Yatırım yapmak ? Para harcamak ?

Neden boyle düşündünüz ? Çok özel değil ise yol gösterici olması açısından anlatabilir misiniz ?

Neden boyle düşündünüz ? Çok özel değil ise yol gösterici olması açısından anlatabilir misiniz ?
yani ne bileyim bir şeylerim de olsa iyimiş. şartlar değişebiliyor. o yüzden bir yatırımının da olması iyi bir şey. pişman da değilim ama işte yapsaymışım zamanında iyimiş dediğim oluyor. her geçen gün alım gücü düşüyor. o yüzden öyle dedim.

Her ay Gram altın alıp koy kenarına. Gerisini istediğin gibi harca ev, araba huzur mutluluk vermiyor. Sakıp sabancı Ölünce Ne götürdü yanında? Sadece İşlediği iyilikler ve kötülükleri götürdü..

Ben denge diyorum.
Yasam tarziniz cok guzel ama dengesi yok anladigim kadariyla. Dunyanin binbir turlu hali var. Bunu gorduk en yeni ornegi korona. Insanlar evine ekmek goturemedi kac ay boyunca. Memurluk ayni degil demeyin. Onun da ornegini gorduk.
Hic yoktan kenarda bir ceyrek biriktirebilirdiniz. Bakin simdi ceyrek parasina ancak 1 gr aliniyor.
Bu arada araba mutluluk vermez demis bircok kisi. Katilmiyorum. Araba kadinlar icin ozellikle ozgurluk demek rahatlik demek benim icin. Ev ise en temel ihtiyac olan barinma ihtiyacinin karsiligi. Emeklilikte kim hala kirada oturmak ister ki.

Ev almak kolay mı , hele bekarken, hiç ama hiç gerek yok. Evlenmeyi düşünüyorsanız ilerde eşinizle alırsınız. Ülkemizde ev almak demek, 10 yılını bağlamak demek. Siz kendinizi sıkıp , bütün hayat tarzınızdan feragat edip ev alacaksınız, yarın sizin vazgeçtiğiniz şeyleri dibine kadar yaşamış biriyle evleneceksiniz , hooop adamı ev sahibi yapacaksınız giden sizin gençliğiniz olacak
Araba bence mühim ama eksikliğini hissetmiyorsanız onu da boşverin, yaşayın yaşayabildiğiniz kadar.
Evlendiğiniz anda çevrenin ev alın araba alın baskılarına boyun eğip borca batacaksınız nasılsa. Elbet istisnalar vardır ama ülkemizde gençlerin büyük çoğunluğu bu şekilde yapıyor( bknz ben )
Dün, kızımın bir arkadaşının ( 9yaş) ailesinin, çocuğun bayram harçlıklarını alıp altın yaptırdığını öğrendim. Şoktayım. Ne çok harçlığı varmış şaka bir yana, hayatımda duyduğum en saçma şey, o çocuğa ne faydası olacak bunun? Çocuk sadece 9 yaşında, evlenince mi harcayacak? Ne yani ne olabilir? Ben almıyorum kızımın harçlıklarını. Kendi isteğiyle harcamasına yardım ediyorum sadece. Bir paten istedi mesela, bir de yeni çıkan barbie. Onları görünce bize siz sosyetesiniz böyle şeylere harcabiliyorsunuz parayı diyorlar 9 yaşındaki çocuk altın biriktiriyor asıl zengin sosyete kim acaba

Anlattıklarından çok mutlu olduğunu ve bana kalırsa kaliteli bir hayat yaşadığını düşünüyorum. Bence en güzelini yapıyorsun kendin için. Bende aynı duyguları paylaşıyorum seninle hatta benimde çevremde aynı insanlardan var. Zaman geçtikçe öğrendim ki herkesin farklı bir hayatı ve kendi değerleri var. Fakat bazı insanlar zorla kendi fikirlerini dayatma eğleminde. Buna gerek görmüyorum, belkide onların için normal bir şey ama moral bozduğu konusunda haklısın. Kendin için en iyi olanı yaptığına eminim. Hala aklında para biriktirmek veya yatırım yapmak gibi bir düşüncen varsa bütçene göre bir plan çıkartabilirsin.

