Yeni trend ev işi ve yemek yapmamak mı?

kulitta

İlahi Adalet
Kayıtlı Üye
17 Kasım 2008
12.049
2.245
448
Son yıllardaki gözlemlerim;
Evli bekar, öğrenci veya çalışan kadınların ev işleri ve yemek yapmak konusuna hayli uzak oldukları yönünde.
Yeni evli çiftlerin tüm öğünlerini dışarıda yediklerini, eve hazır gıda siparişi yaptıklarını görüyor, duyuyorum.
Sağlıklı ve ekonomik bulmadığım için yeni trendi kabullenme sorunu yaşıyorum.
Bu konudaki uygulamalarınızı, gözlemlerinizi, fikirlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

Bence o biraz tembel işi tabikiii niye trend olsun
Ben evlenince kendim yapmayı planlıyorum annem gibi...Gayet sağlıklı ve temiz şekilde...

Valla ben etrafımdaki insanların hep evde yemek yaptığını gördüğüm için bu konuda bir yorum yapamıcam. Çalışan insanlar için zor yemek yapmak. ama yine de benim etrafımdaki tüm kadınlar yapıyor. Gerekirse bir akşamlarını ya da bir günlerini ayırıp yapıp nofrosta atıyorlar hazır oluyor yemekleri. Tanıdığım kız öğrenciler bile evlerinde yiolar. daha ekonomik ve sağlıklı.

Çevremde 3 yıl içinde evlenen 5 çiftten sadece birinin evinde iş ve yemek düzeni var. O da ev hanımı konumunda.
Erkekler ev işi yemek konusunda paylaşımda bulunmaya istekli ve hevesli oldukları halde kadınların ev sorumluluğuna
fazlasıyla uzak olduklarını görüyorum. Öyle ki erkekler sorumluluğu üslenip eşlerinden yardım bekliyorlar ama o da yok.
Yıllarca kadın haklarının hoyratça kullanılmışlığına olan bir başkaldırı mı, yetiştirilme tarzı mı, tembellik mi bilemiyorum.
Rant sisteminin tezgahı mı, kadın haklarının savunulması mı?
Erkekler empati yeteneğini gelişirtirdikçe kadınlar bu yetenekten uzaklaşıyor mu?

Yani aslında açıkçası ben de tamamen bu rolü kadının üstlenmesinden hoşlanmıyorum
Ama paylaşım yapılabilir yani erkek yapsın diye beklemek de saçma o bir yandan toz alırken sen yemek yaparsın
o yemek yaparken sen temizlik yaparsın dönüşümlü
ne güzel olur demi cidden böyle eşler hehe

benim gözlemim hiç öyle değil, erkekler market alışverişine bile gitmek istemiyor ki evde yardımcı olsun...

kadın hem çalışsın, hem bakımlı olsun, hem çocukla okullarıyla ilgilensin hem kocasının ailesinin gönlünü etsin hem kendi ailesinin gönlünü etsin derken ev işi yapmak istememesi gayet normal... süper kadın sendromu... herkes süper kadın olamaz, olacam diye çalışanlarda erkenden yaşlanıyor zaten, kendi için değil başkalarının onayını almak için yaşıyor, asıl yanlış olan bu

dışarda yeme konusuna gelince, bence parası olan yer olmayan yemez
bi de artık şöyle bişey oldu, mesela pastayı evde yapsanda, dışardan alsan da aynı paraya geliyor, kadın neden uğraşcam diyor doğal olarak

Bir ben duyup görmemişim bu trendi herhalde.

Erkeklerin ev işlerine ve yemek yapmaya gönüllü oldukları gibi bir genelleme mümkün değil yapılamaz. O erkekler azınlıkta. Kadınlarda iş hayatından arta kalan zamanda tek başına üstlendikleri için evin sorumluluğunu, ellerinden ne geliyorsa onu yapıyorlar. Ki doğrusu da bu. Süper kadın değilim, elimden ne geliyorsa onu yaparım. İlerde eşim destek olursa daha iyi bir düzenimiz olur. Olmazsa da yapamadığım şeyler için benden beklenti içine giremez.

Ben calisiyorum ama yemegimi duzenli bir sekilde yapiyorum.etrafimdakiler de oyle.hele cocuklu bayanlar daha dikkatli bu konuda.ha ev isin8 de genelde temizlikci tutuyorum o yorgunlukla niye ev temizleyim ki.

