Ve Sezeryan Yasaklandı!

Sezaryen nedir?

Sezaryen; yolunda gitmeyen doğum eylemine yapılan müdahalenin adı olup batın boşluğunun doktor tarafından açılarak bebeğin doğurtulmasıdır. Başka bir deyişle bir “ karın ameliyatı” , bir cerrahi hemşiresinin söylediği üzere “görkemli bir kurtarma ameliyatıdır.

alıntı...
iyi ki açıklık getirdin cnm ama bu açıklığı kabul etmeyecek onlarca insan çıkacaktır :1:
Konu açıldığından beri takip ediyorum, çevresi ve kendisi normal doğum yapmış kişiler "herkes normal doğum yapsın" diyor.
Sezeryanlı olduğu halde normal doğum daha iyi diyenler de var, ama onlar da sezeryanda sorun yaşamış kişiler.

Sezeryan veya normal bu benim kararım diyenlere katılıyorum. Elbet o sırada nasıl bir doğum olacağını doktorlar daha iyi bilir ama bir anne adayı normale hazır değil ise nasıl olacak, ben onu anlayamadım hala. Bebek annenin karnında kalacak galiba.

Ya da zorla da olsa üstten alttan bastırıp da bebeğin kafasını mı vakumlayacaklar, hani öyle bir alet var ya.

Buradaki istisna nedir onu tam anlayamadım, herhalde bu durumda olan bir doğum mecburen sezeryan olacaktır. Sonuçta anne adayının o süreçteki acıları ve korkuları yanına kalacak.

Ben normal doğuracağım diyen birine zorla sezeryan uygulanmasın diye galiba bu yasa...
ben normal de yaptım sezaryen de...

sezaryende bir problem yaşamadığım halde herkese normal doğumu tavsiye ediyorum:51:

Yobaz kesim normal doğum yapar, modern kesim sezeryanmı.
Şimdi o yobaz dediğiniz kişiler tavuk bile kesemiyor, ama o tıp yemini etmiş 7 yıl eğitim almış kişiler Özel Hastanelerde kasap dükkanından çok kesim yapıyorlar rant için öcü gibi gösterdiler normal doğumu, en hassas anında sömürdüler insanları. (Birçok değerli doktorumuzu tenzih ediyorum bu arada)
:46::46::46::46::46::46::46::46:

internete girecek kapasiteye erismissin ama aklina 1 cumle alacak kapasiteye erisememissin.adi ustunde bu normal dogum.normal dogum dururken anormal dogum neden?ben sana burda siyaset yapmiyorum.sezeryan yasaklandi,israilin dogum kontrol yontemi icin kullandigi sezeryandan kurtulduk diye fikrimi soyledim.ha sen buna katilmazsin o ayri.katilmazsan katilma.zaten katilsan ustun zeka olurdun :) sehit anasi olmayi ALLAH senin gibilere nasip etsin demissinde,ben nufusumuzun ilerleme hizi yavasladi,20 sene sonra durma noktasina gelecek diye tedbir almak istedim.nufusun cogalmasi sadece askerle mi alakali?uretim yapamaz misin? bilim adami cikartip yeni icatlar teknolojik cihazlar kesfedemez misin?savas durumu olursada savasirsin o ayri.oyle bi durumda benim oglum zaten gonullu gider cepheye.madem bana sehit anasi olmayi layik gordun,o zaman sanada vatansiz,dislanmis,ulke ulke surulen biri olmayi nasip etsin ALLAH.sezeryan yasaklandi diye kimse 10 cocuk dogurmuyacak ama dogurmak isterse dogurma gucunu elinde bulunduracak.sezeryanla belli bi sayiya kadar dogurabilirsin ve normal doguma gore bedenini cok zorlar.keske anlasanda anlatsam sana.akp bi kanun cikardi diye tum nefretiniz ondan zaten.iyide olsa kotude olsa kabul etmezsiniz.chp cikarsaydi ohooo dunyanin en guzel kanunuydu dimi?olayi degilde olayi cikaran kisilerden oturu nefret ediyorsunuz.sizin bu kin kusmanizi anliyorum.onun icin anlatmaya gerek duymuyorum.merak eden olursa ozelde konusuruz.hadi simdi anca gidersin...
normal doğumdada istediğiniz kadar doğuramazsınız okadar kolaymı bu
tavuk değiliz biz insanız ya her doğum anneye biçok şey kattığı gibi birçok şeyide götürür
görüyoruz işte 6 çocuk doğurmuş 30 yaşında hada ama görsen 45 dersin
olan kadına ve çocuklara oluyor yazık günah

sölenen saygısızlık cumlesı benım hıc mı hıc hoşuma gıtmdı helekı evlatlarımıza dıye nıtelendırılen yanı öle bı yere cektınız kı konuyu sezeryan şle doğum yapan annelerı sucluıluk duygusuna ıtmek ıcın elınızden gelenı yapıyosunuz demekkı sız bızden daha guclu yada daha sağlam bı psıkolojıye sahıpmışınız kı bunu yapabılmısınız ama bızler yanı benım gıbı ıstek uzerıne sezeryan doğum gercekleştıren annelere sarfedılen sözler hıc hoş değil

evet bence tamda bir suçluluk duygusu duyulmalı heleki kendi isteginizle yaptırdıysanız.düşünün birtane kuş yumurtası var ee çıkıcağı zaman belli siz tutup yumurtayı kendi yönteminizle kırıp çıkarıyorsunuz.böyle bir belgesel vs izleseniz eminim nekadar itici gelir.

