yaşlılık , evlat , adalet ...

Ben de çocuklar okumazsa ilerde , böyle bir iş kuralım diyorum . Hasta ve yaşlı bakım evi açmak . İçinde doktoru hemşiresi , aşçısı , temzilikçisi vs . Fizik tedavi merkezi , havuz , ortak alan vs .
Biz de kendimize bir oda ayırırız diyoruz . Çocuklar da hiç olmadı ekmeklerini kazanır . Kimseye muhtaç olmazlar .
Düşünsenize her öğün sıcak yemeğinizi yaşıtlarınızla yiyorsunuz , sohbet edecek alanınız var , güvendesiniz, ilaçlarınızı takip eden biri var . Temizliğiniz yapılıyor . Daha ne ister insan son zamanında . Arada sırada çocuklar da ziyaret ederse ooohhh değmeyin keyfimize .
Cok iyi olur. Esini kaybetmis cok insan var, bir cok insan icin sosyallesme ortami da olur. Ben cocugum da olsa bana baksin diye el acmak istemem, vereyim parasi neyse her turlu ihtiyacimi karsilasinlar. Aslina Turkiyede de boyle yerler var ama hep otel tipi, Avrupada gorduklerim ev apartman tipiydi. Kendi mutfaklari, ayri yatak odalari, oturma odalari vardi. O yuzden huzur evi gibi gelmiyor insanlara.

ilk gördüğüm günden beri ağlayarak izliyorum çok üzülüyorum böyle bakıma muhtaç insanlara yapılan eziyetlere 9 çocuk 25 torun 1 tanesi elini uzatmamis hicmi analık hakkı yoktu bu kadar kör oldunuz rabbim böyle merhametsiz vicdansızlarla karsilastirmasin

Bu hafta ' Müge Anlı' haber programında Manisa da gelininden dayak yiyen evde eziyet gören 88 yaşında bir hanım konuydu. Darp anlarını video ile belgeleyen küçük gelin sayesinde kamu tesadüfen bunu öğrendi. Eğer o videoları izlemediyseniz hiç izlemeyin... o minicik kadın tokat yerken o kadar minik, o kadar korunmasız, o kadar saf tokatlayana bakıyor ki , bebekleşmiş sesiyle öyle acı çığlıklar atıyor ki , kabus olur çöker üstünüze ; yaşlıya bakmak zordur, yetişkin temizliği zordur , dokuz çocuğu varken bir gelinin başına terk edilmiş, dokuz kişi bir anaya bakamamış ,,, ölümü de şaibeli olduğu için , adalet isteyen var ama Manisa savcılığından ilgi görmemiş (buna da herkes çok şaşırdı), umalım ki başta o dokuz kişi ve eziyet edenler yargılansın VE BAM NOKTASI insanlar yaşlanınca ,kendi işlerini yapamaz hale gelince itilip kakılmak dan nasıl olup ta kurtulacak , adalet sistemi ne tür insanlarla işletilecek???belki yaşlı insanın kurtarıcısı 'bakıcı robotlar' olabilir yakın zamanda , belki geleceğin yaşlısı bu yolla rahat eder ezilmez belki ??? ya bugün ? bizler , vicdanı olanlar bu korkunç acıları bu hafızalarda , bu yüreklerde taşımaya mahkumuz,
Bir bölümünü izledim sadece , orada evlat diye geçinen kızı Aydın'daki gelin arayıp "annenize işkence ediyorlar, elini kesmişler" dediğinde o evlat olamayan kızın " ben dargınım ablama söyleyeyim de gitsin" demesi kulaklarımdan silinmiyor. Dargınım ne demek? İşkence diyor, annen diyor, elini kesmişler diyor...
Tam tersi annen gençken senin için bunun sadece birisini duysaydı kanat takar yanına uçardı.
Yazık gerçekten, Allah yerinde dinlendirsin inşallah...

