TV sunucularının konuklarına teyze - amca - dede diye hitap etmelerini kınıyorum.

kulitta

İlahi Adalet
Kayıtlı Üye
17 Kasım 2008
12.049
2.246
448
Bazı TV programlarında - sunucuların konuklarına teyze - amca - dede - nine şeklinde hitap etmeleri sizce doğru mu arkadaşlar?
Yaşının dile getirilmesini istemeyen bir konuğa önce x abi diye hitap eden sunucunun - ay afedersin x dede diye hitabını değiştirmesini anlayamıyorum.
Kendisine teyze yerine hanım diye hitap edilmesini isteyen bir konuk ise alay konusu oldu.
Bana sevimsiz gelen bu konu hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum - paylaşırsanız çok sevinirim. a.s.

bazen saygıyla söyleniyor ......büyüktür diye..
bazende bazı sunucular dalga geçer gibi söylüyor özellikle evlilik programındaki sunucular.....

sana katılıyorum arkadaşım
Sonuçta orası bir tv programı ve orada resmi bi iş yapılıyor.Karşısındakine teyze amca demektense bey hanım demeleri daha hoş.
O teyze amcalar sunucuya x diyolar mı? hayır. x hanım diyolar.Aynı saygıyı sunucuların da karşısındakilere göstermesi lazım.

hangi program ki o?
sana katılıyorum bu arada yaşı ne olursa olsun hanım ya da bey denmeli, sonuçta o konuk o sunucunun bilmem kaç yıllık kapı komşusu ya da gerçek teyzesi amcası değil ki
ama güya samimi görünmek adına, ailemizin kızı gibi görünmek adına-tatlicadiarzu- bazı sunucular böyle yapıyor

Özellikle çöpçatan programları canım.
Ailemizin kızı gibi görünmek adına olduğu hiç aklıma gelmemişti. Çok hoş. kaydirigubbakcemile3
Bu şekilde benim ailemin kızı olamıyorlar demekki - dediğin gibi komşuluk
akrabalık bağları yoksa - hanım ve bey olarak hitap edilmesini doğru buluyorum. zemuszemus

Kesinlikle katılıyorum..

Samimi olmakla laubali olmayo çokça karıştırıyor bu insanlar,ince bir çizgi var o arada,sıcakkanlı olmak bu değil ki..

Bir de asıl kınanması gereken ,bana hanım diye hitap edermisniz diyen kadınla alay eden zihniyet,hangi hakla ,ne vasıfla?

O sunuculara böyle prim veren insanlar oldukça,çok görürüz böyle yılışık tipleri.

Son düzenleme:
Evet bu kadar samimiymiş gibi ifadeler kullanılmamalı, ama sırf reyting uğruna yapılan bu tür programlara insanlar katılarak biraz da kendileri hazırlıyor bu zemini. Takip etmiyorum ama bazen rastlıyorum, insanları göbek bile attırıyorlar :umursamaz:

ah be arkadaşım ona varana kadar tv lerde neler oluyor gormuyor musun, donunu indirenler mi ararsın, tokatı basanlar mı arasın, kufur edenler mi, karısını kamera onunde dovmeye yeltenenler mi...hitap sekline kalsaydi hersey keske

neden ki, duruma göre bu hitaplar kullanılabilir.
Bazı inanlar varki resmiyet ifadesi kullanılması şartsa bile karakteri müsade etmez.
Sorun değil bence.Resmi kurumlarda tamam ama programlarda kişiye göre olabilir.

ne bu ya biz amerikada mı yaşıyoruz gitgide birbirimizden uzak soğuk insanlar oluyoruz yakınca anne babalarımıza da isimleriyle hitab edersek şaşırmam ölçü kaçmadığı sürece samimiyet ifadesidir bunlar ben katılmıyorum ayrıca o programlarıda izlemiyorum sizde izlemezseniz bence iyi edersiniz

Elbette önemli olan bu ölçüyü ayarlamak - hitap şekli hitap edenin tercihinden ziyade -
hitap edilenin tercihinde olmalı.
Programla ilgili bir eleştiride bulunmuş olmak - programı her yönüyle karalamakmıdır?

gündüz kuşagında hangi programlar var haberim bile yok valla..ama yaptıkları gereksiz tanımadığım kişilere sen diye hitap etmekten bile hoşlanmam.

bahsettiğiniz programlar sabah programları evlilik vs bu programların karalanıcak bi amacı yok ..yani amaçsız boş gerksiz tabi bu benim düşüncem fikrimi söylüyorum sadece

insanlar tv de görücüye çıkarılıyorlar bu dereceye geldik,hitab şurada kalsın yani...

Ortam ne olursa olsun, insan tanimadigi kisilere "hanim, bey, siz.." diye hitap etmelidir bence. Karsi taraf izin verirse daha yakin kelimeler kullanilabilir. Benim saygi anlayisima gore tabii :)

Samimi bir ortam yaratmak acısından o sekilde hitap ediyorlar .. Ama herkes hos karsılamayabilir sonucta .. Direkt hosgelidin yasar amcaa veya dede demesi bana da cok banel geliyor .. :ecrin_bebek:

Biz bankadaydık erkek arkadasımla gecen sene burs alıyorduk onun hesabına yatmamıstı .. Adama 'da birsey gösteriyordu 50-55 yaslarında bir bey o saskınlıkla erkek arkadasım ''amca'' demisti .. Adam ise ''amca senin babandır '' demisti .. Kuyruktaki herkes duymustu ve gülmüslerdi .. Erkek arkadasım'la ben cok utanmıstık ama ..:kedi:

Tv de daha da dikkat etmek gerekir Bu kısma katılıyorum.. ama Ben otobüste dolmuşta Bakkalda manavda markette Benden Yaşça Büyüklere "teyzecim amcacım" diye hitap ediyorum.. onu geçtim Bazı esnaflara " dayı " diyorum.. ee Adanalıyık ne yapak =)) herkes de bana "aBlam" diye hitap eder. şoförler "şöle otur aBlam" der.. ben dolmuştan inerken "hayırlı işler dayı" derim.. ne kıroyum ulann

Benden yaşça çok büyük insanlara dahi her zaman "beyefendi , hanımefendi " diye hitap etmişimdir.Çünkü en önemli neden karşınızdaki insanın tepkisi .Çok büyük bir olasılıkla yaşlı bir bey "amca " diye seslenilmesini arzu etmez.Bunun gelenek görenekle ilgisi olduğunu hiç düşünmüyorum.Hatta işi iyice ileri götürüp " dayı " diye seslenenler var .
Bana " teyze , abla " diyebilirler hiç rahatsız olmam .Zaten ben de gençlere " yavrum , evladım " derim .Ama yıllar önce anneciğim genç bir bayana "evladım " dediği için azar işitmişti.Ben de kadının ağzının payını vermiştim .Henüz 18 yaşındaydım anneme hakaret edilmesi kanıma dokunmuştu.Zaten delifişektim.Kadın tatbiki güzel sanatlar akademisinin müdür yardımcısıydı.Ve ben bu yüzden sınava girmekten vazgeçmiştim .Zaten girseydim sanırım hiç şansım olmazdı:) Kadını herkesin içinde rezil etmiştim .Asla pişman olmadım .Sonrasında yabancı dil öğretmeni olmak kısmet oldu :))
Bu da bir anımdı işte birden aklıma geldi .Yani aslında genç insanlar bile kendilerine "kızım , oğlum " denmesinden pek hazetmiyor .ıyisi mi teze , amca vs... gibi hitaplara hiç girmemek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…