Üniversite için gerekli harçlık miktarı

Herkesin para harcaması farklı şuan aylık ne kadar harcıyorsun kız kardeşim tıp okuyor arabası var yurtta kalıyor 2006lı ve çok sosyal ve süslü 20 yolluyorlar buna rağmen 75 kart borcu yapmış ve çalışıyor yazın kuzenim kyk artı babasının emekli maaşı 12 civarı yurdunu da ödüyorlar o da bilgisayar mühendisliği okuyor o da 25 civarı yapmış onun yurdu 250 bin senelik kardeşim ev tutuldu 25 kirası var. Ben 2014 yılında okudum kyk o zamanlar nişantaşı Osmanbey Kadıköy bu civarda bi eve yetiyordu kira için 350 tl burs ailem de 500 600 yollardı ben de yazın çalışırdım kraliçe gibi yaşardım valla
Şu anda 5-6 bin civarı harcıyorum ama ayakkabı kıyafet aldığımda genelde ailem karşılıyor kendi harçlığımdan değil. Onun dışında yetmediğinde yada ekstra bir aktivite yaptığımda tekrar para alıyorum.

Kişiden kişiye değişir canim. Ben Ankara'da ailemin yanında okudum. Yol, yemek, kitap/ders notu masraflarim oluyordu. Ama okulun bir kısmını pandemi ve deprem sebebiyle online okuduk. Babam aylık harçlık verirdi. Üstüne bir de ben çalışırdım. Okurken yedi tane çeyrek altın biriktirdim. Tutumlu biriysen gecinirsin.
Okumayı düşündüğüm bölümler pek çalışmama müsiat bölümler değil maalesef

Teşekkür ederim öncelikle 💗 Çok tasarruflu biri değilim maalesef. Deniz kenarı bir akdeniz şehri istiyorum. Muhtemelen diş hekimliği okuyacağım.
Ailenizi zor durumda bırakmamak için tasarrufu öğrenmeniz gerekiyor ilerde bu özelliğin size güzel geri dönüşleri olur.İlk anın heyecenıyla her şeyi almak iyidir de borç ve sorumluluk tokat gibi çarptığında o an en basit bir şeye bile gücün yetmediğinde savurgan olduğun ve tasarruf etmediğin için çok üzülürsün.Aileniz sürekli para yağdıramaz ülke şartları ortada şimdiden tasarruf kafasına geçmenizi tavsiye ederim ...

Muğla'da tıp fakültesi şehrin merkez ilçesinin hafif dışında bir mahallede. Çok fazla öğrenci olduğu için civar ucuz, fiyatlar makul. Normal hesaplar ödeyebileceğiniz bir sürü kafe, lokanta vs var. Sosyal anlamda lüks yerlere gitmezseniz idare edersiniz.

Ulaşımda merkezde şehir içi öğrenci 1 lira. Günlük ulaşımınız çok az bir masraf yapar, ama civar ilçelere gideyim derseniz onlar da 150 tl civarında.

Yemeği zaten okulda halledersiniz, akşam yemeği yurtta var mı bilmiyorum (hiç yurtta kalmadım), ama yoksa yine üniversite bölgesinde uygun fiyata yiyebilirsiniz. Wafflecılardan iskenderciye, burgerdan ev yemeği yapan yerlere birçok seçeneğiniz var. Ayrıca atlayıp Muğla merkeze de gidebilirsiniz çünkü çok yakın, Muğla merkezde de birçok yer ucuz.
Bilgilendirmek için çok teşekkürler. Sanırım Muğla'da yaşıyorsunuz. Üniversite için tavsiye eder misiniz? Nasıl bir şehir? Ayrıca ulaşım gayet uygunmuş benim şehrimde öğrenci 15₺ sanırım. Sosyal anlamda da zincir kafeleri tercih ederim genelde. Konser ve bazen çevre şehirlere gitmek arkadaşlarımla güzel olur. KYK yurtlarında da akşam yemeği dahilmis

