Yeni bir hayat, sıfırdan başlamak, tedirginlikler...

Gelme.
Türkiye artik yaşanılacak bir yer değil.
Keske eşimin mesleği o taraflarda is görüyor olsaydı kesinlikle ilk projeye atlardım gidelim diye.

İnsan hayati burada gün geçtikçe degersizlesiyor.
Kendi mesleğimi yapamıyorum.
Akşamları bile rahatça dışarıda gezmek kadınlara hayal olacak neredeyse.

Garip bir şekilde yaşayıp gidiyoruz.

Orada kal ve hayatinin geri kalanını özgür, huzurlu ve mutlu bir şekilde geçir.
Buraya kesin dönüş yerine gel, gez ve git.

10 yıldır oradaysan daha rahat bir şekilde yeni hayata merhaba diyebilirsin.
Zorlanmayacagini umuyorum.

Aldiginiz ücretle ödediginiz arasinda en azindan bir oranti var.toplu tasimadan rahatlikla yararlanabildiginize sükredin.bir de sizi istanbul`da metro ve otobüsle gitmeye davet edelim.ya da izmir ve ankara`da.buyrun gelin burada buranin kosullariyla bir kac ay yasayin sonra konusalim olr mu?mesela aksam hava karardiktan sonra tedirginlikle yürüyün.minübüslerde olasi kapkaccilara maruz kalin.Aldiginiz maasin ayni gün nasil bittigine sahit olun ondan sonra konusalim nerde sömürülüyormussunuz diye.

bu arada simdi yatmaya gidiyorum.olur da cevap hakkim dogarsa ancak yarin cevap verebilecegimi söylemek istedim.

iyi geceler...

Kesinlikle aldigimiz ucret ile odedigimiz ucret arasinda oranti yok.
Cift maasla anca gecim var.
Misal olarak ogretmen maasini alalim.
Burada ogretmen maasi 1600 €'dan basliyor.
Bu ogretmenin 2 cocugu olsa,
kari, koca ve iki cocugun sigortasi= 300 €
Ev kirasi ortalama €500
Araba vergisi uc ayda €300
gaz, Su, elektrik ayda ortalama : €200

Daha buna telefon faturalari, internet faturasi, park parasi gibi seyler eklenenince elde avucta bir ogretmenin neyi kaliyor. Hani bunun orantisi nerde?

Avrupa eskisi gibi degil..

Seri katillerin ABD daha fazla oldugunu bilmiyorsunuz sanirim.
Kadin cinayeti, pahalilik, cok ise az ucret ne yazikki butun dunyanin s,kintisi.
Avrupanin gobeginde yasiyorum bu arada, yasadigim ulkede arabami kapimin onune park edebilmek icin ucret oduyorum. Vergisini felanda gectim.. Toplu tasima araclarida bir durak gitsen bile €1 dan basliyor.
Ciddi anlamda somuruluyoruz...
başka ülkelerde bunlar olmuyor demiyorum
ama başka ülkelerde bunlar bu kadar cezasız kalmıyor
siz yaşadığınız ülkede hiç tecavüz edip birinin hayatını karartıp ceza almadan çıkanını yada tecavüzden dolayı bir sene yatıp çıkanını gördünüz mü
yine Avrupa da €1 imiş bizde de en az dolmuş ücreti 2 liradan başlıyor
peki siz bizim aldığımız asgari ücretle orda verilen bir mi
yine biz de ki uçurum karşımıza çıkıyor
Avrupa da her şey pahalıysa maaşlar daha iyi biz de hayatta pahalı maaş da düşük ayrım bu

Aldiginiz ücretle ödediginiz arasinda en azindan bir oranti var.toplu tasimadan rahatlikla yararlanabildiginize sükredin.bir de sizi istanbul`da metro ve otobüsle gitmeye davet edelim.ya da izmir ve ankara`da.buyrun gelin burada buranin kosullariyla bir kac ay yasayin sonra konusalim olr mu?mesela aksam hava karardiktan sonra tedirginlikle yürüyün.minübüslerde olasi kapkaccilara maruz kalin.Aldiginiz maasin ayni gün nasil bittigine sahit olun ondan sonra konusalim nerde sömürülüyormussunuz diye.

bu arada simdi yatmaya gidiyorum.olur da cevap hakkim dogarsa ancak yarin cevap verebilecegimi söylemek istedim.

iyi geceler...