bunun olmasını ben de çok isterim

ilk bebeğim normal oldu

ikinci zorunlu sezaryen oldu ve ben 3. bebeği de çok istediğim halde

sırf yine sezaryen olacak diye vazgeçtim :19:

acaba sezaryen sonrası normal doğum için belli bir yıl aralığı var mı:26:

evet kesinlikle 2 yıl geçmeli ve rahim tamamen iyileşmeli ssvd yapan arkadaşlarım var mümkün birdurum.tabi memlekette kadın doğumcular sadece cerrahlık ögrenmiş....

tatlım sure ne kadar gecerse gecsın uzde 3 luk bı kayıp sözkonusuymuş yanı ımzalanan bı belgeyle ancak normal doğuma gırebılıyosun ve herhangıbı bı komplıkasyon yaşandığında mudahele sansı olmuyomuş kaan kocatepede dınlemıştım

kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil.avrupada kesinlikle normal deneniyo ve başarı şansı %70 rahimde yırtılma olasılıgı%1 VEYA1,5.PEKİ MÜKERRE SEZERYAN HAKKINDA BİR BİLGİNİZ VARMI?BENCE MUTLAKA BİLMELİSİNİZ ANLATSAM UZUN SÜRER.müdaheleye gelince tam donanımlı yani üniversite hast.olması tercih hiçbirsıkıntı yok.zaten ilksezeryana girdiğnizdede imza almoyorlarmı zannımca o belgeyi
okumamışsınız ben okumuştum ve hiçde hoş şeyler yazmıyordu..

Kendimize saygılı davrandığımız için bedenimizle ilgili kararları biz vermek istiyoruz.

tabikide tartışılmaz bir konu fakat bazen insanlar yanlış karar verebilirler.dr diyorki normal olacak sen olmaz dersen sence bu kendince verdiğin doğru bir kararmı?

sölenen saygısızlık cumlesı benım hıc mı hıc hoşuma gıtmdı helekı evlatlarımıza dıye nıtelendırılen yanı öle bı yere cektınız kı konuyu sezeryan şle doğum yapan annelerı sucluıluk duygusuna ıtmek ıcın elınızden gelenı yapıyosunuz demekkı sız bızden daha guclu yada daha sağlam bı psıkolojıye sahıpmışınız kı bunu yapabılmısınız ama bızler yanı benım gıbı ıstek uzerıne sezeryan doğum gercekleştıren annelere sarfedılen sözler hıc hoş değil

birde şunu eklemeliyim bende 2.doğumumu dr ve ebenin psikolojik baskısıyla sezeryan olarak yapmaya karar verdim doğum yapalı günler olmasına rağmen oğlumun yüzüne her bakışımda ondan defalarca özür dilemiştim. kendimce bir suçluluk psikolojisine girmiştim oğlum şuan 1 yaşını geçti he suçluluk duygummu tabiki oda geçti fakat her adet dönemime yakın yumurlama sancısı neymiş onu öğrendim,karnımı hissedememek neymiş onu öğrendim,saçmasapan bir kesik görüntüsü ve değişmiş bir adet kanaması sizce bu değişimlerin neresi olumlu hade zorunlu birdurum varsa durum başka..ben şunu açıkça söylüyorum kendi isteğiyle sezeryan olan olsun fakat dr'ların kandırarak sezeryana aldığı şu günler bitsin artık.

normal doğumdada istediğiniz kadar doğuramazsınız okadar kolaymı bu
tavuk değiliz biz insanız ya her doğum anneye biçok şey kattığı gibi birçok şeyide götürür
görüyoruz işte 6 çocuk doğurmuş 30 yaşında hada ama görsen 45 dersin
olan kadına ve çocuklara oluyor yazık günah

Evet bizde onu diyoruz işte BİZ İNSANIZ TAVUK GİBİ KESTİRMEYELİM KENDİMİZİ.

Ben dogal dogumdan yanayim, her sey yolunda giderse dogumumu dogal yapmayi dusunuyorum, hatta epiduralsiz. Ben kendimi ve vucudumu taniyorum, bunun altindan kalkabilecegimi biliyorum. Ama diger yandan, baskalarina soyle dogur boyle dogurma deme hakkina ne ben, ne siz, ne de devlet sahip; kadinin kendisi ve bebegi icin en dogrusuna karar verebilecegini savunuyorum.

Bu topicteki butun gecmisi okumadim, ama okudugum kadarinda gordugum uslup ve militanlik beni buyuk hayal kirikligina ugratti. Kadinlar olarak birbirimizin kararlarina saygili olmali, birbirimizi desteklemeli, birbirimize sahip cikmaliyiz diye dusunuyorum, burada ozellikle "normal" dogum taraftarlarinin sezaryen isteyen kadinlara karsi kucumser, asagilayici tavri inanilir gibi degil. Normal dogum taraftari arkadaslara tavsiyem, kadin arkadaslari sezaryenden dogal doguma yoneltmek istiyorsaniz onlari asagilamak yerine anlayisla yaklasip belki korkularini yenmelerini saglamaya calismayi deneyin.

