Üniversite için gerekli harçlık miktarı

beyazkedi_

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
29 Mayıs 2025
26
18
3
20
Merhabalar. Ben bu yıl üniversiteye geçiyorum. Sınav beklediğimden biraz kötü geldi. Muhtemelen diş hekimliği okuyacağım (yada bi ihtimal düşük puanlı bir tıp, kendi şehrim olabilir). Babamla üniversite harçlığı hakkında konuştuk biraz ama ben ortalama ne kadar harcanır bilmediğim için şu kadar istiyorum diye birşey diyemedim. Üniversiteye giden yada bitirmiş ablalarıma sormak istiyorum ortalama ne kadar yeterli bana? İlk yıl yurtta kalacağım sonraki yıllar ev tutacaklar muhtemelen. Ev kirası hariç ilk yıl için ne kadar gerekli? Teşekkürler şimdiden herkese. (İlk defa konu açıyorum umarım doğru yerdir)

Şehir çok önemli. Heryer aynı değil.

Okuduğun şehir bölüm bir de kendi tutumun çok önemli. Sürekli dışarda vakit geçirip gezip tozarsan çok masraf gidiyor. Ama normal yaşayan bir öğrenci için KYK bursu varsa onun kadar da ailen gönderse yeterli oluyor . Burs yoksa 4-5 bin yeterli olur

Bu okuyacağınız şehre, kalacağınız yere, sizin ailenizin durumuna göre değişir. Yurtta kalsan bile günde en az 2 öğün yemek, yol, kırtasiye masrafın olacak. Ayrıca sosyalleşme için yada kişisel bakım için bir miktara ihtiyacın olacak. Ortalama bunlar için ayda 10000 gider diyorum.

Eğer aynı şehirdeyseniz Kyk bursuna bakıp ona göre ortalama bir şey isteyebilirsiniz bence. Eskiden ekonomi bu kadar kötü değilken ben bursumla hem çok geçiniyordum hem de sevdiklerime hediyeler alıyordum. Aynı şehirde okumak ekonomik olarak rahat paranız bitince evden yanınıza alıyorsunuz eğer başka şehirse sehri okuduğunuz bölümü yazupp chatgbt ye sorun üzerinden konusun. Diş hekimliği okuyan kuzenime ekstra çok harcama yapmıştı teyzem malzemeleri falan alıyordu kendi cebinden. Basta da sert sınır çizmeyin ben bu ay bakayım sonra konuşalım deyin bananıza. Ben zorlanırsam anneme söylüyordum, elimde kalırsa da kenara atıyordum yetti diyordum. Yolunuz bahtınız açık olsun

İlk yıl yurt sonrasında şehri öğrenip alışınca ev diye konuştuk ailemle. Babam mühendis annem hemşire. Sosyal bir insanım.

Teşekkürler öncelikle ailem anlayışlı insanlardır maddi konularda elbette yetişmezse ekstra masraf çıkarsa yollarlar ama kendi paramla geçinmeyi öğrenmemi istiyorlar. Açıkçası kendi şehrimde okumak istemiyorum. Üniversitenin uzakta okunması gerektiğini yoksa olgunlaşmanın zor olduğunu düşünüyorum kendi adıma ama elbette gelecek puan belirleyecek bunu. Tıp gelirse muhtemelen kendi şehrime yeter puanım. Diş olursa başka yerde de okuyabilirim.

İlk yıl yurt sonrasında şehri öğrenip alışınca ev diye konuştuk ailemle. Babam mühendis annem hemşire. Sosyal bir insanım.
Sosyal bir insansan ve yazdığın şehirleri düşünerek en az 10-15 bin diyorum ben. Yol ve yemek parası, kitap masraflarını, sosyal aktivite masraflarını da dahil ediyorum.

Hayırlısı olsun okuyacağın bölüm dışardan alet aparat alman gereken bir bölüm . Her ünv farklı şeyler isteyebilir okula başlamadan arayıp öğrenmen gerekir.Arkadaşlara katılıyorum ,bulunduğun şehir,yurdun konumu,alacağın burs,senin nasıl harcama yaptığın çok önemli.Ne kadar aldığından daha önemlisi nasıl harcadığın ve dış etkenlerin çokluğu azlığı....