Ihtiyaç durumunda kenarda bi 5 10 bin olsun (sadce kendi ihtiyacın gibi düşünme başka birinin de ihtiyacı olabilir yardım edersin )

Gerisini harca amannnn:)

Herkesin parayla iliskisi farklidir. Siz kendinize yatirim yapmissiniz bir nevi. Bu bir tercih. Ben mesela kamuda calisiyor olsaydim ve duzenli maasim olsaydi birikim yapardim kendimce, cunku beni de mutlu eden bu. Zamaninda asgari ucretli bir iste bile calisirken baya birikim yapmis bir insan olarak eger memur maasim olmus olsaydi valla dusunemiyorum

Bekarken veya çocuklar belli bir yasa gelene kadar diyeyim birikim yapmak ile uzaktan yakindan tanışmışlığım yoktu. Ama zaman ve yillar geçiyor çalışıyorken her ay insani zora sokmayacak bir şekilde birikim yapilmasi gerektiğini 30 yaşımda iken farkedenlerdenim.
En azindan ayda bir gram altın bile asla zarar ettirmez ytd.

harcama kalemlerinizi ben gereksiz bulmadım. kıyafete, kozmetiğe ve cafelerde çok para harcıyorum deseydin durun derdim. ancak harcama kalemleriniz eğitim, spor, yeni ülkeler deneyimlemek gibi şeylere harcıyorsunuz. sadece gereksiz olarak kırtasiye ürünleri ve sinema geldi bana. yani artık sinemaya gitme işi bitti, pandemi ile alakası yok yani evlerimizde iyi televiyonlar ve netfliks olunca sinemaya gerek kalmıyor.
şu an bekar olarak alabileceğiniz ev 1+1 olur, onun da çok bir getirisi yok bence. eşinizle 3+1 alırınız. ailenizden kalacak evde de varsa, kendinizi sıkıntıya sokmayın şimdiden. araba edinebilirsiniz. ya da kenarda hastalık gibi durumlar için acil durum fonunuz olabilir.

Birikim yapıyorum demiştim birkaç kez ama :)
Aslında konu şu kısaca sizin için özetleyeyim, kredi çekip hayat standartlarımı birkaç tık aşağı çekerek ev, araba sahibi olmak mı ? Yoksa şimdi enerjim ve isteğim var iken kendimce bir şeyleri ile ilgilenip ileriki yaşlarda bu tarz şeyleri edinmeye çalışmak mı ?

Ben para kazanma-harcama-tasarruf denkleminde dengeyi korumaktan yanayım.
Ev için kendinizi sıkmayın ama kenarda üç beş kuruş birikiminiz olsun, dünyanın binbir türlü hali var.
Pandemi döneminde yaşananlar buna en iyi örnek sanırım.

Evvelki yıl bir yakınımız,
genç yaşına rağmen beyin kanaması geçirdi.
Eşi, gece o telaşla en yakın özel hastaneye götürmüş.
Hepimiz kalktık gittik.
Acil ameliyata alınması lazım, 52.000 TL'yi yatırın hastanızı ameliyata alalım dediler.
Hastayı, ordan çıkarıp devlet hastanesine gitseler ne zaman, nasıl müdahale edileceği belli değil.
Karı-koca ikisi de devlet memuru ama bugün bulduklarını bugün yiyen bir çift.
Evi mi satsak, arabayı mı? Diye düşünürken hastanın annesi ödedi ameliyat artı yoğun bakım, tüm masrafı.
Annenin durumu olmasaydı?

Araba insanı mutlu etmez diyenlere hem katılıyorum hem katılmıyorum.
Mutluluk eşyada, maddiyatta değil elbette ama para ve araba hayatı kolaylaştıran, size zaman ve konfor kazandıran unsurlar.
Kadınlar için araç kullanmak kimseye bağımlı olmadan istediğiniz yere gidebilmek demek.

Kısacası her ay üç-beş kenara atıp, kalanını gönlünüzce harcayın derim.

Yazan: Tutumlu bir kocası olmasa,
şu anda evi-arabası, oğlunu yurtdışında okutacak gücü olmayacak, 20 küsur yıldır çalışan bir kadın.

Efsane güzel bir yerden yaklaştınız olaya , açıkçası her yaşın kritik bir dönemi olduğunu düşünüyorum. Her yaşın kazanılması gereken kazanımları var. Ne çok erken davranmak lazım ne de çok geç kalmak. Sanırım ben de belli bir konfor ihtiyacı bir garanti istediğim bir yaş dilimine giriyorum yavaştan. O yüzden de kendimi, alışkanlıklarımı sorguluyor, ortayı bulmaya çalışıyorum. Ve buradaki her yaştan, her profilden hemcinslerimin değerli bakış açıları , fikirleri, tecrübeleri benim için çok değerli, teşekkür ederim :)