1997-1999 arası babaanneme parkinson teşhisi kondu.normalde köyde yaşardı dedem ile..sonra aynı şehirde aynı binada yasayann3 kardeş yanlarına aldılar.1 ay birinde 1 ay digerinde ..tedavisi var yarim kalamaz diye bize yollamıyorlardı..biz istanbuldaydik babam memur anca izinden izine gidebiliyor bazen izin de olmuyordu(kolluk kuvvet) görüntülü telefon vs zaten yok..nasilsin iyiyim kuzum iyiyim.. sonra biz ankaraya gittik .babaannemin o güzelim saçlarını kazitmiş özbe öz kızı jilet attırmış kan akarsa iyilesir demişler hacı hocalar..gittiğimiz gun sofra kuruldu ben de 13 .14yaslarimdayim. Herkes oturdu babaannem diğer odada bir taş çorba götürdü kızı cok ağlamıştım.. O gece anneme kızım beni yıkarmısin dedi babaannem.3 kızı yanindayken annemden istedi kızları mahcup ediyormuş yıkarken.sabah annem erkenden uyandı annem babam ben aynı odada uyuyorduk babama dedi ki annemi de götürelim ben bakarım.bize sedye ile gelen kadin ayağa kalkmaya gülmeye hatta benimle gobek atmaya çalışacak morale yükselmişti aylar icinde..sonra edemediler biz dururken geline mi kalmış dediler vs ..annemle anlaşamam cok kez konu açtım.ama demek istediğim bu tamamen vijdan ile alakalı bir durum

Bu hafta ' Müge Anlı' haber programında Manisa da gelininden dayak yiyen evde eziyet gören 88 yaşında bir hanım konuydu. Darp anlarını video ile belgeleyen küçük gelin sayesinde kamu tesadüfen bunu öğrendi. Eğer o videoları izlemediyseniz hiç izlemeyin... o minicik kadın tokat yerken o kadar minik, o kadar korunmasız, o kadar saf tokatlayana bakıyor ki , bebekleşmiş sesiyle öyle acı çığlıklar atıyor ki , kabus olur çöker üstünüze ; yaşlıya bakmak zordur, yetişkin temizliği zordur , dokuz çocuğu varken bir gelinin başına terk edilmiş, dokuz kişi bir anaya bakamamış ,,, ölümü de şaibeli olduğu için , adalet isteyen var ama Manisa savcılığından ilgi görmemiş (buna da herkes çok şaşırdı), umalım ki başta o dokuz kişi ve eziyet edenler yargılansın VE BAM NOKTASI insanlar yaşlanınca ,kendi işlerini yapamaz hale gelince itilip kakılmak dan nasıl olup ta kurtulacak , adalet sistemi ne tür insanlarla işletilecek???belki yaşlı insanın kurtarıcısı 'bakıcı robotlar' olabilir yakın zamanda , belki geleceğin yaşlısı bu yolla rahat eder ezilmez belki ??? ya bugün ? bizler , vicdanı olanlar bu korkunç acıları bu hafızalarda , bu yüreklerde taşımaya mahkumuz,
madem bakamıyorsun insan eti ağır gelir derler ama bari bir bakım evine yatırsalarmış yazık günah ya :(

ilk gördüğüm günden beri ağlayarak izliyorum çok üzülüyorum böyle bakıma muhtaç insanlara yapılan eziyetlere 9 çocuk 25 torun 1 tanesi elini uzatmamis hicmi analık hakkı yoktu bu kadar kör oldunuz rabbim böyle merhametsiz vicdansızlarla karsilastirmasin
Yanlız ömür okadar uzun değil.Dün 20 li yaşlarda sekiyordum.Bugün 60 ıma merdiven dayadım,30 40 sene ne zaman geçti?Emin olun herkes ettiğini buluyor

Ne sıcaklığı allah aşkına? Kadını gelini dövüyor oglu da evde yan odada imis..
Ben de şuna kızıyorum. Anneye babaya bakmak evladın görevi damadın yada gelinin değil. Biz bu ayrımı yapamıyoruz. İşkence yapmayı tabii ki hiçbir şey haklı çıkarmaz. Tartışmaya kapalı ama 9 çocuk varken de gelinin üzerine bırakılmaz o iş. Adam eğer annesinin her işini yapsaydı acaba gelin yine böyle bir tepki verir miydi? Yoksa kv ile oturup sohbet mi ederdi? Bizim ülkemizdeki gelin kv çatışmalarının da temel sebebi bu. Damat kadının ailesine gittiğinde oturur; gelin gitse iş beklenir. Sonra neden bu sorunlar var. Bundan dolayı var. Bir şey beklenecekse kendi çocuklarımızdan bekleyeceğiz. Başkasının çocuğundan değil. Tamamen farklı bir ailede büyümüş biri nasıl beni tam olarak anlasın Allahaşkına.

Görüntüleri bilmiyorum, ve elbetteki iskence çok yanlis birsey. Umarim o gelin cezasini alir.

