Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.849
29.705
60
Vajinal mantar enfeksiyonları ilk kez 1849 yılında gebe bir kadında tanımlanmıştır. Erişkin kadınların yaklaşık %75'i yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez mantar enfeksiyonu geçirirler. Çoğu kez gebelik, antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkan bu durum tedaviye kolay cevap verir. Ancak kronik vajinal mantar enfeksiyonu hem cinsel hem de psikolojik sorunlara yol açabilir.

Vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmalardan en sık görüleni Candida Albikans adı verilen bir maya hücresidir. Vakaların %67-95'inde bu mantar hücresi sorumlu olarak bulunduğundan, vajinal mantar enfeksiyonları genelde vajinal kandidiyazis şeklinde tanımlanır. Candida Albikansın vajinada zaten normalde bulunan bir organizma mı olduğu yoksa belirti vermeyen kadınlarda saptandığında mutlaka tedavi edilmesi gereken bir patojen mi olduğu günümüzde dahi açıklığa kavuşturulamamış bir sorudur.

Erkek semeninde üretilemediği için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilemez.Ancak yapılan araştırmalarda eşlerin benzer tipte mantar hücresi taşıdıkları saptandığı için pek çok hekim tedavide eş tedavisi de uygulamayı uygun görmektedir.

Vajinada belirti vermeden bulunan kandidalar çeşitli faktörlerin etkisi ile aktif hale geçerler ve klasik belirtiler ortaya çıkar. Ancak önemli bir gerçek de vakaların %50'sinde bu tür bir faktör olmadan hastalığın ortaya çıktığıdır.Vajinal mantar enfeksiyonlarını tetikleyen faktörler şunlardır:

Antibiyotikler: Geniş spekrtumlu olarak tabir edilen güçlü antibiyotikler vajinanın normal pH dengesini bozarak mantar enfeksiyonu için uygun ortam hazırlarlar. Vajinitte en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır.

Gebelik: Özellikle gebeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması ile kandida gelişimi kolaylaşır. Yine gebelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin artışı da bu olayı hızlandır. Vajinada glikojenin artmasına ise kanda östrojen ve progesteron miktarının yükselmesi neden olur.

Şeker Hastalığı: Kan şeker düzeylerinin dengesiz seyrettiği kontrolsüz diyabette idrar ve vajinal salgılarda şeker düzeyleri artar, bu da mantar için uygun bir ortam hazırlar.

İmmunosupresyon: Bağışıklık sisteminin baskılanması demektir. İlaçlar ya da sistemik hastalıklar sonucu hücresel bağışıklık sisteminin baskılanması kandidiazisi hızlandırır.

Doğum Kontrol hapları: Eski tipte yüksek doz oral kontraseptiflerin vajinal kandidiasiz için uygun zemin hazırladığı ileri sürülse de günümüzdeki düşük doz ilaçlar ile bu görüş geçerliliğini yitirmiştir.

Rahim içi araç (spiral): Etkisi tam olarak bilinmemektedir. Ancak kandidiazis için predispozan faktör olduğu ileri sürülmektedir.

Hormon kullanımı: Östrojen ve progesteron içeren ilaçların alımı kandidiazis görülme oranını arttırır.

Naylon giysiler: Özellikle kilolu kadınlarda giyilen naylon giysiler ve çamaşırlar bölgede sıcaklık ve nem artışına neden olurlar. Bu durum mantar hücreleri için altın değerinde bir fırsattır. Gelişen enfeksiyon tekrarlama ve kronikleşme eğilimindedir.

Lokal allerjenler: Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, yüzme havuzundaki ilaçlar, tampon ve pedler alerjiye neden olabilirler. Alerjik zemin üzerinde ise daha sonra mantar enfeksiyonu gelişebilir.

Metabolik hastalıklar: Tiroid hormonu bozukluğu gibi hastalıklar kandidiazis için uygun zemin hazırlar

Şişmanlık

Kronik servisit

Radyasyon

Belirtleri

Vajinal mantar enfeksiyonunun en önemli ve en sık görülen belirtisi kaşıntıdır. Bu kaşıntı geceleri şiddetlenir ve sıcak etkisi ile artar. Hastaların çoğunda dış genital organlarda yanma vardır. Özellikle idrar yaparken, idrarın değdiği bölgelerde şiddetli yanma hissi olur. Bazı hastalarda cinsel ilişki esnasında ağrı olabilir.

