üvey abi , miras, ne yapmak gerek?

Sitede hukuk köşesi var,avukatlar sorularınız cevaplıyor oraya yazarsan daha net bir cevap alabilirsin.

bence de azımsar çünkü anne öldüğü zaman onlara kalacak bir ev var her halukarda tamam söylediğine göre onlarda para katacaklarmış ama babalarından kalan pay onlara direkt yansırken, çocuğa anneye kalan payın sadece 1/4 ü verilecek. Yarın bir gün anne öldüğü zaman yine o ev değer kazanabilir aldıklarından daha fazla paraya satılabilir burada da kar söz konusu ve o karda yine annenin verdiği payın katkısı olacak her halukarda ilk eşten olan çocuk zararlı çıkacak. şimdi aradan çıkarmak istemeleri de bu yüzden. O zaman hiç annenin payını katmadan alsınlar evlerini kardeşler o ev sadece onların olsun.

bizim amacımız kendimize değil annemize ev almak ve o evde annemızın oturması..annem kendi payı ile ev alamıyo biz de bız kendı payımızı artı bırıkrtıklerımızı ekleyıp annemıze ev alalım dıyoruz.. Babamın bıze bıraktığı paradan nıye ona para verelım ya ekledıgım para da nıye onun payı olsun. Coluk cocugmuzun rızkını nıye o yesin...ya cok farklı dusunce yapınız var ya da benı anlamadınız

Bence de azımsar çünkü anne öldüğü zaman onlara kalacak bir ev var her halukarda tamam söylediğine göre onlarda para katacaklarmış ama babalarından kalan pay onlara direkt yansırken, çocuğa anneye kalan payın sadece 1/4 ü verilecek. Yarın bir gün anne öldüğü zaman yine o ev değer kazanabilir aldıklarından daha fazla paraya satılabilir burada da kar söz konusu ve o karda yine annenin verdiği payın katkısı olacak her halukarda ilk eşten olan çocuk zararlı çıkacak. Şimdi aradan çıkarmak istemeleri de bu yüzden. O zaman hiç annenin payını katmadan alsınlar evlerini kardeşler o ev sadece onların olsun.

Dejavu, babaları ayrı anneleri bir kardeş onlar, dolayısıyla abi babalarından kalan paydan hak sahibi olamaz ki zaten. Sadece anneye kalan paydan hak sahibi olur.

Son düzenleme:
Bence de azımsar çünkü anne öldüğü zaman onlara kalacak bir ev var her halukarda tamam söylediğine göre onlarda para katacaklarmış ama babalarından kalan pay onlara direkt yansırken, çocuğa anneye kalan payın sadece 1/4 ü verilecek. Yarın bir gün anne öldüğü zaman yine o ev değer kazanabilir aldıklarından daha fazla paraya satılabilir burada da kar söz konusu ve o karda yine annenin verdiği payın katkısı olacak her halukarda ilk eşten olan çocuk zararlı çıkacak. Şimdi aradan çıkarmak istemeleri de bu yüzden. O zaman hiç annenin payını katmadan alsınlar evlerini kardeşler o ev sadece onların olsun.

pekii hak mı bu,baba kendi babası değil,üzerine para da eklemeyecek:34:

o sizin uvey abiniz degil ki. once burda yanlisiniz var.

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

merhaba hanımlar, forumu uzun zamandır takip ediyordum fakat bu ilk konum.babam, annemin 2. evliliği ;ilk evliliğinden de bir oğlu var. babamı yakın zamanda kaybettik. ondan kalan parayla (annemin benim kardeşimin ve ablamın payları) ve üzerine biz kardeşler çalışarak biriktirdiğimiz parayı ekleyerek bir ev almak istiyoruz. tapu annemin üstüne olsun diyoruz. Fakat yarın öbür gün Allah gecinden versin annem vefat ederse üvey abim de bu ev üzerinde mirasçı olmuş oluyor. üstelik kardeşlerimin babamdan kalan miras payı ve bizim eklediğimiz kendi emeklerimizle biriktirdiğimiz paraya da mirasçı olmuş oluyor. bunu engellemenin bir yolu yok mudur? yardımcı olursanız çook sevineceğim..

