genel kulturunuzu arttırmak için bol bol okumak, belgesel vs gıbı kultur duzeyı yuksek programlar ızlemek ve hayat hakkında farklı tecrubeler yasamak ıcın seyahat etmek, yenı ulkeler sehırler kulturler kesfetmek ve yenı ınsanlarla tanısabılecegınız farklı ortamlara takılmak gerekır...Arkadaşlar az önce bir video izledim. Bu konuyu açmama vesile oldu diyebilirim. Kısaca şöyle;
Türkiye’de yaşıyorsunuz ve her ay yurtdışına kısa süreli de olsa seyahat etme hakkınız / fırsatınız var.
[Hayatınız boyunca gitmek istediğiniz farklı kıtalardan seçtiğiniz Ülkeler]
Düşünsenize tek başınıza herkesten ve her şeyden uzaklaşarak (sadece sırt çantanızla) bir yılda kaç farklı ülke, kaç farklı kültür, kaç çeşit insan görmüş olabileceksiniz. Kabul ediyorum son derece Ütopik bir şey ama düşüncesi bile harikulade değil mi? :)
Böyle bir şeyin yarısını dahi yapma imkanım olsaydı ufku çok daha geniş bir insan olabilirdim dedim kendi kendime.
Bir insanın ufkunun genişlemesine katkı sağlayacak iki şey aklıma geldi. Biri Çok Okumak diğeri Çok Seyahat etmek...
Peki sizce için başka neler yapılabilir ?
Birde ufku geniş bir insan nasıl olur sizce ? Merak ediyorum sizin çevrenizde bu şekilde tanımladığınız birileri var mı?
Arkadaşlar az önce bir video izledim. Bu konuyu açmama vesile oldu diyebilirim. Kısaca şöyle;
Türkiye’de yaşıyorsunuz ve her ay yurtdışına kısa süreli de olsa seyahat etme hakkınız / fırsatınız var.
[Hayatınız boyunca gitmek istediğiniz farklı kıtalardan seçtiğiniz Ülkeler]
Düşünsenize tek başınıza herkesten ve her şeyden uzaklaşarak (sadece sırt çantanızla) bir yılda kaç farklı ülke, kaç farklı kültür, kaç çeşit insan görmüş olabileceksiniz. Kabul ediyorum son derece Ütopik bir şey ama düşüncesi bile harikulade değil mi? :)
Böyle bir şeyin yarısını dahi yapma imkanım olsaydı ufku çok daha geniş bir insan olabilirdim dedim kendi kendime.
Bir insanın ufkunun genişlemesine katkı sağlayacak iki şey aklıma geldi. Biri Çok Okumak diğeri Çok Seyahat etmek...
Peki sizce için başka neler yapılabilir ?
Birde ufku geniş bir insan nasıl olur sizce ? Merak ediyorum sizin çevrenizde bu şekilde tanımladığınız birileri var mı?
ben çok daha farklı şeyler düşündüm nedense
bence birincisi empati yapabilmek. yani önyargılı olmadan başka ırktan, başka dinden, başka düşüncede birinin yerine kendimizi koyabilmek.
ikincisi de eleştiriye açık olmak. doğrularımızın yere, mekana, zamana göre değişebileceğini kabul etmek.
ha bide kendi ayakları üstünde durabilmeye çalışmak- bunu öğrenmek.
benim için ondan sonra çok okumak, seyahat etmek, ve bir kaç dil öğrenebilmek geliyor..
farklı ülkeler görmek diycektim başlığı gördüğümde ama yazıda bahsetmişsiniz zaten
bi diğeri bence psikoloji, insan davranışları ve altında yatan sebeplerle ilgilenmek
insan içine girdikçe sanki herşeye, herkese daha farklı bakmaya başlıo, tavsiye edilir
bi de herşeyden önce zihindeki zincirleri kırmak, hayatı ve insanları kendi doğrularımızla, yargılamalarımızla değil; olduğu gibi, onlar gibi, yargılamadan görmeye çalışmak
Bu aklıma gelmemişti.Bugüne kadar alim ya da bilge insan diyebileceğimiz kişilerle hiç karşılaşmadım. Umarım bir gün karşılaşıp sohbet etme imkanım olur.Çok okumak ve çok seyahat etmek yeterli
Belki ekstradan alimlerle bir arada bulunup onların sohbetinden, bilgilerinden, tecrübelerinden faydalanmak olabilir.
Çok çeşitli insan tanımak. İşte gözden kaçırdığım nokta bu olabilir.ve çok çeşitli insanla tanış olmak.
bu gezerek de elde edilebilen bir şey, başka türlü de olur, meslek icabı falan.
ve aslında açık fikirli olmak gerek, yoksa okuduğun da gezdiğin gördüğün de etki etmez sana.
anti skolastik düşünce sistemine geçmenin de inanılmaz faydası olacaktır bu uğurda.
Bende forumda bu tarz bir konu bulamadığım için yeni konu açmak istedim.Ben de merak ediyorum tam olarak ne yapmak gerektigini.
Yapabildigim tek sey de İngilizce makale okumak/cevirmek.
Hepsi çok güzel. Ama kedilerle olan bağlantıyı çözemedim. Benim kedim olmadı hiç. Sadece uzaktan sevdiğim şirin bir hayvandır. Hani o sebepten anlayamamış olabilirim biraz daha açarsanız sevinirim.Belgesel izlemek, enstrüman ve yabancı dil öğrenmek. Önce Türk mutfağı sonra dünya mutfağı öğrenmek. Doğa yürüyüşleri, bisiklet. Tabiki romanlar, tabiki kediler.
Ve en önemlisi üretmek.
Katılıyorum, elbette öyle.Çok okumak & çok seyahat etmek derken bu detayı atlamışım.Farklı türden kitaplar okumak, hiç gitmediğin yerlere gitmek.
Benimde niyetim elime kağıt kalem alıp bir liste yapmak değildi zaten.Bu hayat tarzıdır aslında. Kendine liste yapmakla olacak şey değildir.
Mesela çok okuyan insan buna çocukluktan başlar ve belli bir yaşa geldiği zaman içinde olduğu denizin farkında değildir, onun için sıradan bir olaydır. Ancak bir sohbet sırasında onun bilgi birikimi başkalarını hayrete düşürebilir. Seyahat etmek, ortam hepsi birbirinin tamamlayıcısıdır.
Ama seyahatten çok okumak derim ben.
Kültür düzeyi yüksek programlar izlemek.Çok haklısınız.genel kulturunuzu arttırmak için bol bol okumak, belgesel vs gıbı kultur duzeyı yuksek programlar ızlemek ve hayat hakkında farklı tecrubeler yasamak ıcın seyahat etmek, yenı ulkeler sehırler kulturler kesfetmek ve yenı ınsanlarla tanısabılecegınız farklı ortamlara takılmak gerekır...
kımının ufku genıstır hayallerı de oyle, kımı sıg yasamayı sever...
sıg yasamayı sevenın ımkanları da olsa yerınde sayar cunku yenılıge kapalıdır, ama dıgerı ımkansızlıklardan bıle ımkan yaratır...
iş kişinin kendısınde bıter , zaman ve para baglayıcı unsurlar olsa da bunlarda ıstedıkten sonra halledılebılır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?