Yurtdisinda dogumlari hep ebeler yaptiriyor denmis. Ben yurtdisindayim, birinci elden bunun yanlis bir genelleme oldugunu soyleyebilirim. Ebeler buradaki dogum faaliyetlerinin onemli bir elemani ama butun normal dogumlari ebeler yaptiriyor diye bir sey yok. Burada olan ama Turkiye'de olmayan bir akim, kadinlarin dogal, minimum mudahale ile doguma ozendirilmesi (ben ozendim mesela). Ebeyle dogurmayi tercih edenler ebelerin gosterdigi anne sevkati yuzunden tercih ediyorlar bunu, bizim ebelerimiz anne/abla sevkati gosterebiliyorlar mi bunu bir dusunmek lazim (bu forumlarda ebelerden neredeyse dayak yiyen kadinlari okudum). Evde doguranlari, suda doguranlari duymussunuzdur, o tur dogumlari ebe yaptiriyor ama bir doktor "riskli bir durum yok" onayini verirse ancak. Bunu tercih eden, "dogumumu soyle yapacagim" diyen de kadinin ta kendisi. Her turlu dogumda doguma bir "birth plan/dogum plani" ile gidiliyor, dogumumda su su su mudahaleleri yapmayin diyorsun. Tabii doktor anormal bir durum gerceklesirse bu plandan sapma tasarrufuna sahip. Gordugunuz gibi dogum olayini doktor degil anne adayi yonlendiriyor. Bunun icin kadinin bilgili ve guclu olmasi lazim, doktora "bunu istiyorum" diyebilmesi, diretebilmesi lazim, kadinlari kucumseyerek bunu saglayamazsiniz.

Bilgi demisken. Daha ilk muayenemde bana dogum, doguma hazirlik, dogum sonrasi ve saire hakkinda degisik degisik dersler ile ilgili bilgiler verildi, mutlaka kayit yaptir ve git dendi. Turkiye'de devlet hastanelerinde veya saglik ocaklarinda boyle bir uygulama var mi? Kadinlara dogumun evreleri, nefes teknikleri, rahatlama teknikleri, ikinma ve saire konularda bilgi veriliyor mu dogumdan aylar once? Insan bilmedigi seyden korkar, etraftan duydugu korkunc "saatlerce bagirdim agri cektim" "yirtilma oldu 15 dikis attilar, 3 ay oturamadim" gibi abartili dogal dogum hikayeleri de bu korkuya tuz biber eker. Anlayis ve egitimle bu korkularin ustesinden gelinebilinir cogu kadinda, o korkulari yargilamakla hicbir yere varilamaz.

Eskiden kadinlar tarlalarda catir catir doguruyorlarmis falan deniyor. Peki o donemde dogum sirasinda ve dogumdan hemen sonra cocuk olumleri istatistiklerine bakiyor mu bu argumani ortaya atanlar? Binlerce yildir kadinlar doguruyor, biz de dogal dogurabiliriz elbet, ama tibbi gereklilikleri, hastane hijyenini de oyle elimizin tersiyle itemeyiz. Derin korkular yasadigi icin dogru ikinamayan kadinin bebegi dogum kanalinda buyuk stres ve travma yasar, olum tehlikesi bile olabilir, bunu mu istiyorsunuz?

Son soz olarak sunu diyecegim: Sezaryen oranlarinin dusmesi isteniyorsa bu yasaklarla olmaz, kadinlari dogal dogum icin cesaretlendirmekle olur. Kadinlar bilgili, bilincli, guclu olmali ve kendileri ve bebekleri icin en dogru karari alacaklarina guvenilmelidir. Icinde 9 ay cocugu tasiyan, sonunda onu soyle ya da boyle icinden cikarandan baskasina laf etmek, karar vermek dusmez.

