Yeni nesil kızlarımız...

enenisa

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2014
695
1.329
133
37
Hayırlı geceler hanımlar

Uzun zamandır dikkatimi çeken ve de beni üzen durumlar var. Paylaşmak istiyorum. Çünkü toplumu şekillendiren kadınlardır. Sağlıklı kadın, sağlıklı toplum demektir.

--- Dünya güzeli 14-15 yaşında kızlarımız ben çok çirkinim. Ölmek istiyorum. (Malum ergenlik tipin fazlasıyla tabiri caizse kaydığı dönem.)

----Daha sürat oturmadan estetik olma kaygısı. Maalesef. Sürekli depresif, müthiş derecede dış görünüş kaygısı. ( Ergenlik dolayısı ile orta kararı normaldir. )

--- Kendini ispatlamak için (beğenildiğini ) yaşlı, evli farketmeden erkeklere beğendirme çabası. Hatta en samimi arkadaşlarının flörtlerine göz dikme.

---- Histerik bir şekilde hayal dünyası. Ölmeyi çok sık düşünme gibi. Biz bu kızlarımıza nasıl hayatı sevdirebiliriz. Ve şimdiki kızlarımız ergenliğe bir giriyor bir daha çıkmıyor. Hayata hep umutsuz ve acımtırak bakıyorlar. Üretmeyi sevmiyorlar.

Nasıl hayata adapte etmeliyiz. Karakterin önemli olduğunu mümkün değil kabul etmiyorlar. Kişisel gelişimlerini nasıl yönlendirmeliyiz???

Bol kitap okuyacaklar, ruh sağlığı için faydalı aktiviteler yapacaklar ki bunlar spor, hobi ve uğraşlar olabilir, sağlıklı arkadaşlıklar kurmaları için bilinçlendirilecekler, bilhassa sosyal medya kullanımı konusuna dikkat edecekler. Birçok ergen kız sosyal medyadaki kadınları güzel sanıp kendilerini çirkin görüyor halbuki hepsi efekt, filtre makyaj vb harikası. Bunu anlamalılar. Kendilerinin değerli olduğunu bilmeli ve şu çok önemli bunu içselleştirmeliler. Yoksa en mazoşist insan bile lafa gelince kendine değer veriyor.

Eğitim ve bilinç çok önemli. İçinde bulundukları ergenlik dönemi hakkında da bol bol okuyup bilgi sahibi olabilirler.

Bol kitap okuyacaklar, ruh sağlığı için faydalı aktiviteler yapacaklar ki bunlar spor, hobi ve uğraşlar olabilir, sağlıklı arkadaşlıklar kurmaları için bilinçlendirilecekler, bilhassa sosyal medya kullanımı konusuna dikkat edecekler. Birçok ergen kız sosyal medyadaki kadınları güzel sanıp kendilerini çirkin görüyor halbuki hepsi efekt, filtre makyaj vb harikası. Bunu anlamalılar. Kendilerinin değerli olduğunu bilmeli ve şu çok önemli bunu içselleştirmeliler. Yoksa en mazoşist insan bile lafa gelince kendine değer veriyor.

Eğitim ve bilinç çok önemli. İçinde bulundukları ergenlik dönemi hakkında da bol bol okuyup bilgi sahibi olabilirler.

Okuyorlar . Ama sadece sosyal medyayı. Bir de şu durum var. Kendi düşünceleri ile kendilerini aşağı çektikleri gibi başkalarını da çekiyorlar.

Geçen şahit oldum. Arkadaşını burnundan dolayı aşağılıyor. Bence gayet güzel bir burundu. Ya da marka ayakkabısı olmadığı için gülene denk geldim. O kadar üzüldüm ki.

Okuyorlar . Ama sadece sosyal medyayı. Bir de şu durum var. Kendi düşünceleri ile kendilerini aşağı çektikleri gibi başkalarını da çekiyorlar.

Geçen şahit oldum. Arkadaşını burnundan dolayı aşağılıyor. Bence gayet güzel bir burundu. Ya da marka ayakkabısı olmadığı için gülene denk geldim. O kadar üzüldüm ki.
İşte okudukları şey sosyal medya olmayacak en azından bütün dünyaları. Bütün işi gücü sosyal medya olan gençlerin ileriki yıllarda madam curie falan olmayacağı malum zaten. Ufuklarını açmaları, değerler ve ilkeler edinmeleri ve bunları içselleştirmeleri lazım. Bunun için mesela artık okuma grupları yapıyor insanlar. Biz de yapıyorduk, bir grup oluşturup bir okuma listesini takip ediyorsun her hafta. Çok verimli oluyor.

