Yarım Kalan Özel Üniversite

alindalin

Guru
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2010
2.144
1.084
333
36
Merhabalar, bu aralar buraya çok sık konu açmaya başladım. Bugün de bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Belki benzer bir şey yaşayan ya da çevresinden duyan varsa diye.

Eşim uluslararası Saraybosna üniversitesinde elektrik elektronik mühendisliği son sınıf terk.
Yani son sınıfın ikinci döneminden bazı derslerden kalmış ve mezun olamamış.

Bosna’da tamamlamak gibi bir şansı yok ama burada herhangi bir devlet üniversitesini kazanıp yerleşse, ders saydırma gibi bir durum oluyor mu?

Türkiye’deki bir okuldan terk olsa böyle bir şey mümkün ama yurtdışı olduğunda nasıl bir yöntem uygulanıyor sormak istedim.

Çünkü çok külfetli. Her bir dersin sınavı için tekrar para yatırmak gerekiyor. Bosna’ya gitmek de ayrı bir külfet. Sonuçta gittiğinde tüm sınavları aynı gün olmayabilir, orada kalması gerekebilir vs. Bunların hepsi bir de dolar üzerinden olunca imkansız hale geliyor.

Ve 2016 yılında bırakmış üzerinden zaman geçmiş. Toplam 4 dersi kalmış.

Eşiniz ne iş yapıyo şu an .bölümü tamamlamak neden şimdi aklına geldi

Her okul mu bilmem ama bazı okullar ders kodlarının da aynı olmasını istiyor, o da çok zor.

Evet ders kodlarının aynı olması imkansıza yakın. Türkiye’deki bir özel üniversite nasıl olur bilemedim. Gerçi onların ücretleri de pahalı ama Bosna kadar değildir. Bosna dolar kuru üzerinden.

Ortak ders saydirmak yurtici iki üniversite arasinda dahi cok zor.

Ders adi, ders icerigi, ders kodu birebir ayni olacak gibi beklentileri oluyor okullarin.

Oncelikle bu Saraybosna'daki uninin Tr'de denkligi var mi?
Sonrasında ders adi ve icerikleri Tr'de gecmek istedigi okullarinkiyle ayni mi?

Bu kosullar altinda saydirma islemi icin basvurabilir.

Evet ders kodlarının aynı olması imkansıza yakın. Türkiye’deki bir özel üniversite nasıl olur bilemedim. Gerçi onların ücretleri de pahalı ama Bosna kadar değildir. Bosna dolar kuru üzerinden.
Bosna'daki üniversitenin ücreti ne kadar, 4 sınav için ne isteniyor? Çok aşırı bir rakam gibi bahsediyorsunuz ama burda sınava hazırlanacak, yüksek bir puan alacak ki elektronik mühendisliği okuyabilsin. Derslerin bir çoğu sayılmayacagi için 2. Sınıftan falan başlayacak Max . Hangi ara okula gidip hangi ara çalışacak? Ölme essegim ölme...

Denkliği var evet. Bu sene buna yönelik herhangi bir sınava girmedi. Bir anda böyle bir şey düşündük ve nasıl bir yol izleyeceğimizi araştırıyoruz şu an.

Aynı üniversitedeki bölümler arasında bile ders saydırmak sıkıntı olabiliyor, ama hangi bölüme kayıt yapacaksa oranın öğrenci işleriyle konuşun bi.

İşte bu bilgilerden emin olmadığımız için araştırıyoruz. Oradaki okulla da iletişime geçti, durumu mail atmasını istediler. Oradan da bilgi alacak ama Türkiye de nasıl olur onu da öğrenmek istedik. Buna göre bir yol izleyecek.

Denkliği var evet. Bu sene buna yönelik herhangi bir sınava girmedi. Bir anda böyle bir şey düşündük ve nasıl bir yol izleyeceğimizi araştırıyoruz şu an.

Anladigim kadariyla esinizin daha herhangi bir sinava girip adim atmisligi yok?

Burada kazanabilecegini dusundugu okullar ve bolumun ogrenci isleriyle iletisime gecip ders saydirma kosullarini öğrenmelisiniz. Cok nadir de olsa belki 1-2 dersi saydirabilirsiniz.
Ayrica Bosna'daki okulla iletisime gecip af imkanindan faydalanmayi da deneyebilirsiniz. Evet dolar kuru cok yuksek ama mezunu hakettiyse geriye kalan derslerinin kredisini odeyip mezun da olabilir.

terk değil yatay geçiş ile bile zor. ben Boğaziçi’nde aldığım anayasa hukukunu dokuz eylülde saydıramadım

Ben dikey geçiş ile çoğu derslerimi saydırabilmiştim o nedenle biraz umutlandık. Okula ve bölüme göre değişiyor tabi. Yine de bilgi almakta fayda var.

Bence de aslında Bosna’da bitirmesi daha mantıklı gibi duruyor ama kur farkı nedeniyle pek yanaşmadık. Belki daha kolay ama pahalı bir yöntem.

2023 - 2024 yılı elektrik elektronik mühendisliği eğitim ücreti 86400 TL olarak yazıyor okulun sitesinde. Tek dönem desek Max yarısını ödemesi gerekiyor ki, 4 ders için çok daha az bir ücret bile ödeyebilir. Bu kadar dert ettiğiniz miktar aşırı bir para değil ki? Döviz kuru vs sizi çok fazla etkilemez tabi ki gerçekten kalan 4 ders ise. Son senesinden 4 ders için okulu terk etmesinin özel bir nedeni var mı A alindalin ?

Merhaba,
Türkiye ' de benzer bir bölüm kazandıktan sonra, yarım bıraktığı bölümün YÖK denkliği olduğu için transkripti ile birlikte kazandığı üniversitesinin intibak kuruluna başvurursa aldığı dersler sayılacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…