yemek derdinden gerçekten bezdim

bir erkek bır bayan gbi düşünemez ki
evde ne eksik hangi malzeme eksik neyın yanına ne yakısır dıye
evde pirinç bitince erkek bunun farkında bile olmaz mesela
ya da yazdan difrize konulacakları erkek bilemez
erkek esıne yardım etmelı evet
ben de evlıyım
14 senedır calısıyorum
7 de evde olup yemek yapıyorum
eşim bana sorar hep aksam ne yıyeceğiz dıye
işten aynı anda gelırız cogu zaman ve beraber hazırlarız
ama o dediğim gbi sadece yardım edebilir yemek konusunda
evde yanlız kaldıgı zamanlarda anca tost makarna ıdare eder
oturup da pırasa pişirmez yani, ya da dakıkalarca topraklı bır ıspanagı sudan gecırıp temızlemekle ugrasmaz

kadın erkek esitiir , hele ki evlılıkte ama yemek konusunda ben hala aynı fıkırdeyım
bır erkek kadın gbı düşünemez malesef.
eşi yardım etmeli ama bence bır bayan evde ise eşi aksam eve geldıgınde düzenı sofrası hazır olmalı
buzlukta hala pişmemiş bır dolma hıc benım tasvip edeceğim birsey değil.

Bütün market eksik listelerini eşim hazırlar daha bitmeden bakliyatları ekler, ondan da az var alalım diye ve benim o söyleyince haberim olur ayrıca sonbaharda dipfrize atalım diye bol bol sebze konserve yapalım diye kasayla domates vs taşır ve bu hazırlıkları da birlikte hatta bazen kendi benden daha çok emek sarf ederek yapar... Haftada 3-4 kez mutfağa girer vs vs.. Bence daha fazla erkektir yapamaz düşüncesini aklayıp paklamayalım. İsterse tüm erkekler yapar bu saydıklarınızı...
Tabiki evlilik öncesinde anneleri otur oğlum sen dedikçe önüne suyuna varana kadar taşıdıkça bu adamlarda bunları kadının yapması gerektiğini düşünecekler ki siz bir kadın olarak dahi böyle bir düşünceye sahipsiniz.
Artık bunları aşmadan bir evliliğin sağlıklı yürüyebileceğine ihtimal vermiyorum karı koca çalışıyorsa ve yakın saatlerde evde oluyorlarsa her şey birlikte yapılmalı ve tüm sorumluluklar adilce paylaşılmalıdır. Evlilik kadının kendini yıpratma mecrası değildir. Hele bir de çocuk varsa ve sorumluluklar adil olarak paylaşılmıyorsa mutlu olmak kadın açısından mümkün değildir.

Konu sahibi de daha fazla yıpranmamak için sanırım boşanmak üzere. Allah hakkınızda hayırlısını nasip etsin.

Ya öyle bir yazmışsınız ki erkek şunu yapamaz bunu yapamaz diye kesin bir dille, insan sanıyor ki bir dizi deneyler yaptınız, çeşitli kültürlerden daha önce hiç yemek yapmamış bir grup genç kadın ve erkeğe yemek yapmayı, yemek menüsü oluşturmayı, evdeki erzakları takip etmeyi öğretiniz, sonra da kim ne kadar öğrenmiş test ettiniz, ve istatistiki olarak kadınlar daha iyi öğrenmiş çıkmakta kalmadı, aynı zamanda erkeklerin bu işleri öğrenenediği, isteseler de yapamadıkları, bu konuda doğuştan yeteneksiz oldukları ortaya çıktı.

"bir erkek bır bayan gbi düşünemez ki evde ne eksik hangi malzeme eksik neyın yanına ne yakısır dıye
evde pirinç bitince erkek bunun farkında bile olmaz mesela
ya da yazdan difrize konulacakları erkek bilemez"

Nasıl böyle kesin konuşabiliyorsunuz? Yaptığınız deneyde erkeklerin bilişsel bir problemi mi çıktı? Deney yapanlar bile böyle kesin konuşamıyor.

Elinizde ufak bir örneklem var, onunla genelleme yapıyorsunuz. Metodunuz da yanlış. Kadın-erkek becerisine bakacaksanız aldığınız grubun ikisinin de hiçbir şey bilmiyor olması lazım. Sonra onlara eşit eğitimi verip eşit telkinlerde bulunmanız lazım.

