Yan komşu.

bogurtlenkusu

Çay' bırak o day'mın.
Kayıtlı Üye
27 Mayıs 2013
4.845
8.803
248
Yan komşularla alakalı rahatsız olduğum bir durumum var, onu yazıcam.

Suriyeliler. Dilimizi bilmiyorlar. Kalabalık bir aile sayılmaz fazla, ama bi 5-6 kişi var sanırım evde. Memleketlerinde durumları iyi insanlarmış sanırım ki böyle bir dairede kalabiliyorlar, çok iyi ingilizce biliyorlar falan.
Neyse. Rahatsız olduğum durum şu. Bizim banyoların duvarları bitişik, havalandırma pencerelerimiz de yan yana. Haliyle banyoda naparlarsa, hatta banyoyu geçtim evde konuşulan vs her şey sanki bizim evdeymiş gibi çok net duyuluyor. Yani adam salonunda otururken sehpanın üstüne parmaklarını ritim tutarak vursa hafiften ben kafamı çevirip bakıyorum bizde biri mi var diye. O derece yani.
Şimdi rahatsız olduğum durum şu, adamlardan biri, biraz daha genç olanı, evin içinde sürekli yüksek sesle şarkı söylüyor. Ama sürekli, alışkanlık gibi bişey olmuş adamda, memleketlerinde ses sanatçısıydım dese inanırım yani. Her gün en az 2-3 şarkı dinliyoruz. Hele koridordan geçerek söylüyorsa baya bizim evdeymiş gibi dinliyoz yani. Söylediği şarkılar arabesk türü tarzı bişeyler. Onların arabeski yani, bizim ibo tatlıses gibi değil de, fantazi müzik gibi işte, uzatarak falan heceleri. Şimdi, adamların dilini bilmiyoruz, arapça şarkı söylüyor o şekilde, bazen de gerçekten sesli kuran okuyorlar.
Abi ben bu ikisini ayırt edemiyorum. Gerçekten bazen kuran mı okuyo, şarkı mı söylüyo ayırt edemiyorum. Sorun da burada başlıyor, bazen afedersiniz lavabodayken ben, söylemeye başlıyor. okuyor mu çığırıyor mu belli değil, kelimeler en ante aleyhte falan böyle, cidden ayırt edemiyorum ilk birkaç dakka. Haliyle Kuran okunuyorsa ben tuvaletteyken cayır cayır duyuyorum tövbe yarabbim, bu durum "uygun" mudur ilk sorum bu. Yani mecburen de dinliyorum o vaziyette kalkana kadar.
Ama rahatsız oluyorum artık yav.
Gidip bunları uyarsak mı biz şimdi, şarkı söylemeyin, okurken de sessiz okuyun diye, napsak?

Son düzenleme:
Evimde rahat rahat şarkı bile söyleyemeyeceksem ben o evi neyleyim diye düşündüm
Yani cidden çok mu bağırdıklarından böyle oluyor?

Sizin için de zor bir durum ama anlıyorum :)

Ben olsam özellikle uyarmazdım ama.
Denk geldiğimde günaydın amca sesiniz pek güzel maşallah diye takılırdım

Belki bilmiyorlardir sesin size okadar geldigini uyarin ama nasil birseye denk gelirdisiz onu bilemem ya anlayisli olurlar ok derler
yada benim ust komsum gibi k...ni basini yirtip tepki verirler bilemiyorum

Kuran ı kerim şarkı söylenir gibi okunmaz ama ayırd edilmiyor mu ??

belkı farkında degıllerdır sesın sıze geldıgınden yanı bırazda dusunmelerı lazm demekkı cok yuksek sesle soyluyorlarkı ses sıze o kadar gelıyor evın ıcınde de o kadar ses nıye onuda anlamam kısık ses tonu ılede yapılabılır. guzellıkle uyarabılırsın

Kuran okusa da sen lavabodaysan seni etkilemez sen okumuyorsun sonuçta ve tuvalette bir ihtiyaç. Genelde Arapların ses volümü yüksek gür sesleri var bizim de komşular vardı Suriyeli degil ama kadının bir sesi vardı maşallah tüm mahalleye yeter ama Allah vergisi seste. Belki uygun bir dille söyleyebilirsin Kuran mı okuyorsunuz Allah kabul etsin şarkı mı söylüyorsun diyerek.

