Vajinusmusta vajinal dilatatör egzersizi nedir?

OpDr

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2020
58
25
41
Vajinismus Nedir?

Vajinismus olarak adlandırılan ve evli çiftlerin kâbusu olan bu hastalık, istemsiz ve kontrolsüz vajinal bölge kaslarının ilişkiyi engelleyecek şekilde kasılmasıdır. Diğer bir tabirle, vajina girişindeki kasların istem dışı kasılması ile cinsel birleşmenin acılı veya imkânsız olmasıdır.

Vajinismus sıklığı, her on çiftten birinde görülen bu sorun önemli bir toplum sağlığı sorunu olup çok fazla sayıda çiftin hayatını olumsuz etkilemektedir.

Kadın bedeninin ve ruhunun penis – vajen birlikteliğini içeren cinselliği reddedişi olan vajinismus aşk kasları da denilen pelvik taban kaslarının istemsiz ve anlık kasılması. Medikal vajinismus tedavisi ve Vajinismus tanısı jinekolojik muayene ve hasta hikayesi ile tanısı konur. Burada diğer olasılıkları göz ardı edilmesinde jinekolojik muayene büyük önem taşır.

Vajinismus egzersizleri adı altında hastalara öğretilen bu tür pratik uygulamaların “ev ödevleri” şeklinde evde tekrarlamaları istenmektedir. Ev ödevlerinin iyi çalışılması tedavi süresi ve başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Bu ödevler içinde parmak egzersizi ve dilatatör çalışması bulunur.

Vajinal Dilatatör Egzersizi Nasıldır?

Vajinal dilatatör vajina içine yerleştirilen çubuklar ve bujiler ile vajina içinin genişletilmesi ile yapılan tedavidir. Vajinal dilatatör uygulaması kişinin evde kendi uygulayacağı bir işlem olmasına karşılık , bunun özellikle ilk deneyimi uzman bir hekim tarafından uygulanarak hem nasıl kullanılacağının anlatılması , hem de bu uygulamanın bir acı vermediğini görerek cesaretlenmesini sağlar. Dilatörün kullanımı ile ilgili en çok vajinismus tedavisi sürecinde gerek duyulabilmekte. Tedavi sürecinde gerek duyduğumuz zamanlarda oluyor hiç gerek duymadan bitirdiğimiz tedavi süreçleride olur.

Vajinal dilatörler şu anda vajinismusta en yaygın kullanılan tedavidir. Kadın yardım istemek için cesaretini toplar, probleminin meşruluğu ile ilgili şüphelerini, utanç, anormal duygu ve düşüncelerin üstesinden gelmeye çalışır ve doktora başvurur. Bu başvuru ile önce psikolojik, sonrasında manuel tedaviler yapılır. Yapılan manuel tedavilerde kegel , parmak ve dilatatör kullanımı kişinin tedavi sürecini hızlandırır.

Bazı kadınlara direk uzmanları tarafından vajinal dilatör satılırken bazılarına internetten veya seks mağazalarından almaları istenir. Dolayısıyla bunları temin etme aşamasında, gizlilik ve zaman kaybı da bir problem olarak hastaların karşısına çıkar. Vajinal dilatörü nasıl kullanacağı ile ilgili bilgi eksikliği de problemlere yol açar.Bu nedenle hekiminizin size bu konuda yönlendirme yapmasını talep edin.

Bu tedavi ilk aşamada kadınları ürküten bir seçenektir.Bu tedavi de pek çok kadın mucize bir ilaç olmadığını öğrenince hayal kırıklığına uğrar. Bazı kadınlar vajinal dilatör kullanmak zorunda kaldıkları için sinirlenirler, bazılarının bunu kullanmayı öğrenmeleri çok zamanını alır, bazıları ise hiç kullanamaz.

Dilatörler, farklı çaplarda, uçları konik, vajene yerleştirilen çubuk şeklinde aletlerdir. Giderek çapları büyüyen dilatörler vajene uygulanarak 10-15 dakika vajende tutulur. Böylece, vajen kaslarının gerilmesi ve esnemesi sağlanır. Ayrıca, vajende bir obje olması hissine alışmanız amaçlanır. Önce bir uzman tarafından nasıl uygulanacağı size öğretilir. Partnerinizle yakınlığı sağlamak için dilatörleri sonradan partneriniz de uygulayabilir. Setteki tüm dilatörleri kullandıktan sonra ilişkiye girmeyi denemelisiniz. Tabi ki unutmayalım bu süreçte hekiminizden çok eşiniz sizin en büyük ve tek destekçinizdir. Tedavi sırasında eşlerin birbirine destek ve sevgi göstermesi başarıya adımın en kilit noktası olacaktır.
 
X