O yemek yapmaktan aciz erkeklerin yemek yapamama sebebi sizin gibi düşünen erkek ve kız çocuğu anneleri. Bir anne sizin gibi "erkekler yemek yapamaz" derse, yemek yapmayı kızına öğretir, oğluna öğretmezse o erkek çocuk yemek yapmayı öğrenebilir mi?

Yemek yapma, menü oluşturma kadınlara has bir şey olsa, aşçılık okullarından çoğunluğu erkek bu kadar şef mezun olabilir miydi? Dünyaca ünlü şeflerin çoğunluğu erkek olabilir miydi?

Mesele yetenek değil zihniyet.
çok detaya girmişsiniz
ben gerceklerden bahsedıyorum
oturdugunuz sitede apt da her ne ise
hangı dairede kaç erkek yemek yapıyor soyler mısınız

ben gercekcıyım
hala da bunun arkasındayım
evde kadın varken annemız varken babamız mı yemek hazırladı her zaman soyler mısınız.
ben hersey kadının gorevıdır demıyorum
daha once de belırttım
ben de calısan bayanım
eşim de cok yardımcıdır her konuda
yer de siler ev de süpürür
yemek hazırlarken bana yardım da eder
perde de asaar balkon da yıkar

hala da arkasındayım sözumun
bir erkek yemek olayını mutfak olayını evli bir kadın gbi düşünemez.
aynı fikirde de olmak durumunda değiliz.

ben erkek cocuktur aman sen elleme , sen yapma, eşin yapsın karın yapsın vs düşüncesinde bir insan değilim.
hele ki bu kosullarda
kadın da erkek de calısır ıkısı de eve katkı sağlarken tabıkı yük sadece bır tarafın omzuna bınmeyecek

ancak yemek konusunu bır erkek kadın kadar düşünemez
hıcbır deney vs yapmadım
36 yasındayım türkıyede yasıyorum
evet erkek aşcılar var ancak bu kişiler bunu iş olarak, gecım sağlamak için yapıyorlar
evlerındekı manevi bir görev olarak değil
bu ısten para kazanıyorlar ve yapıyorlar.

ben işten cıkıp arabamda gıderken sureklı dusunuyorum
evde su malzeme var
onun yanına bunu hazırlarım , fırına şunu koyarım vs diye
eşimle bırlıkte muthaga gırerız.
o yardım eder ama o benım gbı, evin kadını gbı düşünemez

Bütün market eksik listelerini eşim hazırlar daha bitmeden bakliyatları ekler, ondan da az var alalım diye ve benim o söyleyince haberim olur ayrıca sonbaharda dipfrize atalım diye bol bol sebze konserve yapalım diye kasayla domates vs taşır ve bu hazırlıkları da birlikte hatta bazen kendi benden daha çok emek sarf ederek yapar... Haftada 3-4 kez mutfağa girer vs vs.. Bence daha fazla erkektir yapamaz düşüncesini aklayıp paklamayalım. İsterse tüm erkekler yapar bu saydıklarınızı...
Tabiki evlilik öncesinde anneleri otur oğlum sen dedikçe önüne suyuna varana kadar taşıdıkça bu adamlarda bunları kadının yapması gerektiğini düşünecekler ki siz bir kadın olarak dahi böyle bir düşünceye sahipsiniz.
Artık bunları aşmadan bir evliliğin sağlıklı yürüyebileceğine ihtimal vermiyorum karı koca çalışıyorsa ve yakın saatlerde evde oluyorlarsa her şey birlikte yapılmalı ve tüm sorumluluklar adilce paylaşılmalıdır. Evlilik kadının kendini yıpratma mecrası değildir. Hele bir de çocuk varsa ve sorumluluklar adil olarak paylaşılmıyorsa mutlu olmak kadın açısından mümkün değildir.

Konu sahibi de daha fazla yıpranmamak için sanırım boşanmak üzere. Allah hakkınızda hayırlısını nasip etsin.
burada benı tanıyanlar bılırler
eşimin nasıl bir yapıya sahıp oldugunu az çok
ben hersey kadının uzerıne kalsın
hersey kadına baksın demıyorum ki
erkekler yardım etmelı dıyorum ancak kadın gbı düşünen erkek sayısı cok azdır
ben kendımı yıpratıp hem calısıp hem evı ıcın dıdınen bırı deılım
eşim her konuda yardımcıdır zaten.
her işi de yapar
ama bır kadının bakıs acısıyla düşünen erkek sayısı çok az.
erkeklerı yonlendırmek gerekıyor cogu zaman
kadınlar ev kirli iken bunu fark edıp gorebılır , ya da içi rahat etmeyebilir
ama erkeğin bu durumu fark etmesı ıcın genelde soylemek gerekır.