Dış görünüşe aşırı önem verme durumu ergenliğin tipik özelliklerinden. Ama tabi ki bunu başkalarını aşağılayarak ya da kendilerine olan saygılarını yitirerek yapmamalılar. İşte burada yine başa dönüyoruz, değerler eğitimi.

Çok zor bir zaman gerçekten, çocuk /ergen yetiştiren herkese sabır diliyorum.

Adı üstünde ergenlik çağındalar normal bir durum önemli olan en hafifinden gecirmeleri, muhakkak bir uğraş bulmalılar hobi edinmeliler, ben şahsen ergenliğimin başlarında resim kursuna başlamıştım ozamanlar güzel sanatlar lisesine hazırlanıyordum başlamadam önce hayatım facebooktu resmen, e kendimi begendirmekte istiyordum ne yalan söyliyim fakat sadece yaşıtlarıma, daha çok arkadaşlarından görüyorlar çocuklar böyle şeyleri. Duygusal şarkılar dinlerdim sabah 7 gibi tek başıma dısarı cıkar kitap okurdum( hala çok seviyorum bunu:) Bu 1 yıl kadar sürdü. Kendimi resime sanata adadım benim için hersey cok farklı oldu arkadas ortamım dusuncelerim değişti,e şimdi de üstünden yıllar gecti :) ama bu ergenlik çağındaki genclerimiz hic değişmedi aynı haraketler aynı duygu dusunceler, bu yuzden kendimden rahatca örnek verdim, az da olsa ilgisi olduğu muzik olur resim olur tiyatro olur, kamerayla uğrasmak istiyodur belki o bile olur bu tür sosyal etkinliklere göndermeliler cocukları. Fakat bide şöyle bir sorun var anne babalar kendi isteklerini ortaya katmadan çocuğun isteğine göre haraket ederler, mudahele etmezler yapamazsın edemezsin beceremezsin demezlerse 2 tarafta asıl ozaman mutlu olur diye düşünüyorum.

doğru düzgün rol modelinin kalmadığını düşünüyorum. sosyal medyada bilgisi ve hiçbir yeteneği olmadığı halde kazanç sağlayanlar model oluyorlar

Ben de aynısını düşünüyorum. Okumaktan bahsedince okumayı bir gelir kapısı gibi düşünüp ama nisa abla Ş.S na bak ne paralar kazanıyor vs diyorlar.

İşte okudukları şey sosyal medya olmayacak en azından bütün dünyaları. Bütün işi gücü sosyal medya olan gençlerin ileriki yıllarda madam curie falan olmayacağı malum zaten. Ufuklarını açmaları, değerler ve ilkeler edinmeleri ve bunları içselleştirmeleri lazım. Bunun için mesela artık okuma grupları yapıyor insanlar. Biz de yapıyorduk, bir grup oluşturup bir okuma listesini takip ediyorsun her hafta. Çok verimli oluyor.

Dış görünüşe aşırı önem verme durumu ergenliğin tipik özelliklerinden. Ama tabi ki bunu başkalarını aşağılayarak ya da kendilerine olan saygılarını yitirerek yapmamalılar. İşte burada yine başa dönüyoruz, değerler eğitimi.

Çok zor bir zaman gerçekten, çocuk /ergen yetiştiren herkese sabır diliyorum.

Amin. Gerçekten çok zor. Kitaba karşı müthiş bir seviye var. Hatta okuyanla atomu parçalayacak diye alay ediyorlar. Çok cazip gelmiyor maalesef. Hızlarına yetişmek mümkün değil. Kaç tane arkadaşımın kızı, arkadaş kurbanı oldu. Ne kadar çalışkan ve idealistlerdi. Fakat dışlandılar. Onlarda onlar gibi olmak zorunda hissettiler kendilerini.