Turkiye'de devlet hastanelerinde veya saglik ocaklarinda bahsettiğin uygulama ne yazıkki yok.33 haftalık hamileyim ve kendi kendime aşmaya çalışıyorum normal doğum korkumu.bende çok isterdim doğumumdan önce nefes tekniklerini öğrenip, hayatımda daha önce hiç ıkınmadığım şekilde ıkınmak hakkında bilgi sahibi olabilmeyi.ve bu beni ne kadar da rahatlatırdı doğum öncesi.zaten korkuların çok büyük bir bölümü derin bir bilinmezlikten kaynaklanıyor.bilinmezlik sonucu kurulan normal doğum senaryosundan.ne yazıkki bebeklerimizden önce düşünmemiz gereken bir doğum sancısı, kesikler, dikişler, ya ıkınamassamlar soru işareti olarak meşgul ediyor kafaları.ve gerçektende çok korkutuyor bütün bunlar.biz bu kadar korkarken dünyaya yeni gözlerini açıcak olan masumlar nasıl bir psikoloji içine giriyor kim bilir.
kesinlikle katılıyorum sana.aslında tarlalardaki doğumları örnek vermenin amacının da doğumun doğal bir süreç ve sancidan ya da yaşanacak diğer tıbbi müdahelelerden ziyade bir eylem olduğunu anlatabilmek olduğunu düşünüyorum .doğum bir eylemdir ve yaratılış itibariyle kadının vücudu buna hazırlıklıdır(hazırlanır)gerektiğince..sadece o kadınlardan çok çok daha şanslı olarak doktorların ve ebelerin gözetiminde gerçekleştirebiliyoruz bugün doğumlarımızı ki bebeklerimize sağlıkla kavuşma şansımız daha yüksek.kendi hayatlarımız açısından baktığımızda da durum böyle.ama ne yazık ki doğumu Türkiyede kadın yönlendiremiyor.doğumhaneye girince hangi kişiliklerle ve davranışlarla karşılaşacağını bilemiyor.daha önce hiç görmediği insanların karşısında çatal denen bir alete uzanıp o aylardır gözünde büyüttüğü,korkudan uykularının kaçtığı olayı yaşamaya başlıyor.( çatalın çok gereksiz ve stresi misli misline artırdığını düşünenlerdenim)doğru nefes alamadığı için kat kat daha ağır geçen doğum sancıları eşliğinde.hiç hazırlıksız ve ayrıca çok güvensiz olduğunu düşünüyorum bu durumun.böylece aslında normal doğumdan çekinmenin ve isteyerek sezeryana yönelmenin altında normal doğumun kendisinden ziyade, ortam, kulaktan dolma bilgiler, belirsizlik ,bilinmezlik yattığını ve sonuç olarak korkmanın aslında ne kadar doğal olduğunu görebiliyoruz.umarım en kısa zamanda kamu hizmeti veren sağlık kuruluşları bünyesinde normal doğuma özendirici,bu konuda bilgilendirici ve eğitici kısımlar oluşturulur.hamileyle sağlık ekibi arasında daha farklı bir köprü kurulur ve korkuların azaltılmasına yönelik girişimlerde bulunulur,bir şeyleri yasaklayarak ortadan kaldırmak yerine daha insani bir yöntem olduğunu düşünüyorum. ve aslında tek yöntem.

evet bence tamda bir suçluluk duygusu duyulmalı heleki kendi isteginizle yaptırdıysanız.düşünün birtane kuş yumurtası var ee çıkıcağı zaman belli siz tutup yumurtayı kendi yönteminizle kırıp çıkarıyorsunuz.böyle bir belgesel vs izleseniz eminim nekadar itici gelir.

aktenaz: Eger amacin kadinlari sezaryendense normal dogum'a yonlendirmekse boyle kucumser ve dislayici tavirlarla hicbir yere varamazsin. Senin yaptigin sadece kendi gorusunu hakli cikarmaya calismak ama burada kadinlar olarak "sen haklisin ben hakliyim"i asip kadinlar icin, cocuklari icin en iyi uygulama nedir onu konusmamiz lazim. Daha onceden de dedim, kadinlarin secimlerini sacma sapan gerekcelerle, hele hele de kendi degerleriniz dogrultusunda yargilayarak normal doguma yonlendiremezsiniz, egiterek, bilinclendirerek, cesaretlendirerek olur o is. Ben sezaryen dusunen bir anne adayi olsam (ki degilim) burada yazilanlari, miltan tavri gorup iyice sogurdum normal dogumdan. Istediginiz bu mu? boyle mi cesaretlendireceksiniz normal dogumu? Birbirinizi yemek yerine birlik olup hukumetten dogum oncesi egitimler ve devlet hastanelerinin dogal doguma uygun hale getirilmesini talep edin. Dogal dogum diyorum dikkatinizi cekerim, normal dogumla ayni sey degil.

bu arada: hayvanlar alemini ne kadar yakindan taniyorsun bilmiyorum ama eger yavru yumurtayi iceriden kiracak kadar kuvvetli degilse anne kuslar yumurtayi kirar cikarir, bu kuslar aleminde "dogal" bir sey. ayrica kuslar gunlerce uzerinde kuluckaya yattiklari yumurtadan cikan yavruda herhangi bir fiziksel bozukluk oldugunu gorurlerse (sakat yavru yani), o yavruyu yuvadan atiyorlar, buna ne dersin? istersen insan dunyasi hakkindaki goruslerimizi dile getirirken hayvanlari antromorfize etmeyelim.

Sezeryan yaptık doğumu bozduk, genetiğiyle oynadık tohumu bozduk, doğal ve dengeli beslenemedik sağlığımızı bozduk, şehirleşme dedik oksijenimizi bozduk dostluğumuzu bozduk,Sanayi dedik kuraklık küresel ısınma mevsimlerin geçişini bozduk, hayvanlarla uğraştık lezzeti bozduk, makineleşme seri üretim dedik beden ruh zihin bütünlüğümüzü bozduk, medeniyet batılaşma dedik vicdanı ahlakı dini bozduk, para dedik aklımızı bozduk, insan ilişkilerimizi bozduk......

Gözümüz aydın bunca bozukluğa yine iyi dayandık obeziteyiz, hiperaktifiz, agrasifiz, kanserliyiz, caniyiz,vahşiyiz, saygısızız, benciliz, dengesiziz, hastalıklıyız.