çok detaya girmişsiniz
ben gerceklerden bahsedıyorum
oturdugunuz sitede apt da her ne ise
hangı dairede kaç erkek yemek yapıyor soyler mısınız

ben gercekcıyım
hala da bunun arkasındayım
evde kadın varken annemız varken babamız mı yemek hazırladı her zaman soyler mısınız.
ben hersey kadının gorevıdır demıyorum
daha once de belırttım
ben de calısan bayanım
eşim de cok yardımcıdır her konuda
yer de siler ev de süpürür
yemek hazırlarken bana yardım da eder
perde de asaar balkon da yıkar

hala da arkasındayım sözumun
bir erkek yemek olayını mutfak olayını evli bir kadın gbi düşünemez.
aynı fikirde de olmak durumunda değiliz.

ben erkek cocuktur aman sen elleme , sen yapma, eşin yapsın karın yapsın vs düşüncesinde bir insan değilim.
hele ki bu kosullarda
kadın da erkek de calısır ıkısı de eve katkı sağlarken tabıkı yük sadece bır tarafın omzuna bınmeyecek

ancak yemek konusunu bır erkek kadın kadar düşünemez
hıcbır deney vs yapmadım
36 yasındayım türkıyede yasıyorum
evet erkek aşcılar var ancak bu kişiler bunu iş olarak, gecım sağlamak için yapıyorlar
evlerındekı manevi bir görev olarak değil
bu ısten para kazanıyorlar ve yapıyorlar.

ben işten cıkıp arabamda gıderken sureklı dusunuyorum
evde su malzeme var
onun yanına bunu hazırlarım , fırına şunu koyarım vs diye
eşimle bırlıkte muthaga gırerız.
o yardım eder ama o benım gbı, evin kadını gbı düşünemez

Ayrı fikirlerde olabiliriz tabii. Ama siz fikrinizi söylemiyorsunuz. Bir tespitte bulunuyorsunuz. Ve bu tespit yanlış. "bir erkek yemek olayını mutfak olayını evli bir kadın gbi düşünemez" tespitiniz yanlış. "Erkekler düşünmüyor" deseniz yine tamam. "Erkekler düşünemiyor" diyorsunuz ve bundan doğuştan gelen bir özellik gibi bahsediyorsunuz.

Tespitinizi ispatlamak için verdiğiniz örnekler hatalı. Oturduğunuz sitedeki erkekler mutfak işlerini erkek oldukları için düşünemiyor değil. Sitenizdeki erkekler küçüklüklerinden beri "erkekler bunları düşünemez" denilen bir ortamda büyüdükleri için böyleler. "Sitedeki erkekler mutfak işlerini düşünemezler çünkü küçüklüklerinden beri bu konulardan uzak tutulmuşlar" deseniz yine tamam.

Başka bir örnekle daha anlatayım. Adamın iki çocuğu var biri erkek, biri kız. Erkek olanı daha 8 yaşında direksiyona oturtup fotoğrafını çekiyor. 15 yaşında arabanın anahtarını veriyor. Kız ise dışarıda yürümek için bile zor izin alıyor. Sonra adam diyor ki "kadınlar araba kullanamıyor". Araba yarışçısı kadınlar bile var diyorsun, "onlar para kazandığı için yapıyor, onların mesleği" diyor. "Bizim sitedeki kadınlara bakın, hepsinin kocası daha iyi kullanıyor" diyor. Sitedeki erkekler daha iyi kullanır tabii, küçük yaştan beri kullanmaları teşvik edilmiş. Kadınlar gibi 25-30 yaşından sonra kendi imkanlarıyla öğrenip kendi maaşlarıyla aldıkları arabada pratik yapmamışlar.

Yani, erkeklerin mutfak işlerini düşünmemesi bir sonuç. Yetiştirilme tarzının bir sonucu. Dolayısıyla değiştirilebilir.

Bu arada gelişmiş ülkelerde elinizde bilimsel bir kanıt olmadan "kadınlar bunu yapamaz, erkekler bunu yapamaz" demek cinsiyetçilik yapmak demek ve bu ırkçılık yapmak gibi ayıp kabul ediliyor.

Back
X