Yeni bir ülke - pes etmeli mi, devam etmeli mi?

Bir yerde iki bahar bir kış geçirmeden alışamazsınız. Kendinize süre verin. Daha bismillah yeni başladınız. Şartları iyi olan bir ülkeyse zaten daha sonraki süreçte siz dönmek istemezsiniz.

Aynı ülkede olsak istediğim zaman gidip gelirim, şimdi senede en fazla 2 defa görüşebiliriz, bu da bana çok yetersiz gibi geliyor.

Senede 2 kez gelebilmeniz gayet iyi bence.Abim farklı şehirde olduğu halde 2 kez ancak gelebiliyor,bence boşuna kendinizi üzmeyin,fırsatı değerlendirin.

Sizi cok iyi anliyorum bana da ailemden ozellikle annemden ayrilmak cok zor gelmisti. Sizin gibi doktora egitimi icin dunyanin diger ucuna geldim, ilk zamanlar zor gecer, hem daha okulunuz baslamamis, okul baslasin derstir, arastirmadir baya bir vaktiniz dolacak, kafaniz mesgul olacak, o zaman daha rahatlarsiniz. Unutmayin baslangiclar zordur, biraz sabredin, alismaya calisin, baktiniz olmadi masterinizi alip cikarsiniz. Hem egitim icin hem de baska dunyalar tanimak icin guzel bir firsat. Siz gidersiniz, anneniz gelir derken 4 sene cabuk gecer. Bu arada anelerin sevgileri ilgileri degismez, annem bana diyor ki hic degilse seninle ne guzel karsilikli oturuyor gibi uzun uzun konusuyoruz, kiz kardesimle kosusturmadan hic boyle yapamiyormus, aralarinda bir sokak olmasina ragmen. Akademik ortamda beklentiler hep fazladir, biz isimizi iyi yaptiktan sonra sorun olmaz diye dusunuyorum.

Yazdığınız için çok sevindim. Aynı yollardan geçen biri ile konuşmak her zaman çok iyi geliyor. Annem de aynı şekilde okul başlayınca düşünmeye vaktim bile olmayacağını, biraz daha sabretmem gerektiğini söylüyor. O benden daha soğukkanlı, drama kraliçesi olan benim 10 gündür. Arkadaşlarım var burada benden önce gelip aynı süreçlerden gelen onlar da biraz sabır sakın bırakma diyip duruyor :)

Uzun dönem için ilk kez. Kısa kısa yurtdışı dil okulu, erasmus, yurtdışı stajı için ayrılmıştım.
Belki bu kadar uzun olduğu için etkiliyordur
kendinize ne kadar şanslı olduğunuzu söyleyin
Burada bir çok öğrenci var yerinizde olmak isteyen hem bu aralar ülkede olmak çok daha acı verici

Size en azından baski yapılıyorsa başarılı olduğunuzda emeginizin karşılığını alacağınızi biliyorsunuz
Senelerce çalışıp ayni kadroda kalmayacaksiniz hatta o kadrodan ayak oyunlarıyla çıkarılmayacaksiniz
Baskı desen burada 10 misli zaten

Yine ailemle olan görüntülü konuşmamdan sonra ağlama krizine girmiş bir şekilde yazıyorum. 10 gün kadar önce yeni bir ülkeye taşındım. Doktora eğitimim için iyi bir burs aldım ve geldim. Hazırlık sürecinde heyecanlıydım ancak pasaport kontrole girmeden önce bir anda ağlamaya başladım ve o andan beri susamıyorum! Kendimi soğukkanlı sanıyordum ama hiç değilmişim. Ailemden ayrılmak beni inanılmaz bir travmaya uğrattı. Ne zaman konuşsak ya da ne zaman boş kalsam metroda, yolda hemen ağlamaya başlıyorum. Bilinçli yapmıyorum ama kendimi tutamıyorum. Şimdiden çok özledim. Özellikle annem benim her şeyim, en yakınım, hiç ayrılmadığımdı. Şimdi eve ne kadar mutlu gelsem de evde annemi göremeyince bir anda çöküyorum. Diyorum ki değer mi? Evet, dünyanın en iyi sıralamaları üniversitelerinden birinden kabul aldım ama 4 sene boyunca ailemi çok az görmeme değecek mi? Bu bana çok ağır geliyor. Ne zaman bir aksilik olsa annem olsa bu kadar zor olmazdı, annem yanımda olsa daha güçlü olurdum diyorum. 25 yaşındayım küçük değilim ama annemi istediğim zaman görememenin yarattığı travmayı anlatamıyorum. Bu benim için de büyük bir şok oldu çünkü herkes beni güçlü biliyordu, değilmişim demek ki.

