Üniversiteye dönmek

arkeoloji bitirdikten 25 sene sonra sesleniyorum felsefe öğretmeniyim
hala müzelere gidemiyorum,kapısından bile geçmek istemiyorum
kalbimin yarısı hala orda
Ben bu defteri kapattım sanıyordum ama kapanmamış petraya gittikten sonra oturup ağladım şimdi belki mesleğimi yapıyor olurdum diye. Mesela ne düşündü ailem sınıf öğretmenliğinde de kpss var bunda da.

Arkeolog işsizse sınıf öğretmeni de işsiz kalıyor.
öte taraftan okulda her yıl iyi hocaların mümkünse yabancı kazılarına katılırsan
iki yabancı dil öğrenirsen
yüksek lisans yaparsan tabi ki işsiz kalman daha zor
ben çocuk büyütüyordum yapamadım

Ben bu defteri kapattım sanıyordum ama kapanmamış petraya gittikten sonra oturup ağladım şimdi belki mesleğimi yapıyor olurdum diye. Mesela ne düşündü ailem sınıf öğretmenliğinde de kpss var bunda da.
arkeolojinin şu an tek yapılabilirliği akademi
üniversitede kalabilirseniz daha iyi olur
yoksa iş imkanı gerçekten çok zor
ee malum MEDENİYET BEŞİĞİ?? yiz

öte taraftan okulda her yıl iyi hocaların mümkünse yabancı kazılarına katılırsan
iki yabancı dil öğrenirsen
yüksek lisans yaparsan tabi ki işsiz kalman daha zor
ben çocuk büyütüyordum yapamadım
Evet o zaman yapabilirdim ama artık yapamam çünkü kafam kaldırmıyor yks bile çözemedim çıktım sınavdan hemen midem bulanıyor ders çalışamıyorum kafamı veremiyorum. 4 sene oku yüksek lisans yap 30 olacağım. Zor artık

Kpss alımı vardı aslında
sözleşmeli mülakatlı ve az sayıda
gerçi eskiden bu kadar da yoktu
ben felsefeyi de sevdiğim içim mutluyum en azından
ama hepten sevmediğin mesleği yapmak dayanılmaz olurdu
bence insan idealinin peşinden gitmeli
yaşın önemi yok

sözleşmeli mülakatlı ve az sayıda
gerçi eskiden bu kadar da yoktu
ben felsefeyi de sevdiğim içim mutluyum en azından
ama hepten sevmediğin mesleği yapmak dayanılmaz olurdu
bence insan idealinin peşinden gitmeli
yaşın önemi yok
Ben cesaret edemiyorum hayatı ertelemeye

Kpss alımı vardı aslında
Arkeoloji bölümü üzgünüm ki bizim ülkemizde pek de kıymeti bilinen bir bölüm değil, KPSS diyorsunuz da yılda belki 5 tane arkeolog alınıyorsa 5 kişi arasına girebilme şansınız var mı sizce?

Mısır sizi büyülemiş olabilir ama burada çalışma imkanınız yok denecek kadar az, yakın akrabam yıllar evvel hayali diye okudu bu bölümü, öğrenciliği sırasında birçok kazıya da katıldı ama o kadar, zira iş imkanı bulamadı kendi mesleği üzerine çalışamadı, babasının işini devralmak zorunda kaldı.

Hayalinizse belki yurtdışında uluslararası geçerliliği olan bir üniversitede okumanız daha iyi olur, Dante’nin dediği gibi yabancı diliniz yoksa dil eğitimi de alırsınız.

Hayaliniz olduğu için biliyorsunuzdur, sualtı arkeolojisi, uzay arkeolojisi gibi dallara da ayrılıyor bu bölüm, arkeolog olacaksınız diyelim ama hangi dalından ilerlemek istiyorsunuz bu da önemli.

Arkeoloji bölümü üzgünüm ki bizim ülkemizde pek de kıymeti bilinen bir bölüm değil, KPSS diyorsunuz da yılda belki 5 tane arkeolog alınıyorsa 5 kişi arasına girebilme şansınız var mı sizce?

