Vikviklemek Hakkında Herşey :)

ömrümün en güzel günleriydi memleketimde olduğum zamanlar :KK51:
Bende aynı fikirdeyim...
Annanemin yer evi vardı ve kocaman bahçesi.
Bahçede aklına gelebilecek her meyvenin ağacı ve aşı gülleri vardı.
O güllerden reçel yapardı annanem... yarabbim ne güzel günlerdi.
Burnumun direği sızlar hala o günler aklıma geldiğinde...

:KK61:

Benim karnım ufaktan belli olmaya başladı kızlar ya.
Kıyafetlerim de olmuyor ufak ufak.
2 koli kıyafet kaldırdım, olmayanları şimdiden topladım kısaca.
İyi ki de toplamışım... Taşınma kesinleşti nasılsa.

Bana biraz iş molası, gidip işlere biraz göz atayım.
Nedir bu canım, lak lak lak...
Kovulucam valla... :KK70:

Ya bak kalorili ve sağlıksız yapıyorsun işte.
Ben sana bir tarif vereyim bunu dene, beğenmezsen ben Souvvenir değilim!

• 1 adet soğanı yemeklik doğra düdüklü tencere de (enginar sayısına göre, ben genelde 4 büyük enginardan yaparım veya maksimum 5 adet enginar) yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağında kavur.
  • Bunlar kavrulurken içine havuç (küp küp doğranmış) ekle ve onu da kavur. Havuç tatlıdır, pişerken tadını salar. Lezzet verir yemeğe. Rengini de salar biraz, hem de patates ve bezelye daha çabuk piştiği için pişme süresini dengeler.
  • daha sonrasında kalan patates ve bezelyeyi de ekle fakat çok fazla kavurma bunları, tencerenin dibine yapışırlar, tecrübe ile sabit. Bir iki çevirsen yeter.
  • Sonrasında da enginarları atıyorsun içine güzelce.
  • 1,5 su bardağı portakal suyu! 1 adet limon suyu! (kilit nokta bu) bunu da ekledikten sonra, 1 çay bardağı normal su ekle, istediğin kadar tuz, bir çimdik (abartmıyorum gerçekten çimdikle çok az olması gerek) karabiber, istersen 2 adet kesme şekeri de koyabilirsin (ben genelde koyuyorum) ve düdüklümüzü kapatıp düdüğünü havaya kaldırıyoruz, yüksek ateşte bırakıyorsun.
  • düdüklüden "tıssss" sesleri yükselince düdüğü indirip, altını kısıyorsun düdüklünün ve 20 dakika pişmeye bırakıyorsun.
  • piştikten sonra ve düdüklün soğuduktan sonra da enginarlarını bir borcama çıkartıp, içine de içlerden koyarak, üzerine de dereotu ile süs yaparak servis edebilirsin. Aşağıdaki gibi :-)
  • zeytinyagli-portakalli-enginar-611.jpg

benim düdüklük yok. neyse hallederim ben sağol. :)

engirarı suda haşlıyormuyuz ? pişirmekten kastın bu değil mi?
bide şekeri bu suyun içine mi atıcam
4enginara kaç kaşık mesela

evet suda haşlıyoruz şöyle de yapabilirsin patates ve bezelyeleri soğanla kavurduktan sonra yavvan bir tencerede yap bu işi.. enginarları üzerine kapatıp üstünü geçmeyecek şekilde su koyup haşlayabilirsin.. piştikten sonra serviste içini yerleştirirsin..
şeker göz kararı koyuyuyorum..

Ya bak kalorili ve sağlıksız yapıyorsun işte.
Ben sana bir tarif vereyim bunu dene, beğenmezsen ben Souvvenir değilim!