Adı üstünde ergenlik çağındalar normal bir durum önemli olan en hafifinden gecirmeleri, muhakkak bir uğraş bulmalılar hobi edinmeliler, ben şahsen ergenliğimin başlarında resim kursuna başlamıştım ozamanlar güzel sanatlar lisesine hazırlanıyordum başlamadam önce hayatım facebooktu resmen, e kendimi begendirmekte istiyordum ne yalan söyliyim fakat sadece yaşıtlarıma, daha çok arkadaşlarından görüyorlar çocuklar böyle şeyleri. Duygusal şarkılar dinlerdim sabah 7 gibi tek başıma dısarı cıkar kitap okurdum( hala çok seviyorum bunu:) Bu 1 yıl kadar sürdü. Kendimi resime sanata adadım benim için hersey cok farklı oldu arkadas ortamım dusuncelerim değişti,e şimdi de üstünden yıllar gecti :) ama bu ergenlik çağındaki genclerimiz hic değişmedi aynı haraketler aynı duygu dusunceler, bu yuzden kendimden rahatca örnek verdim, az da olsa ilgisi olduğu muzik olur resim olur tiyatro olur, kamerayla uğrasmak istiyodur belki o bile olur bu tür sosyal etkinliklere göndermeliler cocukları. Fakat bide şöyle bir sorun var anne babalar kendi isteklerini ortaya katmadan çocuğun isteğine göre haraket ederler, mudahele etmezler yapamazsın edemezsin beceremezsin demezlerse 2 tarafta asıl ozaman mutlu olur diye düşünüyorum.

Dediğiniz gibi tipik ergen davranışları elbette var. Fakat şimdiki nesil nirvanada yaşıyor.

Aktiviteler vs bizim dönemimizde belli bir statüyü temsil ediyordu. Fakat şimdiki nesilde aşağılamayı beraberinde getiriyor. Acaba diyorum çok mu bedenselleştirdik. Duyguları ötekileştirdik.

Açıkçası dış görünüş olayının sadece ergenlik çağındakilerle sınırlı olduğunu düşünmüyorum. Ülkemiz kadınlarına çok fazla bir şekilde güzellik ,çirkinlik dayatması var. Bunu sokakta dolaşırken çok net görebiliyoruz. Bir çok kadın rahatça istediği gibi giyinmek yerine sanki defileye çıkar gibi geziyor. Bu da dayatılan güzellik algisindan dolayı.

Sosyal medyada da kendi hemcinslerimiz ne yazikki bu güzellik çirkinlik dayatmasini daha da pekistiriyor. Konulan herhangi bir resim altında yorumlar " kaşları çok kalın erkek gibi, bıyıkları var, dişleri neden yamuk, bu kilo ile o kıyafeti neden giymiş , hiç memesi yok tahta gibi" vs vs. Ve genelde bu tarz yorumları kendi hemcinslerimiz yapıyor. Gerçekten bazen çok sasiriyorum , sıradan normal bir reklam ama altındaki yorumlar böyle. Bu şekilde olunca da özellikle genç kızlarımız da, birçok kadınımizda da güzellik kaygısı oluşuyor. Yeni nesil gençlerde de sosyal medya kullanımı çok olduğu için doğal olarak begenilmek , güzel olmak vücudu ile ön planda olmak önemli bir hâl alıyor.

gelecek için açıkçası korkuyorum, çocuk yetiştirmek her geçen gün daha da zorlaşıyor.

örneğin benim ergenlik dönemimde bilgisayar ve internet yeni yeni yaygınlaşıyordu ve aileler de çocukların kullanımını önemli düzeyde kontrol edebiliyordu. ama şimdi bu kontrol çok zor, zararlı içerikler inanılmaz derecede arttı ve erişim de kolaylaştı. çok küçük yaşlardan itibaren çocuklar bu zararlı içeriklere maruz kalıyorlar.

dış görünüş konusu bile bebeklikten itibaren dayatılıyor bence. herkes bebeklerinin her anını paylaşma derdinde.

Dediğiniz gibi tipik ergen davranışları elbette var. Fakat şimdiki nesil nirvanada yaşıyor.

Aktiviteler vs bizim dönemimizde belli bir statüyü temsil ediyordu. Fakat şimdiki nesilde aşağılamayı beraberinde getiriyor. Acaba diyorum çok mu bedenselleştirdik. Duyguları ötekileştirdik.
Evet duygular otekilesti erkeklerde kadinlarda ilk güzelliğe bakiyorlar. Kayinvalideler gelinlerde güzelliğe bakıyorlar. Personel aliminda bile guzellige onem veren alakasiz firmalar var.Bir kayinvalidenin 50 yasinda oldugunu düşünürsek guzel gelin istiyorum diyorsa 15 yasindaki boyle düşünmüş çok mu
Dayatma var
Benim kocam kac yasina gelmis adam komsusunun kızı icin ikiniz yanyanayken yemek yerken gordun mu parmaklarini dedi.yoo ne vardi ki dedim onun parmaklarina baktim iyyyyy kapkalin erkek gibi ama bak senin ellerin narin falan dedi yazik oyle deme dedim
Ne ayip şey ya
Acayip degistik dünyaca
Üzücü
:(

