Merhaba, son bir yılın birikim muhasebesini yılbaşında yapamamıştım, ocak ve şubat ayında işler cok yogundu gercekten. Sabah fırsat bulmuşken kontrol ettim bi hesapları, gayet iyi durumda olduğumuzu gördüm. Eşim ve ben ücretli calışanlarız, gelirlerimiz ortalamanın bir tık üstü diyelim. Fakat giderimiz de ortamanın fazlaca üstünde. Ben 2 yıl ücretsiz izin kullandım, kabaca 14ay once tekrar tam zamanlı olarak ise dondum. İki kızımız kreşe devam ediyor, evimiz kira ve gezip keyif yapmaya düşkünüz.
Elde olan birikmişimizi ve heray maaslardan artırdıgımız tutarları gecen yıl boyunca borsa, altın ve döviz çeşitlemesinde değerlendirdik. Bir yıllık donemde; yaklasık olarak bist100 endeksi %9, uero&dolar %13-15, gram altın %40’ın üzerinde bir değerleme kaydetmiş. Benim birikimimin içerisinde maasdan yaptıgım birikimde olduğu için net yüzde vermem yanıltıcı olur. Fakat özellikle borsada endeks getirisinin oldukça üzerinde bir getiri elde ettim. Piyasanın durumuna gore bazen mevduatı kendi içerisinde ondan alıp ona ekledim( orneğin borsadan cekip altın almak, altın satıp dovize cevirmek gibi) bu hareketlerden kimi zaman kayba ugrasam da totalde kazançlı çıktım.
Benim birikimimin bir amacı var aslında, biz eşimle dugunumuzde dahil herseyi tek basınıza yaptık, bından da hep gururla bahsettik. Gecen yıla kadar Ev almak için koşullar hiç oluşmamıştı. Gecen yıl şubat ayında ilk kez ciddi olarak ev alma kararı vermiş hatta bir evden pazarlıktaki ufak farklar dolayısıyla vazgecmiştik. Ozamanki birikimimizle evin %32sini birikimden %68ini borçla( %15i ailemden borç kalanı banka kredisi) ile karşılıyorduk ve elde de hiç birikim kalmıyordu. Begendiğimiz evde anlasamayınca eşimle ev işini biraz erteleyip paramızı çeşitli yatırım araçlarında değerlendirmeye karar verdik. Şuan 1 yıl sonraki geldiğimiz noktada çok doğru bir karar verdiğimizi gördük. Şuan yeniden ev alma fikrini düşünüyoruz. Gecen yıla gore avantajlarımız;
-begendiğimiz evin muadili evlerin fiyatı 1 yılda neredeyse hiç artmadı, bu süreçde biz birikimimizi artırdık şuan ev almak istediğimizde evin %55ini birikimden karsılsyabiliriz. Fakat biz birikimin bir kısmını kenara ayırıp borsa ve altında değerlendirmeyi düşünüyoruz. Oranın bize eminim aylık sabit bi getirisi olacaktır.
-bir diğer avantaj gecen yıl faiz oranları %1.20 iken bugun ikinciel evlerde %0,87 düzeyinde. Bu da kredinin maliyetini ciddi şekilde düşürüyor
-gecen yıl evin maliyetinin %68 ini borçlandığımız halde elde 5 kuruş kalmıyordu. Bugün kenara bir guvenlik parası ayıracak esnekliğe sahibim, üstelik bu miktardan aylık %3-4 dolayında bir getiri bekliyorum:)
-son olarak ev işini rafa kaldırınca gecen yıl cok kupon bi araç düştü elimize ve 37bin verip aracımızı yeniledik. Aldığımızda piyasa fiyatından yaklaşık %20 ucuza almıştık, ikinci el araç piyasasının uçması ile aracımız şuan %60 değer kazanmış durumda.
Finansal durumum hakkında fazlaca hesap kitap yapmışken detayları sizinle de paylaşmak istedim.
Buarada, ben evi işine tamamen dünyada mekan ahirette iman mantıgında bakıyorum:) yani tamamen barınma ihtiyacımı garanti altına almak için, yoksa bir yatırım çeşidi olarak gayrimenkul alımı bana göre onemini/cezbediciliğini kaybetti artık.