Dogru dusunmussunuz, bence de once yurt bak konu sahibesi genelde insanlar sehre, muhite alisiyor sonra ev bakiyor. Unv yakininda siteler oluyor, onlara bakarsiniz. Bol sans dilerim :KK50:
Teşekkür ederim. Ailem şehre alışmadan tek kalmamı istemiyor. Bende arkadaş edinme açısından yurtta kalmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum

Teşekkürler öncelikle 💗 ailem anlayışlı insanlardır maddi konularda elbette yetişmezse ekstra masraf çıkarsa yollarlar ama kendi paramla geçinmeyi öğrenmemi istiyorlar. Açıkçası kendi şehrimde okumak istemiyorum. Üniversitenin uzakta okunması gerektiğini yoksa olgunlaşmanın zor olduğunu düşünüyorum kendi adıma ama elbette gelecek puan belirleyecek bunu. Tıp gelirse muhtemelen kendi şehrime yeter puanım. Diş olursa başka yerde de okuyabilirim.
Kendi şehrini seç, olgunlaşmanın binlerce yolu var tıp okuyacaksan evinde oku en azından temel ihtiyaçların için ekstra çaba harcamana gerek kalmasın. Okul bitince olgunlaşacak yerler çıkar.

Ailenizi zor durumda bırakmamak için tasarrufu öğrenmeniz gerekiyor ilerde bu özelliğin size güzel geri dönüşleri olur.İlk anın heyecenıyla her şeyi almak iyidir de borç ve sorumluluk tokat gibi çarptığında o an en basit bir şeye bile gücün yetmediğinde savurgan olduğun ve tasarruf etmediğin için çok üzülürsün.Aileniz sürekli para yağdıramaz ülke şartları ortada şimdiden tasarruf kafasına geçmenizi tavsiye ederim ...
Çok lüks harcamalarım yada borçlanma olayım yok. Kredi kartı hiç istemedim zaten. Nakit olarak alacağım harçlığı. O yüzden sordum ortalama ne kadar gerekli diye. Elbette onları zor durumda bırakmak istemem ama güzel bir üniversite hayatı geçirmek de istiyorum. Kendimi bildim bileli hayatım ders çalışarak geçti. Elbette sosyalleşecek ortamım vardı ama hiçbir zaman sorumsuz bir çocuk olmadım bence. Üniversite hayatımda da derslerimi aksatmadan arkadaşlarımla zaman geçirmek, konsere, kafeye gitmek arada çevre şehirleri gezip görmek istiyorum sadece. Teşekkürler yorum için.

Teşekkür ederim öncelikle 💗 Çok tasarruflu biri değilim maalesef. Deniz kenarı bir akdeniz şehri istiyorum. Muhtemelen diş hekimliği okuyacağım.
tasarruflu değilsen ve deniz kenarı istiyorsan ilk yıl yurt 15 bin eve çıkınca 30 olur.
bölüm zaten masraflı bir bölüm. Birşeylerden kısman lazım

Önceden olsa ıl dısı deneyim vs güzel olurdu ama bu ekonomide zor.
Ailenizin yanında okursanız hem gezer hem yer içersiniz.
Uzakta çok para gider.
Dışarda ye iç gez sosyal hayat ıcın en az 20 gider.
Yurtta kalmanız lâzım bunun içinde.
Ev tutsanız o zaten baslı başına yük.
Şuan ıkı öğrenci ev tuttu bulunduğum şehirde bır artı bır kıraları 16bın.

