• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

türkiyede neden 35 yaşından sonra iş bulmak çok zor?

katılıyorum . benim dayım 1960larde önce önce tıp fakultesine girmiş lise mezunu .. üniversite sınavı filan yok :KK70: sonra6 ay okumuş ben yapamıycam demiş lise diplomasını geri istemiş okuldan gitmiş hukuk fakultesine kaydolmuş :halay:şaka gibi dimi. büyükbabam tek maaşla 4 çocuk okutmuş ve hrbirine daire almış ki devlet te müdürdü. şimdi emekli devlet memuru 60 yaşında kirada oturuyo . eskiden çook farklıydı bütün genç nüfüs kurtuluş savaşında ölmüştü ve nüfüs azdı lise mezunları diplomasıyla istediği kamu kurumunda iş bulurdu şimdi mantar gibi çoğalmış.. ülkede kaynak yok bişey yok üretim yok çiftçi şhre göçüyo tarım bitik .. zeytinyağı kilosu 70 tl olmuş zeytin ülkesiyiz amk ingilterede zeytin yetişmez daha geçen ay ordaydım zeyt,nyağı kilosu 5 pound du. yani düşünki bizim parayla 5 lira. sterlini tl ye çevirmeyin çünkü oradaki maaşla alınan 5 poundluk şey türkiyedeki maaşla alınan 5 liraya eşit. rezalet ya utandım inanın ..hala üreyin bakalım sonumuz nolacak biber 15 tl kıyma 60 hala 5 çocuk yapanvar

Bende bugün raflarda karşılaştım.Yer fıstığı memleketiyiz ama yer fıstığı ezmesi uygun fiyata yok. Geçen sene 7 lira bandında alığım yer fıstığı ezmesi 18 tl olmuş. Yahu neden bu kadar pahalı fiyatlar???
Yani İngiltere'de olan zeytinyağı fiyatına şaşırmıyorum. Bizde de 32 tl'den başlıyor.
Bundan 10 yıl önce böyle olacağımızı rüyamda görsem inanmazdım şaka gibi..:olamaz:
Eskiden liseye kadar okuyan bile iş bulurmuş.Şimdi millet masterli, doktoralı iş bulamıyor veya 2500 tl'ye çalışıyor.
Zaten şu yıllarda bir şeyler yapılsa bile ülkenin eğitiminin düzelmesi, işsiz yığınların erimesi seneler alır. Ama durumda hiç azalma yok. Halk bilinçli olup çocuk sayısını azaltsa da zorunlu göçle gelenler ürüyor. Bunun çaresi onlara bir sınır koymak bence. Mesela diyelim zorunlu göçle gelen orta doğu ülkesi vatandaşı devlet hastanesinde 3 çocuğa kadar bedava doğum yapabilir.Yoksa yapamaz dense belki bu kadar üremeleri durur.
Belki en azından..

Ilkimizi kitilimiyin diyenler gelir birazdan sanki ovulecek bir yeri kalmis gibi.. 4 tane soganin 7 lira oldugu yerde 10 cocuk yapmazlarsa hatrim kalir..

İşte cehalet mutluluktur diye boşuna demiyorlar..:confused:
Yazık o çocuklara,10 çocuktan 8 tanesi geleceğin işsizleri..

haklısın devlet politka üretmeli .. işyerlerinde denetim yok. bir insan nasıl haftada 60 saat çalışabilir ? bu insanın ruh hali ne olur ? asgari ücretin 2000 tl olduğu ülkede istanbul gibi yerde kira minimum 1000 tl gecekondu kirası bu. normal daire 1500 den başlar. bu insan 500 tl ile 1 ay yemek yiecek ulaşım sağlayacak giysi alacak belki evli karısına ve çocuğuna bakacak. tam bir fiyasko. işte burda devreye devlet giriyor ingilterede ve avrupada. bakıyor maaşın çok az. evin de yok... senin evinin kirasını devlet ödüyor yada seni council house denen devletin kendi mülkü evler var oraya koyuyor.(ingilterede council house belediye evidemek) böylece insan gibi yaşıyorsun . o 2000 tl sana asgari gıda ve ulaşım için yetiyor. aslında iş sistemden bitiyor .sosyal devlet anlayışı olacak tamam devletimiz saolsun yardım ediyor biryere kadar ama yetmiyor işte. 2000 tl alan insan nasıl geçinecek bunun cevabını veremiyor. ondan sonra hergün şiddet hırsızlık psikolojik sorunlar vs. mutsuz ve agresif bir toplum.. adam geçinemiyor karnı aç niye yan baktın diye sopayla birbirini döven insanlarla dolu bir ülke olduk maalsef üzülüyorum . işte 5 çocuk yapmak çözüm değil. bu sadece fakirlik ve mutsuzluk verir