Selam canım, benim dedem vefat edince amcalarımla beraber ortak işlettikleri dükkandan babama pay vermediler,mahkeme durumları oldu ve ortak bölüşmek zorunda kaldılar.Demem o ki ne kadar araştırsan da abin kafasına koyduysa hakkını alır,o yüzden ortak ev almayın. Ama Allah gecinden versin, vefat durumu olursa annenin payını hepiniz -abin de dahil- bölüşüyorsunuz

Ek olarak benim de annemin ilk evliliğinden 2 abim ve ablam var.Sizin konuyu okuyunca halimize şükrettim ve hiç sizin gibi düşüncelerim olmamıştı.Sanırım abinizle ilgili bilmediğimiz baya şeyler var ki siz bu hesapları yapıyorsunuz.En azından boşanma olursa diye düşünmeyin bari. Annemin ilk eşten olan çocukları isteseler başvurup babam ve annemin dişi tırnağıyla yaptığı binayı bölüşebilirler,hiçbişe de yapamayız.Ama emeğe saygıları var ve Allahtan gururludurlar.

Sözün özü, ortak ev almayın, eşinizle ev alırsanız da "boşanırsam ailemden kalan parayla aldığımız evde eşimin de hakkı olur" gibi vesveselere düşmeyin.Okadar çakalsa gurursuzsa zaten boşanın da yani.Ve dünya malı dünyada kalır,bu kadar ince hesaplara gerek yok bence

pekii hak mı bu,baba kendi babası değil,üzerine para da eklemeyecek:34:

Baba kendi babası olmasa da anneye babadan kalan bir miras var ortada sonuçta işte mesela anne önce ölseydi o zaman hiçbir hakkı yoktu çünkü soyadları aynı değil ve miras bırakıp bırakmamak tamamen babanın insiyatifinde idi ama yasalar gereği annenin de o evde payı olacağı için ve anne taraflı oğul da o payda miras sahibi olduğu için ev değer kazandığı zaman otomatik olarak annenin miras payı da artıyor çünkü evin değeri yükseldikçe çocukların evi sattıklarında bölüşecekleri pay artıyor ama annenin de payının miktarı arttığı halde kendi öz oğlu bu paydan hal elde edemiyor sonuç olarak o annenin öz oğlu ve bu gerçeği değiştiremeyiz yani ortada gayrimenkul değerinden doğan bir artış olursa ve çocuk baştan da payını aldığı için daha doğrusu sadece annesine kalan payın 1 /4 ünü alınca zarar etmiş oluyor işte. Mal satış artışından kaynaklanan para artışı öbür kardeşlerin cebine girecek.

Şöyle örnek vereyim kendimizden, dedemin de anne anneminde 2 evlilikleriymiş. Dedemin ilk evliliğinden bir oğlu bir kızı, anneanneminde bir oğlu bir kızı varmış. onlar evlendikten sonra annem, iki tane dayım dünyaya geliyor. Benim dedemin ilk evliğinden olan oğlu vefat etti. Dedemin bir evi var. Ama üvey oğluna da yani anneannemin ilk evliliğinden olan oğluna aynı arsada ev yaptı evlendirdi koyunlar verdi vs. Önce anneannem öldü sonrasında birkaç sene sonra dedem vefat etti elde bir tek ev var. Anneannem hayatta olsaydı dedem önce ölseydi dedemin mirası anneanneme geçecekti pay sahibi olacaktı ve otomatik olarak ilk evliliğinden oğluna ve kızına da miras hakkı doğacaktı. Ama anneannem zaten önce vefat etti soyadları farklı öbür çocukların ve miras hakları yok o ev üzerinde. Dedemin ilk evlilliğinden olan oğlu öldü ya ev satıldığı zaman geline de pay düşmüyor çünkü kayınpederden geline miras hakkı olmuyor. Ama eğer yaşasaydı soyadları aynı olduğu için dedemin çocuklarına da miras kalacaktı. Ama kızı yaşıyor ve o evde üveyde olsa direkt miras sahibi o da duş eşi vefat etti zaten. Yani ortak olan çocukları annem, iki dayım ve dedemin ilk evliliğinden olan kızı bölüşecekler mirası.