Tıp ve diş gerçekten zorlu bölümler. Ailenizle iyiyseniz bence okurken aynı evde kalmak mantıklı. Ben aynı şehirde okuduğuma hiç pişman olmadım, gezmeye de gittim gece de döndüm taksiyle annem balkonda beklerdi, arkadaşlarımda da kaldık vize final zamanı, hiç bir şey demedi çünkü hep haber verdim ve aklı basında biriydim. Ne güzel geçirmişsiniz süreci çok iyi bir bölüm okuyacaksınız belli ki aileniz anlayışlı ve sizi destekleyen insanlarsa eğer tadından yenmiyor aynı şehir. Benim sınav zamanım ödev yetiştirdiğim dönemler yemeğim hazır kıyafetlerim ütülü, istediğim saatte uyu kalkalı bir hayatım vardı. Yaptığım en iyi şey aile şehrinde okumak oldu ikisi de güzeldir ve inanın zaten öğreneceksiniz parayı da yetirmeyi kendinizi de geçindirmeyi

Okuduğun bölüme, şehre göre harcamaların değişir.

Herkesin para harcaması farklı şuan aylık ne kadar harcıyorsun kız kardeşim tıp okuyor arabası var yurtta kalıyor 2006lı ve çok sosyal ve süslü 20 yolluyorlar buna rağmen 75 kart borcu yapmış ve çalışıyor yazın kuzenim kyk artı babasının emekli maaşı 12 civarı yurdunu da ödüyorlar o da bilgisayar mühendisliği okuyor o da 25 civarı yapmış onun yurdu 250 bin senelik kardeşim ev tutuldu 25 kirası var. Ben 2014 yılında okudum kyk o zamanlar nişantaşı Osmanbey Kadıköy bu civarda bi eve yetiyordu kira için 350 tl burs ailem de 500 600 yollardı ben de yazın çalışırdım kraliçe gibi yaşardım valla

Kişiden kişiye değişir canim. Ben Ankara'da ailemin yanında okudum. Yol, yemek, kitap/ders notu masraflarim oluyordu. Ama okulun bir kısmını pandemi ve deprem sebebiyle online okuduk. Babam aylık harçlık verirdi. Üstüne bir de ben çalışırdım. Okurken yedi tane çeyrek altın biriktirdim. Tutumlu biriysen gecinirsin.

Teşekkür ederim öncelikle Çok tasarruflu biri değilim maalesef. Deniz kenarı bir akdeniz şehri istiyorum. Muhtemelen diş hekimliği okuyacağım.

Gelecek sıralamaya bağlı olarak Adana Mersin Aydın Muğla gibi şehirleri düşünüyorum
Muğla'da tıp fakültesi şehrin merkez ilçesinin hafif dışında bir mahallede. Çok fazla öğrenci olduğu için civar ucuz, fiyatlar makul. Normal hesaplar ödeyebileceğiniz bir sürü kafe, lokanta vs var. Sosyal anlamda lüks yerlere gitmezseniz idare edersiniz.

Ulaşımda merkezde şehir içi öğrenci 1 lira. Günlük ulaşımınız çok az bir masraf yapar, ama civar ilçelere gideyim derseniz onlar da 150 tl civarında.

Yemeği zaten okulda halledersiniz, akşam yemeği yurtta var mı bilmiyorum (hiç yurtta kalmadım), ama yoksa yine üniversite bölgesinde uygun fiyata yiyebilirsiniz. Wafflecılardan iskenderciye, burgerdan ev yemeği yapan yerlere birçok seçeneğiniz var. Ayrıca atlayıp Muğla merkeze de gidebilirsiniz çünkü çok yakın, Muğla merkezde de birçok yer ucuz.

Ailemle aram iyi ama küçük bir şehirde yaşıyorum, şehirde yapacak pek bir aktivite yok. Babam da sizin gibi aile evinin daha çok artısı olduğunu söylüyor, bu şehirde tıp okursam araba alacak bana(birtakım ikna çabaları).Şimdi de onların arabasını alıp çıkarım akşamları arkadaşlarımla, karışmazlar ama şehirdeki tek aktivite kafeye gidip oturmak maalesef.

Dogru dusunmussunuz, bence de once yurt bak konu sahibesi genelde insanlar sehre, muhite alisiyor sonra ev bakiyor. Unv yakininda siteler oluyor, onlara bakarsiniz. Bol sans dilerim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…