Ayrica istanbul ve ankarada toplu tasima aracina cok sayida binmis bir insanim.
Is saatlerinde maalesef buralardada tiklim tiklim.
20 kmlik mesafe icin 3 saat filede beklemisligimiz olmustur, her ne kadar yollariyla ovunulse bile.
Turkiyeye temelli donus yapmayi planliyorum. Eger isler yolunda giderse seneye bu konu ile ilgili yasadiklarimi paylasirim.
Benimle beraber mezun olup turkiyeye yerlesen iki arkadasim var.
Gayette memnunlar hayatlarindan.
Hic birsey disardan gozuktugu gibi degil.

başka ülkelerde bunlar olmuyor demiyorum
ama başka ülkelerde bunlar bu kadar cezasız kalmıyor
siz yaşadığınız ülkede hiç tecavüz edip birinin hayatını karartıp ceza almadan çıkanını yada tecavüzden dolayı bir sene yatıp çıkanını gördünüz mü
yine Avrupa da €1 imiş bizde de en az dolmuş ücreti 2 liradan başlıyor
peki siz bizim aldığımız asgari ücretle orda verilen bir mi
yine biz de ki uçurum karşımıza çıkıyor
Avrupa da her şey pahalıysa maaşlar daha iyi biz de hayatta pahalı maaş da düşük ayrım bu

Dolmus seni en azindan istedigin yere kadar sabit fiyata goturuyor.
Durak basi para alinmasi bazen en az €3 liraya mal olur.
Maaslar ortalama ayni, hatta soyle komik bir seyde ekleyebilirim.
Hollandada ayni meslegi yapan bay ve bayanin maasini kiyasladiginiz zaman,
erkeklerin maasi daha yuksek gibi trajikomik bir sey ortaya cikiyor.
% 18,5 gibi yuksek oranla hatta.
Ay oranin bu kadar yuksek oldugunu simdi gordum, daha once duymustum.
Feminist damarlarim kabardi :D

Ayrica istanbul ve ankarada toplu tasima aracina cok sayida binmis bir insanim.
Is saatlerinde maalesef buralardada tiklim tiklim.
20 kmlik mesafe icin 3 saat filede beklemisligimiz olmustur, her ne kadar yollariyla ovunulse bile.
Turkiyeye temelli donus yapmayi planliyorum. Eger isler yolunda giderse seneye bu konu ile ilgili yasadiklarimi paylasirim.
Benimle beraber mezun olup turkiyeye yerlesen iki arkadasim var.
Gayette memnunlar hayatlarindan.
Hic birsey disardan gozuktugu gibi degil.
Tr 'ye dönmeyi mi düşünüyorsunuz? Hangi ülkede yaşıyorsunuz? Yazdıysanız gözümden kaçmış olabilir orası .
Benim eski halim geldi aklıma. Ben de ille de döncem, ille de döncem diyordum. Hey gidi...

sevde_ sevde_ ben de seni daha büyük sanıyordum :))
Seçeneklerin arasında Londra olamaz mı mesela?
Bende dünyanın hemen her yerini gördüm sayılır,iş gereği , tatil , seyahat vs.
Ama uçakta hep cam kenarına otururum, ve nerden dönersem döneyim İstanbul'a inişte ki manzara da ,hep burnum sızlamış ya da gözlerim dolmuştur.
Bu his hangi şehir yada ülkede senin için ağır basıyorsa orda yaşayabilmen dileği ile.