Kadin=disi guzel gogus,kalca,bacak olarak goruldugu bir donemde yasiyoruz,showroomlara gidin ozellikle araba gibi erkeklere hitap eden bir cok alanda guzel kizlari gorursunuz,artik calisilan bir cok alanda guzel alimli kadinlarin ise basvurmalari isteniyor,aslinda sanirim isleri bu hale biraz da biz getirdik disiligimizi cok on plana cikardik,dusuncelerimizden kabiliyetlerimizden cok isvemize cilvemize guvendik.Bugun burda hala kocasi gelmeden suslenip puslendigini ama hala kocasinin ilgisiz oldugundan yakinan kadinlarin konularini pek ala gorebiliyorum,neden kendimizi birinin dikkatini cekmek icin ille allayip pullamamiz gerek?daha minicik kiz cocukarini tokasindan cantasina kadar kombinleyip suslenmeyi ogreten biz anneler halbuki,yani biz kadinlar guzel giyindigimiz saclarimizi guzel yaptiginiz kadar variz.Biz kendimizi bu kadar kucuk gorurken erkekler gormezmi?Son zamanlarda birde internet ve sosyal medya belasi cikti bin bir hile ile kendini allayip pullayan kadinlarin kizlarin resimleriyle dolu sosyal hesaplarimiz.Kadin aslinda cok gucludur,kisitli imkanlarla bile bir erkekden her konuda cok daha basarili olabilir.Icimizdeki o potansiyeli bir gorsek zaten dunya degisecek...

Hayırlı geceler hanımlar

Uzun zamandır dikkatimi çeken ve de beni üzen durumlar var. Paylaşmak istiyorum. Çünkü toplumu şekillendiren kadınlardır. Sağlıklı kadın, sağlıklı toplum demektir.

--- Dünya güzeli 14-15 yaşında kızlarımız ben çok çirkinim. Ölmek istiyorum. (Malum ergenlik tipin fazlasıyla tabiri caizse kaydığı dönem.)

----Daha sürat oturmadan estetik olma kaygısı. Maalesef. Sürekli depresif, müthiş derecede dış görünüş kaygısı. ( Ergenlik dolayısı ile orta kararı normaldir. )

--- Kendini ispatlamak için (beğenildiğini ) yaşlı, evli farketmeden erkeklere beğendirme çabası. Hatta en samimi arkadaşlarının flörtlerine göz dikme.

---- Histerik bir şekilde hayal dünyası. Ölmeyi çok sık düşünme gibi. Biz bu kızlarımıza nasıl hayatı sevdirebiliriz. Ve şimdiki kızlarımız ergenliğe bir giriyor bir daha çıkmıyor. Hayata hep umutsuz ve acımtırak bakıyorlar. Üretmeyi sevmiyorlar.

Nasıl hayata adapte etmeliyiz. Karakterin önemli olduğunu mümkün değil kabul etmiyorlar. Kişisel gelişimlerini nasıl yönlendirmeliyiz???

Yeni nesil gümbur gumbur geliyor.. yazdiklarina ek olarak..

*Eve gec gelme takıntısı ,Surekli ben buyudum artik deme
Çok fazla makyaj yapma
" ben bu cocugu tavlarim " diye karakterinden cok ama cok ödün verme
* Evli bekar sevgilisi var kavramlarini bilmeden birileriyle yazisma ve bunun kotu oldgunu soyleyenlere de ' ayiririz yeeeaaaa ' diye tepki verme..

*Babanin yaninda boxer veya sutyenle veya cok cok acik her yeri gorunecek sekilde oturma... ( sadece babanin yaninda yapmayani baskalarinin yaninda yaptiklarini da gördüm...

* 16-17 yasindaki kizlarin seksi görünme ve biyerlerini açma gösterme begenilme arzulari..

Bunlar benm cevremdeki kizlarda gozlemlediklerim ve cok sasirdiklarim...

Annelerin arkadas olarak yaklasmasi cok guzel birsey ama ise yarayip yaramamasi , annenin otoritesini bozup bozmamasi da tartisma konusu tabii..

Biz zamaninda bunlari yapamazdik mumkun degildi. Ama bizim zamanimizda olmayanlar da " siz yine iyisiniz biz asla bunlari yapamazdik diyorlardi''

Ben birsey yapilabilecegini şahsen düsünemiyorum. Zaten tek kelime etsen agzinin payini da cok guzel aliyorsun :)

Her şeyin marka olduğu, televizyon dünyasındaki ışığın kütüphaneden daha parlak olduğu, çok kitap okuyanın az konuşanın asosyal olduğu, gezmeyi sadece hava atma ve boş aktivitelere ayırma olarak görüldüğü, önlerinde de iyi idoller olmadığı sürece o gençler düzelmez.

