Yabancı uyruklu biriyle evlilikte gerekli belgeler?

Bluesparkle

Üye
Kayıtlı Üye
23 Kasım 2014
98
60
18
Arkadaşlar, yabancı erkek arkadaşımla 2015 yazında evlenmeyi planlıyoruz, şubat ayında buraya gelecek ve nikah tarihi için başvuracağız. İnternette sağlıklı bir bilgiye rastlayamadım. Etrafımdakilere de henüz bahsetmek istemiyorum bu plandan yani çevremdeki arkadaşlara fazla soramıyorum. Yabancı uyruklu, ikameti de yurt dışında olan biriyle nikah için, Türkiye'ye ne gibi belgeler getirmesi gerekiyor? Ya da bu konuyla ilgili doğru bilgiyi nereden alabilirim. Bilgisi, tecrübesi olan arkadaşlar yardım edebilirse sevinirim.
 
Çok teşekkürler :) en azından resmi belgelerden oluşan bir liste bulmuşsunuz. Belediyeyi arayacağım haftaya dediğiniz gibi ama bir kere başka bir durum için memur bir arkadaş tarafından yanlış yönlendirilmiştim, baya bir uzamıştı işlerim. Nikah tarihi için işleri uzatma lüksümüz yok sanırım erkek arkadaşım 2 hafta burada olabilecek, çiftlerden sadece bir kişi tek başına diğerinin vekaletiyle nikah tarihi alabiliyor mu? Olmuyor diye okudum bir yerde. Offf Kafam çorba oldu konuyu biraz nette araştırınca :)
 
Konsolosluktan noter onayli türkçe doğum belgesi, ülkesinde bekar olduğuna dair evrak pasaport veya kimlik - bunu sorarsanız iyi olur. Hepsi noter onaylı çeviri olması gerekiyor.
Sonra sağlık raporu için başvuracaksınız bu aşamada nişanlınızda yanınzda olmalı.
 

Bilgiker için teşekkürler, siz ya da bir yakınınız bu süreçten geçti mi? Tecrübesi olan arkadaşlar varsa detaylarla ilgili sorumlarım olabilir ileride. Peki bunları hallettikten sonra o buradayken yetişmedi, nikah tarihi için başvuramadık diyelim, o olmadan vekaleti ile nikah tarihi için başvurabiliyor muyum? Pazartesi bir de konsolosluğu arayayım, onlardan da bu belgeler konusunda bilgi alayım.
 
nikah tarihi icin beraber basvurmak zorundasiniz. saglik raporu icin de.
bekarlik belgesi ve dogum belgesi gerek.
turkiyede cevirtip noterden tasdikleteceksiniz.
ayrica turkiyede yasal bulunduguna dair vizesi.
pasaportu
nikahin kiyilacagi belediyeden alabilirsin en iyi bilgiyi.
mesela biz ayin 7 sinde basvurduk 15 ine gun aldik.
oldu ki belediyenizde gun yok, basvuruyu yapip izin belgenizi alip daha sakin bir belediyeden gun alirsiniz. bir de yazin gun bulmak zorken kisin daha kolay.
 

Tamam o zaman bu konu açıklığa kavuştu nikah tarihi için beraber gideceğiz, çeviriler vs zaten tahmin ettiğim formalitelerdi, Şubat ayında mayıs sonu/ haziran başı için tarih alabiliriz sanırım, oda nikahı olacak, duyduğum kadarıyla gün almak daha kolay oluyormuş tarih almak.
 
ohoo aylar oncesinden rahatlikla alirsiniz ama bu nikah islemleri icin 2-3 gun ayirin. 1 gunde halledemeyebilirsiniz.
 
Türkiye'de bir Türk vatandaşı ile bir yabancı veya aynı devlet vatandaşı olmayan iki yabancı ancak yetkili Türk evlendirme memuru önünde evlenebilirler. Bu evliliğin yapılabilmesi için şu koşullar sağlanmalıdır:


• Yabancı uyruklu kadın veya erkek, konsoloslukları İstanbul'da ise bekar olduklarına dair EVLENME EHLİYET BELGESİ ve DOĞUM BELGESİ alıp, İstanbul il Hukuk İşleri Müdürlüğü'nden onaylatacaklardır. Eşler konsoloslukları Ankara'da ise aldıkları evlenme ehliyet belgesini Ankara'da Dış İşleri Bakanlığı'na onaylatacaklardır. Not: Evlenme ehliyet belgesinin kişinin bekar olduğunu belirtmesi yeterli olmayıp; “evlenmesinde yasal bir engel yoktur” vb ifadeleri içermesi gerekmektedir.
• Pasaportun Türkçe tercümelerini yaptırıp noterden tasdik ettireceklerdir. Vize süresi dolmuş olan pasaportlar için kesinlikle işlem yapılamaz.
• Çiftler herhangi bir sağlık ocaklarından evlilik için sağlık raporu alacaklardır. (Sağlık ocağından alınan sağlık raporu Sağlık Gurup İlçe başkanlığı’nda mühürlettirilecek.)
Altışar (6'şar) adet fotoğraf (polaroid, renksiz, fotokopi fotoğraf kabul edilmez.)
• Yabancı uyruklular evlenme ehliyet belgelerini ve doğum belgelerini kendi ülkelerinden getirecekler ise o ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği'ne onaylatacaklardır.
• Bazy ülkeler arasında anlaşma gereği apostille olarak almış oldukları evlenme ehliyet belgesi ve doğum belgelerinin Türkçe tercümelerini yaptırıp noterden onaylatmaları yeterlidir.
• Eşer eşlerden biri ya da her ikisi de Türkçe bilmiyorsa nikah esnasında yeminli tercüman getireceklerdir
NOT: Eksik evraklarla müracaat kesinlikle kabul edilmez. Başvuruya çiftlerin bizzat gelmesi gerekmektedir.
 
ohoo aylar oncesinden rahatlikla alirsiniz ama bu nikah islemleri icin 2-3 gun ayirin. 1 gunde halledemeyebilirsiniz.

Onun için zaten ben 1 haftayı bile gözden çıkardım, hatta erkek arkadaşımı 1 haftadan fazla sürebilir işlemler deyip hazırladım Türkiye şartlarına :) Sanırım sizi eşinizde yabancı, Türkçe biliyor mu? Nikah esnasında tercüman gerekebilir Türkçe bilmeyenler için diye okudum.
 
hayır türk ama biliyorum bu şatları.evet tercüman istenebilir nikah memurunun konuşmasını çevirmek için..malum damat yabancı olursa anlasın diye
 
hayır türk ama biliyorum bu şatları.evet tercüman istenebilir nikah memurunun konuşmasını çevirmek için..malum damat yabancı olursa anlasın diye

Ben eşi yabancı mı diye fahri konsolos 'ye sormuştum :) Çevirmen konusunda şöyle bir durum var ben çevirmenim ama yeminli değilim. Eğer mecburiyet varsa ben yemin ettiğim takdirde kendi nikahımda çevirmenlik yapabiliyor muyum onu araştıracağım.
 
Ben alman vatandaşıyım eşim ise türk vatandaşı. Evlenirken bir takım belgeler topladık her birimiz. Bazı evrakları alabilmem için eşim Türkiye'den bana evrak göndermişti. Erkek arkadaşınız nereli bilmiyorum ama vatandaşı olduğu ülkenin konsolosluk sayfasından en doğru bilgileri edinebilirsiniz. Türkiye'ye gelmeden önce oradan gerekli evrakları toplayıp getirsin. Tercümanlık ve noter işleriniz olacaktır. Çok masraflı bu işler. KOLAY GELSİN.
 
evet tercuman gerekiyor.
ama bizim nikah memuru sagolsun basvuru yaparken esimin turkcesini denedi. anne baba adi dogum yeri kabul ediyor musun kadarini kolaylikla cevaplayabildigi icin tercumana gerek yok dedi.
 
Merhaba ben bulunduğum şehirde bir noterden tercümanlık belgesi almıştım. Benim çevirdiğim belgeleri onaylıyor fakat bir kaç ay önce kendi pasaportumun noter onaylı çevirisine ihtiyacım oldu. Kabul etmediler. Yine kendim çevirdim fakat başkasına imzalattırdım.
 
bizim icin en zoru bekarlik belgesi almasiydi.
ulkesinde boyle bir belgeye genellikle gerek duyulmadigindan ilgili merciiler bizi cok ugrastirdi. yaklasik 6 ay belge bekledik. o yuzden hemen hazir etsin kendi tarafinin belgelerini. tabii belge tarihi de onemli olabilir. iyi arastirin.
 
hatırladığım kadarıyla yazayım
sen kendi belgelerini hazırla
eşimden istenen bekarlık kağıdı
pasaport numarası
mahkemeden alınmış temiz kağıdı
fakat bekarlık kağıdını tercüme ettireceksin noter onaylı olacak
ve o kağıtta ülkesinin mühürü olacak sakın bunu unutma yoksa noter kabül etmiyor
elçiliğe falan filan gitmene gerek yok
elçilik onayını sadece yabancı uyruklu bayanlar için istiyorlar
 
zannetmiyorum yapamazsın..tarafsız olacak
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…