Ancak 9 evlat bir anaya bakamadi demagojisi bana yanlis geliyor. Zaten genel olarak ebeveyn/evlat iliskisi bu ülkede çok ters, çok toksik bir iliski. Psikoljileri yipratan cinsten. Anne baba beklentileri, toplumsal beklentiler.. Devletten yardim olmamasi,..

Mesela bu kadin nerden biliyoruz ki anneligi iyi yapmis? 9 cocuk yapmis, hangi birine yetismistir? Baba döven söven biri olduysa, o evde hiç huzur olmadiysa? Yine dersin "insanlik görevi" diye ama herkes bunu yapmaz iste. Tekrarliyorum, ne olduysa bile o kadin dövülmeyi hak etmiyor elbette ki.

Ancak bu konu disinda konusursak insanlar son demlerini yasiyorlar. Is stresi, ev stresi. Sonra çogu yaslilarimizda kabul edelim hep saygi hürmet istiyorlar. 50 yasinda bile "ay suram buram agriyor, yasliyim" moduna giriyorlar. Cocuklarin yapacagi varsa bile yapmak istemiyorlar artik, yipratici oluyor. Cogu seyler evladin bile degil, gelinin üstüne düsüyor üstelik.

50 yasindaki kadinin kocasi ölmüs ise, evli oglunda kalmasi normal olarak görülüyor. Yanliz kalmasin diye. Yanlizlik, yaslilik, anne babalik gibi kavramlara çok ters, çok demagojik yaklasiliyor. Halbuki yaslilar kendi evlerinde kalsalar, evlatlar temizlikci, hemsire ayarlasalar ve arada gitseler çok daha iyi olacak. Bu defada toplum beklentileri derken.. isin içinde çik iste.

Ben de şuna kızıyorum. Anneye babaya bakmak evladın görevi damadın yada gelinin değil. Biz bu ayrımı yapamıyoruz. İşkence yapmayı tabii ki hiçbir şey haklı çıkarmaz. Tartışmaya kapalı ama 9 çocuk varken de gelinin üzerine bırakılmaz o iş. Adam eğer annesinin her işini yapsaydı acaba gelin yine böyle bir tepki verir miydi? Yoksa kv ile oturup sohbet mi ederdi? Bizim ülkemizdeki gelin kv çatışmalarının da temel sebebi bu. Damat kadının ailesine gittiğinde oturur; gelin gitse iş beklenir. Sonra neden bu sorunlar var. Bundan dolayı var. Bir şey beklenecekse kendi çocuklarımızdan bekleyeceğiz. Başkasının çocuğundan değil. Tamamen farklı bir ailede büyümüş biri nasıl beni tam olarak anlasın Allahaşkına.
Aslinda en guzeli kimseden birsey beklememek! Yasli bakimi gercekten zor! Hem bakımı zor hem de kabul edelim her yasli biraz da huysuz..Bilerek aksilik yapan yaslilarla dolu bu memleket! Oglu kızı eger isteyipte bakiyorsa sorun yok! Ama en guzeli huzurevleri...Hem yasli ve hasta bakımından anlayan kisiler oluyor hem de kendi yasitlari ile vakit geciriyorlar..

Aslinda en guzeli kimseden birsey beklememek! Yasli bakimi gercekten zor! Hem bakımı zor hem de kabul edelim her yasli biraz da huysuz..Bilerek aksilik yapan yaslilarla dolu bu memleket! Oglu kızı eger isteyipte bakiyorsa sorun yok! Ama en guzeli huzurevleri...Hem yasli ve hasta bakımından anlayan kisiler oluyor hem de kendi yasitlari ile vakit geciriyorlar..
Evet ama ona da hapishaneymiş gibi bakılıyor ülkemizde.

Annemi bir buçuk yıldır göremiyorum. Çünkü dedemin bakıma ihtiyacı vardı ve şuan evlat olarak ona bakmaya gitti. Eşimin ailesi de aynı şekilde anneanane ve dedeye bakıyor, babanne yakınlarda bir evde oturuyor. Ailemle yaşıyorken dedemi anneannemş yıkar, giydirir yemeklerini hazırlardım. Şuan gün içinde arada dedemi arayıp konuşuyorum ki yüzü gülsün bilsin sevildiğini özlendiğini. Bu ne gördüğünüzle alakalı ben kendimi bildim bileli annem yaşlılara saygılı ve yardımlarına koşan biri oldu. Ben öyle yetiştim. Annem kayınvalidem eşimin anneannesi dedesi babası baş tacımdır. Ama kendi annesine babasına bakmamış kayınvalidesinin suratına kapı kapatmış insanların gelinden cocuğundan damadından bir şey beklemesi bana saçma geliyor. O çocuk büyürken senden ne gördüyse aynısını yapıyor çünkü. Bu hayatta ne ekersen onu biçersin oluyor.

