Buharlı Ütüler Ütü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

atessizprenses

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Şubat 2011
3.719
15
Bir ütüden esas beklentiniz ne olmalı? Bu sorunun cevabı kesinlikle buhar gücü. İyi buhar vermesi ve bunun karşılığında kırışıklıkları kolayca açabilme özelliği, seçimde en belirleyici olan. Reklamlarda en çok vurgulanan ‘taban kayganlığının’ ise bilinenin aksine çok önemi yok. Buhar gücü ne kadar fazla ve ütü ne kadar hafifse, taban da o kadar kaygan oluyor. Ütülerin fiyatları 30 liradan başlıyor, 500 liraya kadar çıkıyor.
KALABALIK AİLELERE BUHAR KAZANLI MODEL
Eğer ütülenmesi gereken çamaşır, haftada iki kez biriktirebileceğiniz kadar çoksa, buhar kazanlı ütü almanız oldukça mantıklı. sık aralıklarla, az çamaşır ütüleyenlerdenseniz, en doğru ürün normal buharlı ütü. Çünkü buhar kazanlının hem maliyeti yüksek, hem de pratik değil.
Kararınız buhar kazanlıdan yanaysa, önce buhar gücü ve watt cinsinden enerji tüketimine bakmalısınız. 2 bin 400 W’lık bir ütü, kırışık açmak için yeterli. Buhar gücü, bir püskürtmede uygulanan güce deniyor. Sabit buhar çıkışının en az 35 g/dk, şok buhar gücünün de en az 90 g/dk olması gerekiyor. Bazı ürünlerde bu rakam 150 g/dk’yı görüyor. Keten, ipek ve jean gibi kumaşlarda, buhar gücüne ihtiyaç daha fazla. Ama dolabınızdaki ağırlık sentetik ürünlerdeyse, normal ütülerdeki buhar gücü, size yeter. Normal ütülerde istenen enerji ise, 1600 W civarında. Buhar kazanlı ütüler, kırışıkların çözülmesinde hala en etkili yöntem olarak görülüyor. Ancak fiyatları, normal ütülerinkinin iki-üç katını bulabiliyor.
SERAMİK TABANLILARI SEÇİN
Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta, ütünün tabanı. Giysilerin üzerinde kolay hareket etme, ısıyı iyi iletme, parlama yapmama gibi özelliklere sahip olmalı. Alüminyum taban, bir yılın ardından yapışkanlık yapıyor ve kumaşlarda kırışıklıklara sebep oluyor. Yapışmaz teflon tabansa, yapışkanlığı engellediği için ütünün kıyafetler üzerinde kolayca kaymasını sağlıyor. Paslanmaz çelik tabanın özelliği, ısıyı eşit şekilde dağıtması ve böylece ütüye ayrılan süreyi kısaltması. Ütünün tabanı çelikse, ütüleme sırasında fermuar ve düğmelere dikkat etmek gerekiyor. Çizilme ihtimali çok fazla. En ideal olanları, seramik tabanlılar. Hem ütü kumaşta kolayca kayıyor, hem yapışmıyor, hem de hiç çizilmiyor. Tabanlarda dikkat etmeniz gereken bir diğer özellik de, buhar veren gözenek sayısı. Bu sayı arttıkça, ütünün kırışıklıkları giderme işlevi de artıyor.
KENDİ KENDİNE KAPANMA
Ütü, sık sık ev kazalarına davetiye çıkaran bir cihaz. Tabii kusur genellikle cihazda değil dalgın kullanıcıda oluyor. Unutkanlar için en dikkat edilmesi gereken özellik, ütünün güvenliği. Acil bir durumda veya diğer hallerde açık unutulma olasılığı hep güçlü. Bu durumda bırakın ütülenen elbisenin yanmasını, yangınlara bile sebep olunabilir. Modellerin neredeyse hepsinde, açık unutulduğunda ortalama 30 saniye sonra, dik konumdayken de beş dakika içinde otomatik kapanma özelliği var. Özellikle Bosch, Braun, Philips ve Tefal gibi markalar bu anlamda en başarılı olanlar.
BAKIMI İÇİN NE YAPMALI?
Ütünün gövdesi, asla ev temizliğinde kullanılan deterjan ve çözücüler kullanılarak temizlenmemeli. Nemli ve yumuşak bir bez yeterli. Buhar haznesini temizlemek içinse kireç çözücü kullanmamaya özen gösterin. İç yüzeye zarar verdiği gibi, aletin bunları kusmasına ve sızıntılara yol açıyor. Kendi kendini temizleme özelliği çok önemli. Kireç çözücü yılda en az bir, ayda en fazla bir defa kullanılmalı. Zamanla buhar çıkışında ve tankta birikim oluşuyor. Kendi kendine temizleme özelliği düğmeye basıp, güçlü bir buhar çıkışıyla temizlenmesini sağlıyor. İçinde pislikler olan ve artık oluşumuna neden olabilecek suyu kesinlikle kullanmayın. Ütüyü, tabanı aşağı gelecek şekilde pürüzlü yüzeylere koymamaya özen gösterin. Her kullanımdan sonra su tankını boşaltın ve ütüyü birkaç saniye yatay tutarak kalan son su damlalarının da akmasını sağlayın.
ALMADAN ÖNCE BUNLARA DİKKAT!
* Bazı ütülerin harcadığı enerji, işlevinden fazla olabilir. Normal ütülerde 2 bin W’u geçmemeye özen gösterin.
* Kirece karşı sistem olması, özellikle ülkemizdeki musluk suyundaki kireç oranından ötürü oldukça önemli.
* Anti-drip yani damlamayı önleyici ütüler, kumaşların lekelenmesine engel olur. Bu özelliğin olup olmadığını kontrol edin.
* Eğer sık sık takım elbise kullanan biriyseniz, pantolonlara çizgi atmak önemli. Bunu da ancak ‘şok buhar’ özelliğiyle sağlamak mümkün.
* Kablosuz ütüler şu anda gelişme aşamasında. Bu tip aletlerle, ütünün tekrar ısınması gerektiği için işlem uzun sürebilir.
* Seyahat ütüleri, fiyatı ve boyutu itibariyle oldukça çekici görünüyor. Ancak bu ütüler ‘az kullanım’ için tasarlanmış. Günlük ütü ihtiyacınızı giderebilmek için bu ütüleri almayın.