Aynı zamanda bulunduğum ülkenin iklimi sebebiyle böcek populasyonu yüksek ve ben evi sürekli ilaçlamaktan zehirleneceğim. Sürekli gözlerimle yerleri ve duvarları tarıyorum bir şey çıkacak mı diye. Anksiyete krizi geçiriyorum artık bu konu yüzünden. Bu da beni ülkeden soğutmaya yetti.

Burada benim gibi doktoraya gelmiş Türkler var (Türkiye' deki üniversitemden birkaç arkadaşım da var benden üst dönemlerde olup, buraya benden önce doktoraya gelmiş olan) ve hepsi baskıdan şikayetçi. Akademik kariyer yapanlar bilirler dünyanın her yerinde baskı çoktur, burası da bize verdikleri burs sebebiyle oldukça baskı oluşturan bir ülke doktora öğrencileri üzerinde. Ben henüz başlamadım, araştırma odaklı bir tezim olacak, supervisor ve ekibimle tanıştım. Şimdilik anlayışlı görünüyor, bana ülkeye alışmam için birkaç hafta süre verdi. Benimle ilgili planlarını anlattı ve bana çok faydası olacak bir çalışma takviminden bahsetti. Baskı tabii ki olacaktır. İçlerine tam olarak girmeden bilinmiyor tabii ki neler yaşayacağım.

Kısacası bu saydığım sebeplerden dolayı burada 4 sene geçirmek isteyip istemediğimden emin değilim. Okulun açılmasına birkaç hafta daha var ben hiç başlamadan bıraksam mı? Yoksa, bu bir süreç ve alışmayı beklemem mi gerekiyor? Aile özlemine bile alışır mı insan? Ya da en azında bir dönem deneyip, bırakmak daha mı kolay olur daha mı zor olur? Tecrübesi olan varsa yararlanmak isterim.

Kafam çok karışık ama 10 günde tek anladığım insanın annesi yanında olursa her şey daha kolay oluyor. Annem burada olsa diğer şeyler gözüme bu kadar batmazdı. Annelerinizin kıymetini bilin. Son sorum da annelere, komik gelebilir ama 4 sene uzak kalmak çocuğunuzla olan ilişkinizi etkiler mi? Ben hala gittiğimde yanına sokulup sarılacağım, annemin küçük kızı olabileceğim bir ilişkim olsun istiyorum ve uzaklık etkiler diye çok korkuyorum.
Canım tamamını okuyamadım ama benzer şeyleri yaşadığımda 22 yaşımdaydım. Kariyer anlamında gittiğime değdi mi HAYIR (ama bu benim tercihimdi) Eşimle bu eğitim sürecinde tanıştık sonra Türkiye’den ona siyasi bir teklif gelince döndük ve burada evlendik.
Başlangıçta kendini hep eksik hissetmen normal hiçbir yere ait olamamak yada çevrendeki hiçbirşeyi benimseyememek yalnızlığını demledikçe demler ama birgün bi bakarsın benimseyemediğin şeylerin bi parçası olmuşsun. Dönüp gelmekte zor gelir. Biraz sabır

Öncelikle bu süreç çok normal olagan bir süreçten geçiyorsunuz bu aglama krizleri yalnızlık hissi ülke ve aile özlemi hepsini bir arada yaşıyorsunuz. Sakın pes etmeyin. Hepsi geçecek ve alışacaksınız. Ben ilk zamanlar anneme agladıgımj farkettirmemek için hemen kapatıyordum telefonu. Bunun yaşla felan ilgisi yok bence. Şimdi de bazen işler yolunda gitmeyince aglayıp rahatlıyorum. Buraya gelmeden önce en son ne zaman agladın deseler hatırlamazdım. Ama gurbet olayı duygusallaştırıyor en odun dediğimiz tipleri bile.

Öncelikle bu süreç çok normal olagan bir süreçten geçiyorsunuz bu aglama krizleri yalnızlık hissi ülke ve aile özlemi hepsini bir arada yaşıyorsunuz. Sakın pes etmeyin. Hepsi geçecek ve alışacaksınız. Ben ilk zamanlar anneme agladıgımj farkettirmemek için hemen kapatıyordum telefonu. Bunun yaşla felan ilgisi yok bence. Şimdi de bazen işler yolunda gitmeyince aglayıp rahatlıyorum. Buraya gelmeden önce en son ne zaman agladın deseler hatırlamazdım. Ama gurbet olayı duygusallaştırıyor en odun dediğimiz tipleri bile.

