirim. Noktalama işaretlerine dikkat ediyor ve sık sık whatsappdan konuşuyoruz bazen hızlı yazınca ben yanlış yazıyorum o beni düzeltiyor hatta ilginç bir şekilde 🤣
Bence isterseniz başarırsınız.
Tesekkürederim tavsiyelerinize uyucam insallah

Problemim daha çok cümlelerinin yarım düzensiz olması telaffuz da sorun konuşmamla toplumda belli oluyor türk olmadığım bide şuan mesela aklımda çok şey var ama onlara karşılık bulup ifade edemiyorum tam anlamıyla

Çok teşekkürederim ben zaten 3.dil oğreniyorum şuan mesela arapça öğrenmeye başladım o kadar güzel gidiyo ki
Öğrenmeye çalıştığınız dil ile bildiğiniz dillerin gramatik yakınlığı dil öğrenme hızınızı etkiler. Bu sebeple İngilizceyi öğrenmek daha zor gelmiş olabilir. Telaffuzla ilgili olarak da şöyle bir şey var: Her dilin kendine özgü sesleri vardır ve bu dilleri ikinci/ üçüncü dil olarak öğrenenler bu sesleri çıkarmakta çok zorlanırlar. Söz gelimi ben ne yaparsam yapayım Arapça ve Kürtçedeki genizden çıkarılan kh sesini çıkaramıyorum. İngilizce think, thank vb sözcüklerdeki tf sesini asla orijinal aksandaki gibi çıkaramıyorum. Bunlara takılmayın. Önemli olan ifade gücü. Aksan yalnızca bir renktir.

Önceden çok kitap okurdum az çok faydası oldu tabii ama yine de iyi olmadı
Herhangi bir kitap değil klasikleri okuyun. Çerezlik diye tabir ettiğimiz kitaplar size bir şey katmaz. Kelime dağarcığınız zayıf olduğu için Türkçeniz kötü. Kelime bilginiz arttıkça yazarların farklı üslup özelliklerini kavradıkça diliniz gelişir

Merhaba benim genel bı derdim varki türkçem hiç iyi diil kıt kendimi tam ifade edemiyorum hiçbir zaman ve bir mesaj bir yorum yazarken bile çok düşünüyorum ve uzun sürüyor
Düşüncelerimi hicbir zaman tam ifade edemiyorum kelime bulamiyorum sanki

Bu soruyu sorarken bile çok vakit harcıyorum
Neden bilmiyorum çok fazla konuşan biride diilim gerekmedikçe konuşmam yani herzaman böyleydi

Bide okulda bile türkce dersim hep düşük gelirdi ne kadar çalışırsam çalışayım diğer derslerim çok iyi olmasına rağmen ki hala öyle
Özgüvenli bir insanım hani ondada sıkıntı yok
Ama kendimi hiç ifade edemiyorum duygularımı düşüncelerimi konuşamıyorum yani
Aslinda kivraninca karsinizdakiler anliyor,nereden bildigimi sormayin

Siz kasıtlı olarak öğrenmek istemiyorsunuz. Ya farkında değilsiniz yada bilinçli yapıyorsunuz. Arkadaşlar çok güzel yorumlar yapmışlar. Özellikle de belirtmişler buradan başlayabilirsiniz diye, örnekte vermişler.
Diil diye bir kelime yok, ne yazı dilinde ne de konuşma dilinde. Ama siz hala ısrarla "diil" yazıyorsunuz. Doğrusu "Değil "

Teşekkürederim inşallah zamanla olur
Okuyorum ama odağım konuşmak olduğu için yazmam yanlış olabiliyo

Yazmakla konuşmak birbirinin parçasıdır. Doğru yazarsanız doğru konuşursunuz, doğru konuşursanız doğru yazarsınız. Anlamadım ben sizi kelimeyi doğru okuyup doğru konuşup nasıl yanlış yazabiliyorsunuz? Okumanın yanında bol bol da dinleyin ki kulağınız alışsın doğru telaffuzu öğrenin.

Dil tamamen maruz kalmakla ilgili. Sürekli okuyarak, yazarak, güzel konuşanları dinleyerek maruz kalmanız gerekiyor. Zamanla istemeseniz bile geliştirirsiniz kendinizi. Günlük tutabilirsiniz, okuduğunuz kitapların özetini çıkarabilir, çeşitli konularda kompozisyonlar yazabilirsiniz. Önce sevdiğiniz, size kolay gelen metinlerden, konulardan başlayın. Zamanla üstüne bir şeyler eklenir zaten.

Back
X