Bazı arkadaşlar konuyu bir şekilde modernliğe yobazlığa siyasete getirerek bağırıyor hayırrrrrr.
Neye Hayırrrrrr kardeşim SENİ ANNEN SEZERYANLAMI DOĞURDU...Yanllışlarımızı gördük organik tarıma dönüyoruz, şehirlerden kaçıp toprağımıza dönüyoruz, normal doğuma dönüyoruz vs vss.

Zaten zorunlu olunca kimsenin bir şey dediği yok ama çok kazanmak için uğraşanların tuzağına düşecek kadar paramızmı çok, canımızmı çok anlayamadım ben.

Turkiye'de devlet hastanelerinde veya saglik ocaklarinda bahsettiğin uygulama ne yazıkki yok.33 haftalık hamileyim ve kendi kendime aşmaya çalışıyorum normal doğum korkumu.bende çok isterdim doğumumdan önce nefes tekniklerini öğrenip, hayatımda daha önce hiç ıkınmadığım şekilde ıkınmak hakkında bilgi sahibi olabilmeyi.ve bu beni ne kadar da rahatlatırdı doğum öncesi.zaten korkuların çok büyük bir bölümü derin bir bilinmezlikten kaynaklanıyor.bilinmezlik sonucu kurulan normal doğum senaryosundan.ne yazıkki bebeklerimizden önce düşünmemiz gereken bir doğum sancısı, kesikler, dikişler, ya ıkınamassamlar soru işareti olarak meşgul ediyor kafaları.ve gerçektende çok korkutuyor bütün bunlar.biz bu kadar korkarken dünyaya yeni gözlerini açıcak olan masumlar nasıl bir psikoloji içine giriyor kim bilir.
kesinlikle katılıyorum sana.aslında tarlalardaki doğumları örnek vermenin amacının da doğumun doğal bir süreç ve sancidan ya da yaşanacak diğer tıbbi müdahelelerden ziyade bir eylem olduğunu anlatabilmek olduğunu düşünüyorum .doğum bir eylemdir ve yaratılış itibariyle kadının vücudu buna hazırlıklıdır(hazırlanır)gerektiğince..sadece o kadınlardan çok çok daha şanslı olarak doktorların ve ebelerin gözetiminde gerçekleştirebiliyoruz bugün doğumlarımızı ki bebeklerimize sağlıkla kavuşma şansımız daha yüksek.kendi hayatlarımız açısından baktığımızda da durum böyle.ama ne yazık ki doğumu Türkiyede kadın yönlendiremiyor.doğumhaneye girince hangi kişiliklerle ve davranışlarla karşılaşacağını bilemiyor.daha önce hiç görmediği insanların karşısında çatal denen bir alete uzanıp o aylardır gözünde büyüttüğü,korkudan uykularının kaçtığı olayı yaşamaya başlıyor.( çatalın çok gereksiz ve stresi misli misline artırdığını düşünenlerdenim)doğru nefes alamadığı için kat kat daha ağır geçen doğum sancıları eşliğinde.hiç hazırlıksız ve ayrıca çok güvensiz olduğunu düşünüyorum bu durumun.böylece aslında normal doğumdan çekinmenin ve isteyerek sezeryana yönelmenin altında normal doğumun kendisinden ziyade, ortam, kulaktan dolma bilgiler, belirsizlik ,bilinmezlik yattığını ve sonuç olarak korkmanın aslında ne kadar doğal olduğunu görebiliyoruz.umarım en kısa zamanda kamu hizmeti veren sağlık kuruluşları bünyesinde normal doğuma özendirici,bu konuda bilgilendirici ve eğitici kısımlar oluşturulur.hamileyle sağlık ekibi arasında daha farklı bir köprü kurulur ve korkuların azaltılmasına yönelik girişimlerde bulunulur,bir şeyleri yasaklayarak ortadan kaldırmak yerine daha insani bir yöntem olduğunu düşünüyorum. ve aslında tek yöntem.

Cok dogru yazmissin, soylediklerinin her kelimesine yurekten katiliyorum. Ben cocuk sahibi olmaya kalkistigimizda farkettim ki dogum hakkinda neredeyse hicbir sey bilmiyorum. Ancak filmlerde gordugumuz seyler. Ama bu devirde elimizin altinda oyle cok kaynak var ki, burada yazanlarin hepsinin interneti var, bir kisminin yabanci dili de var, okuyup ogrenmemize yardimci olacak cok kaynak var. Acaba internetten bu dogum derslerinin videolarini bulmak mumkun mudur, nefes egzersizlerini falan gosteren? Ben "ne de olsa derse gidecegim" diye hic arastirmadim. Sen bakinsan, belki senin icin rahatlatici olur, guzel bir doguma daha rahat girmeni saglar?