Bilgilendirmek için çok teşekkürler. Sanırım Muğla'da yaşıyorsunuz. Üniversite için tavsiye eder misiniz? Nasıl bir şehir? Ayrıca ulaşım gayet uygunmuş benim şehrimde öğrenci 15₺ sanırım. Sosyal anlamda da zincir kafeleri tercih ederim genelde. Konser ve bazen çevre şehirlere gitmek arkadaşlarımla güzel olur. KYK yurtlarında da akşam yemeği dahilmis
Yemek konusunda arada dışarıda yemek hariç çok ekstra masrafınız çıkmayacak gibi görünüyor. Bu durumda yemek konusunda çok masrafınız olmaz.
Zincir kafelerin bazıları üniversite bölgesinde var, Muğla merkezde zaten her şey istemediğiniz kadar var. Bunun bütçesini zaten biliyorsunuzdur şu anki hayatınızdan.

Konserler Muğla'da yaz kış aktif olarak var. Büyükşehirlerdeki kocaman konserler gibi düşünmeyin, genelde belli başlı büyük barlarda oluyor. Fikir vermesi için Holly Stone Muğla'ya bakabilirsiniz, özellikle kışın en aktif konserler orada oluyor. Ayrıca üniversitenin bulunduğu konum itibariyle Akyaka, Milas ve Bodrum'a çok kolay gidebilirsiniz, dolayısıyla buralardaki sosyal etkinliklerden de faydalanabilirsiniz, özellikle Akyaka yarım saat mesafede.

Şimdi baktım, yanlış anlamadıysam diş hekimliği direkt Muğla merkezdeymiş (merkeze yakın mahalle dediğim tıp fakültesi). Sosyal anlamda daha da rahat olur. Civarda rahatça gidip bir şeyler içebileceğiniz avm, parklar vs de var.

Yukarıda deniz kenarı bir şehir istiyorum demişsiniz, Muğla'da üniversitenin olduğu yer deniz kıyısında değil. Deniz kıyısı için en yakın yer Akyaka, o da yarım saat-45 dk mesafede. Ama tabii ki Muğla'nın birçok deniz kıyısı yeri var, vaktiniz olduğunda biraz yol yapıp Akyaka, Akbük, Ören, Bodrum; -biraz daha uzağa gidip- Marmaris, Dalyan, Ortaca/Sarıgerme taraflarına da gidebilirsiniz, muhtemelen haftasonu olur.

Öğrenciliğimi Muğla'da geçirmedim ama gördüğüm kadarıyla öğrenciler için rahat. Çok fazla öğrenci var. Giyim kuşam anlamında da rahattır, sonuçta hem turizme hem öğrenciye çok alışık bir yer.

Ailemle aram iyi ama küçük bir şehirde yaşıyorum, şehirde yapacak pek bir aktivite yok. Babam da sizin gibi aile evinin daha çok artısı olduğunu söylüyor, bu şehirde tıp okursam araba alacak bana(birtakım ikna çabaları).Şimdi de onların arabasını alıp çıkarım akşamları arkadaşlarımla, karışmazlar ama şehirdeki tek aktivite kafeye gidip oturmak maalesef.
Aslında biraz arkadaş ortamıyla da aile şehri keyifli olabilir. üniversite ortamı lise ortamından çok farklı oluyor. Tek aktiviteniz kafede oturmak olmayabilir, mini tatillere gidebilirsiniz mesela. Ev partileri de çok hoşumuza giderdi bizim.

Burs veren yerlere bakabilirsiniz.
Burs işi çok sıkıntı maalesef. Derece yapmış çok fazla arkadaşım var (1000-5000 bandında) ama onlara bile genelde devletin derece bursu dışında pek burs yok. Çalışanlarının tıp okuyan çocuklarına babamın şirketi aylık üç bin burs veriyormuş, tıp okursam onu alacağım ama diş için yok.

Yemek konusunda arada dışarıda yemek hariç çok ekstra masrafınız çıkmayacak gibi görünüyor. Bu durumda yemek konusunda çok masrafınız olmaz.
Zincir kafelerin bazıları üniversite bölgesinde var, Muğla merkezde zaten her şey istemediğiniz kadar var. Bunun bütçesini zaten biliyorsunuzdur şu anki hayatınızdan.