Afedersiniz gozumden kacmis olabilir. Aslinda bircok mesaji okudum. Konu cok da hosuma gitti. Boyle meseleler hep ilgimi ceker.
Bir de ben de 29 yasindayim ve 5 yildir memurum. O acidan da benzer buldum sizi kendime.
Kendimden de ornek vererek fikrimi soylemek istiyorum. Ben ailemle yasiyorum kira vs gibi masraflarim yok diyebiliriz eve olan kucuk katkilarim disinda. 5 yildir para biriktirdim ben acikcasi. Zaman zaman sıktım. Para biriktirmek ayri bir keyif benim icin kendimi guvende hissettiriyor. Amacimsa evlenmeyi dusunmedigim icin ev almakti. Boyle 1+1 minik tatlis kendi yuvami kurmak istiyordum. Peki sosyal hayatim icin harcamiyor muydum?
En buyuk harcamam terapistime gidiyordu. Kucuk bir servet diyebilirim. Bircok arkadasim bunu fuzuli bir harcama olarak gorse de bu da benim kisisel gelisimimin onemli bir parcasiydi. Onun disinda tatiller yaptim. Sizin kadar olmasa da ulkeler gordum. Sinemaya surekli giderdim kovid oncesi. Disarda yemek daha dogrusu iyi yemekler yemek benim keyfimdi hala oyle. Bunlara da epey para harcadigimi soyleyebilirim. Ama biriktirdim de dedigim gibi ve 7 ay once ev hayalinden vazgecip nasil olduysa bir anda araba aldim. Hos araba ev arasinda gidip geliyordum ama nasipte araba varmis. Cok sukur virus olaylari cikinca iyi ki almisim diyorum. Ve dedigim gibi araba aslinda bir ihtiyac. Kadin icim o kadar onemli ki. Daha dun tatilden döndüm, otobusle veya ucakla gitmek zorunda kalmadim. Istedigim kadar esyami tikistirdim arabama:) bu arada 1 senelik kredi ile bir miktarini karsiladim arabanin. 6 ayi bitti kaldi 6 ay. Bu surecte terapiye gitmeyi biraktim. Ekstra borcum da vardi. Imkanim yoktu. Ama en kisa zamanda bitirip tekrar baslayacagim misal. Denge dememin sebebi buydu. Bir seylerden elbet fedakarlik etmek gerek. Ama digerleri arasinda da bir denge kurarak. Hemen ev almak zorunda degilsiniz bence. Birikim yaparak ki bunu ozellikle altinda tutup dogru zaman geldiginde yapistirirsiniz. Ben derim ki kisisel gelisime devam ama birikimi de guclu bir sekilde yapmaya devam. Kazancinizin kus kadarini birikime ayiriyorsaniz yine bence dogru degil. %30 her zaman iyidir

Eğer duran para kendisine batan insanlardan değilseniz her ayın başında ayrılan döviz/altın birikimi + güzel yaşamaya devam derim naçizane. O dokunmadığınız birikim ileride ev veya araba için işinize yarayacak muhakkak. Bir de konuyla tam ilgili değil ama yaptırmadıysanız tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmanızı tavsiye ederim. Sizin yaşınızda yıllık maliyeti 1000 tlyi aşmaz ve allah korusun ama ani sağlık sorunu, ameliyat, muayenede extra para ödemezsiniz. 2 yıldır yaptırıyorum büyük rahatlıkmış tavsiye ederim.

En büyük zenginliği siz yaşıyorsunuz zaten malını mülkünü gösterenlere yurt dışı tatil fotoğraflarını göster

Açıkladığınız için çok teşekkür ederim öncelikle . Dediğiniz gibi denge önemli ve dediğim gibi şu an bunu sorguluyor ve fikir alma ihtiyacı duyuyor isem sanırım içten içe ben de bir düzenlemeye gitme ihtiyacı duyuyorum demektir. Ama diğer insanların bana ima ettikleri şeylerden ötürü değil de kendi konforum için bunu yapıyor olmak dileğindeyim. Kendimi sorguladığım bir dönemdeyim diyelim, yol göstericiliğiniz için tekrar teşekkürler :)

Tamamlayıcı sağlık sigortası, araştıracağım. Çünkü gerçekten sağlık konusunda biraz talihsizim 5 yılda küçüklü büyüklü 3 ameliyat geçirmek durumunda kaldım, bu tarz şeyler çok önemli. Teşekkür ediyorum .

En büyük zenginliği siz yaşıyorsunuz zaten malını mülkünü gösterenlere yurt dışı tatil fotoğraflarını göster
Hani bazen içimden yapmak gelmiyor değil ama öyle de çok görgüsüzlük olur gibi geliyor Valla ne desem bilemiyorum kendilerine, herkese kendi hayatından memnuniyet duyup diğer insanları yargılamayacağı, herkesin kendi şartları, istekleri olduğunu anlayabileceği, önerisi var ise güzelce izah edebileceği bir mizaç diliyorum :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…