Mısır sizi büyülemiş olabilir ama burada çalışma imkanınız yok denecek kadar az, yakın akrabam yıllar evvel hayali diye okudu bu bölümü, öğrenciliği sırasında birçok kazıya da katıldı ama o kadar, zira iş imkanı bulamadı kendi mesleği üzerine çalışamadı, babasının işini devralmak zorunda kaldı.

Hayalinizse belki yurtdışında uluslararası geçerliliği olan bir üniversitede okumanız daha iyi olur, Dante’nin dediği gibi yabancı diliniz yoksa dil eğitimi de alırsınız.

Hayaliniz olduğu için biliyorsunuzdur, sualtı arkeolojisi, uzay arkeolojisi gibi dallara da ayrılıyor bu bölüm, arkeolog olacaksınız diyelim ama hangi dalından ilerlemek istiyorsunuz bu da önemli.
sualtı arkeolojisi mesela
üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede nasıl değer görmez
göbeklitepenin bulunduğu ülke nasıl şaha kalkmaz,dünya tarihi değişti resmen
onlarca medeniyetin yaşadığı topraklar nasıl turizm ülkesi olmaz
akıl alır şeyler değil
para burda kullanılmış
felsefe burda ortaya çıkmış
ilk yerleşmeler burda yapılmış
daha yazarım da sinirim geldi yine

akıl alır şeyler değil
para burda kullanılmış
Çok haklısınız Dante.
Arkeoloji, sanat tarihi vb bölümler hak ettiği değeri hiçbir zaman görmedi ülkemizde ve yine haklısınız, birçok medeniyetin yaşadığı topraklardayız ama kendi arkeologlarımıza kıymet vermiyoruz, elin adamları gelip kazı yapıyor, aslında hala keşfedilmesi gereken o kadar çok tarihi yer var ki, mesela Ege kaynıyor tam bir cennet ama çöplerin otların arasında kayboluyor eski medeniyetlerin kalıntıları.
Bulunup kazandırılan kalıntılarınsa hali içler acısı, bazılarına o kadar bilinçsiz restorasyonlar yapılmış ki, o mimari eserleri yapanlar yattıkları yerden kalksa topumuza söverler.
Ahhh sualtı arkeolojisi:((( kırkda bir deniz kuvvetleri sualtı arkeoloğuna ihtiyaç duyacak da birini alacak 🙄 aslında biraz vizyonumuz olsa neler neler yapılır ama yok maalesef😵‍💫

akıl alır şeyler değil
para burda kullanılmış
Ben de çok ama çok üzülüyorum Karahan tepe göbekli tepe bilmediğiniz neler var toprağı rastgele kazsan tarihi kalıntı ah ah değeri bilinmedi asla. Bizim ülkemiz istese yetiştiremez mi yetiştirmiyor işte. Açık müze gibi. Efes antik kentinde düğün yapıyorlar şarkıcılar lahit üstüne çıkıp konser veriyor. Kaçakçılık şube müdürü kaçak kazı yapıyor

Arkeolojinin ülkemizde değersiz olması, arkeologların issiz kalması ya da başka alanlarda çalışması ne kadar acı bir ironi. Bizim ülkemizdeki tarih başka hiç bir yerde yok. Diş protez bölümü iki yıllıkmış bence siz önce onu bitirin (işiniz garanti olur) sonra istiyorsanız yine arkeoloji okuyun. Dünyaya bir kere geliyoruz, sizin de maddi imkanlarınız var anladığım kadarıyla, neden olmasın? Hiçbir şey için geç değildir. Ama en azından şu an okuduğunuz bölümü (zaten iki yıllıkmış) yarım bırakmayın, bitirin.
Benim bir tanıdığım, sizin gibi kah bölümü sevmeme ve kararsızlık, kah başına gelen bazı sıkıntılar yüzünden 6 defa üniversite sınavına girmiş 6 defa üni okumuş ama 6sını da yarım bırakmış, şu an lise mezunu. Öyle olmayın.

Back
X