Son düzenleme:
Bence elinizi taşın altına koyupta kendi üstünüze yapmaktan başka çareniz yok:31:
Eşlere fln imza attıracaksınız boşanma durumu vs vs diye adamların aklına olmadık şeyler sokacaksınız.
Ben olsam eşime güvenirdim annemin üstüne yaptırıpta sonra üvey abinin pay almasına göz göre göre izin vermektense..

Ayrıcada çok merak ediyorum sizin üvey babanız(abinizinde öz babası) yani annenizn ilk eşinden annenize miras kalsa
o üvey abide ortaklaşa annenizle ev alsa daha sonrasında vefat durumunda o evde hak idda etmenize izin verirmiydi bir şekilde... ben söylimim HAYIIRRR
Hatta annenize düşen kısımndan 4 e bölüm sizin hak olan payınızı bile vermezdi bence.. Nedense öyle hisettim.

Herneyse dediğim gibi üvey abimin hak talep etmesindense kocama güvenip üstüme alırdım evi.
Kocama güvenim sarsılsa bile evi üvey kardeşe değil kocaya kaptırmayı yeylerim:52::52::52:

bence elinizi taşın altına koyupta kendi üstünüze yapmaktan başka çareniz yok:31:
Eşlere fln imza attıracaksınız boşanma durumu vs vs diye adamların aklına olmadık şeyler sokacaksınız.
Ben olsam eşime güvenirdim annemin üstüne yaptırıpta sonra üvey abinin pay almasına göz göre göre izin vermektense..

Ayrıcada çok merak ediyorum sizin üvey babanız(abinizinde öz babası) yani annenizn ilk eşinden annenize miras kalsa
o üvey abide ortaklaşa annenizle ev alsa daha sonrasında vefat durumunda o evde hak idda etmenize izin verirmiydi bir şekilde... Ben söylimim hayıırrr
hatta annenize düşen kısımndan 4 e bölüm sizin hak olan payınızı bile vermezdi bence.. Nedense öyle hisettim.

Herneyse dediğim gibi üvey abimin hak talep etmesindense kocama güvenip üstüme alırdım evi.
Kocama güvenim sarsılsa bile evi üvey kardeşe değil kocaya kaptırmayı yeylerim:52::52::52:

haklısınız doğru hıssetmıssınız :)

Yazılanların hepsini okudum. Peki bu durumda ayrılık gayrılık yapmak yerine abinizle de konuşup, annenize bir ev almak istediğinizi söyleseniz, o da her birinizin kattıklarıyla eş değer bir miktar katsa, yani siz bütün kardeşlerin payı eşit olsa ve ilerde annenizin vfatı durumunda hepiniz eşit mirasçı olsanız? meblağ çok mu büyük, bunu yapmaz mı abiniz?

bizim amacımız kendimize değil annemize ev almak ve o evde annemızın oturması..annem kendi payı ile ev alamıyo biz de bız kendı payımızı artı bırıkrtıklerımızı ekleyıp annemıze ev alalım dıyoruz.. Babamın bıze bıraktığı paradan nıye ona para verelım ya ekledıgım para da nıye onun payı olsun. Coluk cocugmuzun rızkını nıye o yesin...ya cok farklı dusunce yapınız var ya da benı anlamadınız

Dejavu, babaları ayrı anneleri bir kardeş onlar, dolayısıyla abi babalarından kalan paydan hak sahibi olamaz ki zaten. Sadece anneye kalan paydan hak sahibi olur.