Vajinal kandidiazisde akıntı her zaman olmaz. Eğer mevcut ise bu akıntı beyaz renkli ve içerisinde süt ya da peynir kesiği şeklinde tanımlanan ya da kireç benzeri olarak nitelendirilen parçacıklar bulunur. Akıntıda kötü koku görülmez. Kokunun olması kandidiazise eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla getirmelidir.

Vulva ve vajinada kızarıklık ve şişlik olabilir. Vajina duvarında mantar plakları bulunabilir.Bunların görülmesi kandidiazis için tipiktir.

Kaşımaya bağlı olarak vulva derisinde soyulmalar ve küçük kanamalar olabilir.

Tanı

Vajinal mantar enfeksiyonlarının tanısı güç değildir. Genelde muayene esnasında hastanın şikayetleri ve muayene bulgularının bir arada değerlendirilmesi ilave bir laboratuvar tetkikine gerek kalmadan tanı koydurur. Vajinal kandidiazisde kültür almanın rolü yoktur. Bunun yerine alınan akıntı örneğinin potasyom hidroksil ile muamele edildikten sonra mikroskop altında incelenmesi ve tipik mantar psödohiflerinin görülmesi tanıyı kesinleştirir.

Tedavi
Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisi hem çok kolay hem de zordur. Tedavi ile akut şikayetler büyük ölçüde giderilir. Ancak hastaların %5-25'inde hastalık daha sonra tekrarlar. 1 yıl içinde en az 4 defa kandidazis atağı geçirilir ise bu durumda tekrarlayan enfeksiyonladan söz edilmektedir. Bu yeniden atakların nedeni mantar mayalarının vajinadaki sağlam dokuların içine girerek derinlere kadar ilerlemesi ve burada sessiz kalmaları ve ilaçlardan da etkilenmemesi olarak açıklanmaktadır. Vajina hücreleri sürekli bir yenilenme içinde bulunduğundan üstteki hücreler dökülüp alttaki hücreler yüzeye çıktıkça bu mayalarda yüzeye yaklaşmakta ve uygun ortam bulduğunda yeniden enfeksiyona neden olmaktadır. Bu duruma invazif kandidiyazis adı verilir. İnvazif kandidiazisin önlenmesinde predispozan faktörlerin ortadan kaldırılması şarttır.

Tedavide hem sistemik hem de lokal ilaçların kullanılması gereklidir. Lokal ilaçlar hem vajinal ovül (fitil) hem de krem şeklinde olabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda ise bazı yazarlar eş tedavisi gerektiğini düşünmektedirler.

Ağızdan alınan sistemik tedavide tek günlükten 1 haftalığa kadar tedavi protokolleri ve ilaçlar mevcuttur. Aynı durum vajinal ovüller için de geçerlidir.

Tedavi esnasında naylon giysiler giyilmemesi, çamaşırların pamuklu olması, kaynatarak yıkanması ve buharlı ütü ile ütülenmesi, dar giysilerden kaçınılması, vajinanın su ile yıkanmaması bunun yerine nötr pH derecelerine sahip ve bu amaçla üretilmiş sıvı sabunların kullanılması tedaviyi kolaylaştırır.

Kaynak:kadınhastalıkları
 
saol canım bende zaman zaman bu rahatsızlığı yaşayanlardanım son 2 yıldır enson özele gittim biraz rahatım şimdi :rolleyes2:
 
selam arkadaşlar.bende bu mantarla ilgili konu açmıştım ama böyle bir konu daha önce açıldığı için benim konu kapandı.benimde mantar sorunum var mesure arkadaşım bana zeytinyağıyla ilgili bir öneri sundu ama ben nasıl yapılacağını tam anlayamadım.burdan arkadaşıma sesleniyorummmmmm.daha ayrıntılı nasıl yapılacağını söylersen çok sevinirim.mesureeeeeeee duy sesimiiiiiiiiiiiiiiiiiii :)))
 
GOKKUSAGI galiba sicak suyu kizdirdiktan sonra..siseyi (zeytinyag) oldugu gibi isinmis suda birakacaksiniz..zeytinyag boylece isinacaktir..ve sonra oyle kullanacaksin sanirim boyle birseyler olabilir..ama mesure sen yine duy GOKKUSAGIN sesini :)))
 
çok teşekkür ederim yelizzciiiimmm.umarım etkili olur kafayı yiycem yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :KK43:(((((((((((((((
 
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, kadınlarda yazın çok daha sık rastlanan vajinal mantarlarla ilgili bilgi verdi.