Kadin vucudu nasil aslinda parazit olarak dusunebilecegimiz bir canliyi 9 ay icinde tutup buyutmeye programliysa dogurmaya da ayni sekilde programli. Cekilen sancilarin (ki bazi yontemler "sanci" kelimesi negatif anlamlar tasidigi icin "dalgalanma" gibi pozitif sozcukler kullaniyorlar), salgilanan hormonlarin, gevseyen kaslarin ve eklemlerin hepsi bizi dogal bir doguma hazirliyor. Binlerce yildir kadinlarin yaptigi gibi. Ben bu "tarlada dogurmuslar" muhabbetini kadinlari cesaretlendirmek icin kullanmaktan yanayim, "siz de yapabilirsiniz!" seklinde. Ama bunun dogumda tibbi yontemleri kategorik olarak reddetmek icin kullanilmasina da karsiyim.

gonul isterdi ki devletimiz tepeden inme yasaklar yerine hastanelerdeki dogum sartlarini duzeltse. yasadigim ulkede anne ve aile odakli bir dogum anlayisi mevcut, istersen ayakta bile dogurursun. keske senin anlattigin kulaga korku filmlerinden cikmis gibi gelen catal matal yerine boyle bir dogum deneyimi yayginlassa Turkiye'de de. Iste ben de onu demeye calisiyorum: birbirimize girmek, kavga etmek yerine dogal dogum icin kadin arkadaslarimizi nasil cesaretlendiririz, devletten neler talep etmeliyiz o konuda fikir birligine varalim, talep edelim. doguran biz oldugumuza gore isteklerimizi de kaale almalarini talep edebiliriz.

Sezeryan yaptık doğumu bozduk, genetiğiyle oynadık tohumu bozduk, doğal ve dengeli beslenemedik sağlığımızı bozduk, şehirleşme dedik oksijenimizi bozduk dostluğumuzu bozduk,Sanayi dedik kuraklık küresel ısınma mevsimlerin geçişini bozduk, hayvanlarla uğraştık lezzeti bozduk, makineleşme seri üretim dedik beden ruh zihin bütünlüğümüzü bozduk, medeniyet batılaşma dedik vicdanı ahlakı dini bozduk, para dedik aklımızı bozduk, insan ilişkilerimizi bozduk......

Gözümüz aydın bunca bozukluğa yine iyi dayandık obeziteyiz, hiperaktifiz, agrasifiz, kanserliyiz, caniyiz,vahşiyiz, saygısızız, benciliz, dengesiziz, hastalıklıyız.

Bazı arkadaşlar konuyu bir şekilde modernliğe yobazlığa siyasete getirerek bağırıyor hayırrrrrr.
Neye Hayırrrrrr kardeşim SENİ ANNEN SEZERYANLAMI DOĞURDU...Yanllışlarımızı gördük organik tarıma dönüyoruz, şehirlerden kaçıp toprağımıza dönüyoruz, normal doğuma dönüyoruz vs vss.

Zaten zorunlu olunca kimsenin bir şey dediği yok ama çok kazanmak için uğraşanların tuzağına düşecek kadar paramızmı çok, canımızmı çok anlayamadım ben.

doğallığı bozmak konusunda katılmayan olamaz sanırım sana.korkmasa ,normal doğumdan başka birşey istemeyecek olması gibi birşey bu anne adayının.korkmayan kadın zaten seve seve gider doğal yollardan dünyaya getirir yavrusunu.ama gerçekten korkan bir kadını sen zorla normal doğum yöntemine itersen meydana gelecek travmayı düşünebiliyor musun?kimse isteyen gitsin sezeryanla doğursun demiyor zaten,istemli sezeryanın önüne geçme yolu eleştiriliyor burda.bu yol, yasaklamak olamaz.seninde bahsettiğin gibi doğumun doğal birşey olduğunu anlatarak korkuları azaltalarak engellenebilir.yasakla engellemeye çalışılan bu tür olaylar beraberinde yasadışı tavrı doğurur,istediğimiz bu mu?

Cok dogru yazmissin, soylediklerinin her kelimesine yurekten katiliyorum. Ben cocuk sahibi olmaya kalkistigimizda farkettim ki dogum hakkinda neredeyse hicbir sey bilmiyorum. Ancak filmlerde gordugumuz seyler. Ama bu devirde elimizin altinda oyle cok kaynak var ki, burada yazanlarin hepsinin interneti var, bir kisminin yabanci dili de var, okuyup ogrenmemize yardimci olacak cok kaynak var. Acaba internetten bu dogum derslerinin videolarini bulmak mumkun mudur, nefes egzersizlerini falan gosteren? Ben "ne de olsa derse gidecegim" diye hic arastirmadim. Sen bakinsan, belki senin icin rahatlatici olur, guzel bir doguma daha rahat girmeni saglar?

Kadin vucudu nasil aslinda parazit olarak dusunebilecegimiz bir canliyi 9 ay icinde tutup buyutmeye programliysa dogurmaya da ayni sekilde programli. Cekilen sancilarin (ki bazi yontemler "sanci" kelimesi negatif anlamlar tasidigi icin "dalgalanma" gibi pozitif sozcukler kullaniyorlar), salgilanan hormonlarin, gevseyen kaslarin ve eklemlerin hepsi bizi dogal bir doguma hazirliyor. Binlerce yildir kadinlarin yaptigi gibi. Ben bu "tarlada dogurmuslar" muhabbetini kadinlari cesaretlendirmek icin kullanmaktan yanayim, "siz de yapabilirsiniz!" seklinde. Ama bunun dogumda tibbi yontemleri kategorik olarak reddetmek icin kullanilmasina da karsiyim.

