Ben dogal dogumdan yanayim, her sey yolunda giderse dogumumu dogal yapmayi dusunuyorum, hatta epiduralsiz. Ben kendimi ve vucudumu taniyorum, bunun altindan kalkabilecegimi biliyorum. Ama diger yandan, baskalarina soyle dogur boyle dogurma deme hakkina ne ben, ne siz, ne de devlet sahip; kadinin kendisi ve bebegi icin en dogrusuna karar verebilecegini savunuyorum.
Bu topicteki butun gecmisi okumadim, ama okudugum kadarinda gordugum uslup ve militanlik beni buyuk hayal kirikligina ugratti. Kadinlar olarak birbirimizin kararlarina saygili olmali, birbirimizi desteklemeli, birbirimize sahip cikmaliyiz diye dusunuyorum, burada ozellikle "normal" dogum taraftarlarinin sezaryen isteyen kadinlara karsi kucumser, asagilayici tavri inanilir gibi degil. Normal dogum taraftari arkadaslara tavsiyem, kadin arkadaslari sezaryenden dogal doguma yoneltmek istiyorsaniz onlari asagilamak yerine anlayisla yaklasip belki korkularini yenmelerini saglamaya calismayi deneyin.
Yurtdisinda dogumlari hep ebeler yaptiriyor denmis. Ben yurtdisindayim, birinci elden bunun yanlis bir genelleme oldugunu soyleyebilirim. Ebeler buradaki dogum faaliyetlerinin onemli bir elemani ama butun normal dogumlari ebeler yaptiriyor diye bir sey yok. Burada olan ama Turkiye'de olmayan bir akim, kadinlarin dogal, minimum mudahale ile doguma ozendirilmesi (ben ozendim mesela). Ebeyle dogurmayi tercih edenler ebelerin gosterdigi anne sevkati yuzunden tercih ediyorlar bunu, bizim ebelerimiz anne/abla sevkati gosterebiliyorlar mi bunu bir dusunmek lazim (bu forumlarda ebelerden neredeyse dayak yiyen kadinlari okudum). Evde doguranlari, suda doguranlari duymussunuzdur, o tur dogumlari ebe yaptiriyor ama bir doktor "riskli bir durum yok" onayini verirse ancak. Bunu tercih eden, "dogumumu soyle yapacagim" diyen de kadinin ta kendisi. Her turlu dogumda doguma bir "birth plan/dogum plani" ile gidiliyor, dogumumda su su su mudahaleleri yapmayin diyorsun. Tabii doktor anormal bir durum gerceklesirse bu plandan sapma tasarrufuna sahip. Gordugunuz gibi dogum olayini doktor degil anne adayi yonlendiriyor. Bunun icin kadinin bilgili ve guclu olmasi lazim, doktora "bunu istiyorum" diyebilmesi, diretebilmesi lazim, kadinlari kucumseyerek bunu saglayamazsiniz.
Bilgi demisken. Daha ilk muayenemde bana dogum, doguma hazirlik, dogum sonrasi ve saire hakkinda degisik degisik dersler ile ilgili bilgiler verildi, mutlaka kayit yaptir ve git dendi. Turkiye'de devlet hastanelerinde veya saglik ocaklarinda boyle bir uygulama var mi? Kadinlara dogumun evreleri, nefes teknikleri, rahatlama teknikleri, ikinma ve saire konularda bilgi veriliyor mu dogumdan aylar once? Insan bilmedigi seyden korkar, etraftan duydugu korkunc "saatlerce bagirdim agri cektim" "yirtilma oldu 15 dikis attilar, 3 ay oturamadim" gibi abartili dogal dogum hikayeleri de bu korkuya tuz biber eker. Anlayis ve egitimle bu korkularin ustesinden gelinebilinir cogu kadinda, o korkulari yargilamakla hicbir yere varilamaz.
Eskiden kadinlar tarlalarda catir catir doguruyorlarmis falan deniyor. Peki o donemde dogum sirasinda ve dogumdan hemen sonra cocuk olumleri istatistiklerine bakiyor mu bu argumani ortaya atanlar? Binlerce yildir kadinlar doguruyor, biz de dogal dogurabiliriz elbet, ama tibbi gereklilikleri, hastane hijyenini de oyle elimizin tersiyle itemeyiz. Derin korkular yasadigi icin dogru ikinamayan kadinin bebegi dogum kanalinda buyuk stres ve travma yasar, olum tehlikesi bile olabilir, bunu mu istiyorsunuz?
Son soz olarak sunu diyecegim: Sezaryen oranlarinin dusmesi isteniyorsa bu yasaklarla olmaz, kadinlari dogal dogum icin cesaretlendirmekle olur. Kadinlar bilgili, bilincli, guclu olmali ve kendileri ve bebekleri icin en dogru karari alacaklarina guvenilmelidir. Icinde 9 ay cocugu tasiyan, sonunda onu soyle ya da boyle icinden cikarandan baskasina laf etmek, karar vermek dusmez.