Sıcakların yükselmesiyle ile birlikte bazı hastalıklar artış gösteriyor. Bunlardan biri de "vajinal mantar enfeksiyonu".

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, vajinal mantar enfeksiyonunu "Daha çok candida albicans türü mantarın vajen yüzeyindeki hücrelere yapışıp yayılması ile oluşan, vajende, vulvada akıntı ve kaşıntı ile seyreden bir patolojidir" diye tanımlıyor ve yazın artma nedenini açıklıyor: "Vajinal mantar enfeksiyonunun gelişiminde sıcaklık ve nem önemlidir. Yüzme havuzunda kullanılan klor da mantar enfeksiyonu gelişimini arttırmaktadır. Yaz aylarındaki sıcaklık ve nemin yanı sıra havuz kullanımı, ıslak mayoyla uzun süre kalmak vajinal mantar enfeksiyonu gelişimine zemin hazırlamaktadır."

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, bu enfeksiyonların en sık görülen belirtilerini ise şöyle özetliyor: "Genital bölgede kaşıntı ve beyaz peynire benzer akıntı en sık görülen belirtilerdir. Vajende ağrı, ağrılı cinsel ilişki, vulvada yanma şikâyetleri olabilir. İdrarın iltihaplı genital bölgede cilde değmesiyle yanma hissi oluşabilir."

Vajinal mantar enfeksiyonları konusunda hamilelerin de risk altında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, "Gebeliğin özellikle son 3 ayında vajende mantar enfeksiyonu belirtileri daha sık izlenmektedir. Gebelerin yaklaşık %40’ında vajende mantar organizmalarının yerleşimi saptanmaktadır. Bunların %35’inde mantar bulguları izlenmeyebilir. Gebeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması, dolaşımdaki östrojen ve progesteron hormon seviyelerinin artması, mantar enfeksiyonunun vajende yerleşimini kolaylaştırmaktadır" diyor.
EŞLER DE TEDAVİ OLMALI
Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde eşlerin de aynı tedaviyi görmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Fıçıcıoğlu, tedavi konusunda şunları söylüyor: "Vajinal mantar enfeksiyonu sebeplerini ortadan kaldırmak önemlidir. Tedavide vajene uygulanan fitiller ve ağızdan alınan sistemik azol grubu mantar ilaçları kullanılmaktadır. Kortizon içeren kremlerin tedaviye eklenmesi vulva derisinde tahrişe bağlı şikayetlerin giderilmesinde faydalı olmaktadır. Aynı zamanda eşlerin de tedavi edilmesi vajinal mantar enfeksiyonların tekrarlamasını önlemek için gereklidir."

Tedavinin tek başına yeterli olmadığına dikkatleri çeken Prof. Dr. Fıçıcıoğlu "korunma"nın da altını çiziyor: "Öncelikle mantar enfeksiyonu nedenlerine dikkat etmek korunmak için gereklidir. Özellikle de şişman hastalarda giyilen naylon ve sıkı giysilerin genital bölgede ısı ve nem artışına, dolayısıyla mantar enfeksiyonu riskinde artışa yol açtığı bilinmelidir. Bu nedenle hastalara sık iç çamaşırı değiştirmeleri, pamuklu çamaşırlar tercih etmeleri, ıslak mayoyla uzun süre kalmamaları önerilmelidir."
Vajinal mantar enfeksiyonlarının nedenleri nelerdir?
• Antibiyotik kullanımı
• Gebelik
• Kan şekerinin kontrol edilmediği diyabet vakaları
• Doğum kontrol hapları
• Bağışıklık sistemini baskılayan durumlar (AIDS, kortizon kullanımı gibi)
• Sentetik giysiler, sıcaklık ve rutubet
• İleri derecede şişmanlık (obezite)
• Sık ve değişik kişilerle cinsel ilişkide bulunmak
 