Huzur evlerine neden öcü gibi bakılıyor anlamıyorum,onun yerine genç insanların eve kapanıp yaşlı ya da engellilere bakmasının düşünülmesi mantıksız geliyor . Misal bu olaydaki zavallı yaşlı kadın muhtemelen toplum kınamasın diye huzurevine verilmedi ve bakmak istemeyen insanlara kalınca da eziyet gördü.
açıkça toplum kınamasın diye değil de para yüzünden zavallı yaşlıların verilmedigini düşünüyorum. izlemedim bu olayı burdan duydum ama inanın üzüntüm tarifsiz.

O videoyu gormustum icim nasil acidi nasil bi yurek vurmaya dovmeye kiyabilir insanlar seytanlasmis gercekten Allah evladinda gelininde yasliliginda hayirlisini versin Rabbim ne beni eziyet cektirtsin ne bana bakana cektirtsin derim hep😔

Adalet katile bile islemiyorki ben artik sasirmiyorum cunku olmayan biseye sasirmamak gerekiyor Allah sonumuzu hayir etsin

Evet ama ona da hapishaneymiş gibi bakılıyor ülkemizde.
Gelinin eline kalmaktansa bazen sokakta yatmak bile iyidir 🤣 siginti olmak kötü bisey..Bir de anne baba evlada bakti diye evlatta anne babaya bakacak diye bişey yok! Dogada bile yavruya bakilir, yetiskinler basinin caresine bakar..Bir de eskiden anne baba cocuklar hep ayni yerleşim yerinde yaşarmış..Simdi herkes ekmeginin pesinden, bazen uzak bir sehre hatta yurtdisina gidiyor..Bir de su var tabi; günümüzde kadin da aksama kadar çalışıyor erkekte..E bir de eve gelip yasli bakimi ile ugrasmak zor geliyor..Huzurevi kulturu yayginlasmali..

Gelinin eline kalmaktansa bazen sokakta yatmak bile iyidir 🤣 siginti olmak kötü bisey..Bir de anne baba evlada bakti diye evlatta anne babaya bakacak diye bişey yok! Dogada bile yavruya bakilir, yetiskinler basinin caresine bakar..Bir de eskiden anne baba cocuklar hep ayni yerleşim yerinde yaşarmış..Simdi herkes ekmeginin pesinden, bazen uzak bir sehre hatta yurtdisina gidiyor..Bir de su var tabi; günümüzde kadin da aksama kadar çalışıyor erkekte..E bir de eve gelip yasli bakimi ile ugrasmak zor geliyor..Huzurevi kulturu yayginlasmali..
Kesinlikle doğru söylüyorsunuz. Kadın çalışmasa bile zaten eşinin ailesine bakmak zorunda değil. Evlatlarda bakmak zorunda değil ama çözüm bulmak onların görevi. Diğeri el kızı ve el oğlu sonuçta. O dengenin iyi sağlanması lazım.

Kesinlikle doğru söylüyorsunuz. Kadın çalışmasa bile zaten eşinin ailesine bakmak zorunda değil. Evlatlarda bakmak zorunda değil ama çözüm bulmak onların görevi. Diğeri el kızı ve el oğlu sonuçta. O dengenin iyi sağlanması lazım.
Kesinlikle katılıyorum..Erkekler de kolayini buldu..At gelinin üstüne tüm yükü ohh mis..

Görüntüleri izlemedim, ama günümüzde gençlerin yaşlılara bakması zor, hatta imkansız, hepimiz çalışıyoruz çocuklarımıza bile bakıcı bakıyor. O yüzden huzurevi ya da evde bakıcı olayına sıcak bakılmalı. Evet maddiyat gerekiyor bunlar için de ama her yaşlının ya emekli maaşı ya yaşlılık maaşı bir geliri var, her çocuğu da 3-5 bişey atsa gayet rahat yeter.
Böyle saçma sapan muamelelere maruz kalmazlar.

Back
X