Konserler Muğla'da yaz kış aktif olarak var. Büyükşehirlerdeki kocaman konserler gibi düşünmeyin, genelde belli başlı büyük barlarda oluyor. Fikir vermesi için Holly Stone Muğla'ya bakabilirsiniz, özellikle kışın en aktif konserler orada oluyor. Ayrıca üniversitenin bulunduğu konum itibariyle Akyaka, Milas ve Bodrum'a çok kolay gidebilirsiniz, dolayısıyla buralardaki sosyal etkinliklerden de faydalanabilirsiniz, özellikle Akyaka yarım saat mesafede.

Şimdi baktım, yanlış anlamadıysam diş hekimliği direkt Muğla merkezdeymiş (merkeze yakın mahalle dediğim tıp fakültesi). Sosyal anlamda daha da rahat olur. Civarda rahatça gidip bir şeyler içebileceğiniz avm, parklar vs de var.

Yukarıda deniz kenarı bir şehir istiyorum demişsiniz, Muğla'da üniversitenin olduğu yer deniz kıyısında değil. Deniz kıyısı için en yakın yer Akyaka, o da yarım saat-45 dk mesafede. Ama tabii ki Muğla'nın birçok deniz kıyısı yeri var, vaktiniz olduğunda biraz yol yapıp Akyaka, Akbük, Ören, Bodrum; -biraz daha uzağa gidip- Marmaris, Dalyan, Ortaca/Sarıgerme taraflarına da gidebilirsiniz, muhtemelen haftasonu olur.

Öğrenciliğimi Muğla'da geçirmedim ama gördüğüm kadarıyla öğrenciler için rahat. Çok fazla öğrenci var. Giyim kuşam anlamında da rahattır, sonuçta hem turizme hem öğrenciye çok alışık bir yer.
Çoğu şehirde deniz ilçesinde zaten. Samsun var sanırım baktıklarımda sadece denizle üniversitenin aynı ilçede olduğu. Ama 45 dakika bence gidilebilir bir mesafe hafta sonu için. Dediğiniz gibi marmaris tarafları da çok güzel olur. Benim istediğim bir şehir aslında ama dayımlar daha önce dört beş yıl kadar yaşadılar orada o pek yazmamı istemiyor küçük köy dedi. Bende daha önce hiç gidip görmediğim için bilgi sahibi değilim ama canlı bir şehir gibi geliyor bana. Onlar Muğla'dan önce İstanbul'da yaşıyordu muhtemelen o yüzden. Ama ben zaten küçük bir şehirden geleceğim.

Benim de ilk önceliğim adana inşallah puanım yeterse. Geçen yıl 31.600 ile kapatmış. Ben 30-35 bin arası bir sıralama bekliyorum.
Şansın açık olsun canım güzel ama çok pahalı bir bölüm bi arkadaşım kızı diş fakültesi kazanınca hemen dişçi koltuğu almıştı 😁
Diğer arkadaşım evden mantı yapıp satıyordu ek gelir olsun diye,şimdi ikiside bitirdi biri devlette biri özelde darısı sana inşallah 🤲

Aslında biraz arkadaş ortamıyla da aile şehri keyifli olabilir. üniversite ortamı lise ortamından çok farklı oluyor. Tek aktiviteniz kafede oturmak olmayabilir, mini tatillere gidebilirsiniz mesela. Ev partileri de çok hoşumuza giderdi bizim.
Evet ailem de sizinle aynı fikirde burda daha rahat olursun istediğinde çevre şehirlere gidersin diyorlar. Gezmeme karışmazlar genelde. Pasaport çıkartacağım bu yıl seneye Yunanistan'a gitmek istiyoruz arkadaşlarımla. Babam da burda oku sen biriktir biraz biraz biz verelim yazın burda tatil yapacağına git yirt dışında yap gez diyor.

Back
X