Yıllarca Avrupalının Anne Babalığı Kınandı Ama....

nicksizbikims

Üye
Kayıtlı Üye
12 Ekim 2017
314
180
18
40
İyi geceler hepinize bu konuyu daha once yazmak istemistim ama erindim simdi gece gece burda babası exelde harcalarini yazıp borc olarak gosterip birde bunun iadesini isteyen baba konusunu okuyunca tekrar yazma istegi dogdu

Biz daha kucukken ilkokulda ogretmenimiz avrupadaki ulkelerde aileleri cocuklarına 18 yasindan sonra ya bakmiyor yada evde kaldigi icin kira oduyor demisti gunlerce arkadaslarla bu mevzuya sasirip konusmustuk hatta nerde duysam hep sasirtici gelmisti

Fakat bugun günümüzde yasadigimiz ülkede bence o sasirtici durumun cok ustunde bir durumdayiz bence
Kendime çevreye arkadaslarima baktigimda biz daha kotu durundayiz onlar en azindan cocuklarindan kaldigi evin kirasını istiyor yada cocuklarina zorda olsa kendi yasayacaklari dunyanin kapisini aciyor ama anne babalarimiz bize gecmiste yapmis olduklari seylerin total maarafiyla onumuze cikiyor gibiler

Ornek vermeye kalkarsak demiycem bu konuda icim sistigi icin bi suru ornek sıralayabilirim kac tane arkadasim mezun olur olmaz kredi cekip ailesine ev aldi evet bunu kendi istegiyle yapanlar oldugu kadar ailenin mecbur birakmasiyla yapanlarda var

Bi tanidigim meslege baslar baslamaz babasi kendisine araba aldirmis yetmiyormus gibi dugun arefesinde arabasini yeniletmek istemis

Baska bi kac tanidigim ise basladiklarinda ailesi bir kac yil parasini biz yiyelim sonra evlilik dusunur planlari kurmus

Hatta bir arkadasim anlatmisti cocuklugundan beri disarilarda yatılı burslu babasinin hic katkisi olmayarak okudugu halde nisanlanacagi zaman babasi bize bisey yapmadan gidiyorsun diye soylenmis ki ailesine yaptigi bi dolu harcama var
Genelde bu konuda erkeklere cok fazla yuklenmiyorlar oda evlenecegini bildiginden kendisine lazim olani biriktirsinde yuk olmasin diye Ama gecen bi erkek arkadasinda annem evleninceye kadar her ay 1000 lirq verecejsin demis
Ayni sekilde okumamda zerre kadar payı olmayan hatta okutmayan hatta ve hatta yıllarca birilerine is bulmak icin cabalayan hatta bi cogunun ise girmesine yardimci olup benim icin parmagini kimıldatmadigi halde suan babaminda benden beklentileri var

Cocuklugumdan beri iki lafinin biri siz anca yeyip icmeyi bilirsiniz o yastaki cocugundan beklentisi neyse artik
Onunla ilgili yazacak cok sey varda hic konuya girmeyeyim

Ozetle sadece exelde hazirladıkları faturaları eksik bi dolu aile var yani

Keske cocuklugumuzda kınadıkları Avrupa gibi olsaydik bari en azindan kendi masrafımızdan mesul olurduk

Ha simdi belki bircogunuz bize o kadar masraf etmis ailelerimize birseyler yapmamız cok mu diyeceksiniz

Evet evladına hakkiyla anne babalık etmis ve beklenri icinde olmayanlar icin cok degil ama hicbirsey yapmadıgı halde evladından büyük beklentiler icinde olması Avrupayı mumla aratır bence

Şöyle bir duzenleme yapayim sanirim kendimi ve dusuncelerimi iyi ifade edemedim

Çocuk 30-40larina kader aileye bagimli yasasin yada cocuklar ailelerine hicbir maddi yardinda bulunmasin demiyorum boyle bir dusuncemde yok fakat ailelerin verdigi emege karsilik butun omru boyunca cocugun hayatinı maddi manevi sabote etmelerini dogru bulmuyorum

Son düzenleme:
Ha simdi belki bircogunuz bize o kadar masraf etmis ailelerimize birseyler yapmamız cok mu diyeceksiniz
Yoo ben hiç de öyle demeyeceğim. Yapıyorsa bakmasını bilecek arkadaş.
İş sahibi olunca kazandığına sulanmayacak.
Çok şükür daha elleri ayakları tutuyordur çalışır eder emekli maaşını alır.
Allah gözlerini doyursun ne diyelim.
Böyleleri yaşlanınca kendilerine baktırmak için çocuk yapıyor zaten

Avrupadaki her aile böyle değil ya. Kötü ebeveyn her yerde var.
Lakin bizimki gibi ataerkil bir toplumda evlatların aileye katkı yapması bir çeşit hürmet olarak görülüyor. Savunmuyorum evladım olur da büyürse böyle yapacak değilim. Ama düzeni kabullendim, kaldırılan başı eziyorlar.