Aynı bu durumdayım biliyor musunuz? Görüntülü konuşurken mesela baktım ki sesim inceliyor, kendimi kasmaya çalışıyorum ağlamayayım diye, hemen bir bahane ile kapatıyorum telefonu annem fark etmesin diye. Bana belli etmiyor ama onun için de zordur, daha çok üzülmesini istemiyorum. Benim şansım burada arkadaşlarımın olması, onlar beni arkadaşlarıyla tanıştırıyor falan gayet güzel bir gün geçiriyorum diyelim. Yine de eve döndüğümde istemeden başlıyorum ağlamaya. Ben de hiç ağlamayan, aşırı tepkiler vermeyen bir insandım. Ciddi anlamda ayarlarım bozuldu.

Aynı bu durumdayım biliyor musunuz? Görüntülü konuşurken mesela baktım ki sesim inceliyor, kendimi kasmaya çalışıyorum ağlamayayım diye, hemen bir bahane ile kapatıyorum telefonu annem fark etmesin diye. Bana belli etmiyor ama onun için de zordur, daha çok üzülmesini istemiyorum. Benim şansım burada arkadaşlarımın olması, onlar beni arkadaşlarıyla tanıştırıyor falan gayet güzel bir gün geçiriyorum diyelim. Yine de eve döndüğümde istemeden başlıyorum ağlamaya. Ben de hiç ağlamayan, aşırı tepkiler vermeyen bir insandım. Ciddi anlamda ayarlarım bozuldu.
Benim ailem gelmemi hiç istemedi. Hatta beni suçladılar türkiyede de iyi bir işim vardı gerek olmadıgını düşünüyorlardı. Türkiye den ayrılırken ciddi duygusallık kastılar sanki son anda bile vazgeçerim ümitleri vardı. Hiç etkilenmedim tam bir duygusuz gibi ayrıldım. Ama geldikten sonra herşey tersine döndü ☺️. Bu duygusal boşluğun ne yaşla ne cinsiyetle alakası yok. ülke değiştiren başka arkadaşlarımdan de benzer şeyler duydum. O nedenle gerekirse çok görüntülü arama yapmayın ben genelde sesli arama yapıyordum dışardayım musait değilim internet paketim bitiyor bahanesiyle en az 6 ay geçmesi lazım sonra alışıyorsunuz.

Benim ailem gelmemi hiç istemedi. Hatta beni suçladılar türkiyede de iyi bir işim vardı gerek olmadıgını düşünüyorlardı. Türkiye den ayrılırken ciddi duygusallık kastılar sanki son anda bile vazgeçerim ümitleri vardı. Hiç etkilenmedim tam bir duygusuz gibi ayrıldım. Ama geldikten sonra herşey tersine döndü ☺️. Bu duygusal boşluğun ne yaşla ne cinsiyetle alakası yok. ülke değiştiren başka arkadaşlarımdan de benzer şeyler duydum. O nedenle gerekirse çok görüntülü arama yapmayın ben genelde sesli arama yapıyordum dışardayım musait değilim internet paketim bitiyor bahanesiyle en az 6 ay geçmesi lazım sonra alışıyorsunuz.

Peki bu alışma sürecini beklemeden dönseniz pişman olur muydunuz sizce?

Bizde de tam tersi ailem çok destekçi, kalmamı istiyorlar. Annem okul ve araştırma başlayınca zaten kimseyi düşünecek halin kalmaz diyor. Hatta birkaç gün önce anneannem bile arayıp aman kızım, dönme kızım, bu fırsat bir daha gelmez kızım dedi :))

Bursunuz okulunuzdan mi turkiye den mi? Benim bursum okuldan olsaydi kesin olarak ilk 6 ayda donmustum ve hayatimin en buyuk pismanliklarindan birini yasiyor olurdum bundan eminim. Cunku ustesinden gelemeyeceginiz bir durum yok. Niye bir hic ugrani bu firsati tepesiniz ki. Bence donme fikrini silin kafanizdan. Anneniz cok hakli calismalar baslayinca arkadaslarla bile gorusmeye zaman kalmiyor. Ayni seyleri yasamis biri olarak soyluyorum gececek emin olabilirsiniz.

10 günde bu kadar köklü bir değişime uyum sağlamayı beklemek hayâl olur. Ben üniversite için büyükşehre gittiğimde bile dayanamamıştım. Çok ağladım. Sonra küçük bir yere atandım, bu sefer onu dert ettim. Ama ikisi de rayına oturdu 1.yılın sonunda. Bu devirde böyle şans kolay ele geçmez, Dünyaʼnın en iyi üniversitelerinden biri diyorsunuz. Bir süre kalbinizi nadasa alıp, beyninize odaklanın, geçecek.
Çevrenizde size “Dön” diyecek olanlar çekemeyenlerdir, kimseye fikir sormayın.