Güncelleme..............................
 
selam arkadaşlar.bende bu mantarla ilgili konu açmıştım ama böyle bir konu daha önce açıldığı için benim konu kapandı.benimde mantar sorunum var mesure arkadaşım bana zeytinyağıyla ilgili bir öneri sundu ama ben nasıl yapılacağını tam anlayamadım.burdan arkadaşıma sesleniyorummmmmm.daha ayrıntılı nasıl yapılacağını söylersen çok sevinirim.mesureeeeeeee duy sesimiiiiiiiiiiiiiiiiiii :)))
Bu konuda size CİVANPERÇEMİNİ TAVSİYE ETMEK İSTERİM.
Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir. Bedeni temizleyici etkisi sayesinde, yıllar boyu yer etmiş hastalıkları bedenimizden dışarı atabiliriz. Civanperçeminin en iyi biçimde ve doğrudan kemik iliğini etkilediğini ve orada kan üretimini düzene soktuğunu özellikle belirtmek gerekir. Bu gücü sayesinde bitki, kemik iliği hastalıklarında, çay kürleri, banyolar ve tentür kullanımı yolu ile yardımcı olabilir. Mide kanamalarında ve basur (hemoroid) kanamalarında olduğu kadar, mide basıncı ve mide yanmalarına karşı bitki çayı çok kısa sürede başarı sağlayabilir. Soğuk algınlıklarında, sırt veya romatizma ağrılarında bitki çayı elden geldiğince sıcak olarak içilmelidir. Bitki çayı böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, iştahsızlığı giderir, gazları ve mide kramplarını, karaciğer düzensizliklerini, mide ve bağırsak kanalı iltihaplarını iyileştirmeye yardım eder ve bağırsak beze çalışmalarını düzenleyerek, dışkılamayı kolaylaştırır. Kan dolaşımına ve damar kramplarına karşı çok etkili olduğu için bitki çayını koroner yetmezliğinde de önerilebilir. [Rahatsız edici vajinal kaşıntılar], bitkinin kaynama suyu ile yapılan yıkama ve oturma banyoları sayesinde yok olabilirler.
Iki büyük avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki, gece boyunca soğuk suda bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülerek, banyo suyuna eklenir. BANYO SÜRESİ 20 DAKİKADIR. AYRICA BİR TATLI KAŞIĞI DOLUSU CİVANPERÇEMİ BİR SU BARDAĞI KAYNAR SUDA 10 DAKİKA KADAR DEMLENİP SÜZÜLDÜKTEN SONRA YIKAMA ŞEKLİNDE KULLANILDIĞINDA DA ŞAŞILACAK DERECEDE FAYDA GÖRÜLMEKTEDİR.
 
arkadaşlar ben 2 aydır bu sorunu yaşıyordum denemedigim ilaç kalmadı ama onlar da tahriş etmekten başka bir işe yaramıyor.en sonunda kendi tedavimi buldum.bir litre suya 2 yemek kaşıgı karbonat ekliyorum onunla yıkıyorum.ardından bildigimiz popolin pişik kremini sürüyorum 5 gündür devam ediyorum hiçbir rahatsızlıgım kalmadı. (bu tedaviyi ingilizce bir sitede gördüm.orda çay agacı yagının da iyi geldigi yazıyordu.) bir süre daha devam edecegim.umarım hepiniz iyileşirsiniz.zor bir rahatsızlık gerçekten insanın psikolojisi bozuluyor.
 
yaaa su vajinal mantarin kokten cozumu yokmu............3 -5 ayda bir ben bunu cekmek zorundamiyim.....biktim artik yaaaa
 
denizen bu uyguladığın yöntemi hergün mü yapıyorsun?nekadar süre uygulamam gerekir biraz bilgi veririsin teşekkür ederimm...
 
paylaşım için saol arkadaşım bu rahatzıslığı yaşayanlara da geçmiş olsun...
 