Valla isterse evladına dünyayı sermiş olsun, ben bunun karşılığının beklenmesini çok çirkin buluyorum

"o kadar baktık, okuttuk, ettik bilmemne" diyenlere uyuzum, doğurmasını biliyorsun ama? Bakacaksın tabi. Bunun lafının edilmesi rezillik, o çocuğu doğurduysan yetişkin olana kadar bakacaksın lütuf değil bu elzem.

O yüzden zaten yapması gereken şeylerin karşılığını bekleyen ailelerin tutumunu çok bayağı buluyorum, şükür ki benim ailem böyle değil.

Bizdeki şu avrupa övme merakı ne olacak bilmiyorum,
Avrupadakiler bizi bu kadar övmez.
Belki onlardaki çocuklarda bizdeki fedakar anne babalara özeniyordur ne dersiniz ?
Genelleme yapmiyorum tabi herkes bir degil ama fedakarlık dediginiz sey evladina yapılan bircok seyden sonra karsiligini beklemek degil umarim

Cunku tanidigim bi cok kimse ailesinin yaptigi fedakarliklarin borcunu ödemek icin bir cok seyi erteliyor evlilik askerlik vs

Yoo ben hiç de öyle demeyeceğim. Yapıyorsa bakmasını bilecek arkadaş.
İş sahibi olunca kazandığına sulanmayacak.
Çok şükür daha elleri ayakları tutuyordur çalışır eder emekli maaşını alır.
Allah gözlerini doyursun ne diyelim.
Böyleleri yaşlanınca kendilerine baktırmak için çocuk yapıyor zaten
Bunun bi de "o kadar saat uykusuz kal, besle büyüt" lü fon müziği vardır ki evlere şenlik :deli:

Sanki zorla doğurtuyorlar doğuruyorsan bakacaksın bi zahmet.

Avrupadaki her aile böyle değil ya. Kötü ebeveyn her yerde var.
Lakin bizimki gibi ataerkil bir toplumda evlatların aileye katkı yapması bir çeşit hürmet olarak görülüyor. Savunmuyorum evladım olur da büyürse böyle yapacak değilim. Ama düzeni kabullendim, kaldırılan başı eziyorlar.
Keske beklentileri maddiyatla sınırlı kalsa

Mesela bir arkadasim ailesinin oldugu sehiri sevmiyor hatta yuksek lisans yapmak istiyor yapmak istedigi bolum bulundugu sehirde yok ama ailesinin beklentileri oldugu icin hatta kendileriyle yasamasini istedigi icin gidemiyor

Vallahi haklisiniz benimm ailem boyle degil
Babam bana evlendik kirada oturmayalim diye ev aldi, araba degistirirken yardimci oldu simdi iki cocugum var calismiyorum diye surekli para skstirr cocuklarin kiyafeti arabasi herseyini alir
Ama esimin ailesi hicbir katkilari olmadigi gibi surekli igneleme derdinde ay oglun muhendis kizin eczaci diyolar sanki bana para veriyolarmis gibi diye soyleniyolar
Simdi benim iki oglum var inanin calismayi sirf onlarin gelecegi icn dusunuyorum herseyin iyisini yasasinlar diye gelecekte evlendiklerinde sknti cekmesin kira odemesin diye ev almak derdindeyim
Ama baska aileler hep beklenti icinde maalesef

gecenlerde yabancı bir film izliyorduk . cocuga anne babası üniden mezun olunca alt kat bodrumlarında yer yapıyorlar. işsiz oldugu içinde kiraya katkısı olsun diye kar küreme işini annesi ona veriyor.cocuk işssizliğin caresi olark hiç bir basın kaynagının olmadıgı somaliye gazeteci
olark gidiyor
biran düşündüm bizim bırda cogu erkek yan gelir yatR bakmak zorundasın der sırtını dayar ailesine iş begenmez hayata atılmak için risk almaz . 18 yas kotası insanları kendime iş bulmam kazım diye sormlu kılıyor bnce. belki acımasoz geliyor ama bizdeki bazı sonuclara bakınca anlıyorum adam 30 oluyor hala anne babayadayanma pesinde

bende annem tarafından mezun ol ceyizini kendin yap denilenlerdenim Allahtan benden tutup para istemedi . ama bu söylemi bile bende baskı olusturdu abim evlenirken ona karsılıksız yaptılar en evlenirken borcun bir kısmın kendi üstüme alındım.