Tamam işte o ev alınırken annenizde kendi miras hakkındaki payını ekleyecek sonuçta o para vermeyecek değil ki. Hem neden annenize ev almak istiyorsunuz şu an da kirada mı otursun kirada zaten hem kalan miras faizi hem de emekli maaşı kalmıştır geçinebilir çünkü bu şekilde ileride de siz kardeşler arasında da işler karışabilir mantıklı değil. Ben zaten annenizin mirastaki payından söz ediyorum. O da o parayı ekleyeceğine göre ileride oğluna miras kalacak payı ekliyor öldüğü zaman da o pay ona miras kalacak yani şimdi o eve annen de ortaksa verdiği pay oranında ölünce de kardeşinize geçmiş olacak o ortaklık. Ve dediğim gibi ileride o evi annenize aldığınızdan vefat ettiğinde elbet satacaksınız bir evi nasıl bölüşeceksiniz ama gayrimenkul satışından alış yaptığınız fiyata göre kar elde edersiniz daha yüksek fiyata satarsanız bunda da yine üvey dediğiniz kardeşinizin payı olacak çünkü annenizin payı da artmış oluyor satıştan kaynaklanan artıştan dolayı ama siz baştan payını verip gönderelim diyorsunuz. Dediğim gibi kabul edebilir ama etmezse de ileride annenizin payı oranında miras sahibi olur bunu istediğiniz avukata sorabilirsiniz.

yazılanların hepsini okudum. Peki bu durumda ayrılık gayrılık yapmak yerine abinizle de konuşup, annenize bir ev almak istediğinizi söyleseniz, o da her birinizin kattıklarıyla eş değer bir miktar katsa, yani siz bütün kardeşlerin payı eşit olsa ve ilerde annenizin vfatı durumunda hepiniz eşit mirasçı olsanız? Meblağ çok mu büyük, bunu yapmaz mı abiniz?
malesef parasının olmadığını para katamayacağını söyledi..

Babadan anneye kalan pay %25 bundada 4 çocuğun hakkı olduğu için (üvey abi dahil) 4e bölünüp her çocuk payını alır.
Ama baba geri kalan %75 kısmı SADECE kendi çocuklarına bırakıyor.. çocuklarda bu %75lik kısmın üstüne kENDİ paralarını ekleyip ev alıyor 3 kız kardeş.
Üvey abi zaten anneye kalan %25 kısımdan kendine düşen payını alıyor ama adam doymayıp babalarının öz çocuklarına bıraktığı kısmıda istiyor.
Ayrıca alınan malda kar da edilebilir zararda bunun kesin şöyle olacak denilemez.
Benim için en mantıklısı o abi ilerde evden pay istiyorsa o zaman o da para koyacak ortaya ama kendisi neyin kafasını yaşıyorsa %75lik mirasta hakkı olduğunu düşünüp %25in 1/4u ile yetinmiyor..

Bende şöyle birşey sorayım o zaman eğer o üvey kardeşe kendi öz babasından miras kalsaydı yinede kendi parasıyla ev alıyor ama sizinde hakkınız var o evde dermiydiniz?

Benim gözümde kesinlikle abinin konu sahibine kalan %75lik mirasta gıdım hakkı yoktur(öz babası değil)..
Ha annesine kalan %25lik hakkından payını alır yetinir veya yetinmez onun sorunu ama yok azımsar yok haklı yok dışlanmış hisseder fln..
Ne hissederse hisetsin hakkı yoktur zaten

Bu arada imzanıza gözüm ilişti:1:
itiraf ediyorum diye başlıyor ya ben onu iftar ediyorum olarak okudum bi an
oruç nasıl vurduysa artıkk:52::52::52::52::52::52:

Son düzenleme:
annenin mi ilk evliliğinden babanın mı ?

anneninse alamaz bildiğim kadarıyla ..

babanınsa aynı size düşen pay onada düşer ..

diye biliyorum ..