sevde_ sevde_ ben de seni daha büyük sanıyordum :))
Seçeneklerin arasında Londra olamaz mı mesela?
Bende dünyanın hemen her yerini gördüm sayılır,iş gereği , tatil , seyahat vs.
Ama uçakta hep cam kenarına otururum, ve nerden dönersem döneyim İstanbul'a inişte ki manzara da ,hep burnum sızlamış ya da gözlerim dolmuştur.
Bu his hangi şehir yada ülkede senin için ağır basıyorsa orda yaşayabilmen dileği ile.
Yok, Londra olmaz. Ben alıştığım ülkeden bile bir yerden başka yere giderken nasıl olacak diyorsam, 3. bir ülke seçenek olmaz. Macera aramıyorum ki. :) bir de iklim önemli benim için. Londra hep yağmurluymuş. O taraftan da bana uymaz.

Tr 'ye dönmeyi mi düşünüyorsunuz? Hangi ülkede yaşıyorsunuz? Yazdıysanız gözümden kaçmış olabilir orası .
Benim eski halim geldi aklıma. Ben de ille de döncem, ille de döncem diyordum. Hey gidi...

Bu arada Eisvogel arkadas almanyada yasiyormus,
Benim ornek verdigim ulke Hollanda idi.
Ben Hollandada yasiyorum
Avrupada su an yasanmasi en zor olan ulkelerden biri.
Saglik sigortasi, vergisi felan cok daha yuksek.
Senin gibi bende cok karamsarim, bunda bekar olamnin etkiside yuksek.
Hayatimda biri olsa ona gore yon vermek belki cok daha kolay olurdu,
suan oyle bir durum olmadigi icin skinti.

Ay donmeyin bu ulkeye arabistan gibi oldu. Nerde ipsiz sapsiz gereksiz insan varsa bu ulkeye toplanmis.
Hersey inanilmaz pahali bence yasanacak bi yani kalmadi.
Keske benimde gitme sansim olsa.

ahhhh ben de oralara gitmenin yollarını arıyorum da bulamıyorum maddi imkansızlıktan :( üni bitti kpss hazırlanmak dışında yaptığım bişey yok,
umarım bi yolunu bulup giderim :(

Valla türkiyenin durumu gercekten parlak degil,yerinizde olsam hiç buralara gelmem.iki çocugumuz var ve gelecekleri için kaygı duyuyoruz burda.keşke şansimiz olsaydi da eşim ve çocuklarımla mutlaka daha gelişmiş daha demokrat bir ülkeye taşınsaydık.

buraya gelme kesinlikle. Abd'de 1 yıl kalıp şu an buraya dönen bazı arkadaşlarım intiharı düşünecek kadar depresyonda olduklarını iletiyorlar, şaka gibi.
ayrıca san francisco diyorum

Bir şeye açıklık getireyim arkadaşlar; İstanbul (veya Türkiye) zaten bir seçenek değil, dönmeyeceğim. İkincisi, ABD dışında bir ülke de seçenek değil. Ben buranın sistemi içindeyim, öğrenmişim, alışmışım, buralı olmuşum. Bir şikayetim de yok. Bilmediğim, yaşamadığım başka bir ülkeye gitmek zaten istemem. Amacım dünya çapında özgür kız olup maceraya atılmak değil, sevebileceğim, çok da yabancı olmadığım bir yerde yaşamak, yerleşip hayatımı kurmak. ;)

buraya gelme kesinlikle. Abd'de 1 yıl kalıp şu an buraya dönen bazı arkadaşlarım intiharı düşünecek kadar depresyonda olduklarını iletiyorlar, şaka gibi.
ayrıca san francisco diyorum
San Francisco çook övgüyle duyduğum bir yer. Şimdi en yakın zamanda oraya bir gezi yapacağım görmek için. Ben de seversem neden olmasın :) aklımda olan bir yer .