Bizim millet mi fedakar? Yoo baya baya kendilerine bagimli yetistiriyorlar bunun neresi fedakarlik.. kac erkek cocuk anne-babasina bana ayni apartmandan ev alin diyor allah askina.. acin bdv yi 9/10 ayni olay, “kvalidemin ust katinda yasiyoruz”. Kimse kusura bakmasin kimse bize ozenmiyor, bunun yaninda batida cocuklar daha dogdugu andan itibaren ayaklari uzerinde durulmasi yonunde yetistiriliyor.. sonra 40 yasina gelen bizimkiler ana-babam dugunde ne takacak, hangi evi alacak ve dahi evin dis kaplamasini ne zaman yapacak diye beklerken, otekiler 18 yasinda kazanmaya basladiklariyla dunya turuna cikiyor.. valla sizi bilmem ben ovuyorum, bizim millet bagimli cocuk istiyor kendisine..

Hic avrupali aileyi kinayan oldugunu bilmiyodum tam tersi hep adamlar ne guzel cocuk yetistiriyor deriz biz hep
Bizim cocuklar miy miy miy mizlanip anne pesinden kosar durur adamlarinki kendi baslarina takilir oyun oynar , biz ilkokula gidene kadar agizlarina kasikla besleriz adamlar 1 yasindaki cocugun eline kasik verir kendi yemesini ogretir , 18 yasindan sonra evladindan kira isteyrn avrupali hic gormedim ama kendi evine cikmasi icin tesvik edeni gordum cunku kendi ayaklari uzerinde durmasini ogrenmesi gerek bir insanin yoksa bizdeki gibi 30 yasina gelmis ailesine bagimli adamlar yetisiyor iste

Benim ailemin mantigi biz dogurduk bizim evladimiz olene kadar bakariz oldugu icin bu cocuklarindan beklentisi olan aile modelini de ilk defa bdv de gordum
Olene kadar ailem arkamda destek , ben de evlatlarima destek olacagim sonucta karar verip onlari dunyaya getiren benim

Bu platformda da defalarca dile getirdim , bixim toplumumuz cocuk yetistirmeyi bilmiyor , ya cok baskicilar yada cok ozgurlukcu kisvesi altinda simarik sorumsuz veletler yetisyiriyorlar
Orta dengeyi bulup iyi cocuk yetistiren aile sayisi maalesef cok az

Bence evlenen her cifte cocuk yetistirme dersi zorunlu olarak verilmeli , avrupalilar cocuk yetistirme isini cok guzel ogrenmis ve her nesil bunu devam ettiriyor ama biz her nesilde tuhaf tuhaf seyler uydurup sacma sapan cocuklar yetistiriyoruz

Ulke olarak daha cok yol almamiz lazim ama ben hic umutlu degilim

Öyle güzel şeyler yazılmış ki ekleyecek neredeyse bir şey kalmamış. Ayrı eve çıkıp oturması için teşvik edilir orada çocuklar, bizim burada pek çok kız öğrenci ailesi başka şehirde okumasına izin vermediği için üniversite hayallerini yarıda bırakır.

Bir sosyal medyada okumuştum sanırım, batının ahlaksızlığı buysa ben bu ahlaksızlığı almak istiyorum diye.

Ben universiteye gideceğim zaman calısmak ıcın dırettim..Babam okula kanalıze olmamı ıstedı sadece..Dırettım Kabul ettirdim.Hayata atılmaya bu kadar kararlısın madem.. O zaman aldıgın maasla gecıneceksen calısmanı kabul ederiz dediler.. 150TL Stajyer maaşıyla gecınmeyı ogrendım ayrıca tabiki destek oldular..Hayata boyle baslamak benı daha cok guclendırdı..Herkese tavsiyemdir.

Ben avrupada yaşıyorum ve kendi isteğimle 15 yaşında çalışıp kendi parami kazanmaya başladım. Annemden harclik almadım ve mutfak masrafını üstlendim. Cevremdeki her genc bunu yapdi ve bana aşırı normal geliyor. Bende uni bitene kadar katkisi olmayan insanlara şaşırıp kaliyorum.

Üstüne düğün istiyorlar, mobilya, altin... ohh ohhh... burdaki insanlarin çoğu utaniyor. Almanlarin standart cevabi: benim fanfini yaptığım yatağı babam alirsa utanirim :) ayni düşünceye bende sahibim. 21 yaşında uni sebebiyle evden ayrildim ve annem ev hediyesi olarak kesme tahtasi aldi bana. Hâlâ mutfağında durur.

Ben universiteye gideceğim zaman calısmak ıcın dırettim..Babam okula kanalıze olmamı ıstedı sadece..Dırettım Kabul ettirdim.Hayata atılmaya bu kadar kararlısın madem.. O zaman aldıgın maasla gecıneceksen calısmanı kabul ederiz dediler.. 150TL Stajyer maaşıyla gecınmeyı ogrendım ayrıca tabiki destek oldular..Hayata boyle baslamak benı daha cok guclendırdı..Herkese tavsiyemdir.

++++++++++++ sizin gibi gençlerin olduğunu bilmek beni gururlandiriyor

Back
X