• 1 adet soğanı yemeklik doğra düdüklü tencere de (enginar sayısına göre, ben genelde 4 büyük enginardan yaparım veya maksimum 5 adet enginar) yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağında kavur.
  • Bunlar kavrulurken içine havuç (küp küp doğranmış) ekle ve onu da kavur. Havuç tatlıdır, pişerken tadını salar. Lezzet verir yemeğe. Rengini de salar biraz, hem de patates ve bezelye daha çabuk piştiği için pişme süresini dengeler.
  • daha sonrasında kalan patates ve bezelyeyi de ekle fakat çok fazla kavurma bunları, tencerenin dibine yapışırlar, tecrübe ile sabit. Bir iki çevirsen yeter.
  • Sonrasında da enginarları atıyorsun içine güzelce.
  • 1,5 su bardağı portakal suyu! 1 adet limon suyu! (kilit nokta bu) bunu da ekledikten sonra, 1 çay bardağı normal su ekle, istediğin kadar tuz, bir çimdik (abartmıyorum gerçekten çimdikle çok az olması gerek) karabiber, istersen 2 adet kesme şekeri de koyabilirsin (ben genelde koyuyorum) ve düdüklümüzü kapatıp düdüğünü havaya kaldırıyoruz, yüksek ateşte bırakıyorsun.
  • düdüklüden "tıssss" sesleri yükselince düdüğü indirip, altını kısıyorsun düdüklünün ve 20 dakika pişmeye bırakıyorsun.
  • piştikten sonra ve düdüklün soğuduktan sonra da enginarlarını bir borcama çıkartıp, içine de içlerden koyarak, üzerine de dereotu ile süs yaparak servis edebilirsin. Aşağıdaki gibi :-)
  • zeytinyagli-portakalli-enginar-611.jpg

portakal suyu mu ilk defa duydum..
ay ben düdüklüyü kullanmamak için herşeyi yapıyorum :))
ama denerim bunu portakal suyu dikkatimi çekti..
havuç mevsimi geçti o yüzden yazmadım..
daha havuç yenmez..

asu bunu dene bende deniyim hatta:))

Sadece yediklerimi yazarsam daha kolay olur.
Karnabahar brokoli patlıcan :KK70:
karnabaharda yemem :KK53:

Normal tencerede de yapabilirsin.
Sadece yemeğin süresi uzar. Arada çatalla enginarlara bakacaksın.
Baktın çatal geçiyor içinden o zaman ocağı kapatabilirsin... :KK39:
o iş bende. halledicem bu akşam :işsiz:
kardeşim var 12 yaşında o yer mi bilemedim:KK51:

evet suda haşlıyoruz şöyle de yapabilirsin patates ve bezelyeleri soğanla kavurduktan sonra yavvan bir tencerede yap bu işi.. enginarları üzerine kapatıp üstünü geçmeyecek şekilde su koyup haşlayabilirsin.. piştikten sonra serviste içini
yerleştirirsin..
şeker göz kararı koyuyuyorum..
tamam .çok sağol teşekkür ederim :KK52:
bugün pazara gidicem varsa alıcam inşallah

karnabaharda yemem :KK53:

o iş bende. halledicem bu akşam :işsiz:
kardeşim var 12 yaşında o yer mi bilemedim:KK51:

tamam .çok sağol teşekkür ederim :KK52:
bugün pazara gidicem varsa alıcam inşallah

karnabahar yenmez mi kız..
brokoli ile salata yapıcan onu .. ben bütün kış kahvaltıda yedim ..çiğ çiğ ikisinide bayılırım ..

daha havuç yenmez..

Ben superfresh'in dondurulmuş garnitüründen alıyorum.
Konserve garnitür hiç sevmem zaten, o da iyi oluyor.
tavsiye ederim... ama manyak diyeceksiniz belki, havuçları içinden ayıklıyorum önce atabilmek için... :-)

daha havuç yenmez..

Portakal suyu tatlı olduğu için (her ne kadar ekşi bile olsa tatlılık kattığı için) şeker kullanmana gerek kalmıyor.
Enginar & Kereviz gibi besinler hemen karardığından dolayı çok fazla kararmasını da engelliyor pişerken.
Limonu da aynı nedenle ekliyorum, şeker ve kararmayı engellediği ve lezzetini arttırdığı için.
Kesinlikle tavsiyemdir, denemelisin...

Ben superfresh'in dondurulmuş garnitüründen alıyorum.
Konserve garnitür hiç sevmem zaten, o da iyi oluyor.
tavsiye ederim... ama manyak diyeceksiniz belki, havuçları içinden ayıklıyorum önce atabilmek için... :-)
neden havuçları ayıklıyorsun anlamadım.
ben konserve kullanırım bezelye hep pişmemiş kalıyor.

karnabahar yenmez mi kız..
brokoli ile salata yapıcan onu .. ben bütün kış kahvaltıda yedim ..çiğ çiğ ikisinide bayılırım ..
Ben çiğ sevmiyorum ama brokoli ve karnıbahar favorilerimdendir.
Haşlanmışını da severim, yemeğini de..
Ben brokoliden bile zeytinyağlı yapan insanım yaw... :-)

Back
X