Ben de daha yeni evli olan insanların adapte olmaya bile çalışmadan çok zormuş dayanamıyorum yemek, ev işi bıktım demelerini anlamıyorum. Hayır yani kendileri ağaç kovuğundan çıkmadı o kızların da annesi vardı yemeği ütüsü yapılıyor ev temizleniyordu ama kendileri evlenip ev hanımı olunca ben yapamıyorum ama evlilik canım cicim işi değil ki herşeyin zamanı var eşler elbette yardım etmeli ama iki kişi yani ne olabilir evi temizlemeye iki kap yemek yapmaya ne var. Ne isteniyor her gün dışarı da yiyelim temizlikçi tutalım maddi durum varsa tamam başka yerden kısıp neden alınsın. Hafasonu dip bucak süpürülse akşamları da ortalık toplansa, çamaşır birikmeden yıkansa zaten iş olur biter bir de şanslı nesiliz ne çamaşırı elimizde yıkıyoruz ne bulaşığı çalı süpürgesiyle ev süpürmüyoruz. Mutfağımızda robotumuz düdüklümüz herşeyimiz var ama hala şikayet ediyoruz hiç birşeyden memnun olmuyoruz annem bana temizlik yaptırırken yaptığın banaysa öğrendiğin kendine derdi evlenince anladım ne demek istediğini.

Annelerin çoğu daha bilinçli yetiştiriyor oğullarını. Eşlerine yardımcı olacak şekilde eğitiyorlar.
İkisi de çalışıyorsa adil olan da ev işinin paylaşılması elbette.

Çizdiğin tablodaki kadının rolü tabi ki yanlış ama ben tam tersini söylüyorum.
Tersi durum da aynı ölçüde yanlış olmalı değil mi?
Belli dönemlerde ev işlerine yardımcı temin edilmesi, hazır gıda alınması, dışarıda yenmesi eşlerin nefes alması ve
değişiklik sağlaması açısından gereklidir.
Lakin bildiğim, yardımcı gelene kadar bir bardağı bile makineye koymayan erkeğin toparladığından başka hiçbir işe
elini sürmeyen tüm öğünlerini dışarıda yemeyi tercih eden kadınlar.
Çevreme baktığımda genelleme bile yapabilecek durumdayım ama sizin gözlemlerinizi dikkate alarak bu tarz yaşam şeklinin hızla yaygınlaştığını söyleyebilirim.

Yok oyle bisey. Cevremde herkes gayet guzel evisini de yemegini de yapiyor. Hatta hic yapmayan arkadasim evlendi,yaprak sarmasi yapip getirmus isyerine.
Zaten kimsede mükemmel olmak zorunda değil
Kadınlar yemek yapmaya hevesli de çevremdeki erkekler mi izin vermiyor acaba?
Hem yaprak sarmış hem de iş yerine getirmiş.
Eşi sarmış olmasın yaprakları?

Ne güzel ifade etmişsin. İş planı yapmadıkları için herşey birbirine giriyor altından kalkamıyorlar.
İşten yapacağım işleri planlayarak geliyorum dedi bir yakınım. Kapıdan giriyorum antreden kafamı uzatıyorum bir sağa bir sola bakıyorum. Önce mutfağa mı girsem, ortalığı mı toplasam, çamaşırları mı, ütüyü mü halletsem diyorum, karar veremiyorum ve oturuyorum. İşler o kadar birikiyor ki nerden başlaması gerektiğine bile karar veremiyor.

Eşiniz ne yapıyor bu arada?

Evde pişen yemek sağlıklıdır, tabi iyi malzemeyle yapılıyorsa. Çalışanlar pratik şeyler yapabilir. Buzluğu iyi şekilde kullanır zamandan kazanır. Canımız istediğinde bile önce kendimzi frenlemeye çalışıyoruz biz çünkü biliyoruz ki ev yapımı gibi olmayacak. Temizliğe yetişemeyen yardımcı alabilir, sonuçta h.içi çok yoruluyor insanlar. H.sonu dinlenmek gezmek isteyebilir. herkesin kendi hayatı tabi ki.

Çalışıyorum, bazen eve iş getirdiğim oluyor, çalışmam gereken önemli sınavlar hazırlamam gereken ödevler vs. oluyor. Eşim benden daha yoğun bir çalışma temposu içinde, bazen gece geç geliyor.bu tempo içinde herşeyi beraber yapıyoruz, bazen yapamıyoruz, ama dışardan söyledğiimiz çok azdır, evde yemek pişer, yapamasak da kahvaltılık makarna menemen gibi şeyler hazırlıyoruz. Eşim asla ev işleri yemek konularını kadın işi olarak gören biri değil her iş elinden gelir hatta bazen benden güzel bile yapar. Ama ev hanımı olsaydım ona yaptırmazdım.

Eşiniz ne yapıyor bu arada?
Kendimden söz etmemiştim canım. Bahsi geçen kişi, eşi işten gelince birlikte çıkıp akşam yemeklerini yiyor,
yatma saatinde eve dönüyorlarmış. Dışarı çıkmak istemediklerinde eşi gelirken getiriyormuş yemeklerini.
Gayet durumdan memnun olarak kendi anlatıyor ben onun yalancısıyım.

Evlilikte en makul düzenin bu olduğunu düşünüyorum.
Uyum içinde, paylaşımcı, akılcı sistem.
Herkesin kendi hayatı, kendi kararı elbette ama görüyorum
düzensizlik içindeki düzenleri onları negatif etkiliyor.
Tebrik ediyorum, sonsuza kadar devamını diliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…