ALINTIDIR
 
genelde burda anlatılan özelliklere dikkat edip aldım ama hiç memnun değilim... philips azur deep iyonic markası.... ağır ve kırışılığı açmıyo... sözde çok tavsiye edilen bi ütü... 240 lira ödedim
 
bende philips azur serisinin 4 sene önce çıkan modelini kullanıyorum ve çook memnunum... herkese tavsiye ediyorum.
canım senin ütüne çok şaşırdım çünkü senin ki daha yeni model daha güçlü olması gerek :44:
bana da terzim tavsiye etmişti, onun tavsiyesiyle aldım çok memnunum:nazar:
 
tefal in yuksek buhar guclu kazanli utusunu aldim. ilk kullandigimda cok sevmemistim ama elim alisti. utu yapmak istiyorum surekli ne var ne yok utuledim.
 
Satın almadan önce ilk yapmanız gereken dolabınızdaki kıyafetlerin kumaş özelliklerini iyi belirlemek. Ağırlıklı olarak tercih ettiğiniz kumaşları ütülenmesi zor ve kolaylar olarak ayırın. Eğer kırışıklık sorununuz ciddi boyuttaysa en etkili olan ütü sizin için idealdir.
Dolapta fazlaca takım elbise bulunuyorsa işiniz zordur. En zor köşeleri bile ütüleyebilen ama kumaşa zarar vermeyen ütüleri tercih etmelisiniz

Devam Etmek İçin Tıklayın.
 
yüksek buharlı ütü . tefalin çok güzel . ütü esneasında su eklenip eklenebiliyor mu çok önemli. ütü esnasında su eklenebilmeli. ve barı yüksek olmalı 4bar ya da 5 bar ve buharın gr mı önemli . 100 g 120 gr buhar vermeli örneğin .
 
ben su tanklı delonghi aldım... ütü çilesi bitti diyebilirim sadece buhar verdiğinde bile dümdüz oluyor kırışıklıklar :)
 
Philips GC-4860 Azur 2600W Buharlı Ütü
2600 Watt
170 gr/dk şok buhar gücü
50 gr/dk sürekli buhar gücü
SteamGlide Plus taban
Otomatik kapanma

aldım genel anlamda kullanıcılar çok memnun olumsuz yoruma rastlamadım neredeyse. henuz kullanmadım onumuzdekı hafta teslımatı yapılacak. umarım memnun kalırım. çünkü hem anlamıyorum hemde hıc sevmıyorum şu ütü işini :KK43:
 
bende philips azur serisinin 4 sene önce çıkan modelini kullanıyorum ve çook memnunum... herkese tavsiye ediyorum.
canım senin ütüne çok şaşırdım çünkü senin ki daha yeni model daha güçlü olması gerek :44:
bana da terzim tavsiye etmişti, onun tavsiyesiyle aldım çok memnunum:nazar:
canım hangi modeli acaba kullandığınız
 
X