Buna benzer bir mesajı gün içinde de yazmıştınız.
O kadaaar çok anne var ki : '
kendi kendine oynamıyor ki, oyuncak da versem ilgilenmiyor ki' diyen.
Önemli olan çocuğa oyuncak vermek değil ki, bir oyun kurmak.
Yoksa at önüne iki araba, çarpıştırsin dursun. Beş dakikaya sıkılır atar. Ya da bir bebek ver, '
hadi kızım oyna' de. O bebekle çocuk ne yapsın ki?
Çocuğa oyun kurmanız lazım ki oyalansin. Mesela ben olsam bu kadar uzun yolculuklarda (ki çok defa Kendimin olmayan çocuklarla yolculuk yaptım,üstelik cogu 15 saatlik Karadeniz yolculuğuydu) şöyle baslardim:
'
Biliyor musuuuuun, sana bir suprizim var! Ama hemen vermeyeceğim,onu hak etmen lazım. Tam 10 mavi araba bulunca vereceğim'.
Böylece çocuk yola konsantre olur, mavi arabaları sayar.
10 arabayı bulunca ona mavi oyun hamuru ve mavi arabalı resmin olduğu bir kart verir-kart yoksa telefondan açardim. O arabayi yapmaya çalışırdı, bazen ben yardım ederdim,hatta yanda kendim aynısını yapardım.
Tekerleklere sıra gelince : '
ama bunu da hak etmen gerekiyor. Bu daha zor. Tam 20 siyah araba say',der sayınca da siyah hamuru verir tekerlekleri yapardık.
Sonra istiyorsa kendi başka şeyler yapardı..
'
yaptiklarinin fotoğrafını çek,babana gonderelim' derdim, foto çekmekle cevap beklemekle biraz oyalanirdi...
Bütün bunlar zaten bir saati alan şeyler, çocukların ilgisi de daha fazla bir oyunda kalmaz. Mizirdanmaya başlar,hevesi kaçar.
Hamurları ortadan kaldirip boya kalemlerini çıkartır yeni bir oyun yapardik, oyunlardan sıkılınca iki kişilik kart oyunları var çocuklar için. Onu oynardık.
Kazanırsa ananeyle yer değiştirirdik bir de onu yenerdi, onu da kazanınca teyzeyle oynayıp günün şampiyonu olurdu. Ödül olarak da mola yerinde istediği bir çikolatayı yerdi.
Böyle böyle , beynini yorup çocuğu sakinleştirip güzel bir yolculuk gecirebilirdik.
Ya da kelime haznesi biraz genişse motoR-RoboT-TrafiK-Kuzu gibi son harften isim turetmece oynardık, 1 2 3 4 bom 6 7 8 9 bom oynardık, baban bizi özleyecek,hadi ona resim çizelim otogarda mektup gondeririz, derdim, çocuk dergilerini verir bulmaca cozdururdum..
Çocukla yapacak milyon tane sessiz etkinlik var otobüste trende. Siz yeter ki isteyin. Elbet onun ilgisini çekecek oyunları siz kurabilirsiniz
Oyuncak verip 'oynamiyor bu' demekle bir yere varilmaz maalesef...
@berlin8982 belki size de fikir verebilir