• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Vajinal Koku

kasimpatiii

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Ağustos 2016
13
2
86
30
Kızlar merhaba, kaç ay önce bilmiyorum belediyenin yüzme havuzuna gidiyordum yüzmeye. 2. Ay kayıt yaptırdığımda kontenjana dikkat etmedim ve o ilk gün aşırı kalabalıktı. Hatta hocaya biz burda mikrop kaparız dedim ve hemen arkasından bi kaşıntı farkettim, mantar kremi sürdüm ama aşırı zonkluyordu. Ertesi gün benekler çıkmaya başladı. Günlerce acı çektim; devlet hastanesi bir hafta sonra gel dediği için özele gittim ve herpes olduğunu öğrendim. Aynı zamanda şiddetli enfeksiyonum olduğunu söylediler, ilaç fitil temizleme solüsyonu vs bir sürü ilaç kullandım, herpes geçti ama vajinamdaki koku kaldı. Asla geçmiyor. Yanma yok, kaşıntı yok. Sadece ara ara sarımsı bir akıntı ve yoğun bir koku var. Dikkat ediyorum her şeye ama bu kokudan usanmış durumdayım nolur bana yardımcı olun 😭😭😭

Senin tarif ettiğin bu belirtiler bakteriyel vajinoz (BV) ile çok uyumlu. Özellikle:

• Balık gibi yoğun, kötü koku (en karakteristik belirti)
  • Gri/sarımsı ince akıntı
  • Kaşıntı/yanma olmadan da olabilir
  • Genelde vajinal flora bozulduğunda olur (havuz, antibiyotik kullanımı, herpes enfeksiyonu sonrası)

Mantar enfeksiyonunda genelde kaşıntı ön plandadır ve akıntı beyaz, kesik süt gibidir. Senin durumun BV’ye çok daha yakın.

✅ Ne Yapabilirsin?

1. Jinekolojik muayene: En doğrusu vajinal smear ve kültür alınmasıdır. Özellikle BV ya da gardnerella bakterisi varsa netleşir.
  2. Kendi başına yapabileceklerin (destekleyici):
    • Probiyotik kullanımı:
      • Vajinal flora için özel probiyotikler (örnek: Gynoflor, Floragyn, Vagilact vb.)
      • Ağızdan alınan Lactobacillus rhamnosus / reuteri içeren probiyotikler de iyi destek olur.

• İç çamaşırına dikkat et:
      • %100 pamuklu, dar olmayan, sentetik içermeyen çamaşır giy.

• Vajinal duş yapma:
      • Kokuyu gidermek için bazı kadınlar sabunla, sirkeli suyla yıkıyor ama bu flora dengesini daha da bozuyor.
      • Dış genital bölgeyi sadece ılık suyla yıkamak yeterlidir.

• Sabun/parfümlü ürünler kullanma.

3. Fitil/ilaç önerisi (doktora danışarak):
    • Metronidazol fitil veya klindamisin fitil (bakteriyel vajinozda çok etkilidir)
    • Genelde 5–7 günlük kürle flora düzelir.

4. Partner varsa korunmasız ilişki olmamalı:
    • BV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir ama partnerde de dengesizlik yaratabilir, birbirinize bulaştırıp durabilirsiniz.

🔁 Neden Geçmedi Bu Koku?

• Herpes sonrası flora ciddi bozulmuş olabilir
  • Kullanılan antibiyotik ve fitiller iyi bakterileri de yok etmiş olabilir
  • Tekrar tekrar BV oluşabilir; bu durumda flora düzenlenmeden koku geçmez

💬 Sonuç ve Önerim

Bu koku senin suçun değil. Vücudun şu anda dengesi bozulmuş olabilir ama bu düzeltilebilecek bir şey. Şu adımları takip et:

1. Jinekolojik muayene + smear + kültür (en önemlisi)
  2. Vajinal probiyotik ve gerekiyorsa metronidazol/klindamisin tedavisi
  3. Antibiyotik sonrası mutlaka flora onarıcı kullanımı
  4. Uzun vadede dengeli, sabunsuz temizlik alışkanlıkları

🌿

1. Probiyotik Yoğurt / Kefir

• Ne işe yarar? Vajinal florayı oluşturan “iyi bakteriler” (Lactobacillus türleri), yoğurt ve kefirde doğal olarak bulunur.
  • Nasıl kullanılır?
    • Ağızdan içerek günde 1 bardak kefir (mümkünse ev yapımı)
    • Bazı kadınlar az miktarda sade yoğurdu temiz parmakla vajina girişine sürerek de uygular (kısa süreli, birkaç saat). Her zaman hijyenik olunmalı.

🧄

2. Sarımsak (Doğal antibakteriyel)

• Ne işe yarar? Antifungal ve antibakteriyel özellik taşır.
  • Nasıl kullanılır?
    • Çiğ sarımsak yutabilirsin (günde 1 diş, ezmeden)
    • Uyarı: Vajinaya direkt sarımsak koymak çok yaygın ama tahrişe neden olabilir; önerilmez.

🍋

3. Elma Sirkesi Banyosu

• Ne işe yarar? Vajinal pH’ı dengelemeye yardımcı olabilir.
  • Nasıl kullanılır?
    • Ilık su dolu leğene 1/2 çay bardağı doğal elma sirkesi ekle.
    • 10-15 dakika kadar oturma banyosu yap.
    • Haftada 2 kez yeterlidir.

• Uyarı: Vajina içine sirke uygulama, sadece dış genital bölge için uygundur.

🌱

4. Çay ağacı yağı (Tea Tree Oil)

• Ne işe yarar? Antibakteriyel, antifungal etkisiyle kötü kokuyu azaltabilir.
  • Nasıl kullanılır?
    • 2-3 damla çay ağacı yağı + 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırılır.
    • Pamukla dış genital bölgeye (vajina içine değil) sürülür.
    • Günde 1 kez, birkaç gün yeterlidir.

• Uyarı: Seyreltilmeden kullanılmamalı, yakıcı olabilir.

🧘‍♀️

5. Vajinal Flora için Takviye Gıdalar

• Bol su içmek, idrar yollarını temizlemeye yardımcı olur.
  • Kızılcık suyu (şekersiz): İdrar yolu enfeksiyonlarını ve vajinal enfeksiyonları azaltıcı etkiye sahiptir.
  • C vitamini içeren besinler (kivi, portakal, maydanoz): Bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonla savaşta etkilidir.

❗ Unutmaman Gerekenler

• Vajina kendi kendini temizleyen bir organdır. Sabun, duş jeli, parfümlü pedler/kokulu tuvalet kağıtları flora dengesini daha da bozar.
  • Bu doğal yöntemleri denerken eş zamanlı olarak probiyotik destek (ağızdan veya vajinal) kullanmak en etkili yaklaşımdır.

Back