gonul isterdi ki devletimiz tepeden inme yasaklar yerine hastanelerdeki dogum sartlarini duzeltse. yasadigim ulkede anne ve aile odakli bir dogum anlayisi mevcut, istersen ayakta bile dogurursun. keske senin anlattigin kulaga korku filmlerinden cikmis gibi gelen catal matal yerine boyle bir dogum deneyimi yayginlassa Turkiye'de de. Iste ben de onu demeye calisiyorum: birbirimize girmek, kavga etmek yerine dogal dogum icin kadin arkadaslarimizi nasil cesaretlendiririz, devletten neler talep etmeliyiz o konuda fikir birligine varalim, talep edelim. doguran biz oldugumuza gore isteklerimizi de kaale almalarini talep edebiliriz.

internetten araştırdığım kadarıyla yardımcı olmaya çalışıyorum işte kendime.ama hiç birşey pratik olarak bilgilenmekten daha verimli olamaz bu konuda sanırım.ülkemizde doğumun sistemi yanlış .hastane kısmı ürkütücü.bağıranlar bayılanlar,karadelik gibi doğumhane..ama istediğim tek şey doğal yollardan dünyaya getirmek yavrumu.o istediği zaman, gelmek istediği şekilde.kendi kendime, yaşayacaklarımın büyük bir kısmının zaten benimle ve yavrumla ilgili tamamen doğal şeyler olduğunu algılatmaya çalışıyorum .elimden gelen bu.hayırlısı olsun artık ne yapalım:)

benim gönlüm de aynen seninkinin istediğini isterdi ama ülkemizde durum biraz farklı,gergin.sıkıntılı.söz sahibi olabildik diyelim hepimizi ilgilendiren bir konuda bile bu kadar bölünmüş fikre sahipken hangi ortak nokta bizi bir araya getirecek ki?sezeryanın önüne geçme yolu olarak ilk etapta yasağı gündeme getiren ve bunu hayata geçiren bir devlete nasıl eğitime ve özendirmeye ihtiyacımız olduğunu anlatabiliriz ki?umarım birşeyler olur adımlar atılır bizde destekleriz.tek başımıza yapabileceğimiz hiç birşeyde yok gibi geliyor bana.

doğallığı bozmak konusunda katılmayan olamaz sanırım sana.korkmasa ,normal doğumdan başka birşey istemeyecek olması gibi birşey bu anne adayının.korkmayan kadın zaten seve seve gider doğal yollardan dünyaya getirir yavrusunu.ama gerçekten korkan bir kadını sen zorla normal doğum yöntemine itersen meydana gelecek travmayı düşünebiliyor musun?kimse isteyen gitsin sezeryanla doğursun demiyor zaten,istemli sezeryanın önüne geçme yolu eleştiriliyor burda.bu yol, yasaklamak olamaz.seninde bahsettiğin gibi doğumun doğal birşey olduğunu anlatarak korkuları azaltalarak engellenebilir.yasakla engellemeye çalışılan bu tür olaylar beraberinde yasadışı tavrı doğurur,istediğimiz bu mu?

Bir soru sorabilirmiyim, bugüne kadar kaç kez ameliyat oldunuz, yada kaç yakınınızı ameliyata gönderdiniz, çıkınca narkozun geçip şuurunun yerine gelmesini beklediniz.Bunun travmasını biliyormusunuz. kadının sezeryandan sonra göreceği o dikiş izleri ve çekeceği eziyet o korkunç çatal varya o travmadan bin kat daha fazla.

BU YASAK HASTALARA DEĞİL DOKTORLARA GETİRİLDİ ASLINDA. Neden bir doktor 1 saatte yapacağı sezeryan varken, atıyorum 5 saat sürecek normal doğumu beklesin. Para ve zaman kaybı, ısrarla sezeryan diyorsa kadın yapsın. Ama doğum psikolojisi, hastane psikolojisi o kadar çaresizsinki. İşte o anda seni pazarlamacılar reklamcılar gibi tuzağa düşürenlere tepkiliyim sadece.

Ha birde başımdan geçen olayı anlatayım.Ağır bir kanamayla özel bir hastanenin isim yapmış doktoruna attık kendimizi hani can havliyle denirya işte öyle. Dedikine ameliyat,rahimi alacağız. Takvim yapraklarını açtı aslında çok doluyuz ama madem durumun acil hemen yatış işlemlerini yapalım tahlillerini yaptırırz 1_2 gün sonra ameliayata alırız. O an o kadar çaresiz ve güçsüzümki tamam dedim. Sonra fikir değiştirdim ben bugün yatmayım 1 kaç gün psikolojimi hazırlayayım size döncem. Atladık arabaya hemen başka bir ile sıradan bir hastane.Anlattım böyle böyle doktor güldüki bana bunun içinmi ameliyat dediler sadece 1 ilaç verdi 2 gün sonra şikayetim kesildi. 4 yıl oldu hiç bir şikayetim yok Allaha şükürler olsun.