Dolmus seni en azindan istedigin yere kadar sabit fiyata goturuyor.
Durak basi para alinmasi bazen en az €3 liraya mal olur.
Maaslar ortalama ayni, hatta soyle komik bir seyde ekleyebilirim.
Hollandada ayni meslegi yapan bay ve bayanin maasini kiyasladiginiz zaman,
erkeklerin maasi daha yuksek gibi trajikomik bir sey ortaya cikiyor.
% 18,5 gibi yuksek oranla hatta.
Ay oranin bu kadar yuksek oldugunu simdi gordum, daha once duymustum.
Feminist damarlarim kabardi :KK70:

Peki ben ulasim konusunda artik bir sey söylemiyorum.Ölcünüz sadece paraysa tamam.Bundan 9 yil önce 1 euro 2 lira bile yapmiyordu.Madem araniz hesaplamakla iyi 9 yillik enflasyon oranini hesaplayabilirsiniz.
Ha bir de su var eger benim zaten param, evim , arabam var , zaten steril bir hayat yasiycam diyorsanii ona da bir diyecegim yok.O zaman eger toplumdaki yozlasma sizin kriteriniz olmasa problem yok.

Erkeklerle kadinlar arasinda yapilan is bakimindan ücret farkliligi oldugu zaten bilinen bir sey.Keske türkiye`de bu farklilik da sadece ücret konusunda olsa.Bu konuda bir sey söylemiycem.Eger siz bu forumda bile kadinlarin her anlamda ne kadar güc durumda oldugunu anlamadiysaniz ben size hic anlatamam.

umarim döndügünüzde pismanlik yasamazsiniz.Ama dedigim gibi herkesin hayattan beklentileri farklidir.

Kesinlikle aldigimiz ucret ile odedigimiz ucret arasinda oranti yok.
Cift maasla anca gecim var.
Misal olarak ogretmen maasini alalim.
Burada ogretmen maasi 1600 €'dan basliyor.
Bu ogretmenin 2 cocugu olsa,
kari, koca ve iki cocugun sigortasi= 300 €
Ev kirasi ortalama €500
Araba vergisi uc ayda €300
gaz, Su, elektrik ayda ortalama : €200

Daha buna telefon faturalari, internet faturasi, park parasi gibi seyler eklenenince elde avucta bir ogretmenin neyi kaliyor. Hani bunun orantisi nerde?

Avrupa eskisi gibi degil..

Burda da hayat gercekten kolay degil.Normal bir iste tek basina calissaniz ucu ucuna gecinebilirsiniz.Eskiden genc insanlar kolaylikla evalabiliyorlardi.Ama simdi eger 5000 euro kazanciniz yoksa bu cok zor.
Fakat sosyal devlet anlayisi var.Herkes tedavi olabiliyor.Issizsen kirani devlet ödüyor ve ac kalmiyorsun.Insan gibi yasamaktan bahsetmiyorum bile.Ama benim hayattan beklentilerim cok farkli.

ben tam tersine, yeniliklerin hep daha dinamiklik kattığını düşünüyorum insana.
böyle fırsatlara ise gözüm kapalı dalarım herhalde.
hatta gençliğimden daha atak hissediyorum kendimi, evli çocuklu ve 2. çocuğu isteyen bir kişi olarak.

sanırım yaş attıkça insan bu hayata bir kez geldiğinin idrakine daha iyi varıyor.

bence insan isterse her yere alışır.

Türkiyede yaşıyorum ve 4-5 şehir değiştirdim bugüne kadar. Adaptasyon problemim yok, her gittiğim yere kolayca alıştım. Tek alışmakta zorlandığım ve bocaladığım şehir, eşimle evlenmem dolayısıyla taşındığım şehir. Çünkü sanki beynim adapte olmayı reddetti, kendi isteğimle değil de eşimin isteğiyle taşınmıştım çünkü.

Sen de kendi kararınla yapacaksan bu değişikliği bence çok güzel olacak. Ama birilerine bağlı olacaksan sıkıntı yaşayabilirsin.
Ne bileyim mesela gurbete okumak için ya da iş için gidenler çabuk alışıyor da, evlilik sebebiyle gidenler daha çok bocalıyor ya.
Onun gibi bir şey işte...

Back
X