Fazla ayrıntılı düşünmüyor musunuz? Annem ölse şöylle olur, kocamızdan boşansak böyle olur diye? Bir de evi alırken annenizin payını da katmayacak mısınız eve? Eğer onu da katacaksanız sonrasında üvey kardeşiniz pay almasın istememek hiç etik değil belirtmek istedim.

Al benden de o kadar :ssz:

Baba kendi babası olmasa da anneye babadan kalan bir miras var ortada sonuçta işte mesela anne önce ölseydi o zaman hiçbir hakkı yoktu çünkü soyadları aynı değil ve miras bırakıp bırakmamak tamamen babanın insiyatifinde idi ama yasalar gereği annenin de o evde payı olacağı için ve anne taraflı oğul da o payda miras sahibi olduğu için ev değer kazandığı zaman otomatik olarak annenin miras payı da artıyor çünkü evin değeri yükseldikçe çocukların evi sattıklarında bölüşecekleri pay artıyor ama annenin de payının miktarı arttığı halde kendi öz oğlu bu paydan hal elde edemiyor sonuç olarak o annenin öz oğlu ve bu gerçeği değiştiremeyiz yani ortada gayrimenkul değerinden doğan bir artış olursa ve çocuk baştan da payını aldığı için daha doğrusu sadece annesine kalan payın 1 /4 ünü alınca zarar etmiş oluyor işte. Mal satış artışından kaynaklanan para artışı öbür kardeşlerin cebine girecek.

Şöyle örnek vereyim kendimizden, dedemin de anne anneminde 2 evlilikleriymiş. Dedemin ilk evliliğinden bir oğlu bir kızı, anneanneminde bir oğlu bir kızı varmış. onlar evlendikten sonra annem, iki tane dayım dünyaya geliyor. Benim dedemin ilk evliğinden olan oğlu vefat etti. Dedemin bir evi var. Ama üvey oğluna da yani anneannemin ilk evliliğinden olan oğluna aynı arsada ev yaptı evlendirdi koyunlar verdi vs. Önce anneannem öldü sonrasında birkaç sene sonra dedem vefat etti elde bir tek ev var. Anneannem hayatta olsaydı dedem önce ölseydi dedemin mirası anneanneme geçecekti pay sahibi olacaktı ve otomatik olarak ilk evliliğinden oğluna ve kızına da miras hakkı doğacaktı. Ama anneannem zaten önce vefat etti soyadları farklı öbür çocukların ve miras hakları yok o ev üzerinde. Dedemin ilk evlilliğinden olan oğlu öldü ya ev satıldığı zaman geline de pay düşmüyor çünkü kayınpederden geline miras hakkı olmuyor. Ama eğer yaşasaydı soyadları aynı olduğu için dedemin çocuklarına da miras kalacaktı. Ama kızı yaşıyor ve o evde üveyde olsa direkt miras sahibi o da duş eşi vefat etti zaten. Yani ortak olan çocukları annem, iki dayım ve dedemin ilk evliliğinden olan kızı bölüşecekler mirası.

herkesin yaşam şartı farklıdır.zaten anlaşıldığına göre sorunlu araları:34:

haklısınız doğru hıssetmıssınız :)
zor olmadı be canım:1::1:
normalde hep böyle olur zaten
kendi hakkı olan payıyla yetinmez size daha çok kaldı diye onuda ister neyin kafasıysa
ama kendi babasından ona para kalsa size hiç az mı çok mu kalmış diye düşünmez
hatta zırnık koklatmaz bunlar:36::36::36::36::36:
baba benim baba değil mi onlara noluyor diye..
siz yine iyi davranmışsınız para koyarsan ortak yapacaz demişsiniz
annemizden kalan kısmın 1/4u senin demişsiniz ohooo çok bile yapmışsınız
neler var neler bu hayatta

Annenize kalan mirası 4 e bölüp , kendisine düşen payı verseniz ve noterden miras payını aldığına ve evden hak iddia etmeyeceğine dair kağıt imzalatsanız nasıl olur ? Kanuni olarak haklarını almış sayılır herhalde .

Back
X