Herkes kendinden, çocuğundan ve ulaşabildiği gençlerden sorumlu. Doğru yaşayın, doğru yetiştirin, bilgilerinizi ve deneyimlerinizi hitabetinizi geliştirerek aktarın.

Hayırlı geceler hanımlar

Aslında yaşadıkları her şey ergenlik çağının getirileri
Kendini beğenmeme kendini tarzını değiştirmeye çalışma erkeklere kendini beğendirme isteği geniş hayal dünyası

Önemli olan onun yanlışlar yapmadan bu dönemi en az hasarla atlatmasi

Babanin yaninda boxer veya sutyenle veya cok cok acik her yeri gorunecek sekilde oturma... ( sadece babanin yaninda yapmayani baskalarinin yaninda yaptiklarini da gördüm...
Bu nasıl yakıştırma midem bulandı 15 yaşındaki kızlar mı bunu yapıyor yoksa sizmi böyle yorumluyorsunuz
Çok düzdün çocuklar da var
Her dönemde olduğu gibi bu döneminde yanlışları doğruları var
Ben 36 yaşındayım benim döneminde evden kaçıp artist olmak isteyen kız furyası vardı
Annemin dönemi zaten facia daha 16 sında evlenmiş annem ki evlilik yaşı o zaman için normalmiş
15 17 yaşında kızlarım var ve gayet düzgünler tabiki hataları ve eksikleri vardır yanlız bir dönemin hatalarını tüme yaymak olmaz
Ben şahsen geçmişi bugüne tercih etmiyorum
Gençler daha bilinçli

Son düzenleme:
Ben başka bir konuya değineceğim. Dün komşumuzun evinde aile faciası yaşandı. 16 yaşındaki kızları, geceyi izin almadan bir arkadaşının evinde geçirmiş. Telefonlarına da bakmamış. Aile çok korkmuş haliyle. Abisi geldiğinde hesap sorunca, oldukça edepsiz ve kışkırtıcı cevaplar verdi. Şiddete evet karşıyım lakin o cevaplara kim olsa dayanamazdı. Abisi de zıvanadan çıkıp vurdu kardeşine. Apartman inledi tabi. Kız bağıra bağıra apartmana çıktı vs. O kadar Terbiyesiz ve üslubu bozuk ki, iki tane de ben çakmak istedim ağzına sinirden. Oturdum izah ettim, konuştum. Şiddetin doğru olmadığını ama 16 yaşında böylesine başına buyruk olamayacağını, üniversiteyi kazanıp kendi parasını eline aldığında dilediğini yapabileceğini söyledim. Yaparım istediğimi kimseyi ilgilendirmez cevabını aldım.

Şimdi gelelim bu çocukları bu hale getiren unsura. Ben babamdan hiç dayak yemedim. Ama inanılmaz çekinirdim. Asla sesimi yükseltmedim ne anneme, ne de babama. Şimdiki ergenler anne babalarına "geri zekalı, mal" diyor avazı çıktığı kadar bağırıyorlar. Neden? Ergenler çünkü. Çok afedersiniz ağzımı bozacağım mıçarım onların ergenliğine. Biz de ergen olduk, ergenlik ahlaksızlık hakkı vermez çocuğa.

Aman çocukların psikolojileri bozulmasın, aman arkadaş gibi olun, aman incinmesinler, aman sizden korkmasınlar diye diye rezil bir hale geldiler hepsi. Korksunlar, mümkünse anne babadan korksunlar. Arkadaş da olmasınlar. Ben ailemden korkardım, dayak yiyeceğim için değil. Onlar benim için saygı duyulması gereken otoritelerdi. 31 yaşındayım hala çekinirim babamdan. Bu yüzden psikolojim de bozulmadı. En azından babama bağırmamam gerektiğini öğrendim.

Yeni nesil terbiyesiz efendim. Hiçbir sınırları yok. Büyüğe saygı nedir bilmiyorlar. Küçüğe şefkati bilmiyorlar. Bunun nedeni de "çıcığın psikilijisi bizilmisin" diye diye her hareketini hoş görmemizi sağlayanlar. Bozulsun, toplumun yapısı bozulacağına; boş, düşünmekten aciz bir nesil oluşacağına azıcık bozuluversin psikolojisi. Ben babamdan çekinirdim derse ileride hiçbir şey kaybetmez. Lakin nerede duracağını bilmeyen, asalak gibi bir nesil yetişirse bu toplum çok şey kaybeder.

Back
X