Kuran ı kerim şarkı söylenir gibi okunmaz ama ayırd edilmiyor mu ??
şarkı söylenir gibi değil de, böyle hani bu işin ustaları filan hafif bi melodik şekilde okuyor ya, onlar da öyle.
öte yandan söylediği şarkılar da fantazi türünde olunca belli bi yere kadar ayırt edemiyorum.

Caiz mi derken ? Dini soru olmuş bu
Burda yasak.
Müftülüğü arayıp sor
valla müftülüğü arayabileceğim bi konu olsa arardım. caiz midir derken, ben lavabodayken çok yakınımda okunuyorsa benle alakalı bi sıkıntı oluyor mudur demek istedim, yani duyunca mesela hemen toparlanmam mı gerekiyor, günah olur mu falan.

Anladım zor tabii o zaman ingilizce biliyorsan bu konu hakkındaki rahatsızlığını söyle sanırım dikkate alacaklardır ,sonuçta hassas bir mevzu yan tarafta Kur an ı Kerim okunduğunu düşünerek tuvalet ,ya da diğer işler zor ...Umarım çözülür

Dediginiz cumleye bakarsak evet Kur'an okuyor. Makamla okuyor olabilir. Siz onun ne yapacagini ne okuyacagini bilmeden lavaboya giriyorsunuz, Kur'an dinlemek de farz. Dinlememekte olmaz. Onun için bence uyarın. Sessiz bir sekilde sarki soyleyip Kur'an okusunlar diye.

Ayrica bi caiz mi lafindan da hemen "dini konu yasak" demek de şaka gibi bir şey..

Onlar kendi evlerinde siz kendi evinizdesiniz ssonuçta lavaboyada gitsen duysan bu senden kaynaklanmiyor onlardan da bağımsız bir durum rahatsız olmayın kuran diye...

Onun dişin da gürültüden rahatsizsan tıklayın kapıyı

Ya hacı sabır ya sabır denir

Şükran ya şükran denir

Sussunlar biraz

Ses bana geliyor olsa hiçbir sıkıntı yok, evlerinde isterlerse konser versinler. Ama her seferinde ben uygunsuz bi durumdayken duyuyorum, garip bir rahatsızlık veriyor.
Uyarıp uyarmamakta tereddütteyim.

Aynen evet makamla okuyor.
Dinlemek farz onu biliyorum da, o durumdayken de mi farz işte, yani kendinizi hayal edin bi gerçekten çok garip oluyor tasvir edemesem de. kendimi günaha giriyormuş gibi hissediyorum durduk yere. Duyar duymaz toparlanmam mı gerekiyor acaba diye düşünüp duruyordum. O da şarkı mı kuran mı ayırt edince tabi.

Şöyle düşünün mesela ezan okurken tvnin sesini kisariz falan. Tvde Kur'an okununca uzaniyorsak söyle bi kendimize ceki düzen veririz. O yüzden sizin de lavaboda kendinizi toplamaniz gerekiyor. Ne zaman ne olacagini da bilmeyeceginiz için direk uyarın..

en ante aleyhte

En amte aleyhim Fatiha suresi yani dua ediyorlar gibi görünüyor. Bir süre sende yüksk sesle şarkı söyle, komşunun sesi bize geliyorsa bizimki de oraya gidiyordur diye düşünüp daha sessiz olabilirler. Yok hayır aynı biçimde devam ediyorsa yumuşakça uyarın.

Evet, ezan duyunca toparlanılır falan, bu yüzden ben de toparlanmam gerekiyor mu diye düşünüyordum zaten, ama işte gerçekten heen toparlanmanın mümkün olmadığı durumlarda gerçekten sıkıntılı oluyor.
Adamı gidip ben uyaramam böyle bi konuda, benimkinin de ingilizcesi kıt, bakalım napıcaz.

Normal arap diliyle Kur'an dili ve makami farklidir. Kur'an okunurken dinlemek de farzdir. Ama sizin elinizde olmadan duydugunuz icin eger Kur'an okuyorsa sorumlu degilsiniz tabii ki.. Sonucta onlarin dikkat etmesi gereken bisey. Siz kontrol edemeginize gore caninizi sikmayin bu konuda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…