Son düzenleme:
Bursunuz okulunuzdan mi turkiye den mi? Benim bursum okuldan olsaydi kesin olarak ilk 6 ayda donmustum ve hayatimin en buyuk pismanliklarindan birini yasiyor olurdum bundan eminim. Cunku ustesinden gelemeyeceginiz bir durum yok. Niye bir hic ugrani bu firsati tepesiniz ki. Bence donme fikrini silin kafanizdan. Anneniz cok hakli calismalar baslayinca arkadaslarla bile gorusmeye zaman kalmiyor. Ayni seyleri yasamis biri olarak soyluyorum gececek emin olabilirsiniz.

Bursum bulunduğum ülkenin hükümetinden ve karşılıksız bir burs. O yüzden korkuyorum ben de kendimden, kaybedecek bir şeyim yok diye kendimi dönüş yolunda bulur muyum acaba diye

Allah baska turlu ayrilik vermesin, herkes yerinde iyi olsun, saglikli olsun.
Ben 8 senedir yurtdisindayim.
Ilk 6 ay zorlar, sonra alisirsiniz.
Arkadasim ayni sizin gibi annesinden ayrilinca krizler gecirdi.
2 sene dayandi ama devam edemedi ve annesinin yanina dondu.
Cok duskundu, annemsiz yarimim derdi.
Hikayenin devamini anlatmak istemiyorum..
Lutfen siz dirayetli olun ve dua edin Allah herkesi yerinde sag saglim saglikli eylesin.
Aglamak aglamak getirir,bardagin dolu tarafini gorun.

En azından en yakın arkadaşın annen
Ben ne zaman yurt dışına çıksam aramak bile aklıma gelmiyor evdekileri (ki annemi degil ama babamı çook severim)
Üniveriste için evden uzak olduğum 4 yil çok mutluydum ve eve geri döndükten sonra geçen 5 senede hala bir ayağım dışarıda, Firsat kolluyorum kendi evime bir gün çıksam diye.
Biz mesela aynı evdeyiz ama cümle bile kurmadan geçen günlerimiz var. Bir sorun yasasam anneme koşmak yerine 'annem duymadan nasıl halledebilirim' diye düşünüyorum kendimi bildim bileli :)
Yani bence iyi durumdasin cogu insandan...
Sakin geri dönme, alışmaya çalis :)
Bakarsın annen gelir iki ay, harika bir macera olur onun icin de...
Okula başladıktan sonra herşey daha güzel olacaktır, azıcık çevre edindikce.
Eğer yalnizsan Couchsurfing sitesinden seni gezdirecek birilerini bulabilirsin. Dünyanın her yeri de işe yarar .
Sakin dönme, 4 yil dediğin nedir ki?
Kendine bu macera için izin ver

Yazdığınız için çok sevindim. Aynı yollardan geçen biri ile konuşmak her zaman çok iyi geliyor. Annem de aynı şekilde okul başlayınca düşünmeye vaktim bile olmayacağını, biraz daha sabretmem gerektiğini söylüyor. O benden daha soğukkanlı, drama kraliçesi olan benim 10 gündür. Arkadaşlarım var burada benden önce gelip aynı süreçlerden gelen onlar da biraz sabır sakın bırakma diyip duruyor :)
Rica ederim, kendinize biraz zaman taniyin, hersey daha guzel olur zamanla merak etmeyin. Anneniz de gider gelir, dort sene goz acip kapayana kadar gecer. Benim gibi icine kapanik, ailesine cok duskun birisi yapabilmisse herkes yapabilir diyiyorum. Nacizane tavsiyem doktoranin yani sira diger imkanlardan da bolca yararlanmaya calisin, insanlarla tanisin, etkinliklere katilin.

Allah baska turlu ayrilik vermesin, herkes yerinde iyi olsun, saglikli olsun.
Ben 8 senedir yurtdisindayim.
Ilk 6 ay zorlar, sonra alisirsiniz.
Arkadasim ayni sizin gibi annesinden ayrilinca krizler gecirdi.
2 sene dayandi ama devam edemedi ve annesinin yanina dondu.
Cok duskundu, annemsiz yarimim derdi.
Hikayenin devamini anlatmak istemiyorum..
Lutfen siz dirayetli olun ve dua edin Allah herkesi yerinde sag saglim saglikli eylesin.
Aglamak aglamak getirir,bardagin dolu tarafini gorun.

Açıkçası ben hiç böyle annemsiz yarımım gibi düşünen bir insan değildim. Aklımdan bile geçmezdi bu kadar çok tepki vereceğim. Ciddi manada son 10 günde bir şeyler oldu bana! Beni yakından tanıyan kimse şu anki halime inanamaz. Dışarıdan çok soğukkanlı, odun diyebileceğiniz bir insan kıvamında gözüküyorum. Annemle de hep iyi anlaşırdık ama bağımlı değildik birbirimize, bu derece bir tepkiyi annem de beklemiyordu eminim :)

Back
X