Ya ben o gün ameliyat olsaydım, şu anda sırf para hırsı için kurban edilmiş yarım bir kadın olacaktım.

aktenaz: Eger amacin kadinlari sezaryendense normal dogum'a yonlendirmekse boyle kucumser ve dislayici tavirlarla hicbir yere varamazsin. Senin yaptigin sadece kendi gorusunu hakli cikarmaya calismak ama burada kadinlar olarak "sen haklisin ben hakliyim"i asip kadinlar icin, cocuklari icin en iyi uygulama nedir onu konusmamiz lazim. Daha onceden de dedim, kadinlarin secimlerini sacma sapan gerekcelerle, hele hele de kendi degerleriniz dogrultusunda yargilayarak normal doguma yonlendiremezsiniz, egiterek, bilinclendirerek, cesaretlendirerek olur o is. Ben sezaryen dusunen bir anne adayi olsam (ki degilim) burada yazilanlari, miltan tavri gorup iyice sogurdum normal dogumdan. Istediginiz bu mu? boyle mi cesaretlendireceksiniz normal dogumu? Birbirinizi yemek yerine birlik olup hukumetten dogum oncesi egitimler ve devlet hastanelerinin dogal doguma uygun hale getirilmesini talep edin. Dogal dogum diyorum dikkatinizi cekerim, normal dogumla ayni sey degil.

bu arada: hayvanlar alemini ne kadar yakindan taniyorsun bilmiyorum ama eger yavru yumurtayi iceriden kiracak kadar kuvvetli degilse anne kuslar yumurtayi kirar cikarir, bu kuslar aleminde "dogal" bir sey. ayrica kuslar gunlerce uzerinde kuluckaya yattiklari yumurtadan cikan yavruda herhangi bir fiziksel bozukluk oldugunu gorurlerse (sakat yavru yani), o yavruyu yuvadan atiyorlar, buna ne dersin? istersen insan dunyasi hakkindaki goruslerimizi dile getirirken hayvanlari antromorfize etmeyelim.[/QUOT

Amacım asla küçümsemek felan değil belirtiğim gibi bende 2.doğumumu sezeryanla yaptım anlamadım normal doğumla alakalı negibi birşeyler yazdıkki bayanlar soğusunda sezeryan olsun.evet ben bir doğa dostuyum ve yaklaşık 20 tane güvercinimiz vardı ve onları gözlemleme şansım olmuştu .kuş yumurtalarını vermekteki kastım tabiki tabitın işleyiş tarzını vurgulamak yanlış anlaşıldıysa kusura bakmayın....

Son düzenleme:

ağzına sağlık arkadaşım.sezaryanın en çok yapıldığı ülke bizim ülkemiz. git avrupaya bak bakalım zorunlu haller dışında sezaryan yapılıyormu.türk kadını güçlü kadın avrupalı fos diyenlere inat amerikalı sanatçılar bile çatır çatır normal doğum yaparak 4 tane doğuruyor biz halen bıçak altına yatma manyaklığı içindeyiz. sezaryan türk doktorunun kolayına geldiği için devletin sezaryana ödediği ödenek normal doğumdan daha fazla olduğu için yaygınlaşmış bir durumdur arkadaş.psikolojinizi ben normal doğum yapamama alıştırmayın onun tadını yaşayınki sahip olduğunuz herşeyin daha çok kıymetini bilin. ha sözüm sağlıktan yana sorunu olana değil... yaşı genç hiçbir sağlık problemi olmadığı halde hatta ilk çocuğunu benim canım acır ben normal doğum yapapam diye kaprislenen zırzop anne adaylarına.....

bence bakanlık bu kararı geçen yıllar içinde almalıydı geç kalmış bir uygulama sonunda sesimiz duyuldu gazi edilenler edildi bari geridekileri kurtaralım.hep şöyle düşünürdüm bizim dr'lar
HERKADIN MUTLAKA BİRGÜN SEZERYANI TADACAKTIR felsefesiyle çalışıyor
anlamıyorum özel hastaneye gidiyorsun diyo olmaz acil sezeryan eger kurtulupta başkabir devlet hastnesine gidersen çatır çatır doğurtuyorlar nasıl bir olay bu bunlar aynı tıbbi eğitimi almamışmı
arkadaş gayette iyi anlatmış nerdeyse rahmini alacaklarmış nasıl bir vicdan nasılbir haram kazanç kapısı bu
dünyanın hangi köşesinde var.
siz bir dahiliye hekimine gittiğnizde hangi dahiliyeci cigerin çürümüş vs çok acil ameliyat
yada göz dr gittinizde hangisi çok acil yoksa gözün kör olur diyo
ama kadın doğumcular yok bebek olur sezeryzn
yok miyomun patlar sezeryan
geçen sene arkadaşıma rahim kanseri demşti rahim alınacak amelyat
ver ver örnek bitmez
ben kadın doğumcuya gitmeye korkar oldum onlar bulur kılıfını gene merak etmeyin.

Eeee başka doktora gitseydi o zaman, bile bile kabul etmiş kimse zorlamamış ki.

Bu konuda baya yazmıştım aslında...Durum hakkında ...Ama yine bazı yazdıklarım gözünüzden kaçmış demek ki bu mesajı yazdığınıza göre..:1:

sezeryan doğum bebekler üzerinde önemli sağlık sorunlarına yol açar. bir zorunluluk yoksa sırf daha rahat doğurayım diye bebeklerinin sağlığını düşünmeyen anneler hiç doğurmasınlar bence de. ne bencilliktir bu annelik duygusuna aykırı zaten.

Back
X