Zamanında Rahmi Koç: ''Bir sorunumuz da nüfus 80 milyon kişiye doğru gidiyor. Bu bize büyük bir ayak bağı oluyor. 50-60 milyonda kalsaydık çok daha zengin olurdu bu ülke.'' dediğinde herkes adama tepki göstermişti. Ama ben adamı haklı bulmuştum.Yani genç nüfus istihdam edilemiyor. İş bulamıyor. Bu kadar insan nasıl geçinecek, maalesef herkese geçinebilecek bir maaş verilecek durum yok.
Keşke durum İngilteredeki gibi olsaydı ama o zamanda bizim halk hiç çalışmazdı..
Yani ürememizi yavaşlatmak lazım ama bu geleneksel ataterkil kültürle çok zor.
Mesela ben burada bile görüyorum, kadın asgari ücret, eşi asgari ücret zor geçiniyorlar bir çocukları var, ev kira, kadın diyor ki çok çevre baskısına uğruyorum. Bir çocuk daha yap diye. Ne yapayım diye burada soruyor.
Çoğu kadın evet bir tane daha yap, rızkınız gelir merak etmeyin, kardeşsiz olur mu tabi ki olmaz gibi yorumlar yapıyor.
Resmen şoka uğruyorum, kimse de önemli olan bir çocuğu nasıl yetiştirdiğin, ona ne imkanlar verdiğin, kalifiye bir birey yetiştirmen daha önemli. Nicelik değil nitelik önemlidir demiyor.
Yani bizim gibi düşünen kişiler azınlıkta kaldıkça düşünmeden çocuk yapılmaya devam edilir ve o çocukların yüzde 80'i de mezun olunca iş bulamaz. Görünen köy kılavuz istemez, maalesef.:olamaz:

arkadaşlar ben işim gereği yurtdışında bulunuyorum sık sık .avrupada özgeçmişe yaş din ırk vs yazılmıyor işveren sorunca ayrımcılıga girer discrimination denir, ve işveren yaşını sorduğu için ceza alır.:bicak: bizim ülkede hemen özgeçmişe yaş yazılıyor patronların ilk baktığı yaş. :KK1:hostes olmak istedi kuzenim 30 yaşında yaşlı ! diye almadılar. avrupadaki havayollarına bakın 60 yaşında hostes veya kasiyer var . devlette bile çalışamıyorsun 35 ten sonra bu ulkede .. benim bir avrupa ülkesinde oturumum var kendi ülkemde yapamam fakat o ülkede 33 yaşındayım ister polis olurum ister kamuda memur . 40 yaşındaysam da yine farketmez. bu yaş takıntısı nedir bizim ülkemizde ben anlamadım . anlayan varmı _? insanları neden defolu mal gibi görüyorlar 35 ten sonra? sizinde bu konuyla ilgili deneyimleriniz varmı ?
Abim yasadi aymi sıkıntıyı malesef 35 yaşında Türkiye'ye geldi usta teknisyen olmasina rağmen dogru düzgün is bulamadı asgari ucret en fazla Avustrya da yaşiyordu öncesinde memurda olamıyor malum dediğiinz gibi şimdi yeniden avustrya ya dönüyor en azndan yaptığı ise oranla ücret aliyor ülke şartlarında 12 saat essek gibi çalışıp asgari almaz en azndan 8 saat çalışır yine ayni parayi alır.

Back
X