bende de mantar cıkmıstı 1 sene once..tuvalete gıtmeye korkuodum artık acıdan ve asırı kasıntı oluodu ensonunda dayanamadım doktora gıttım ılacla krem verdıı ve gectıı..allaha sukr bıdahada basıma gelmedıı mantaar berbatt bısey yaaa
 
arkadaslar , yaklasik 3 yildir mantar ve bakteriyel vajina hastasiyim. Biri bitiyor biri basliyor, Vajinamdaki PH dengem bozulmus durumda... Saglikli bir vajinada iyi ve kotu bakterilerin bir duzen icinde yasamalari lzim..bENIM KOTU bakteriler iyileri yemis durumda o yuzden duzelemiyorum.... Bende akinti yok, daha dogrsu cok kuruyum.. Cinsel iliski krem de , jel de kullansak zor oluyor genelde.. Cinsel isteksizlik oluyor bende..Kadinligimdan sogudum ve yeni evliyim.. 3 yildir esimle beraberim ve hemen hemen beraber oldugumuzdan bir sur sonra bu illet basima geldi ve birdenbire akintim kesildi.. Yurtdisinda yasyorum ve doktorlar pek umursamiyor , ilgilenmiyorlar ... Hap veriyorlar, fitil veriyorlar, gecmiyor ..ne yapicagimi sasirdim... Psikolojim altust oldu...cidden cok zor durumdayim, tavsiyeniz var mi?
 
bende geçen ay mantar enfeksiyonu geçirdm ama hafif bi şekilde gerçekten zor bi durum !!bende hafif bi kaşıntı vardı ama akıntım çoktu yanarak geliyordu o akıntı ve beyaz rengindeydi dr a gittim bi tane merhem ve fungan diye bi ilaç verdi 2 tane var içinde birini iç dedi diğeri 1 hafta sonra dedi onu içtim ve geçti gerçekten...mantar enfeksiyonunda en baş tedavi yöntemleri sık çamaşır değiştirmek hatta çamaşırın ağını buharlı sıcak ütü ile ütüleyip giymek gerekirmiş ve bol su içilmesi birde tuvaletten sonra yıkayınca muhakkak kurulayın kızlarr asla ıslak bırakmayın...ve bendeki sebep parfümlü pedlermiş ben günlük pedi alışkanlık haline getirmiştim onu bıraktım özellikle parfümlü olanları asla kullanmayın derim son olarakta yıkanırken bile parfümlü duş jellerini bıraktım kullansamda orayı onla yıkamıyorum ve genelde saf beyaz sabun kullanıyorum kokusuz !! ince detaylar bunlar ama oluyor kızlarr hiç umulmadık bişyden bile oluyor !!
 
ben evlendiğimiz ilk yıl geçirmiştim çok kötüydü krem ve fitil vermişti dr.hemen geçmişti allah kimsenin başına vermesin çok kötü bişi.
 
Ay Allah kimsenin basina vermesin gercekten, cok zor ya
bende ilk defa hamileyken yakalandim nasil yakaldim da bilmiyorum ama cok kotu bi sey gercekten,
fitil krem verdi iki hafta belki daha fazla cektim,
Allah yardimcisi olsun bunlari yasayanlarin ben insallah bi daha olmam
cok kasintim olmustu dayanamiyordum cok zor ya
 
bende aynı sorundan muzdaribim ya doktor krem ve fitil verdi fakat fitil antibiyotik etkili olduğundan kullanmaya korkuyorum sadece kremi kullanıyorum
 
çok ilaç kullandım fitil anibiyotik hap merhem ama en son neopenotran 14 lük vajinal tablet kullandım ne hikmetse allaha şükür geçti 5 aydır falan heralde hiç gelmedi aman inşallah böyle devam eder ama vajinal sıvılarla yıkamayı bıraktım iç çamaşırlarımı zaten ütülüyodum ve kesinlikle tarat aldıktan sonra güzelce tuvalet kağıdıyla kupkuru yapıyorum heralde bunlarında mantarımın tekrarlanmamasında yararı vardır allaha şükür bir daha beni ziyaret etmez inşallah:)
 
arkadaslar su karbonat olayı etkılı bır yontem galıba..Deneyen varsa paylasabılırmı
 
X