Kimseyi kızdırmadan, gücendirmeden nasıl yazsam diye düşünüyorum.
Öncelikle “ya sev, ya terk et” düşüncesinde, fanatik bir milliyetçi falan değilim. Bu bilgi bi kenarda dursun.
Kariyer hedefleri, yaşam kalitesini arttırma veya benzer sebeplerden yurtdışında yaşamayı tercih etmek bana su içmek kadar doğal geliyor. Dünya kozmopolit bir gezegen oldu artık. Herkes her yerde, ne güzel. Bu görüşüm de bi köşede dursun.
Şimdi gelelim asıl meseleye: konu başlığımız “ülke boka batıyor diye başka ülkeye yerleşmek” Bu motivasyonla çıkılan yollar bana komik ve gerçekdışı geliyor. Sanki dünyanın geri kalanı gül bahçesiymiş, o pek medeni ülkelerde fakirlik, ırkçılık, savaşlar yokmuş gibi. Hatta konu sahibinin belirttiği gibi akşam kuşağı haberlerindeki “damadıyla ilişki yaşayan kaynana” yüzünden ülke değiştirmek. Evet bu gibi olaylar da yalnızca bizim ülkemizde yaşanıyor sanki..
İnsanlığı yaralayan terör meselesinin, savaş çığırtkanlığının, işsizliğin, insan hakları ihlallerinin, yüz kızartıcı suçların global sorunlar olduğunu kabullenelim. Dünyada aklı başında hiçbir ülke vatandaşı, yönetilme şeklinden de memnun değildir bunu da bilelim. Gidin İspanya’ya sorun, siyasetin çirkin yüzünü anlatsınlar. Amerika deseniz dünyanın en büyük gücü olmasına rağmen, dünyanın en büyük öküzü tarafından yönetiliyor. Dünyada mutlu olduğu iddia edilen sayılı ülke var, onlarda da ne hikmetse intahar oranları almış başını gitmiş. Mutsuzlar kendilerini öldürdükleri için geriye mutlular kalıyor olabilir mi? Allah allah bu işte bir iş var. Yoksa mutsuzluk da mı global? Evet.
Modern hayattaki minik insanların, varoluşsal gibi gözüken fakat aslında çok yüzeysel sebeplerden yurtdışına “kaçmalarını” samimi bulmuyorum. Yaşadığın ülkeden başlayarak dünyayı güzelleştirmek için çabalamak varken, aslen içimizde olan mutsuzlukla beraber başka ülkelere göç ediyoruz. Sonra bi bakmışız sorun ülkede değil bizdeymiş. Çünkü güzel yaşamasını bilen, her yerde mutlu olabilir.
Fikirlerim bunlar. Daha fazla yazmak isterdim ama şimdilik bu kadar.
İmza: Varoluşsal sorunlarını ülke değişikliğiyle çözmeye çalışıp, ülkeye kesin dönüş yapmış vatandaş. Ülkemi severim :)